22 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RAZGANDACII MAGISTRATURII – Elena-Carmen Hategan, Florin Stoica, Cristina Garda si Maria-Alexandra Enache-Tudor, de la judecatoriile din Filiasi, Targoviste, Ludus si Buftea, vor sa revina in functiile de procuror la mai putin de doi ani dupa ce CSM i-a facut judecatori. Magistratul Liviu-Marcel Marcu de la Curtea de Apel Alba Iulia incearca pentru a doua oara sa devina procuror. „Judecatorul 69” Mihai-Radu Roman de la Judecatoria Buftea se afla la a treia incercare (Lista)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

2 April 2024 16:18
Vizualizari: 3288

Luna aprilie se anunta una interesanta la Consiliul Superior al Magistraturii. Sectia pentru procurori a CSM va trebui sa sustina nu mai putin de 12 interviuri cu tot atatia judecatori care doresc sa devina procurori.Dintre petenti, ii remarcam pe Elena-Carmen Hategan, Florin Stoica, Cristina Garda si Maria-Alexandra Enache-Tudor, de la judecatoriile din Filiasi, Targoviste, Ludus, respectiv Buftea. Cei patru sunt fosti procurori care s-au plictisit de roba de judecator la mai putin de doi ani dupa ce CSM le-a aprobat trecerea din lumea parchetelor in cea a instantelor. Ba chiar la mai putin de un an, in cazul magistratilor Hategan, Stoica si Enache-Tudor.


Iata cat de putin au stat cei patru petenti in functia de judecator:


- Elena Hategan: din 16 august 2023 pana in prezent;

- Florin Stoica: de la 6 martie 2024;

- Cristina Garda: de la 18 mai 2022;

- Maria Enache-Tudor: de la 16 august 2023.

 

Prea batran sa redevina militar activ


De asemenea, pe lista figureaza judecatorul Liviu-Marcel Marcu de la Curtea de Apel Alba Iulia, care se afla la a doua incercare de a deveni procuror. Initial, Marcu a solicitat numirea in functia de procuror militar, dar s-a lovit de refuzul Sectiei pentru procurori a CSM in data de 27 iunie 2023. Prin Hotararea nr. 951/2023, CSM-istii au motivat ca Marcu – care mai fusese ofiter MApN inainte de ianuarie 2009, cand a intrat in magistratura – depasise limita de 45 de ani prevazuta de art. 36 din Legea nr. 80/1995 (privind statutul cadrelor militare) pentru revenirea in armata, ca ofiter activ. Marcu nu a atacat in instanta refuzul CSM, ci s-a multumit sa se reorienteze spre parchetele civile, punand acum pe lista optiunilor PJ-urile din Saliste, Sibiu, Alba-Iulia si Targu Mures.


Judecatorul 69” loveste din nou


Mult mai spectaculos decat cazul magistratului Liviu Marcu este cel al lui Mihai-Radu Roman (foto) de la Judecatoria Buftea, cunoscut drept „Judecatorul 69”, dupa ce in 2021 a fost retrogradat disciplinar din gradul de tribunal in cel de judecatorie si mutat de la Tribunalul Ilfov la Judecatoria Buftea pentru comiterea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”. Decizia a fost luata din cauza postarilor facute de judecatorul Roman pe pagina sa de Facebook, in care pe langa referirile la pozitia sexuala 69 apareau si comentarii cu tenta sexuala (click aici pentru a citi).

Numit in 2002 in functia de procuror la Parchetul Judecatoriei Sector 5, Roman a incercat de doua ori – in 2009 si 2010 – sa devina judecator, fiind respins de fiecare data de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Mihai Roman a atacat al doilea refuz al CSM la Inalta Curte, instanta suprema obligand Consiliul sa-l numeasca pe Roman ca judecator. Intre timp, judecatorul a incercat de doua ori sa redevina procuror – in 2019 si 2023 –, insa CSM din nou i-a zis „pas”. (Vom reveni cu minutele ICCJ in episodul urmator.)


Redam lista tuturor judecatorilor care solicita transformarea in procurori:


- Alin Stefanescu: de la Judecatoria Radauti la Parchetul de pe langa Judecatoria Radauti;

- Anca-Ioana Criste: de la Judecatoria Agnita (delegata la Tribunalul Sibiu) la PJ Saliste;

- Liviu-Marcel Marcu: de la Curtea de Apel Alba-Iulia la oricare dintre urmatoarele parchete de judecatorii: Saliste, Sibiu, Alba-Iulia, Targu Mures;

- Georgiana Gligor: de la Judecatoria Sighisoara la PJ Saliste;

- Alexandru-Florin Matache: de la Judecatoria Alba-Iulia la PJ Oradea;

- Mihai-Radu Roman: de la Judecatoria Buftea la PJ Buftea;

- Elena-Carmen Hategan: de la Judecatoria Filiasi la PJ Filiasi;

- Florin Stoica: de la Judecatoria Targoviste la PJ Targoviste;

- Cristina Garda: de la Judecatoria Ludus la PJ Cluj-Napoca sau PJ Alba-Iulia;

- Maria-Alexandra Enache-Tudor: de la Judecatoria Buftea la PJ Cornetu sau PJ Pitesti;

- Florin-Cosmin Bobei: de la Judecatoria Medgidia la PJ Buftea;

- Peter Fodor: de la Judecatoria Miercurea-Ciuc la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj (Biroul teritorial Targu Mures).

Comentarii

# Ei as prea bayran date 2 April 2024 17:47 +1

Pe vecini l-or chemat la oaste la 62 ani. Cică la 63 te ejectează,DACA nu se schimbă legea - și te scot la 70, sau daca nu duci 63 ..

# Iobagul date 2 April 2024 18:22 +24

Oare din ce cauza, ce aveti cu ei? Si-au dat in sfârșit seama ca e mai bine sa munceasca altii, adica polițiștii, în loc sa muncească efectiv ei 10-12 ore. Deci, nu-i mai bine sa stai sa biciuiesti polițiștii, sa-i amendezi ca chipurile nu au respectat termenele impuse, neștiind ca polițiștii mai au vreo 4 stăpâni, care la rândul lor impun termene. Părerea mea e ca în cazul în care Csm-ul se respecta ar trebui sa le respingă cererea și sa-i pună la munca pentru a vedea si ei ce înseamnă a fi un real/adevarat magistrat, pentru ca procurorul într-un star normal nu e.

# DODI date 2 April 2024 18:45 +4

Explicația este una singură și simplă: PORCurorii pot da vina pe judecători (indifent care este sentința), iar întocmirea unor dosare care nu respectă legea sau care sunt păstrate sub Kur la dospit nu este sancționată în nici un fel.

# maxtor date 3 April 2024 02:21 0

ar putea incepe cu "nu ma recunosc pe mine(!!!) ca magistrat judecator,nu ma incape roba aia"

# santinela date 3 April 2024 08:05 +11

Sistemul de justitie este plin de astfel de "magistrati",nulitati in materie ! Li s-a parut greu sa fie procuror,mult de munca nenicule,si hop s-au facut judecatori.Valeeeeu,cand ciumpalacii au vazut cata munca este aici cereri peste cereri pentru revenire.Adevarul este ca, pentru ambele locuri, "specimenele" astea nu sunt bune de nimic !

# E tu Brute... date 4 April 2024 08:34 0

Polivalenta "pregatirii" noastre pare a fi cheia acestei situatii. Nevoia de schimbare este evidenta in "jocul vietii". Pt dobandirea "satisfactiei si implinirii personale" jocul de carti cu mizele sale a ajuns sa nu mai dea "scontatul". Nevoia de adrenalina a favorizat jocul rezultant intre cel de carti si "alba neagra". Daca se "oficializeaza"(jucatori se pare ca avem) sunt curios sa vad "arbitrul" si "comisia de validare". Asta stabilitate a anilor '90 mult "clamata".

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.04.2024 – Acuzatiile impotriva judecatoarei din cazul Pascu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva