21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RASTURNARE DE SITUATIE IN CAZUL CATHEDRAL PLAZA – Judecatoarea Carmen Irinel Ducu de la Tribunalul Dambovita a admis cererea primarului Sorin Oprescu de suspendare a executarii hotararii prin care Primaria Capitalei a fost obligata, in 2012, sa emita decizia privind desfiintarea cladirii Millennium: "Legea nu confera Primarului Municipiului Bucuresti atributia de a dispune direct printr-o decizie desfiintarea constructiei... fiind posibila si intrarea in legalitate" (Sentinta)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

14 May 2015 14:31
Vizualizari: 4261

Tribunalului Dambovita a admis cererea primarului Sorin Oprescu (foto) si a dispus suspendarea executarii hotararii judecatoresti prin care Primaria Capitalei a fost obligata – de aceeasi instanta, in iunie 2012 – sa emita decizia privind demolarea turnului Cathedral Plaza si aducerea terenului la situatia anterioara emiterii autorizatiei de constructie, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sfantul Iosif. Solutia a fost adoptata de judecatoarea Carmen Irinel Ducu, de la Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, prin Sentinta nr.351 din 15 aprilie 2015:

"Admite cererea formulata de reclamantul Primarul General al Municipiului Bucuresti, parati fiind Mihaela Dudac, Iuliana Bor si Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti. Dispune suspendarea executarii silite ce formeaza obiectul dosarului de executare nr.1090/20143 al BEJA Dorina Gont, Lucian Gont si Marian Panait, pana la solutionarea contestatiei la executare privind lamurirea intinderii si aplicarii titlului executoriu reprezentat de sentinta nr.2520 din 28 iunie 2012".


Primaria Capitalei - reprezentata de avocatii Cosmin Vasile si Cosmin Cojocaru de la Casa de Avocatura Zamfirescu Racoti & Partners - a solicitat instantei sa lamureasca titlul executoriu mai sus-amintit in sensul ca decizia privind desfiintarea cladirii Cathedral Plaza (75 m) sa fie emisa in conformitate cu prevederile art.8 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. In acest sens, cei doi avocati au aratat ca in cauza sunt aplicabile dispozitiile NCPC, dat fiind ca hotararea judecatoreasca al carei dispozitiv se solicita a fi lamurit a fost pusa in executare la momentul formularii prezentei cereri, iar executarea silita a fost declansata in baza dispozitiilor NCPC. De asemenea, aparatorii municipalitatii au invederat instantei ca legea nu da primarului Capitalei atributia de a dispune direct printr-o decizie desfiintarea constructiei in litigiu, acesta avand atributii in sensul demararii procedurilor legale la finalul carora decide emiterea autorizatiei de demolare.

Impotriva sentintei, au declarat recurs paratii Mihaela Dudac, Iuliana Bor si Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti.

Prezentam pasaje din motivarea Sentintei nr.351 din 15 aprilie 2015 a Tribunalului Dambovita:

"Potrivit art.718 alin.(1) NCPC, pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, la solicitarea partii interesate si numai pentru motive temeinice, instanta competenta poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odata cu contestatia la executare sau prin cerere separata.

Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicita trebuie sa dea in prealabil o cautiune, calculata la valoarea obiectului contestatiei, sau daca obiectul contestatiei nu este evaluabil in bani, cautiunea va fi de 1.000 lei, in afara de cazul in care legea dispune altfel.

Masura temporara a suspendarii executarii silite, pana la pronuntarea unei solutii definitive asupra contestatiei la titlu, se impune in cauza de fata intrucat, prin titlul executoriu contestat, se pretinde desfiintarea imediata, pe cale administrativa, a unei cladiri de 19 etaje, edificata pe un teren proprietate privata in proportie de 87%, cu ignorarea procedurii impuse de lege pentru emiterea autorizatiei de desfiintare si fara parcurgerea etapelor tehnice si administrative obligatorii.

In cadrul executarii silite, nu se poate cere unei autoritati publice sa emita actele administrative care sunt de competenta acesteia, altfel decat in conditiile legale, putandu-se intelege – gresit, de altfel – ca titlul executoriu reprezentat de sentinta nr.2520/2012 a Tribunalului Dambovita in dosarul nr.2183/120/2012, ar impune Primarului Municipiului Bucuresti sa dispuna, cu ignorarea totala a procedurilor legale, demolarea imobilului. Legea nu confera Primarului Municipiului Bucuresti atributia de a dispune direct printr-o decizie desfiintarea constructiei, ci ii confera atributiile privind demararea procedurilor legale, la finalul carora se decide emiterea unei autorizatii de demolare, stiut fiind ca, in vederea emiterii unei autorizatii de demolare, se parcurg procedurile obligatorii prevazute de lege, ce implica inclusiv obtinerea tuturor avizelor si acordurilor prevazute de lege, fiind posibila si intrarea in legalitate in sensul prevederilor art.59 alin. (2) si (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.50/1991, aprobate prin Ordinul 839/2009.

Pe de alta parte, dispozitia ce trebuie adusa la indeplinire nu depinde doar de vointa contestatorului, ci si de cea a altor autoritati publice, inclusiv prin efectuarea unei expertize de specialitate care sa stabileasca modalitatile de aducere la indeplinire a dispozitiei de demolare. (...)

Mai mult decat atat, de fiecare data, urmare a initierii unei proceduri de executare silita, se ridica o problema de interpretare a titlului executoriu, si una dintre parti formuleaza contestatie la titlu pentru lamurirea intinderii si aplicarii acestuia, se impune suspendarea executarii silite pana la dezlegarea problemei litigioase vizand lamurirea titlului de catre instanta competenta investita cu solutionarea contestatiei la titlu. Intr-o atare situatie, numai dupa clarificarea sferei de aplicare a dispozitiilor titlului executoriu poate fi continuata procedura executarii silite efectuate in baza acestuia".

*Cititi aici integral Sentinta nr.351 din 15 aprilie 2015 a judecatoarei Carmen Irinel Ducu, de la Tribunalul Dambovita

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva