3 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RAZBOIUL LUI PUTIN, PRETEXT PENTRU OMORAREA PRESEI – Scandalos: se pune la cale un proiect prin care jurnalistii vor fi opriti sa mai scrise despre faptele de coruptie comise in Regimul Iohannis-Ciuca. Textele care vor contine nume si cuvinte precum Iohannis, Ciuca, Guvern, coruptie, furtisag, mizerie, incompetenta, dar si traditii sau spiritualitate vor fi incadrate la dezinformari si propaganda ruseasca. Platforma ar putea fi finantata din strainatate

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

11 March 2022 14:17
Vizualizari: 6565

Lupta impotriva asa-ziselor „stiri false” („fake news”) capata o dimensiune de-a dreptul patologica, transformandu-se intr-o adevarata politie a gandirii.Cea mai recenta concretizare a acestui delir o reprezinta o platforma informatica la care ar lucra Guvernul Romaniei – condus de premierul Nicolae Ciuca (foto 1 centru) –, Departamentul pentru Situatii de Urgenta – in frunte cu secretarul de stat Raed Arafat (foto 1 stanga), Consiliul National al Audiovizualului si mai multe organizatii nonguvernamentale.

Informatia a fost dezvaluita vineri, 11 martie 2022, de catre Profit.ro, care precizeaza ca grupul de lucru a fost creat de catre DSU. Platforma informatica va scana presa online, bloguri si retele sociale, pentru a depista asa-zise „fake news”, surse de dezinformare si propaganda in contextul conflictului din Ucraina.

Echipa de comunicare a Guvernului le-ar fi cerut departamentelor de relatii publice din toate ministerele, intr-un mesaj comun transmis pe e-mail, sa desemneze cate un reprezentant in grupul de lucru si sa vina pana vineri, 11 martie 2022, cu observatii pe narativele si cuvinte-cheie incluse in motoarele de cautare si in parametrii de analiza.

Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinatiile de cuvinte care vor aprinde becuri rosii de posibila dezinformare si propaganda rusa in algoritmii platformei este cea care ar asocia, in acelasi text, Guvernul, prim-ministrul Nicolae Ciuca sau presedintele Klaus Iohannis (foto 1 centru) cu un context de „coruptie” ori „incompetenta”, avand ca marker de dezinformare expresii precum „mizerie” sau „furtisag”. Pentru presa de investigatie, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de coruptie, incompetenta sau alte deficiente in Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse in algoritmii platformei. La fel: orice postare similara pe bloguri sau pe retele sociale. Comunicatorii Guvernului considera ca, in actualul context, linia discursiva „Palierul de decizie de la Bucuresti este corupt” este un narativ al dezinformarii si propagandei.

„Lipsa consensului”, „traditii”, „spiritualitate”, „extindere” sunt, in perceptia comunicatorilor guvernamentali, „markeri ai dezinformarii”, termeni „incarcati”, „specifici discursului de dezinformare”, daca sunt asociati, dupa caz, unor „subiecti” precum NATO, Romania, Bruxelles, Ursula, Stoltenberg, Geoana, si altii. (Gasiti mai multe detalii pe Profit.ro.)


Cenzura demna de Rusia lui Putin


Chiar daca Romania este stat-membru al NATO si mai ales al UE, vedem ca nu este nicio diferenta intre acest demers si dictatura la care se deda presedintele Vladimir Putin in Rusia. Practic, prin implementarea acestui proiect, regimul de la Bucuresti nu ar face altceva decat sa implementeze Ministerul Adevarului, imaginat de scriitorul George Orwell in romanul „1984”.


Ce ONG-uri sunt implicate


Echipa de comunicare a Guvernului Romaniei enumera cateva ONG-uri implicate in acest proiect:

- GlobalFocus Center, condus de Oana Popescu Zamfir (foto 2), fost secretar de stat in Ministerul Muncii pe vremea cabinetului Dacian Ciolos;

- ActiveWatch, fondat de Mircea Toma (foto 3), membru in Consiliul National al Audiovizualului; in cea mai recenta declaratie de interese, completata in 2021, Toma a scris ca era „in curs de retragere” din ActiveWatch;

- MediaWise Society, condusa de Elisabeth Nicoleta Fotiade (foto 4).


Redam mesajul trimis de Palatul Victoria catre departamentele de relatii publice din ministere:


Global Focus, Active Watch, Media Wise si alte ONG-uri cu expertiza in media literacy, campanii de informare corecta a cetatenilor, monitorizare si analiza media, impreuna cu CNA, au fost coagulate de catre DSU intr-un grup de lucru privind identificarea de 'fake news' si surse de dezinformare in contextul situatiei din Ucraina, cu motoare de cautare, indexare pe masini virtuale si algoritmi de realitate virtuala si inteligenta artificiala.

La initiativa DSU s-a alaturat si Guvernul Romaniei.

Platforma, care are mai multe module, scaneaza mediul online (mainstream media, blog-uri, social media etc.), identifica si extrage – pe narativele stabilite – inclusiv folosind cuvintele cheie si grupuri de cuvinte cheie – elementele solicitate, intr-o serie de formate: de la text scris, la statistici si elemente de interpretare, din care pot fi extrase trenduri, tendinte si potentiale directii de actiune ale agentilor (agentii, actori etc.) care pot genera 'fake news' si elemente specifice propagandei”.


ONG-urile vor bani din strainatate


Incheiem, lasandu-va sa cititi comunicatul Media Wise, unde fosta membra a guvernului Ciolos Oana Popescu Zamfir explica faptul ca organizatiile non-guvernamentale implicate in acest demers de politie a gandirii asteapta fonduri din strainatate si se plang de faptul ca Palatul Victoria nu si-a deschis punga.


Iata comunicatul asociatiei, publicat pe Facebook:


Mecanismul coordonat de GlobalFocus Center pentru o informare corecta a populatiei, in contextul crizei din Ucraina

Tocmai pentru ca guvernul a avut o comunicare deficitara in aceste zile, am vazut efectele (lumea ia pastile cu iod, se formeaza cozi la benzinarii, banci si birouri de pasapoarte) si am fost solicitati noi, ca experti, sa clarificam situatia , am luat initiativa de a crea, exclusiv impreuna cu colegi din alte ONG-uri, un mecanism prin care sa punem presiune pe guvern sa comunice mai prompt, mai corect, mai complet.

Acest mecanism este 100% independent, nu exista si nu va exista finantare guvernamentala (de altfel in momentul de fata nu exista deloc finantare – suntem in discutii cu parteneri internationali pentru identificarea acesteia!), guvernul nu va fi unicul beneficiar, nu lucram si nu vom lucra pentru guvern sau ca sa-l protejam, acesta este liber sa ia in considerare sau nu recomandarile noastre. Noi suntem integral responsabili pentru recomandarile pe care le facem, iar guvernul este integral responsabil pentru cum intelege sa reactioneze la ele. Va exista un protocol de colaborare intre acest task-force format din experti si beneficiari (inclusiv guvernul) care va specifica foarte clar ce face si ce este si mai ales ce NU face si NU este acest mecanism, astfel incat sa ne asiguram ca el sprijina, nu impiedica libertatea de exprimare. Toata activitatea noastra de pana acum a fost pusa in slujba informarii corecte si adesea acest lucru ne-a adus in conflict cu institutii politice sau guvernamentale.

Mecanismul nu este definitivat. Termenii de cautare circulati in public nu au nicio valoare, nu sunt cei definitivi, sunt colectati de la institutii guvernamentale si alti parteneri din societatea civila intr-un proces de brainstorming. Am solicitat contributii si idei de la mai multi parteneri, inclusiv de la guvern si asteptam in continuare sa ni le furnizeze. Pe baza lor, dar mai ales a metodologiei noastre, noi vom alege si decide cum vor arata algoritmii de cautare. Lista de parteneri cu competenta in domeniu ramane deschisa si ni se poate alatura oricine este interesat si poate sa aduca o contributie relevanta.

Din punct de vedere tehnic, vom folosi aplicatiile Pulsar si CrowdTangle pentru a identifica temele prioritare de discutie in spatiul public, instrumente care sunt disponibile, cu licenta, oricarei alte organizatii sau altor persoane care doresc sa faca propria lor monitorizare online si social media. Filtrarea finala privind recomandarile de reactie din partea institutiilor statului sau societatii civile/ mediului privat va fi insa facuta de experti. Vom transmite la final rapoarte regulate catre ONG-uri, asociatii patronale si sindicale, guvern, mediu academic, institutii care au un rol in comunicarea pe acele teme cu recomandari de reactie.

GlobalFocus Center este parte a unor retele internationale de experti de prestigiu care lupta cu dezinformarea (Beacon Project, Open Information Partnership, etc.) si pe baza acestei experiente, inclusiv in perioada Covid in care am derulat initiative similare (vezi linkuri mai jos) (n.r. nu apare nicaieri vreun link), stim ce efecte devastatoare la nivel social poate avea comunicarea oficiala deficitara. Cand mecanismul de lucru va fi definitivat, va fi perfect transparent si vom fi bucurosi sa-l explicam oricui este interesat; de altfel, metodologia folosita este similara cu cea a partenerilor nostri, Bellingcat si DFRLab , cele mai prestigioase institutii in plan international care promoveaza informarea corecta, fact-checking si lupta cu dezinformarea si impreuna cu care am organizat in trecut cursuri de pregatire a expertilor din societatea civila si presa in utilizarea exact acestor instrumente pe care le folosim acum”.

Comentarii

# Cetateanul date 11 March 2022 15:04 -162

Restriciționistul național susținut și promovat de ciuma roșie bagă și el capul în poza isteriilor naționale cu cenzura presei și a libertății de exprimare. După isteriile cu încorporarea, pașapoartele, iodura de potasiu și benzina parcă îmi era poftă de ceva mai consistent. Din nou... bravo ciolane. Hai că poți sub 30%. :lol:

# Omul de pe stradă date 11 March 2022 15:38 +53

Când nu ai argumente să combați ceea ce nu-ți convine, interzici, cenzurezi pentru că e fake și, astfel, doar ce spui tu rămâne scris sau zis! Asta da! libertate a cuvântului! Aveți dreptul să spuneți tot ce ne place nouă; orice altceva este fake și va fi eliminat înainte de a ieși în spațiul public!!!!!!!!!!

# Narcis date 11 March 2022 15:45 +111

Stirile false vin exclusiv de la propaganda americana. Ei cu slugile lor din RO, printre care si acest DSU, prezinta deformat realitatea. Coruptia din RO nu are nici o legatura cu Rusia, ci cu servilismul politicului fata de americani si nu numai. RO va deveni in scurt timp o alta Ucraina, in sensul ca va fi aservita complet americanilor. Asa cum Ucraina, practic nu mai exista ca stat – datoria lor publica a fost cumparata de catre Rotschild, in guvern au membri americani get-beget si alte nationalitati, au ca presedinte un escroc transformat in ”erou” de propaganda americana si occidentala, asa va fi si tara noastra: in bataia vântului. Noi nu sanctionam cu nimic aceasta clasa politica mafiota care vrea acum sa ne arunce in razboiul altora si sub acest pretext idiot al ”solidaritatii fata de Ukraina”, de care, sincer, ma doare undeva, sa profite si sa elaboreze alte legi tâmpite, prin care sa ne inchida gura. Nu se trezeste o data poporul acesta la realitate!

# Narcis date 11 March 2022 16:48 +122

Ministrul Ciuca a aprobat zilele acestea imprumuturi bancare efectuate de RO la institutii financiare straine, cu dobanzi de 10 %!! Uite ce spune Florin Georgescu: ţara noastră exportă capital, plasamentele externe ale băncilor fiind în creştere şi depăşind 10% din total active, susţine Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, potrivit ZF, citat de Mediafax. ”Valuta plasată de băncile româneşti în străi¬nătate la randamente foarte reduse se întoarce în scurt timp de la corporaţiile financiare internaţionale (com¬paniile-mamă) sub formă de împrumuturi către sta¬tul român la dobânzi de 7-8 ori mai ridicate comparativ cu cele încasate de instituţiile de credit autohtone la «exportul» iniţial de valută, ceea ce încarcă în mod total ne¬jus¬tificat, dar cu continuitate în timp cheltuielile buge¬tare“. Un prim-ministru care ne indatoreaza nejustificat, care ia masuri numai impotriva poporului, ba mai mult, il atrage si in razboiul stăpânilor lui din umbra, mai merită sa stea in functie?

# nuibai date 11 March 2022 17:49 -109

Nu mai obosiți creierul să faceți o lege. Traduceți legea lui Putin. E prea bună pentru voi, iar noi înghițim orice.

# cabala harris date 11 March 2022 20:32 +78

Pai mai raman destul de multe cuvinte care se pot folosi dupa ce sunt interzise incompetent, coruptie, furtisag etc.. cum ar fi sa zicem.. canalii, scarbe, jeguri, jigodii prostovani, ticalosi, afoni, slugi infecte, lingai, nevertebrate, oligofreni si lista continua. Daca se aplica cenzura doar la tv nu-i mare problema.. eu personal nu mai urmaresc de vreo 2 ani avalansa de porcarii si manipulari prezentate cu titlu de stire pe toate canalele oficiale monitorizate de cna adica de clubul nenorocitilor aroganti, care, ca orice institutie de stat, este populata de lichele numite politic.

# ?????? date 12 March 2022 10:32 0

@ Care nu și-a făcut igiena la creieri și nu și-a spălat creierii de război, de viruși, de jmecherie, de violență, de machiavelism și alte curente politice cu ticăloșire, etc. ?

# ?????? date 12 March 2022 10:40 0

& Dacă este mai gravă decât discriminarea propaganda făcută violenței, războiului, politicilor ticăloșite, ?

# Ghro date 12 March 2022 19:55 +3

Diferenta e ca la noi o sa cenzureze in stanga si in dreapta orice deranjeaza, pe cand in Rusia BBC, CNN, NBC, Bloomberg, etc. au ales sa-si inchida singure publicatiile pentru ca legea trage la raspundere doar publicarea de stiri false.

# Tipa date 13 March 2022 19:24 +16

Și ce departament pt situații de urgență? Ce nu exista din punct de vedere legal? Cum nici Arafat nu este șeful dsu ? Ha ha ha D - le Arafat aveți multe și mari probleme juridice....sunteți într-o o permanenta stare de criza de penalitate....

# Elena Alexia date 13 March 2022 19:25 +1

Arafat, nu poți tu gândi cat pot eu privi ....

# Constatare date 14 March 2022 09:58 +1

Poporul are acum ce a votat in 2019 si 2020. Bucură-se!

# rusu catalina date 15 March 2022 18:19 0

Cu tot respectul pt autor:bai, ma lasi(referitor la stire)!...de rasul curcilor????Parca nu ne mai numim demult Republica Socialista Romania...(atat cat ne mai duc si pe unii capul)Buna seara!

# ?????? date 20 March 2022 19:57 0

@ Dacă ONU, Parlamentul European, FMI, alte organizații internaționale cu responsabilități, vor acționa pentru trimiterea în instanțe, chiar și cele ale Curții Penale Internaționale, a producătorilor de armament, pentru complicitate la distrugere și crime, luând în considerare și faptul că producția de bunuri pentru populație este autorizată dacă doar dacă bunurile realizate și vândute nu prezintă riscuri pentru siguranța și sănătatea populației, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva