5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RAZBOI LA VARFUL SERVICIILOR – Fostul sef al “Doi s'un sfert”, chestorul Nicolae Gheorghe, despre care senatorul Valer Marian acuza ca este omul lui Florian Coldea, este urmarit penal de DNA pentru complicitate la abuz in serviciu si deturnare de fonduri. In acelasi dosar, DNA acuza alti trei ofiteri din DIPI, printre care si fostul adjunct Nelu Zarnica. Sefii “Doi s'un sfert” au fost demisi recent de Ciolos

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 February 2016 12:53
Vizualizari: 9268

Demis in urma cu cateva zile de premierul Dacian Ciolos, chestorul Nicolae Gheorghe (foto), fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), serviciul secret al Ministerului de Interne, serviciu cunoscut si sub numele de “Doi s'un sfert”, este urmarit penal de DNA pentru abuz in serviciu si deturnare de fonduri. Nicolae Gheorghe a fost chemat, luni 15 februarie 2016, la DNA. Fostul sef al “Doi s'un sfert” nu a stat foarte mult la parchetul anticoruptie, iar la aproximativ o ora dupa plecarea sa DNA a anuntat ca acesta are calitatea de suspect.


In acelasi dosar, DNA a declansat urmarirea penala si fata de alti ofiteri si sefi din DIPI. Astfel, chestorul Nelu Zarnica, fost adjunct al “Doi s'un sfert”, demis si el de premierul Dacian Ciolos, este acuzat de deturnare de fonduri. De asemenea, comisarul sef Nicolae Gabriel Pavel, fost sef al Serviciului Juridic din DIPI, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, iar comisarul sef Danut Marian Iacob, fost sef al Diviziunii Administrative din DIPI, este acuzat de deturnare de fonduri.

Valer Marian: “Un alt ofiter SRI fidel generalului Coldea, colonelul Gheorghe Nicolae, a fost numit la comanda DIPI”

Dosarul in care sunt vizati sefii “Doi s'un sfert” priveste modul in care au fost cheltuite anumite sume de bani, acuzatiile exacte putand fi citite mai jos. Surprinde insa totusi actiunea DNA impotriva chestorului Nicolae Gheorghe, in conditiile in care despre s-a afirmat ca ar fi omul sefului operativ al SRI, generalul Florian Coldea, iar despre acesta din urma se cunoaste ca este cel mai bun partener al DNA.

Iata de exemplu ce spunea in urma cu ceva timp senatorul Valer Marian despre Nicolae Gheorghe si relatia acestuia cu Florian Coldea:

Nu putem trece cu vederea nici faptul ca, in ultimii ani, primul adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea, si-a extins tentaculele, si implicit influenta si potentialul de politie politica, asupra altor doua servicii secrete: SPP si DIPI (serviciul secret al MAI). In anul 2009, un subaltern apropiat al generalului Coldea, colonelul Costin Nedelea, avansat ulterior general, a fost transferat de la SRI si numit, dupa un examen dubios, sef al unitatii informative al SPP. In vara anului 2014, un alt ofiter SRI fidel generalului Coldea, colonelul Gheorghe Nicolae, a fost numit la comanda DIPI”.

Nu stim daca ceea ce a sustinut senatorul Valer Marian este sau nu adevarat. Nu stim daca fostul sef al “Doi s'un sfert” este un “fidel” al generalului Coldea. Daca lucrurile stau insa asa, avem o situatie extrem de interesanta: parchetul condus de Laura Codruta Kovesi, o colaboratoare a lui Coldea in lupta anticoruptie desigur, i-a facut dosar unui alt colaborator al lui Florian Coldea. Sunt niste actiuni ciudate, care, in opinia noastra, seamana mai degraba cu un razboi ce se poarta la varful serviciilor secrete.

Iata acuzatiile DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii:

NICOLAE GHEORGHE, chestor principal de politie, la data faptelor sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.) cu rang de secretar de stat, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

-complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

-doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care in forma continuata (11 acte materiale),

PAVEL GABRIEL NICOLAE, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.), cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

IACOB MARIAN DANUT, comisar sef, la data faptei sef al Diviziunii Administrative in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.), cu privire la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata (3 acte materiale),

ZARNICA NELU, chestor principal de politie, la data faptei adjunct al sefului Departamentului de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.) cu rang de subsecretar de stat, cu privire la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata (2 acte materiale).

Din ordonanta prin care s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii anterior mentionati, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In vara anului 2015, suspectii Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna si Pavel Gabriel-Nicolae, sef al serviciului juridic, prin intocmirea documentatiei aferente, au contribuit la achizitionarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fara ca acestea sa fie folosite la acest tip de activitati. Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea bunurilor din fondurile operative, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie.
Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative.

In perioada 21 august – octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, in aceeasi calitate, a schimbat destinatia folosintei bunurilor respective, achizitionate in modalitatea de mai sus.

In perioada 2014 - 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat si ordonator de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 238.173,47 lei, alocata institutiei pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

In aceeasi maniera au procedat cu suma totala de 14.353,51 lei si suspectii Zarnica Nelu si Iacob Marian-Danut, in calitate de ordonatori de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna.

Suspectilor Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Iacob Marian Danut si Zarnica Nelu li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Foto: Agerpres

Comentarii

# Camp tactic date 15 February 2016 13:53 +8

Adica Coldea Kaput?

# remember date 15 February 2016 20:23 +8

CAMPULE TACTIC, nu Codea caput ci Nicolae.. caput.Nicolae devenise un "independent" periculos, detinand informatii compromitatoare ce vizeaza varfurile serviciilor secrete.Pe cine vizeaza aceste materiale nu stiu deocamdata dar sper sa aflam in scurta vreme.Iti dai seama ca aceste materiale sunt tinute deocamdata pentru santaj iar daca santajul nu tine, se va merge probabil pe varianta...pac la Razboiu asa cum au mai procedat si alti fosti securisti.Un lucru este cert:daca Nicolae mai statea un an la 2 s'un sfert, cu Ponta prim-ministru, toata sandramaua securista a lui Coldea era in mare pericol.Rares Vaduva, turnatorul de serviciu al sri la 2 s'un sfert, i-a salvat pielea lui Coldea de la saramura.Nu stiu cum de Nicolae, un om cu un al saselea simt in depistarea dusmanilor, nu l-a ghicit pe Vaduva si nu l-a inlaturat la timp.

# livia date 15 February 2016 14:05 -7

Eu am o mare bucurie; in tara asta plina de hoti de la psd, de prin justitie, de la servicii etc, exista niste oameni dincolo de orice banuiala: cei care lucreaza la DNA. 

# ARGUS date 15 February 2016 15:32 +7

vezi,Livioaro,ca banuiala se poate referi la multe aspecte.Daca zicem:dincolo de orice banuiala de buna credinta si deontologie,,spunem bine?

# unul din lumea cea mare date 15 February 2016 15:42 +9

ptr livia// coanaaaaa !!!!!!!! vezi ca suna cam ca ,,LAUDA/MA GURA CA SA/TI DAU FRIPTURA,,

# mulder, agentul mulder date 16 February 2016 09:44 +2

doamna livia e in realitate doamna lidia....cea care are parteneri la dna.... :-*, asa ca e de inteles de ce se bucura. Din viteza scrierii a batut "v" in loc de "d" :eek:

# DODI date 15 February 2016 14:18 +6

Un cântec vesel să cântăm, sistemul merge mai departe și sunt dați de o parte cei care nu se ”aliniază!”. Încă un ”prim pas” spre edificarea dictaturii sistemului. Ciolanis știe de ce...

# Stephen Hendry date 15 February 2016 17:50 +1

O fi cu...manta?

# mulder, agentul mulder date 16 February 2016 07:17 +6

Cred ca pe același raționament tb condamnat si gheneralul cu n-spe mii de stele. Nu de alta dar prea e similar midul de lucru cu sursele de informatii, iar codlea dispune de un fond prea mare, ca sa nu fie atractiv pt maria sa.... :-* si mai poate fi cercetat pt incq 15-20 infractiuni - de la tradare pana la imbuibare si.....dictatura  :eek: :P :P

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva