29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REFORMA AVOCATULUI FENECHIU (II) – Senatorul PNL Daniel Fenechiu propune modificarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi sociale ale avocatilor, pentru ca avocatii sa se poata pensiona anticipat la 60 de ani. Proiectul lui Fenechiu mai vizeaza permisiunea ca avocatii sa poata ramane in activitate si dupa 70 de ani, precum si armonizarea sistemului de pensii pentru avocati cu sistemul public de pensii (Proiectul si expunerea de motive)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

23 December 2022 13:40
Vizualizari: 6468

Avocatii s-ar putea pensiona anticipat la 60 de ani (fata de 62 de ani, ca in actualul context legislativ), daca va intra in vigoare proiectul senatorului PNL Daniel Fenechiu (foto) pentru modificarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi sociale ale avocatilor.



Pe de alta parte, proiectul avocatului Fenechiu – vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si prodecan al Baroului Bucuresti – permite ca avocatii sa ramana in activitate dupa 70 de ani. Actuala forma a Legii 72/2016 ii scoate cu forta la pensie dupa implinirea acestei varste.

Nu in ultimul rand, initiativa de act normativ urmareste sa armonizeze sistemul de pensii pentru avocati cu sistemul public de pensii si cu cel al pensiilor pentru notari.

Mentionam ca in afara de Daniel Fenechiu, din partea PNL proiectul mai este semnat de catre senatorii Cristian Niculescu-Tagarlas si Septimiu Bourceanu, precum si deputatul Ioan Cupsa. Din partea PSD, co-initiatorii sunt senatorul Robert Cazanciuc si deputatele Laura Vicol si Oana Florea. Alti semnatari ai proiectului sunt senatoarea USR Elena Spataru si deputatul UDMR Hajdu Gabor.


Iata proiectul (vezi facsimil 1):


Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I nr. 342 din 5 mai 2016, cu completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 37, alineatele (1) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, asiguratilor care au realizat stagiul complet de cotizare numai in profesia de avocat.

(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta prin diminuarea acestuia cu un procent de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.

2. La articolul 37, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:

(5) Prin sintagma 'luni de anticipare' se intelege perioada cuprinsa intre data acordarii pensiei anticipate si data implinirii varstei standard de pensionare pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, exprimata in numar de luni calendaristice intregi.

3. La articolul 38, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(1) La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii aplicate si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare si, la cererea avocatului, a perioadelor asimilate.

(2) Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.

4. La articolul 38, alineatele (3) si (4) se abroga”.

 



Redam actuala forma a art. 37 si 38 din Legea 72/2016:


Articolul 37

(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, asiguratilor care au depasit cu cel putin 5 ani stagiul complet de cotizare realizat numai in profesia de avocat.

(2) La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se iau in calcul perioadele de stagiu asimilat.

(3) Reducerea varstei prevazute la alin. (1) nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere prevazuta de prezenta lege sau de alte legi speciale.

(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii cu cel al pensiei pentru limita de varsta.

Articolul 38

(1) La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensia anticipata se poate transforma, la cerere, numai in pensie pentru retragere definitiva din profesie, dupa radierea din Tabloul avocatilor.

(2) Pensia anticipata se acorda cel mult pana la implinirea varstei de 70 de ani cand, din oficiu, avocatul este radiat din Tabloul avocatilor si pensia anticipata se transforma in pensie pentru retragere definitiva din profesie si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate nevalorificate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.

(3) Dupa transformarea pensiei anticipate in pensie pentru retragere definitiva din profesie, beneficiarul pensiei nu mai poate reveni in profesie.

(4) Pensia anticipata se poate transforma numai in pensie pentru retragere definitiva din profesie fara drept de exercitare a profesiei.


Prezentam expunerea de motive (vezi facsimil 2):


Actualul articol 38 privind pensia anticipata din Legea 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor apreciem ca nu intruneste toate conditiile prevazute pentru a putea fi aplicat (stagiul de cotizare de cel putin 40 de ani in profesie fara stagiu asimilat, posibilitatea pensionarii cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard, adica la 60 de ani. In situatia optimista, un avocat intra in profesie la 22 de ani, la care s-ar adauga cei 40 de ani de cotizare, astfel ca articolul in forma actuala nu poate fi aplicat niciunui avocat de 60 de ani, ci doar unor avocati care au implinit cel putin 62 de ani).

Pentru a inlatura ipotezele inaplicabile ale articolului mentionat mai sus, se propune modificarea acestuia, astfel incat sa fie posibila pensionarea anticipata la varsta de 60 de ani.

A doua propunere de modificare are in vedere inlaturarea interdictiei de exercitare a profesiei, de avocat, la implinirea varstei de 70 de ani prin eliminarea prevederii actuale de transformare din oficiu a pensiei anticipate in pensie de retragere definitiva din profesie.

A treia modificare propusa este introducerea transformarii pensiei anticipate in pensie de limita de varsta la implinirea conditiilor de varsta standard, asa cum este prevazut si in legislatia sistemului public sau in legislatia de pensii a notarilor, urmarindu-se egalitatea de tratament a pensionarului, din avocatura, in comparatie cu alte sisteme de pensii nationale obligatorii.

A patra modificare, conceputa pentru limitarea influentei negative asupra ratei de finantare a sistemului si pentru limitarea atractivitatii unei astfel de pensii acordate cu reducerea varstei standard, este o masura preluata, de asemenea, din prevederile sistemului public, existenta si in sistemul de pensii al notarilor, respectiv aplicarea unei diminuari de 0,75% pe luna de anticipare (echivalent cu 9% pe an de anticipare) a cuantumului pensiei in functie de numarul de luni de anticipare, diminuare ce este eliminata la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei de limita de varsta.

Astfel de modificari vor induce in sistemul de pensii a avocatilor o cheltuiala suplimentara, care trebuie estimata pentru a se cunoaste influenta reala a asupra ratei de finantare.

In cadrul unor scenarii estimative in ceea ce priveste aplicarea prevederilor prezentei propuneri legislative realizate de Casa de Asiguriri a Avocatilor din Romania, cu referire la reducerea varstei de pensionare cu 5 ani, varsta minima 60 de ani, pentru un stagiu necesar de 37 de ani diferenta ratei de finantare este de 0,88%, iar pentru un stagiu de 35 de ani de 1,48%.

Apreciem ca adoptarea prezentului demers legislativ va avea un impact pozitiv in ceea ce priveste desfasurarea activitatii de catre avocati, fapt pentru care va supunem dezbaterii si adoptarii in cele doua Camere ale Parlamentului, prezenta propunere legislativa”.


* Cititi aici precedentul proiect de lege al senatorului PNL Daniel Fenechiu (privind amendarea Legii 51/1995)

 


Comentarii

# FOST JUDECATOR date 23 December 2022 15:03 +220

Aceasta castă a devenit monopol profesional,daunatoare societatii, profesia trebuie liberalizata sub aspectul libertatii de a participa in una din mai multe asociatii profesionale, nu se poate sa existe doar una singura, iar sefii adminstrativi sa devina vatafi pe plai.Reforma propusa se bazeaza pe tentaculele pe care asociatia profesionala le are in Parlament prin avocati cu functii legislative.Din cauza acestor maini lungi va fi greu de destructurat monopolul, dar trebuie luptat, mai ales in Parlament...ce sa mai muncesca dupa 70 de ani, ca sunt rosi de bautura...

# armonizarea sistemului de pensii pentru avocati cu sistemul date 23 December 2022 16:18 +136

PNL a primit semale pe undele foarte scurte ca "nu mai e bani dom'le, nu mai e !"Asa ca, supravietuiti cum puteti si cu ce puteti, ca bani de pensii noi U(I)E nu mai avem. Pai, si de unde sa ia pentru gaura mare neagra s inghititore? Pai, de unde ma exista, adica de la camatari. Cum Casa de Asig a Av, nu e camatar ? Ei ass! Pai, cine a imprumutat Baroul Cta cu bani sa isi faca sediu? Pai, cime a imprumutat Baroul Bv sa isi cumpere sediu? Pai cine si-a permis sa construiasca "statiuni" la Techirghiol, Valea Oltului, ... ? AVOCATILOR, , PROFESIONISTILORLIBERALI, ... sunteti pe drumul cel mai bun, pavat , nielat s trasat de PNL ! In 2016, urlati ca din gura de sarpe ca va natinalizeaza Casa de Asig si Fondurile. V-ati taiat venele in public ca va pleaca banii la Pilonul XXXl de oensii, iar acum , va dati banii la voia PNL ! pAI D'AIA O SA MUNCITI SI DUPA 70 ANI, CA SA MURITI LA BARA SAU SA COBORATI SCARILE, DIRECT IN COSCIUG, PLATINDU-I LU' CIUCA SI GASCA PENSIILE SPECIALE

# Gica contra sistemului date 23 December 2022 21:13 +104

Are dreptate dl Fost judecător, doar în Romanica pot exista profesii liberale monopolizat de câte o gașca. Asa este cu avocații, evaluatorii, expertii contabili, auditorii, arhitecți și enumerarea poate continua. Asa este când Secu monopolizeaza totul. Iar cu munca avocaților, mai ușor cu pianul pe scări. In sala de judecata ți se face greata de atâtea linguseli ale avocaților pe lângă judecători. E și de înțeles pentru ca împotriva judecătorilor nu ai nici un mijloc de imediata aplicare prin care sa-I obligi sa respecte legea. Recuzarea? Se judeca între ei, colegi de birou. Reclamații la CSM și InspectiaJudiciara, boala lunga, moarte sigura după ani de zile. Tot Secu le-a asigurat spatele, sa poată pună în aplicare biletelele galbene, fără repercusiuni. Justiția actuala, adică oameni și legi, o mare Farsa la adresa justițiabilului. TABULA RASA.

# Nea Ion date 24 December 2022 15:14 0

Sintagma *numai in profesia de avocat* din actuala lege nu cumva e neconstituțională? Dacă avocatul a fost înainte procuror sau jurist sau notar sau executor, de ce să nu beneficieze și el de pensionare anticipată?

# Marius date 24 December 2022 21:27 +2

LEGEA 28 15/03/1991! : https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/1476 Constituțiile României din 1991 și 2003 NU SE BUCURĂ DE LEGIMITATE ȘI NU AU INTRAT NICIODATĂ ÎN VIGOARE, fiindcă: – au fost încălcate actele emise de Frontul Salvării Naționale în zilele Revoluției, anume Decretul-Lege nr.2/27 decembrie 1989 care sti****** că „sunt și rămân desființate toate structurile de putere ale fostului regim dictatorial”, adică inclusiv Constituțiile din perioada comunistă, forma de guvernământ republicană și funcția de Președinte al României; – adoptarea „Constituției României 1991” s-a făcut fără respectarea prevederilor legii anterioare (care, în momentul 1991, era Constituția României din 1923); – Constituția României 1991 nu a fost publicată în Monitorul Oficial, așa cum cere legea (fusese publicat numai un proiect al său).

# Staluta date 28 December 2022 17:57 +6

Statul ZGÂRCIT se ferește sa angajeze suficienți judecători , astfel încât aceștia sa aiba timp a citi sutele de dosare și a pronunța decizii în cunoștință de cauza, astfel incat si munca avocaților este grav afectata fiind obligați sa facă tot felul de artificii.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva