27 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RAZBOI CSM-MJ – Continua scandalul cu centralizarea sistemului ECRIS si a calculatoarelor judecatorilor pe un server al MJ. Judecatorii CSM acuza Ministerul Justitiei ca a mintit cand a anuntat ca CSM si MJ au cazut de acord ca sistemele informatice sa fie transferate de la MJ la ICCJ: „Solutia de cedare a unuia dintre conturile de administrare a domeniului just.ro catre ICCJ, reprezinta unul dintre mai multe scenarii de lucru. Nu putea fi agreata pe loc. Necesita o analiza tehnica aprofundata”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

18 September 2024 20:10
Vizualizari: 2392

Continua razboiul intre Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii – in frunte cu presedinta CSM Denisa Stanisor (foto stanga) – si ministra Justitiei Alina Gorghiu (foto dreapta) pe tema procesului de centralizare a sistemului ECRIS si, in general, a calculatoarelor din instante pe serverul Just.ro, administrat de catre Ministerul Justitiei.



Cel mai recent episod al conflictului s-a consumat miercuri, 18 septembrie 2024, cand ministerul a anuntat ca la intalnirea tripartita CSM-MJ-PICCJ de marti a fost agreata transferul sistemelor informatice ale instantelor de la Ministerul Justitiei la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Tot miercuri, la cateva ore de la comunicatul MJ, Sectia pentru judecatori a CSM a reactionat „cu surprindere”, precizand ca trecerea calculatoarelor de la MJ la ICCJ a fost doar una dintre variantele de lucru, nicidecum scenariul asupra caruia partile au batut palma. Iar asta intrucat e nevoie de multa analiza tehnica.

In schimb, ceea ce s-a agreat a fost continuarea discutiilor tehnice, adauga judecatorii CSM.


Iata comunicatul MJ:


Comunicat de presa privind reuniunea partenerilor institutionali implicati in procesul de digitalizare a sistemului judiciar

In ziua de 17 septembrie, Ministerul Justitiei a gazduit o reuniune a partenerilor institutionali implicati in procesul de digitalizare a sistemului judiciar.

Alaturi de Ministra Justitiei, dna Alina Gorghiu, la intalnire au mai participat presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, dna judecator Denisa Stanisor, Procurorul General al Romaniei, dl Alex Florenta, dnii Liviu Odagiu, Narcis Erculescu si Claudiu Dragusin, membri ai Sectiei de Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dl George Serban, secretar de stat in Ministerul Justitiei, impreuna cu specialistii la nivel tehnic.

Reuniunea a avut ca obiectiv clarificarea unor aspecte tehnice privind administrarea programelor si aplicatiilor informatice ce deservesc sistemul judiciar, plecand de la obligatia legala de a asigura un sistem informatic unitar si functional.

Proiectele de digitalizare au beneficiat de finantare europeana si au fost asumate de Ministerul Justitiei in parteneriat cu Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerul Public, partenerii fiind consultati permanent inca de la momentul realizarii analizei initiale pentru dezvoltarea viitorului sistem de management electronic al cauzelor. ECRIS V este pilonul central de arhitectura digitala in raport cu care au fost proiectate si dezvoltate celelalte aplicatii specifice sistemului judiciar.

Digitalizarea reprezinta cheia pentru cresterea calitatii serviciului public oferit cetatenilor si a actului de justitie iar viitorul sistem ECRIS V propune o arhitectura centralizata ce permite interactiunea digitala atat cu justitiabilii cat si cu orice alt sistem informatic de interes pentru activitatea judiciara, administrat de institutii guvernamentale sau de profesii juridice conexe.

In urma analizei mai multor scenarii de lucru, solutia tehnica propusa de Ministerul Justitiei in vederea reluarii in parametrii normali a activitatii instantelor a fost aceea de cedare a contului cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, institutie a autoritatii judecatoresti consacrata la nivel constitutional. Propunerea a fost agreata de partenerii Ministerul Justitiei, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Consiliul Superior al Magistraturii, urmand ca, intr-un grup de lucru comun si in cel mai scurt timp posibil, specialistii institutiilor sa analizeze mecanismele si instrumentele necesare, etapele si calendarul de implementare a propunerii, urmand a pune la dispozitia conducerilor institutiilor rezultatele analizei tehnice.

Ministerul Justitiei va continua dialogul cu partenerii sai in conformitate cu principiile cooperarii loiale interinstitutionale in vederea realizarii tuturor obiectivelor asumate care contribuie la imbunatatirea serviciilor publice oferite cetatenilor si la cresterea calitatii actului de justitie”.


Redam comunicatul CSM:


Comunicat de presa privind pozitia Sectiei pentru judecatori a CSM fata de solutia prezentata public de catre Ministerul Justitiei cu privire la centralizarea infrastructurii IT

In data de 17 septembrie 2024, Consiliul Superior al Magistraturii a dat curs unei invitatii a Ministerului Justitiei de participare la o intalnire in vederea discutarii problemelor grave de constitutionalitate, reliefate de Consiliu, din perspectiva intentiei de centralizare a infrastructurii IT a instantelor la nivelul ministerului.

Luand act de continutul comunicatului de presa emis de minister cu privire la discutiile care au avut loc in cadrul respectivei intalniri, se impun a fi facute urmatoarele precizari:

Consiliul Superior al Magistraturii ia act cu surprindere de pozitia exprimata de Ministerul Justitiei, care a prezentat public un continut al discutiilor ce comporta nuantari semnificative, mai ales ca minuta intalnirii nu a fost semnata si nici agreata, inainte de comunicarea publica a ministerului, si nici nu poate fi semnata in forma comunicata de acesta.

Astfel, ceea ce s-a agreat in cadrul discutiilor respective, la nivel de principiu, a fost faptul ca sistemul preconizat a fi dezvoltat nu poate ramane sa fie gestionat in cadrul puterii executive, ci trebuie transferat la autoritatea judecatoreasca, una dintre variante putand implica si Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Solutia tehnica prezentata de minister in comunicatul de presa, de cedare a unuia dintre conturile de administrare a domeniului just.ro catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, reprezinta unul dintre mai multe scenarii de lucru prezentate si nu putea fi agreata pe loc, intrucat necesita o analiza tehnica aprofundata a consecintelor unui astfel de demers.

De asemenea, s-a evidentiat faptul ca problema este mai ampla, nu priveste doar situatia punctuala a serverelor Ecris, ci priveste si aspecte legate de Dosarul Electronic National, de ideea inrolarii calculatoarelor intr-o retea creata in cadrul Ministerului Justitiei, de situatia juridica a specialistilor IT din instante, precum si de necesitatea transferului guvernantei in materie de IT la autoritatea judecatoreasca.

In fine, s-a agreat continuarea discutiilor la nivel tehnic, in cadrul unui grup de lucru, precum si transmiterea catre minister a pozitiei scrise a Consiliului, continand o analiza legislativa si tehnica in care sa fie reliefate solutiile propuse.

Consiliul saluta intalnirea partenerilor institutionali si, totodata, reaminteste ca exista un parteneriat MJ-CSM-PICCJ exclusiv in proiectul ECRIS V, solutie care se afla inca in stadiu de dezvoltare, insa ceea ce necesita atentia imediata din perspectiva principiilor constitutionale ale independentei justitiei si al separatiei puterilor in stat era situatia inrolarii calculatoarelor si serverelor Ecris IV intr-un domeniul administrat de minister.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii remarca recunoasterea implicita din partea Ministerului Justitiei a problemei reliefate prin Hotararea Sectiei pentru Judecatori nr. 1519/2024, respectiv existenta unor grave vulnerabilitati constitutionale, cu risc de afectare a independentei justitiei si a separatiei puterilor in stat, in conditiile gestionarii sistemului informatic al instantelor de la nivelul puterii executive.

Consiliul Superior al Magistraturii ramane in continuare deschis cooperarii institutionale, insa intotdeauna in limitele loialitatii, si va continua sa semnaleze corect si ferm toate aspectele care pot constitui vulnerabilitati la adresa independentei justitiei, in vederea remedierii lor in cadrul statului de drept”.

Comentarii

# Demisia date 18 September 2024 21:26 +2

Functionarul de rang inferior face ce vrea cu CSM. Chiar nu exista limita a bunului simt? E lipsit de etica, decenta si profesionalism sa minti in halul acesta. A fost Presedintele CSM la intalnire si tu mj minti cu nerusinare?

# Arhiva SIPA date 19 September 2024 07:17 +5

Va mai amintiți cum s-a folosit arhiva SIPA de către ministrul Macovei? Ne dorim iarăși șantajarea sau arestarea judecătorilor corecți precum Stan Mustață? Cel mai sigur este ca ministerul sa rămână în afara dosarelor judecătorești. CSM nu poate avea încredere ca miniștrii nu-si vor baga coada in dosare.

# NE DORIM REPARTIZARI ALEATORII date 19 September 2024 19:37 +2

la complete fara dedicații,judecătorii care sa nu mai facă operative cu grefiera,ITul,lichidatorul,cu ce dosare au intrat,unde să meargă,... Și,cel mai mult,să nu mai MODIFICATI cele înscrise în ECRIS (termenul e la 11.00,dar ieri s-au modificat la 15.59,iar cauza dvs a fost luată;ori felicitări,ai câștigat,iar acasă îți vine că ai pierdut .. de infarct mortal).

# hotii striga hotii date 21 September 2024 12:24 0

Clasic. Hoții strigă "hoții"!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.09.2024 – Schimbari la varful Curtii de Apel Bucuresti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva