21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

REACTIA AMR LA REVOLTA DIN DNA – Presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Andreea Ciuca, felicita judecatorii din CSM care s-au opus executiei rapide a disidentilor din DNA: „Unii dintre judecatorii (doar unii) au pus in discutie chestiuni tinand de independenta procurorului... Felicitari judecatorilor din CSM care azi n-au pus sub pres chestiuni ce, prin apartenenta lor la ideea de independenta a justitiei, isi dovedesc importanta!”

Scris de: George TARATA | pdf | print

4 July 2017 14:55
Vizualizari: 9966

Asociatia Magistratilor din Romania a reactionat in scandalul izbucnit in DNA, dupa inregistrarile devastatoare cu Laura Kovesi, inregistrari care au declansat o vanatoare de vrajitoare, actiune care la randul ei a provocat revolta mai multor procurori din parchetul anticoruptie. Presedinta AMR, judecatoarea Andreea Ciuca (foto), felicita judecatorii care s-au opus in plenul CSM unei executii rapide a disidentilor din DNA – Doru Tulus si Mihaela Iorga Moraru – permitand ca acestia sa fie ascultati si sa se discute memoriul pe care cei doi procurori l-au trimis.

Intr-un comunicat de presa remis, marti 4 iulie 2017, Lumeajustitiei.ro, Andreea Ciuca tine sa sublinieze insa ca au fost doar anumiti judecatori care au insistat sa puna in discutie probleme ce tin de independenta procurorului. In opinia sefei AMR aceasta atitudine arata tocmai ca judecatorilor le pasa de statutul juridic al procurorilor, de statul de drept si de respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Mai mult, conform AMR, prin pozitia respectivilor judecatori din CSM au fost contrazisi tocmai cei care sustin ca s-ar incerca slabirea statutului judecatorilor. In final, AMR transmite felicitari judecatorilor din CSM care nu au vrut sa bage sub pres aspecte ce tin de independenta justitiei.


Iata comunicatul AMR:

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) sustine demersul judecatorilor din Consiliul Superior al Magistraturii care vizeaza necesitatea respectarii garantiilor unei justitii independente, ca principiu fundamental al structurarii si al activitatii sistemului, in lipsa caruia orice discutie privind statul de drept este de prisos. Daca nu ne pasa de acest principiu sau daca ne pasa prea putin inseamna ca ne e totuna ce facem sau cum facem, prin raportare la lege, dat fiind ca independenta puterii judecatoresti nu este un scop in sine, nu este un privilegiu de care beneficiaza judecatorii, cu titlu individual si personal, ci se justifica prin necesitatea de a le permite sa isi indeplineasca misiunea. O justitie lipsita de independenta sau a carei independenta este afectata in orice fel – fie si potential – este o non-justitie.

Demersul efectiv al unora dintre judecatorii alesi membri ai CSM, care au cerut punerea in discutie a memoriului – 'strigat de ajutor' cu privire la independenta, cum a fost numit in Plen – transmis judecatorilor si procurorilor, membri alesi ai CSM, de catre 3 procurori DNA, vine, de fapt, sa concretizeze afirmatiile cuprinse in Mesajul doamnei Presedinte a CSM pentru Ziua Justitiei, potrivit caruia 'Consiliul Superior al Magistraturii are atribuita prerogativa constitutionala de a fi garantul independentei justitiei. Simplitatea sintagmei are insa semnificatii si conotatii complexe. Independenta justitiei este o valoare suprema a oricarui stat de drept. Ea este cea care asigura mentinerea echilibrului social si suprematia legii. Protejarea sistemului judiciar de presiuni, afectari sau ingerinte reprezinta premisa esentiala a unei justitii independente, a unui act de justitie obiectiv, bazat pe lege şi pe valorile sociale protejate prin aceasta, ca raspuns la nevoia fundamentala a oricarei societati democratice: nevoia de dreptate sociala'.

Astfel cum Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a subliniat in comunicatul de presa din 5 ianuarie 2017, mandatul noului Consiliu Superior al Magistraturii a fost (iarasi) rezultatul votului de incredere acordat, insa, nu pentru mentinerea unei stari de lucruri, ci pentru schimbare. De altfel, ca sa fim onesti, tot cu aceeasi speranta am votat si cu sase ani in urma pentru ca aveam nevoie de un suflu nou in sistemul judiciar, in pas cu vremurile si cu provocarile determinate nu doar de evolutia societatii in ansamblu (cu imboldul dat de aderarea la UE), ci si de stradania modificarii mentalitatilor sistemului, in cadrul amplu al relatiei puterilor in stat – care, inca, se confruntau cu fapte si idei ce nu prevesteau atingerea obiectivelor preconizatei schimbari. De aceea, magistratii au apreciat, pe fundamentul legii, nu doar in litera, ci si in spiritul ei, ca sansa ar apartine unui nou CSM.

Iata ca, acum, aceasta sansa a inceput sa fie materializata, de vreme ce, la nivel de principiu, unii dintre judecatorii (doar unii), membri alesi ai CSM, au pus in discutie chestiuni tinand de independenta procurorului (recunoscuta ca independenta pe solutii), semn ca ne pasa nu numai de statutul juridic al procurorilor si de statul de drept, ci si de respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor. In acest context, au fost contrazise tocmai 'vocile' ce au incercat sa acrediteze ideea potrivit careia Rezolutia adoptata la Constanta, in 29 mai 2017, in cadrul 'intalnirii profesionale periodice a reprezentantilor Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei, Institutului National al Magistraturii, Scolii Nationale de Grefieri si a reprezentantilor tribunalelor' ar fi avut in vedere subrezirea statutului procurorilor. Separarea atributiilor Consiliului Superior al Magistraturii, pe Sectii, referitor la cariera judecatorilor, respectiv a procurorilor si la organizarea instantelor judecatoresti nu face decat sa aseze pe fagasul normal, constitutional, legal, aceste atributii. Solicitarea indreptatita a fost, de altfel, reflectata in Hotararea nr. 728/15 iunie 2017, a Sectiei pentru Judecatori din cadrul CSM, prin care s-a luat act de Rezolutie si s-a insusit principiul ce se degaja din cuprinsul acesteia referitor la separarea atributiilor Consiliului privind cariera judecatorilor, organizarea şi functionarea instantelor, separare care nu afecteaza statutul de magistrat al procurorului. Aceasta stare de lucruri nu inseamna, insa, ca putem da cu piciorul unor principii ce raman, in continuare, in competenta Plenului, tocmai pentru ca sunt de capatai pentru sistem si pentru oameni.

Rolul preponderent al Consiliului Superior al Magistraturii nu este acela de a da avize, acorduri, aprobari (chiar daca si aceasta activitate isi are, neindoielnic, importanta ei), ci acela de a se implica, efectiv, responsabil si consecvent, in actiuni care sa onoreze marea demnitate ce i-a fost acordata, de 'garant al independentei justitiei'. Chiar daca am utilizat de atatea ori aceasta sintagma incat, la o reauzire, poate parea doar un stereotip, odata ce incetam sa gandim in parametri principiului independentei ramanem fara scop si pe un drum infundat, adica existam degeaba, ca magistrati, ca membri CSM, ca sistem. La fel, daca trecem fluierand pe langa sesizarile privind abuzuri, fie si potentiale, fie si de principiu (se cuvine sa subliniem inca o data, cu tarie, daca mai e nevoie, ca nu interferam, sub nicio forma, cu activitatea din dosarele judecatorilor si procurorilor sau ale Inspectiei Judiciare!), sa nu ne miram daca azi, maine sau oricand putem fi loviti fara de lege, dupa moftul unuia sau altuia dintre noi care are painea si cutitul in mana, prin bunavointa legii.

Felicitari judecatorilor din CSM care azi n-au pus sub pres chestiuni ce, prin apartenenta lor la ideea de independenta a justitiei, isi dovedesc importanta! Poate, daca de-a lungul vremii, ar fi fost abordata constant o astfel de atitudine, tot la fel, in aria cadrului legal, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, s-ar fi putut evita ani si acte lipsite de fundament legal, ale caror destinatari au fost unii dintre magistrati si dintre cetatenii acestei tari.

Asociatia Magistratilor din Romania,

prin presedintele interimar,

jud. dr. Andreea Ciuca

*Cititi aici comunicatul AMR

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 4 July 2017 15:06 +9

daca vreti sa credem sa fie facuta sedinta publica in csm si cu vot secret,ALTFEL ESTE O ALTA MERMELEALA PENTRU MERMELACISAU PROSTEALA PENTRU NOI VENITA CU ORDIN DE LA COTROCENI

# PINTEA date 4 July 2017 17:19 0

E bizar, dar pe kovesi nu o mai tolereaza nici macar slugile fidele, de ex. Tulus, un alt sinistru, trecut in uitare, din pacate! Insa ea poate sa ancheteze, sa demita, sa constranga procurorii din subordine, dar ea si Lazar nu pot fi nici controlati, nici verificati, nici anchetati, nici mustrati, nici certati, nici comentati, nici demisi, nici revocati de catre Ministerul Justitiei, for ierarhic superior de care, pe cei 2, ii doare undeva. De ce? Pentru ca santem inerti?? As fi dorit sa vad pozitia unui guvern, minister, CSM, vizavi de ingerinta in justitie si iesirea partinitoare, intimidatoare, aroganta, obraznica de-a dreptul si nedemocrata a presedintelui. Cine se crede? Se joaca cu cuvintele, ”a fost o scapare”...poate va fi o scapare reala, dar de sub control a situatiei din DNA pe care el nu o percepe si atunci sa il vedem pe incapabilul asta, care se face de ras cu protejata lui.Toate astea se vor contabiliza in procente in scadere pt urmatorul mandat la care viseaza.

# Solomon+Tatiana+Ban=amor cu finalizare pe obrazul gros date 4 July 2017 18:30 0

E o rușine ce s-a întâmplat azi în CSM. Ce execuție jenantă girată de Secția de procurori. Au urinat arogant pe dreptul la apărare! Au avizat revocarea unor colegi fără o urmă de motive. O secție tronată plenar de Ban pentru că il sprijină slugarnic si interesat Tatiana Toader și Nicolae Solomon, cei doi lachei pe care i-a sprijinit să ajungă în CSM pentru a-i controla. Ce rușine. Oare nu e momentul declansării revocării acestora? Ce șerpărie și promovare de interese e acolo. Nu pentru asta au fost votați oamenii.

# Ursachi Maria date 6 July 2017 01:16 0

Partea "proasta" din sistemul judiciar, in cardasie cu functionarimea inepta a institutiilor administrative, tine sub teroare pe cetaenii care-si cauta drepturile. Din pacate sunt putini magistrati care inteleg cat de oropsita este aceasta tara din cauza relei credinte a celor declarati independenti chiar inamovibili pe posturi foarte bine platite.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva