3 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RARES SI-A PUS AVOCATURA IN CAP – UNBR condamna declaratia liderului PNL Rares Bogdan despre cum nu ar fi normal ca un „avocat care 25 de ani a luat bani de la toti infractorii” sa aiba aceeasi pensie ca judecatorii: “Afirmatia este de natura sa aduca prejudicii de imagine nu numai profesiei de avocat, ci si justitiei in general”. Presedintele UNBR Traian Briciu: “Avocatul nu apara infractori sau infractiuni, ci drepturile si libertatile cetatenilor... Orice om are dreptul la aparare”

Scris de: B.G. | pdf | print

20 January 2020 16:12
Vizualizari: 16225

Liderul PNL Rares Bogdan (foto) si-a pus avocatura in cap. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania condamna declaratiile facute de europarlamentarul liberal, conform caruia nu ar fi normal ca un „avocat care 25 de ani a luat bani de la toti infractorii” sa aiba aceeasi pensie ca judecatorii.


 

In timp ce avocatii s-au dezlantuit pe retetele de socializare impotriva lui Rares Bogdan, revoltati de afirmatiile acestuia, UNBR a iesit cu o pozitie oficiala in care acuza ca declaratia liderului PNL este de natura sa aduca prejudicii de imagine nu numai profesiei de avocat, ci si justitiei in general, iar asta pentru ca avocatul este partener indispensabil al justitiei prin lege.

Avocatii isi exprima regretul ca un  europarlamentar a lansat o asemenea idee cu privire la rolul avocatului in sistemul de justitie, cu atat mai mult cu cat remarcile politicianului au fost facute intr-un context in care vorbea despre apararea independentei justitiei. In plus, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania reaminteste ca avocatul nu apara infractori sau infractiuni, ci drepturile si libertatile cetatenilor.


Iata reactia UNBR:

 

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania dezavueaza afirmatiile facute de dl Rares Bogdan, pe postul de televiziune Digi24,  in cadrul emisiunii 'In fata ta', din data de 19 ianuarie 2020, potrivit carora nu ar fi normal ca un 'avocat care 25 de ani a luat bani de la toti infractorii' sa aiba aceeasi pensie ca judecatorii.

Dincolo de dezbaterea asupra pensiilor speciale, problematica sensibila a societatii romanesti, afirmatia este de natura sa aduca prejudicii de imagine nu numai profesiei de avocat, ci si justitiei in general, pentru ca avocatul este partener indispensabil al justitiei prin lege:

'Este regretabil ca un  europarlamentar roman lanseaza o atare idee cu privire la rolul avocatului in sistemul de justitie, cu atat mai mult cu cat a facut aceste remarci intr-un context in care vorbea de apararea independentei justitiei.

In primul rand, avocatul nu apara infractori sau infractiuni, ci drepturile si libertatile cetatenilor.  Nu poate exista justitie independenta fara avocati. Orice om are dreptul la aparare si niciun om nu poate fi numit infractor  inainte sa fie condamnat in mod definitiv.

Chiar si dupa acest moment, cel condamnat definitiv continua sa aiba drepturi in legatura cu modul de executare a pedepsei, cu conditiile de detentie, viata si sanatatea, drepturi care in mod legitim trebuie aparate intr-o societate care se intemeiaza pe statul de drept.

Avocatul nu poate fi un complice al clientului, el este dator sa apere drepturile si libertatile legitime ale cetatenilor. Fara functia apararii, exercitata de catre avocat, eventuala pedeapsa nu ar avea fundament intr-un proces echitabil.

Cine nu tine seama de aceste aspecte fundamentale ale legii,  nu cred ca ar trebui sa se pronunte asupra problematicii sistemului judiciar!',
a declarat avocatul Traian Briciu, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.


Ne exprimam speranta ca aceste declaratii au fost pur contextuale si din ratiuni de retorica, nereprezentand conceptia reputatului politician asupra rolului si functiilor apararii in procesul penal.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania analizeaza cazul si urmeaza sa fie luate masurile care se impun potrivit legii”.

Comentarii

# basicuta date 20 January 2020 16:22 +13

cea mai mare pensie din colonie o ia un procuror si e 17000 de euroi, nu cred ca exista avocati care sa ia macar jumatate din pensia asta! Da ce stie marele jurnalist?

# Cetateanul date 20 January 2020 16:25 +2

Nebun e cine il asculta...

# Neamul lui Bicilis date 20 January 2020 16:40 +8

Reputatul ..... Dostoievski fin cunoscator al firii umane, spre a exemplifica o suma de paradoxuri existentiale, a scris Idiotul. Pentru cei ce nu a mai apucat sa-i cunoasca, Dostoievski a lasat cateva citate memorabile, iar acesta-i vine manusa lui neica Rares „Numai ticăloșilor le e ușor să mintă (sau zic eu sa bata campii) în orice situație.” Ilarion Ciobanu are o replica super: cacarea-i a mucea!

# nae din dealul feleacului date 20 January 2020 16:46 +7

LUJU te rog citeste Gazeta de Cluj din data de 18.ian.2020 si vezi acolo tripleta Rares Bogdan-Klaus Iohannis-Ioan Bogdan ca spatiul nu-mi permite sa cuprind continutul articolului din ziar.Sotia latraului Rares(fica patronului Vitacom Cluj)spunea despre el ca "are potential".Cititi articolul din ziarul amintit si veti vedea ce potential au Ioan si Rares Bogdan.Veti vedea cum tatal Ioan Bogdan a distrus UPSOM Ocna Mures,acum Director al Parcului Ind.Oc.Mures si care stabiliment e ca dupa razboi;veti vedea si increngaturi dinte firma lui Bogdan si unul din cumparatorii UPSOM,o firma de colectare fier vechi din Alba Iulia...

# Procurorul date 20 January 2020 17:13 +8

Întrebare: dar dacă judecătorul se comportă în funcție ca un infractor și nenorocește oameni prin hotărârile date și nu pățește nimic că, deh, nu trebuie să dea socoteală nimănui că e ”independent” și că, na, SIIJ trebuie desființată că ”îi ria”, e normal să primească pentru asta pensie de serviciu ? Despre asta ce-o fi având de zis luminatul ”cu lanterna” la creier Rareș Bogdan, zis și ”batistuță” ?

# Nicu date 20 January 2020 17:31 +2

De ce nu se fac investigatii la firmele bogdanilor? LDragnea a fost haituit ani in sir.- Brazilii, Beline-, copiii i-au fost atacati, loviti aiurea de haidamacul caramitru( spunea presa)... Astia, de ce sunt protejati?

# Omul de pe strada date 20 January 2020 17:49 +1

In momentul cand un avocat accepta sa reprezinte pe cineva in instanta, acel cineva este nevinovat!!! Inca exista politicieni pentru care exista doar prezumtia de vinovatie; omul este deja condamnat de catre acestia! Halal politicieni!!!!!!

# Pintea date 20 January 2020 19:31 +7

Daca avocatii iau bani de la infractori, un infractor ca rares bogdan, ia sa vedem, de unde ia bani? Nu cumva de la stat? johannis si kovesi nu sant tot infractori, ca au platit niste avocati? Dar rares bogdan, nu apeleaza la avocati, macar atunci cand incheie contractele alea frauduloase cu statul? Avocatul reprezinta singura categorie sociala pentru care statul nu face absolut nimic, adica nu ii da nici o pomana! Mamicutzele, bebelusii, elevii, studentii, firmele private, multi-nationalele, administratorii fondurilor de pensii, companiile farmaceutice, detinutii, etc., toti traiesc pe spinarea statului! Dar Avocatul isi indoaie spinarea ca sa sustina aceste căpușe si material si moral! El nu sta cu mana intinsa, nu face contracte cu statul, se streseaza mai mult decat un judecator care sta in fund si înjură statul care il plateste gras ca sa ii protejeze pe infractori! Vor veni si vremuri in care prostul asta va avea nevoie de un avocat... pe drept penal!

# Rares Bogdan e un jurnalist ... date 20 January 2020 20:59 +5

Nici el nu stie ce cauta acolo ! La fel Firea ... Bagatori de seama necallificati. :eek:

# DODI date 20 January 2020 21:09 +8

Trebuie iertat. Ca și ciolanis el nu gândește fiind doar trâmbița SRI. Mai nou rolul SRI este acela de în învrăjbi diferitele categorii sociale și profesionale între ele pentru a fi preocupate de interese mărunte și a nu vedea catastrofele numite ciolanis + pnl + usr.

# Unbr fara acte de infiintare date 20 January 2020 21:14 0

Da de care avocati vorbeste venerabilul, imaculatul, preamaritul si preacinstitul ziarist? De UNBR desfiintat si fara acte de infiintare? Sa stim si noi, daca suntem jigniti astia "de au" acte de infiintare...

# YES date 20 January 2020 22:54 0

Fiei CAPUL cat de PROST , MINTEA-I merge dupa POST!..

# Sphinx date 20 January 2020 23:40 0

OBSERVATI cat de TACUTI sunt in ultimile 3 LUNI ambasadorii europeni din Romania!. CE JOC AU FACUT?...

# pompiliu bota date 21 January 2020 06:30 +1

Rares a exercitat fara drept profesia de jurnalist. Este licenţiat al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative. Paradoxal, poate fi politician pt ca are studii, dar nu are ,,chemare,,...

# banditu coroiu date 21 January 2020 07:47 +2

Efeminatul asta pensat a uitat ca a fost platit de niste ghertoi falimentari care au parazitat bugetul statului prin neplata taxelor, adica de catre niste infractori facuti scapati pe motiv de securism. Din moment ce a fost platit cu bani volatilizati din buget, cred ca el se incadreaza mai repede in categoria infractorilor. Dar ce sa vezi, populatia are o perceptie distorsionata asupra realitatii si uite asa ajunge sa voteze parlamentar un parvenit pupincurist si gretos.

# santinela date 21 January 2020 07:54 0

Va dati seama cine ne reprezinta la Paramentul European ? Asta nu pricepe nimic din arhitectura unui sistem judiciar !

# imun/teanu date 21 January 2020 08:09 +3

Prin diaria varsata pe gura acest individ fara caracter si onoare a ajuns mare "scula" politica. Asa "sclipind" in impostura generala instaurata in locul moralei native a acestui popor. Care ar mai fi tolerabila daca n-ar fi tradare de fapt. * Sunt si destui avocati, si zisi "nume mari", care te vand nonsalant infractorilor cu renume si "puiti" din partide. Dar si dincolo lor se detaseaza flagrant infractorii justitiei, nu doar procurori, cum avem nenumaratele mostre de canalii tortionare, ci si judecatori, chiar bolnavi incurabili la cerebel, ceea ce azi e "calitate". * Daca celebrul Turcanu ar mai trai azi precis "marele" catarat peste noi prin falsuri si delatiuni, dl. Hoha, i-ar da si lui pensie ca "unui" Augustin Lazar, si promovandu-l ca pe "o" Livie Stanciu. Tara, cea adevarata, chiar sa aiba neaparata nevoie de "viermi"!

# danndeac date 21 January 2020 09:16 0

apropo,dar de acest unbr fără acte de înființare nu se mai vorbește,nu îi verifică nimeni,toți trag în avocații de la Bota ca în niște infractoriiiii,oare pînă cînd?

# Nu negati diferentele, ca nu e comunism date 21 January 2020 09:47 -2

Sigur, ca da, ii dam dreptate domnului Briciu si tuturor, ca un avocat apara drepturi si face si drege. Dar tot nu merita pensie de judecator. Pentru ca a luat bani 25 de ani de la toti, nu a avut restrictiile judecatorului si nu a fost obligat sa gandeasca obiectiv.

# escu date 21 January 2020 10:57 +2

Problema este că acest individ, vorba tătucului său, Johannis, se crede buricul târgului, iar presa îi dă mare importanță. Este un guraliv, un clănțău și un tip cu comportament de mahala. Se crede mare democrat, dar nu este decât un demagog, un fripturist, care a ajuns să ciugulească din palma lui Johannis. Demagogia care îl caracterizează, naturalețea cu care minte și manipulează oameni arată fața unui individ periculos, capabil să calce în picioare orice regulă de bun simț, deontologie, spirit democratic, să nu mai vorbim că, la capitolul patriotism este repetent. ferice de românii care i-au acordat încredere și l-au votat în parlamentul european.

# b-ubu date 21 January 2020 11:39 0

la cluj e fabrica serioasa de demagogi. parca-i filiala a defunctei stefan gheorghiu...

# slugoi prea plecat date 21 January 2020 14:26 +1

Conștiință nu glumă la flăcăul flaușat. Adică nu avem nevoie de avocați. Omul are părerea că nu mai trebuie justiție . Ți-a făcut Garcele dosar ești mâncat . Păi cine ne mai apără de abuzurile neguleștilor ? Cam asta este în capul Pnl-iștilor . Cu siguranâă asta se numește gândire cu premeditare și va câștiga cu brio la categoria ,,am am fost un id@@@t.Într-o piesă era o replică celebră ,, lasă-l tâmpit că ajunge ministru , iar maestrul Dinică era personajul care rostea această replică.

# Homoroceanu Adrian Camil date 21 January 2020 18:40 0

Chiar dacă nu am avut vorbe bune până acum în raport de Rareș Bogdan,nu am cum să nu recunosc că acum a avut dreptate când a spus ce a spus legat de multi av.care- s auxiliari ai justiției nedrepte care nu răspunde conform constituției pt.abuzurile judiciare comise .Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege.Deci nici avocatii care dau comisionul ocult ,si nici magistrații ce primesc comisionul prevăzut de Convenția privind corupția.ora. 1 8.29ziua 22.01.20

# Dr. Botomei Vasile date 21 January 2020 19:12 0

Botomei Vasile,doctor in drept, apreciaza deopotriva opinia dlui Rares Bogdan care este bazata pe realitate dar si opinia dlui dr.Traian Briciu care se bazeaza pe adevar.Exprim opinia ca ar trebui ca examenul de admitere in profesia de avocat sa fie dat la un loc cu examenul de admitere in profesia de magistrat. Atunci vor fi cu totii egali si, se va face o trecere dintr-o profesie in cealalata fara piedici si fara alte examene.Propun ca magistratii care incaseaza casari sa treaca automat in avocatura si, locul lor sa fie lua de avocatii care au castigat procesul. O asemenea circulatie intre profesii ar asigura o transparenta foarte buna.

# Moisa vera date 22 January 2020 12:25 0

Toți sunt mari cunoscători a legii, dar toți vorbesc pe lângă ea. De ce ar face Rareș excepție! La asemenea afirmații se ajunge din ignoranta, ignoranta legii dar și a principiilor de drept. D-lui e Rareș i se pare normal ca o categorie privilegiata sa primească O penside 2-3 ori mai mare ca salariul, din banii luați de la cetățeni, in lic sa vadă ca majoritatea primesc pensia după contribuție. Cine sunt deci infractorii, avocații care au pensie după contribuție, sau cei care iau pensii de 4-5 ori mai mari decât contribuția. Apoi, prezumția de nevinovăție este valabilă doar pentru “aleșii neamului” ?!

# Mesterul date 22 January 2020 12:39 -1

Rares Bogdan vorbeste necotrolat si nici nu gindeste Cind esti sluga politica scrii ce ti se spune nu gindesti tu, o rusine de om.

# canaris date 23 January 2020 19:58 +1

eu nu-i pling nici pe avocatii astia fara acte nici pe magistratii fara minte. sa fim seriosi, majoritatea avocatilor au mintea la fel cu infractorii, promit infractorilor tot felul de solutii ca sa-i faca scapati. si scriu frate numai idiotenii, unii dintre ei chiar au intrat sub incidenta codului penal pentru trafic de influenta. magistratii alta tagma de pacalici, cauta chichite sa faca infractorii scapati, pe hoti sa-i albeasca, pe oamenii cinstiti sa-i distruga. la noi nu e justitie,e un fel de circ, prezinti probe si ...pierzi dosarul. imi amintesc clar cazul cu avocatii, pune Bota acte de infiintare si toppt ce mai exista pe pamint si vin niste timpiti care spun ca scrie in lege...nimic si adio dreptate. asa ca pensie speciala pentru cine si de ce?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva