24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

RECUNOASTERE PENTRU GABI BALTAG – Judecatoarea Gabriela Baltag, fost membru CSM, a devenit presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania: “S-a acordat titlul de 'Presedinte de onoare al AMR', doamnei jud. dr. Gabriela Baltag – pentru intreaga activitate desfasurata in calitate de presedinte AMR”. Judecatoarea Andreea Ciuca ramane la conducerea AMR

Scris de: George TARATA | pdf | print

13 July 2023 16:35
Vizualizari: 3427

Gest cat se poate de normal facut de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR). Judecatoarea Gabriela Baltag (foto), fost membru CSM, a devenit presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR). Asociatie pe care Baltag a condus-o ani de zile inainte de a ajunge in Consiliul Superior al Magistraturii, avand o activitate de exceptie, prin care a luat pozitie impotriva uriaselor abuzuri care se comiteau in acele vremuri, atat impotriva magistratilor, cat si impotriva oamenilor simpli, cu riscul de a deveni ea insasi o tinta.


 

Acordarea titlului de presedinte de onoare al AMR judecatoarei Gabriela Baltag a fost anuntata joi, 13 iulie 2023, prin intermediul unui comunicat de presa al Asociatiei Magistratilor din Romania. Alegerea lui Baltag ca presedinte de onoare a AMR a avut loc in urma Conferintei Nationale a Asociatiei Magistratilor din Romania, in care judecatoarea Andreea Ciuca, presedinta Curtii de Apel Targu Mures, a fost reconfirmata la conducerea AMR, fiind ales si un Consiliu Director.

Precizam ca acordarea titlului de presedinte de onoare judecatoarei Gabriela Baltag nu inseamna retragerea lui in cazul precedentilor detinatori. Astfel, in acest moment AMR are trei presedinti de onoare: judecatoarele Gabriela Baltag, Viorica Costiniu si Mona Pivniceru. Cel dintai presedinte de onoare al AMR, judecatorul Paul Florea (fost sef al ICCJ), a decedat in 2019.


Prezentam comunicatul AMR:


“Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), organizatie neguvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a judecatorilor si procurorilor, declarata ca asociatie 'de utilitate publica' prin HG nr. 530/2008, membra a Asociatiei Internationale a Judecatorilor (IAJ-UIM) si a Asociatiei Europene a Judecatorilor (AEM-EAJ) din anul 1994 – cu sediul in municipiul Bucuresti, B-dul Regina Elisabeta nr. 53, sector 5, e-mail amr@asociatia-magistratilor.ro, reprezentata prin judecator dr. Andreea Ciuca, presedinte, transmite urmatorul comunicat de presa:

In data de 11 iulie 2023 a avut loc, online, Conferinta Nationala a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), unde, prin votul unanim al membrilor participanti, a fost investita o noua conducere, formata din Presedinte si Consiliu Director, care va implementa obiectivele asumate prin votul Conferintei Nationale pentru perioada urmatoare.

Cu aceasta ocazie s-au dezbatut si aprobat Raportul de activitate al AMR si Planul de actiune, s-a acordat titlul de 'Presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR)', doamnei jud. dr. Gabriela Baltag – pentru intreaga activitate desfasurata in calitate de presedinte AMR.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) isi propune sa continue demersurile pentru apararea si promovarea independentei justitiei – concept complex, ce include drepturi si obligatii. Aceste demersuri vor viza inclusiv situatiile in care independenta justitiei este atacata atat la nivelul puterii judecatoresti, cat si la nivel individual, garantie a dreptului la un proces echitabil – indiferent daca acestea provin din interiorul sau din afara sistemului judiciar.

Actiunile AMR se vor desfasura prin utilizarea parghiilor legale, in dialogul cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu puterea legislativa, cu puterea executiva, cu autoritati publice si cu organizatii non-guvernamentale, cu mass-media, cu organele si organismele europene, etc. –, astfel incat AMR sa fie in continuare o voce importanta in sistemul judiciar si in viata publica.

Actiunile, luarile de pozitie vor viza, si in viitor, probleme importante pentru sistemul judiciar, statutul judecatorilor si procurorilor, volumul de activitate si conditiile de munca, drepturile si libertatile fundamentate ale persoanei.

AMR isi propune, la fel ca pana in prezent, sa-si sustina demersurile cu argumente credibile, veridice, sa pastreze aceeasi atitudine echilibrata, fiind adepta dialogului care are menirea sa evite pervertirea sau prezentarea trunchiata intentionata a realitatii, a faptelor.

Contextul in care urmeaza sa se desfasoare actiunile AMR este unul dificil, activitatea instantelor si parchetelor fiind vadit ingreunata prin vacantarea unui numar foarte mare de posturi, cu evident prejudiciu pentru actul de justitie caruia nu ii sunt asigurate conditiile efective pentru a i se conferi celeritate, acuratete si eficienta.

Desconsiderarea justitiei, negocierea acesteia la masa politica, denigrarea statutului magistratilor, au condus la plecari masive din sistem si la lipsa de interes a posibilei noi generatii de magistrati pentru profesiile de judecator si procuror. Acestea sunt corelate cu scaderea dramatica a profesionalismului candidatilor la concursurile de admitere in magistratura.

In acest context, noua conducere si membrii AMR, isi propun efectuarea de demersuri pentru ca, impreuna cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Inalta Curte de Casatie si Justitie si cu Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie sa se gaseasca solutii viabile, eficiente pentru reducerea deficitului de personal, sa reia actiunile in scopul stabilirii volumului optim de activitate, cu normarea muncii.

Obiectivele asumate in cadrul Conferintei Nationale din data de 11 iulie 2023 includ, de asemenea: apararea independentei sistemului judiciar prin luari de pozitii publice, prin propuneri/observatii pentru imbunatatirea legislatiei in domeniile relevante pentru sistemul judiciar si prin participarea la dezbaterile Legislativului ce vizeaza aceste domenii; organizarea de conferinte tematice de actualitate; promovarea magistraturii la facultatile de drept si prezentarea conditiilor de intrare in profesie, prin colaborarea cu facultatile de drept din tara; demersuri publice de reabilitare a imaginii si reputatiei judecatorilor si procurorilor afectati de atacurile dovedite ca neavenite; infiintarea unui birou de presa pentru o mai buna conlucrare cu mass-media, inclusiv referitor la exprimarea pozitiilor publice ale presedintelui AMR, ca reprezentant al Asociatiei; intensificarea participarii active a AMR in cadrul Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ-AEM) si Asociatiei Internationale a Judecatorilor (IAJ-UIM).

Conducerea AMR multumeste colegilor pentru participarea la Conferinta Nationala si pentru increderea acordata.

AMR isi asuma, si pentru viitor, sarcina de a contribui la consolidarea statutului magistratului, la promovarea libertatii si demnitatii profesiei si a independentei justitiei care constituie o garantie a dreptului la un proces echitabil, chintesenta statului de drept, suport fundamental al democratiei in Romania”.

Comentarii

# dulapul securelii ,pelticiunii si pierzaniei nationale date 13 July 2023 17:12 +16

TRAIASCA MAGISTRATII INDEPENDENTI si LIBERI! AFARA CU SECUREALA DIN JUSTITIE!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva