5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RECOMPENSAT PENTRU INCOMPETENTA DIN CAZUL CARACAL – Comisarul-sef Cristian Bonci a primit de la IPJ Dolj salariu de excelenta, desi e cercetat disciplinar pentru felul in care a gestionat cautarea Luizei Melencu: „Activitatile nu s-au realizat in cel mai scurt timp, ci abia a doua zi, fara coordonare corespunzatoare. Evenimentul n-a fost raportat telefonic... A incercat inducerea in eroare a comisiei de verificare prin antedatarea unei dispozitii”. Sindicatul a alertat MAI (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

2 August 2020 11:14
Vizualizari: 5799

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, este dator sa faca verificari la Inspectoratul de Politie al Judetului Dolj, in conditiile in care mai multi politisti au fost recompensati in ciuda faptului ca sunt cercetati disciplinar, unul dintre ei fiind chiar blamat pentru grave erori in gestionarea cazului Caracal. Cel putin asa sustine Sindicatul Politistilor Dolj, care i-a trimis deja un memoriu lui Vela in acest sens.Mai exact, sindicalistii ii atrag atentia ministrului ca printre politistii recompensati degeaba se numara si comisarul-sef Cristian Bonci, cercetat disciplinar, acuzat fiind ca a gestionat dezastruos operatiunea de cautare si salvare a Luizei Melencu (foto stanga), una dintre fetele rapite de Gheorghe Dinca (foto dreapta) din Caracal in 2019. Lumea Justitiei va prezinta un fragment din raportul realizat la 9 august 2019 de catre corpul de control al ministrului Afacerilor Interne, in care apar descrise greselile imputate lui Bonci. Mentionam ca raportul a fost semnat de catre vicepremierul Mihai Fifor, care exercita in acea perioada atributiile de ministru de Interne interimar, intrucat Nicolae Moga demisionase la 30 iulie 2019.


Iata mai intai fragmentul din memoriul adresat de sindicat catre ministrul Marcel Vela referitor la comisarul-sef Cristian Bonci:


Salarii pentru lucrari de exceptie acordate fara respectarea procedurii si fara a se tine cont de recomandarile din adresa 28973 din 13.07.2020 a MAI, in care se stipuleaza ca la nivelul unitatilor se va face o analiza riguroasa care sa 'vizeze cu prioritate personalul implicat direct in activitatile specifice pentru limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2', sunt cele acordate urmatorilor politisti:

- comisar-sef de politie BONCI CRISTIAN, seful Serviciului Investigatii Criminale — care a gestionat dezastruos cazul disparitiei numitei Melencu Luiza din comuna Diosti, judetul Dolj (motiv pentru care in prezent este cercetat disciplinar la nivelul IGPR), aducand prejudicii de imagine intregului inspectorat si implicit Politiei Romane. (...)

Comisarul-sef de politie Bonci Cristian este cel care a gestionat dezastruos cazul disparitiei Luizei Melencu din com. Diosti, precum si omorul cu autor necunoscut al numitei Alexandra Goghez din Parcul Romanescu, neelucidat nici pana in prezent, dosarul fiind inregistrat la aproximativ o saptamana de la reclamarea disparitiei acesteia. Tot comisarul-sef de politie Bonci Cristian este si responsabilul proastei gestionari a evenimentelor pe linie de violenta din municipiul Craiova, gestionand in prezent conflictele dintre gruparile infractionale nestructurate (capitol la care Craiova sta foarte prost in prezent, dovada fiind evenimentele violente care au tinut prima pagina a presei — scrise sau audiovizuale — chiar si la nivel national, in ultimul timp).


Prezentam pasajele relevante din raportul disciplinar (vezi facsimil):


Nota-raport cu principalele concluzii rezultate in urma verificarilor efectuate privind modul de actiune a efectivelor de politie in cazul disparitiei numitei Melencu Mihaela Luiza

I. Obiectul sesizarii

La 29.07.2019, conducerea MAI a dispus Corpului de Control al Ministrului efectuarea unor verificari cu privire la modul de actiune a personalului din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj (denumit in continuare Inspectorat), cu ocazia verificarii circumstantelor si imprejurarilor disparitiei numitei Melencu Mihaela Luiza, in varsta de 18 ani si 5 luni, din sat Radomir, comuna Diosti, judetul Dolj, in luna aprilie 2019.

In acest context, conducerea MAI a aprobat Planul de verificare nr. 663.710/29.07.2019, privind modul de exercitare a actului de comanda pentru punerea in aplicare a prevederilor referitoare la disparitia de persoane, respectiv modul de coordonare si implicare a personalului cu functii de conducere in activitatile operative. (...)

B) In sarcina comisarului-sef de politie Bonci Dumitru, seful Serviciului investigatii criminale, in raport de atributiile functionale din Regulamentul de Organizare si Functionare nr. S/180.219 din 10.05.2017, aprobat prin Dispozitia Inspectorului General al Politiei Romane nr. 40 din 08.06.2017, si sarcinile profesionale asumate prin fisa postului nr. 131338 din 01.02.2015, Cap. D 'Descrierea sarcinilor, indatoririlor si responsabilitatilor postului', urmatoarele deficiente:

- nu a respectat prevederile Dispozitiei IGPR nr. 473372/S5/G.E./02.08.2017, in sensul ca nu a coordonat nemijlocit activitatile de cautare / localizare / salvare a numitei Melencu Luiza Mihaela; declansarea activitatilor specifice de cautare / localizare / salvare nu s-a realizat in cel mai scurt timp de la momentul sesizarii; acestea au fost declansate abia in a doua zi, pe 15.04.2019, fara o coordonare corespunzatoare; evenimentul nu a fost raportat telefonic la nivelul Serviciului urmariri din cadrul Directiei de Investigatii Criminale;

- nu a dispus respectarea prevederilor art. 52 alin. (2) din IMAI (n.r. Instructiunile ministrului Afacerilor Interne) nr. 1060/2000 privind urmarirea si identificarea unor categorii de persoane, cadavre si obiecte, in sensul ca la mapa de caz a persoanei disparute Melencu Luiza Mihaela nu au fost identificate notele-sinteza intocmite lunar de lucratorul care are direct dosarul in lucru, precum si analizele efectuate de catre cadrele cu atributii pe aceasta linie (la mapa exista o singura analiza, nr. 184206 din 18.06.2019, la 2 luni de la disparitia numitei Melencu Luiza Mihaela);

- a incercat inducerea in eroare a comisiei de verificare prin antedatarea unei dispozitii rezolutive, cu data de 17.04.2019, in loc de 18.06.2019 (n.r. in document apare gresit „18.06.2017), cand a consemnat, in fapt, dispozitia pentru a configura convingerea ca activitatile desfasurate in cauza au fost dispuse la 17.04.2019 si analizate ulterior, conform prevederilor art. 52 alin (2) din IMAI nr. 1060/2000 privind urmarirea si identificarea unor categorii de persoane, cadavre si obiecte.

 


Comentarii

# steluta date 2 August 2020 19:58 +4

recompensat pentru ca filierele de prostitutie de la Deveselu pot dormi linistite

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva