22 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RECHIZITORIU PENTRU MITA SI SANTAJ – Seful Parchetului Judecatoriei Beius, Ioan Sabau, a fost trimis in judecata de DNA. Procurorul este acuzat ca dupa ce le-a deschis dosar reprezentantilor Bisericii Greco-Catolice pentru profanare de morminte, ar fi cerut Episcopiei sa doneze un teren Primariei Beius, pentru a-i fi asfaltat drumul pana la locuinta. DNA sustine ca Sabau ar fi primit lemne de foc, lemn de lucru si vin

Scris de: E.D. | pdf | print

4 February 2016 16:01
Vizualizari: 5241

Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, Ioan Gligor Sabau (foto), aflat in prezent in stare de arest preventiv, a fost trimis in judecata pentru 4 infractiuni de luare de mita, santaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii. In acelasi dosar a fost deferita Justitiei si procuroarea Adriana Ardelean de la aceeasi unitate de parchet, aceasta fiind acuzata de abuz in serviciu. In cauza a fost instituita masura confiscarii speciale asupra bunurilor imobile si mobile apartinand fostului prim-procuror al PJ Beius, Ioan Gligor Sabau, pana la concurenta sumei de 35.103 lei, fiind dispusa in acelasi timp, si masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile si mobile proprietate a procurorilor Sabau si Ardeleau, pana la concurenta sumei de 26.680 lei, in vederea recuperarii pagubei. Dosarul urmeaza sa fie judecat de Curtea de Apel Oradea.


Concret, potrivit comunicatului de presa al Directiei Nationale Anticoruptie nr. 96/VIII/3 din data de 4 februarie 2016, Ioan Sabau, in calitate de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius ar fi pretins si primit, in perioada 2009-2012, diferite foloase necuvenite, in valoare de 36.703 lei, de la o persoana cu functie de conducere in cadrul Primariei Beius, denuntator in cauza. In schimbul acestor bani, prim-procurorul s-ar fi angajat in fata functionarului public de la Primaria Beius ca ii va solutiona favorabil dosarele penale inregistrate pe rolul unitatii de parchet pe care o conducea si ca nu se va sesiza din oficiu cu privire la fapte penale comise de functionar in ce priveste achizitiile publice.

In acelasi timp, procurorii DNA il acuza pe Sabau ca ar fi solicitat Episopiei Romane Unite cu Roma Greco-Catolica Oradea sa doneze 427 mp teren municipiului Beius. Scopul acestei solicitari ar fi fost, de fapt, acela ca primaria sa poata asfalta drumul ce facea accesul in locuinta sa din municipiul Beius. In 2009, reprezentantii Episopiei Romane Unite cu Roma Greco-Catolica Oradea au donat primariei parcela de teren. Trebuie precizat ca procurorii au retinut ca donatia terenului ar fi avut loc in contextul in care reprezentanti ai Bisericii Greco-Catolice aveau un dosar penal pe rolul PJ Beius, pentru furt calificat, distrugere si profanare de morminte.

Prezentam in continuare comunicatul DNA din data de 4 februarie 2015, unde sunt expuse toate infractiunile de care este acuzat fostul prim-procuror al PJ Beius Ioan Sabau:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului SABAU GLIGOR IOAN, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- luare de mita (4 infractiuni din care 3 in forma continuata),

- santaj,

- favorizarea suspectului,

- instigare la abuz in serviciu,

- fals in declaratii,

si in stare de libertate a inculpatilor:

ARDELEAN ADRIANA, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, la data faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu,
LUPAS MIHAI DINU, cu privire la savarsirea infractiunii de santaj.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
1. In perioada 2009 – 2012, inculpatul Sabau Gligor Ioan, in calitate de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, a pretins si primit diferite foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea si avansarea unei rude la locul de munca, asfaltarea drumului de acces la locuinta sa, racordarea locuintei personale la reteaua de apa geotermala a orasului prin decontarea lucrarii din bugetul local), in valoare totala de 36.703 lei, de la o persoana cu functie de conducere din cadrul primariei Beius (denuntator in cauza).

In schimbul foloaselor pretinse si primite, magistratul urma sa protejeze activitatea infractionala a denuntatorului si sa nu isi indeplineasca, ori sa isi indeplineasca in mod defectuos, atributiile de serviciu ce decurgeau din functia detinuta si prevazute de lege, constand in conducerea si coordonarea directa a activitatii Parchetului de pe langa Judecatoria Beius si implicit activitatea de supraveghere a cercetarilor penale in dosarele aflate in lucru la Politia municipiului Beius.

In concret, magistratul urma sa faca demersuri si sa isi exercite atributiile ce decurgeau din functia detinuta, in favoarea persoanei respective, in sensul solutionarii favorabile a dosarelor penale inregistrate la Parchetul de pe langa Judecatoria Beius care-l vizau pe denuntator si, totodata, sa nu procedeze la sesizarea din oficiu si constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de catre acesta din urma, in domeniul achizitiilor publice, cat si in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu.

2. In vara anului 2009, inculpatul Sabau Gligor Ioan, i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Romane Unite cu Roma Greco - Catolica Oradea (denuntator in cauza), sa doneze municipiului Beius suprafata de 427 mp teren, aflat in proprietatea unitatii de cult, astfel incat Primaria municipiului Beius sa poata asfalta drumul ce face accesul la locuinta sa din municipiul Beius.
Lucrarile de asfaltare ce urmau a fi executate in favoarea magistratului, beneficiar al drumului de acces, nu puteau fi realizate si decontate din bugetul local al primariei, decat daca terenul ce urma a fi asfaltat ar fi fost in proprietatea primariei Beius.

Ca urmare a demersurilor efectuate de inculpatul Sabau Gligor Ioan, in calitate de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, in data de 28 septembrie 2009, a fost incheiat un contract de donatie prin care reprezentantii Episcopiei Romane Unite cu Roma, Greco - Catolica Oradea, au donat municipiului Beius suprafata respectiva de teren.
Acest lucru s-a intamplat in conditiile in care, pe rolul Parchetul de pe langa Judecatoria Beius, era inregistrat un dosar penal avand ca obiect comiterea infractiunilor de furt calificat, distrugere si profanare de morminte in care erau vizati reprezentantii Bisericii Greco – Catolice.

3. In primavara anului 2015, inculpatul Sabau Gligor Ioan a aflat, printr-un intermediar, despre intentia persoanei din conducerea primariei Beius de a formula un denunt penal impotriva sa pentru savarsirea unor fapte de coruptie, comise in exercitiul mandatului de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius.

In acest context, magistratul a exercitat acte de constrangere asupra persoanei respective, prin amenintarea cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar expune, in cazul in care ar formula o astfel de sesizare, amenintare menita sa determine persoana respectiva sa nu sesizeze institutiile anticoruptie, respectiv Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea.

Concret, inculpatul Sabau Gligor Ioan i-a transmis in mod direct persoanei respective, prin intermediul inculpatului Lupas Mihai Dinu, cumnatul sau, si prin intermediul unei alte persoane, ca detine dovezi din care rezulta ca denuntatorul ar fi incalcat obligatiile ce decurgeau din masurile preventive luate impotriva sa de catre organele judiciare (Curtea de Apel Oradea/Inalta Curte de Casatie si Justitie) respectiv:

- ca ar fi luat legatura cu persoane cu care avea interdictia de a comunica,
- ca detine dovezi privind comiterea unor noi fapte penale, in legatura cu finantarea ilegala din fonduri publice a echipei de fotbal din Beius.

De asemenea, i-a mai comunicat persoanei respective ca il va trimite la D.N.A. pe cumnatul sau, inculpatul Lupas Dinu, sa formuleze denunt penal impotriva aceleiasi persoane, pentru comiterea unor infractiuni de luare de mita, constand in primirea unor sume de bani remise in legatura cu emiterea unor autorizatii de constructie.

4. La inceputul anului 2015, in contextul in care aceeasi persoana cu functie de conducere din cadrul primariei Beius era cercetata de o unitate de Parchet in mai multe dosare de coruptie, iar in presa locala au aparut mai multe articole pe aceasta tema, inculpatul Sabau Gligor Ioan l-a determinat pe cumnatul sau Lupas Mihai Dinu sa nu formuleze un denunt penal impotriva functionarului respectiv pentru comiterea a doua infractiuni de luare de mita, comise in legatura cu eliberarea autorizatiilor de constructie a unor imobile apartinandu-i denuntatorului si sa nu sesizeze organele abilitate.

La momentul respectiv, inculpatul Sabau Gligor Ioan se afla, din nou, in relatii apropiate/cordiale cu functionarul respectiv si nu avea cunostinta despre intentia acestuia de a formula denunt penal impotriva sa si de a aduce la cunostinta organelor judiciare aspecte despre foloasele necuvenite primite de magistrat pentru a-i asigura protectia.

5. La data de 4 iunie 2013, intr-un dosar penal al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, inculpata Ardelean Adriana, procuror din cadrul acestei unitati de Parchet, fiind determinata si ajutata de prim-procurorul Sabau Gligor Ioan care, in perioada respectiva, se afla in relatii tensionate cu denuntatorul, functionar public, a dispus, cu incalcarea atributiilor de serviciu si judiciare, luarea masurii asiguratorii a sechestrului, in vederea repararii pagubei, asupra unui autoturism aflat in proprietatea persoanei vatamate/partii civile Ocolul Silvic Codrii Beiusului (institutie publica, administrand fondul forestier aflat in domeniul public al Primariei mun. Beius), pana la concurenta valorii pagubei, respectiv pana la concurenta sumei de 16.000 euro.

Sechestrul asigurator asupra autoturismului a fost de luat in semn de razbunare fata de functionarul public respectiv.

La data de 30 ianuarie 2014, inculpata Ardelean Adriana a dispus ridicarea sechestrului asigurator si darea in custodie a autovehiculului catre Ocolul Silvic Codrii Beiusului R.A. cu obligatia de pastrare, pana la solutionarea definitiva a cauzei, in baza unei cereri a reprezentantilor Ocolului Silvic, fara ca la dosarul cauzei sa existe vreo proba care sa modifice situatia de fapt avuta in vedere de procuror la data luarii masurii asiguratorii si fara ca ordonanta de ridicare a sechestrului sa fie motivata.

Ridicarea masurii asiguratorii a fost determinata strict de faptul ca, dupa o perioada de timp de la momentul aplicarii sechestrului, inculpatul Sabau Gligor Ioan s-a impacat cu functionarul public respectiv, astfel ca actiunile procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Beius impotriva acestuia din urma au fost stopate.

6. In perioada 2011 – 2015, inculpatul Sabau Gligor Ioan, in calitate de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, a pretins si primit diferite foloase necuvenite (produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii) de la primarul unei comune (denuntator in cauza), in schimbul carora magistratul urma sa protejeze activitatea infractionala a edilului si sa nu isi indeplineasca, ori sa isi indeplineasca in mod defectuos, atributiile de serviciu ce decurgeau din functia detinuta si prevazute in lege, constand in conducerea si coordonarea directa a activitatii Parchetului de pe langa Judecatoria Beius si implicit activitatea de supraveghere a cercetarilor penale in dosarele aflate in lucru la Politia municipiului Beius.

Pretinderea si primirea foloaselor a fost facuta de magistrat atat pentru ca organele de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Beius sa nu procedeze la sesizarea din oficiu cu privire la diverse fapte penale comise de edil si, implicit, de a nu constitui dosare penale fata de acesta, cat si pentru a-l favoriza pe primar si a dispune o solutie favorabila fata de acesta intr-un dosar deja existent pe rolul unitatii de Parchet.

7. La data de 29 mai 2015, inculpatul Sabau Gligor Ioan, in calitate de prim – procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, i-a cerut unui om de afaceri (persoana cercetata penal intr-un dosar aflat pe rolul acestei unitati de Parchet), sa efectueze reparatii la instalatia de apa a locuintei magistratului, fara ca acesta din urma sa achite contravaloarea lucrarilor.
In schimbul acestor foloase, inculpatul urma sa-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetarilor si obtinerea unei solutii favorabile acestuia, in dosarul penal in care era vizat.

8. Pe parcursul anului 2015, inculpatul Sabau Gligor Ioan a realizat lucrari de reabilitare si modernizare a unei case de vacanta, aflata in proprietatea sa, care nu figureaza mentionata in declaratia de avere intocmita de acesta la data de 04.06.2015 si depusa ulterior la Consiliul Superior al Magistraturii.

In cauza, Ocolul Silvic „Codrii Beiusului” RA, a comunicat ca se constituie parte civila cu suma de 1.615 lei, reprezentand contravaloarea reparatiilor cauzate de indisponibilizarea nelegala a autoturismului, proprietatea institutiei respective, pentru o perioada indelungata de timp.

De asemenea, Consiliul Local Beius s-a constituit parte civila cu suma de 25.065,27 lei, reprezentand prejudiciul cauzat ca urmare a imposibilitatii utilizarii autoturismului respectiv.

In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile si mobile proprietatea inculpatului Sabau Gligor Ioan, pana la concurenta sumei de 35.103 lei, in vederea confiscarii speciale.
De asemenea a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile si mobile proprietatea inculpatilor Sabau Gligor Ioan si Ardelean Adriana, pana la concurenta sumei de 26.680 lei, in vederea recuperarii pagubei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Oradea, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Directiei Generale Antifrauda Fiscala.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie
".

Comentarii

# DODI date 4 February 2016 21:54 +2

Se face dovada astfel că nu toate faptele sunt ... astfaltate cu bune intenții, iar reprezentanții bisericii nu totdeauna sunt duși la biserică, uneori se opresc cu denunțuri la pa(r)chet.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.12.2024 – “Portocala” vrea sa paradeasca un primar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva