21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

RATELE MAGISTRATILOR AR PUTEA FI DECONTATE – Judecatorul Claudiu Dragusin de la Judecatoria Sectorului 4 propune ca magistratii sa poata opta intre decontarea chiriei si decontarea ratei la creditul imobiliar: “Trebuie incluse persoanele care au deja un credit pentru un apartament. Sistemul exista deja pentru alte categorii profesionale si nu ar presupune modificari semnificative ale bugetului alocat cu acest scop, din moment ce s-ar schimba doar destinatia sumelor” (Proiectul)

Scris de: G.T. | pdf | print

3 April 2022 11:27
Vizualizari: 4550

Magistratii trebuie sa poata opta intre a le fi decontata chiria si a le fi decontata rata la creditul imobiliare. Propunerea ii apartine judecatorului Claudiu Dragusin (foto), presedintele Sectiei civile a Judecatoriei Sectorului 4, candidat la alegerile pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii.


 

Concret, in proiectul de candidatura pentru CSM, publicat de site-ul juridice.ro, judecatorul Claudiu Dragusin precizeaza ca o asemenea optiune, ca magistratilor sa le poata fi decontata total sau partial rata la creditul imobilar, nu ar afecta bugetul alocat in acest scop, in conditiile in care nu s-ar produce decat o schimbare a destinatiei sumelor alocate deja pentru decontarea chiriei. De asemenea, Dragusin aminteste ca sistemul este deja implementat si pentru alte categorii profesionale.

Pe de alta parte, in acelasi proiect de candidatura, judecatorul Claudiu Dragusin abordeaza si probleme ce tin de salarizarea si pensiile magistratilor. Astfel, Dragusin sustine ca in prezent se inregistreaza o dezordine in materia salarizarii magistratilor, care a generat mii de litigii pentru corectarea inechitatilor, ceea ce impune adoptarea unei legi de salarizare speciale pentru magistrati. Tot la acest capitol, judecatorul Claudiu Dragusin mentioneaza ca din punct de vedere al nivelului de salarizare pozitia magistratului trebuie pastrata si imbunatatita, pentru a fi compensate incompatibilitatile si interdictiile specifice profesiei.

In ceea ce priveste pensiile, judecatorul Claudiu Dragusin precizeaza ca o eventuala schimbare a conditiilor de vechime ar trebui aplicata doar celor care intra in sistem, nu retroactiv, pentru magistratii aflati deja in activitate. Totodata, in opinia lui Dragusin, cuantumul pensiei de serviciu trebuie stabilit la un nivel cat mai apropiat de cuantumul net al indemnizatiei aflata in plata, prin raportare la media veniturilor pe o perioada de doi ani.


Redam un fragment din proiectul de candidatura pentru CSM al judecatorului Claudiu Dragusin, presedintele Sectiei civile a Judecatoriei Sectorului 4 (documentul integral este atasat la finalul articolului):

 


 

“Vechimea pentru pensionare este recunoscuta nu doar pentru functia de magistrat (judecator / procuror / auditor de justitie), ci si pentru alte categorii juridice (avocati, consilieri juridici etc.), insa nu si in raport cu vechimea in functia de politist judiciar. Aceasta inegalitate trebuie corectata.

De asemenea, in materia vechimii pentru pensionare, in masura in care se va pune problema schimbarii actualului cadru legal, prin eliminarea vechimii din alte profesii, pentru corelare cu prevederile Deciziei Curtii Constitutionale nr. 900/2020, voi sustine ca acest lucru sa fie aplicabil doar pentru persoanele care intra in sistem din momentul adoptarii legii, respectiv pentru viitor.

In fine, in ceea ce priveste discutiile privind cuantumul pensiei de serviciu, care este previzibil ca se vor face, voi sustine ca acesta sa se stabileasca la un nivel cât mai apropiat de cuantumul net aflat in plata pentru un judecator in activitate (prin raportare la media veniturilor pentru o perioada de 2 ani), potrivit documentelor internationale privind statutul magistratilor, in special potrivit Cartei europene privind statutul judecatorilor.

(...)

In prezent, in materia salarizarii magistratilor se inregistreaza o dezordine generalizata, care a generat mii de litigii pentru corectarea inechitatilor. In acest cadru, voi sustine necesitatea adoptarii unei legi de salarizare speciale pentru magistrati, care sa constituie un nou inceput in relatia magistratura – ordonatori principali de credite, astfel incat magistratii sa nu fie nevoiti sa apeleze la mijloace juridice pentru recunoasterea drepturilor lor.

De asemenea, in privinta nivelului de salarizare, pozitia magistraturii trebuie pastrata si imbunatatita, pentru compensarea incompatibilitatilor si interdictiilor specifice profesiei, inclusiv prin raportare la nivelul salarial obtinut de profesii / demnitati echivalente in arhitectura statului roman (demnitari, medici etc.).

Voi sustine ideea mentinerii sistemului de promovare pe loc, cu salarizarea aferenta.

Indiferent de argumentele prezentate, iar unele dintre acestea vin chiar din interiorul sistemului, totusi trebuie luat in considerare faptul ca exista multi judecatori care functioneaza in localitati unde nu exista tribunale sau curti de apel, pentru care promovarea efectiva presupune mutarea in alta localitate. Acest lucru echivaleaza cu afectarea, intr-o anumita masura, a vietii de familie a judecatorului aflat intr-o astfel de situatie. Pentru acesti judecatori, schimbarea modului de raportare la sistemul promovarii pe loc si a salarizarii aferente ar echivala de facto cu eliminarea interesului pentru promovare si pentru studiul aferent examenelor de promovare, reducand in timp si baza de selectie pentru instantele superioare.

In plus, sistemul platii gradului indiferent de nivelul instantei este cunoscut in tari din Uniunea Europeana.

Voi sustine regandirea dreptului la decontarea chiriei, in special prin posibilitatea oferita magistratului de a opta pentru chirie sau, in conditii care urmeaza a fi definite, pentru decontarea totala / partiala a ratelor la achizitia unui imobil. Trebuie, de asemenea, incluse intre beneficiarii acestei masuri, persoanele care au deja in curs un credit pentru un apartament. Sistemul exista deja pentru alte categorii profesionale si nu ar presupune modificari semnificative ale bugetului alocat cu acest scop, din moment ce s-ar schimba doar destinatia sumelor (in loc de chirie se va deconta, in anumite conditii, rata bancara). Trebuie reevaluate valorile decontate pentru chirie, in multe localitati fiind pierdut contactul dintre acestea si valoarea reala de piata”.


* Cititi aici integral proiectul de candidatura pentru CSM al judecatorului Claudiu Dragusin, presedintele Sectiei civile a Judecatoriei Sectorului 4

Comentarii

# Parerea mea date 3 April 2022 12:53 +57

Mai lipseste sa propuna decontarea lenjeriei de pat si a prezervativelor, ca sunt amarati rau magistratii si nu au bani nici de un bax de ulei...Sa va fie rusine! <img src=ops:' />

# Constantin date 3 April 2022 12:53 +57

Rusinos!!!!!!! Sunt romani care mor de foame....iar voi va ganditi la alte privilegii precum decontarea creditelor imobiliare! Ce discrimare.........ce am ajuns........Daca aceasta inseamna reforma a justitiei....inseamna ca nu va pasa de cetateni!!!!!!!!!

# Nelu date 3 April 2022 13:05 +46

"Trebuie incluse persoanele care au deja un credit pentru un apartament"....intreb pentru un prieten...dl judecator candidat pentru CSM are deja un credit pentru apartament si se gandeste cum sa isi deconteze ratele?

# Olaru Ioan date 3 April 2022 13:13 +29

Candidații la CSM spun lucruri trăsnite - că oricum nu o fac pe banii lor,iar somnul poporului asomat cu razboiul din Ua, naște monștri costisitori pt buzunarul lor. Fiți europeni, bai milogilor,bai cerșetorilor,bai pomanagiilor ,și platiti-va ratele,benzina și asigurările de sănătate (și ale neamurilor voastre și nevestelor voastre) din veniturile voastre. Către MJ,prevedeți bai fiecare intrare a unei judecătorii cu o cutie a milei. Cine intră sa arunce obligatoriu, la pomanagii ,la cerșetorii,la milogii României, cel puțin 20-50 lei

# Noua Nomenclatura date 3 April 2022 14:21 +55

Propuneti si ca magistratii sa aiba acces la produse livrate gratuit de Gospodaria de Partid, infiintarea unor ferme prin care sa se asigure minim 1 litru de lapte pe zi pentru fiecare judecator, plus 1 kg de mere, carne de porc, de vita si de pui, o masa calda pe zi, bona pentru fiecare copil, gradinite, pampersi....nebunia poate sa continue.

# barna dragos date 3 April 2022 15:47 +40

tupeul escaladeaza, mai trebuie si masini electrice drone si trotinete,# pluteste, omul. daca e mutat dizciplinar jidecatorul ce facem? de ce nu le am da la toti cei detasati aceasta posibilitate ?

# Pomana porcului date 3 April 2022 16:09 +30

Promiteti si cate un kg de faina, asfalt in localitate si cate o galeata de plastic pentru fiecare alegator, ca sa fiti sigur ca luati voturile! Nicio diferenta intre politicieni si judecatori...jalnic.

# maxtor date 3 April 2022 17:25 +52

"din moment ce s-ar schimba doar destinatia sumelor"-se schimba Titlul,nu mai este "pentru locuire" ci pentru "improprietarire"....

# maxtor date 3 April 2022 19:54 +27

s-ar schimba doar destinatzia deturnarii fondurilor(alea din oug80...) mah agariciule!(ce-ar fi sa mai judecati odata si odata drept-CU PRIVIRE LA VOI!)

# ?????? date 6 April 2022 20:56 0

@ Cu Sfatul Bătrînilor, Staborul, Adunarea Obștei, Curtea Domnească nu se proceda așa când judecau pricinile poporului, ? Așa erau vremile, tradițiile funcționării judecării pricinilor, ?

# Rusinos date 6 May 2022 08:42 0

Avantaje multe. Munca putina. Judecatorii din Romania primesc cele mai bune salarii din Uniunea Europeana. Ii face sa fie mai buni? Nici vorba. Stau permanent in vacante si cand se intorc isi copiaza hotararile unii de la altii. In rest se plang permanent de volumul de munca si vorbesc permanent de drepturi. Pe care le au cu varf si indesat. De unde calitate acolo unde nu e? O persoana incompetenta ramane incompetenta indiferent cati bani ar primi.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva