20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REFORMA AVOCATULUI FENECHIU (III) – Senatorul PNL Daniel Fenechiu propune modificarea Legii 72/2016 privind sistemul de pensii ale avocatilor prin cresterea de la 7 la 9 a numarului de membri ai CA de la Casa de Asigurari a Avocatilor: „7 avocati in activitate si 2 avocati pensionari, cu o vechime de cel putin 15 ani in profesie, 3, din care 2 activi si 1 pensionar, alesi de Consiliul UNBR din Filiala Bucuresti-Ilfov, si 6, din care 5 activi si 1 pensionar, alesi din filiale diferite”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

8 January 2023 13:51
Vizualizari: 3539

Avocatul si senatorul PNL Daniel Fenechiu (foto) vrea mai multi membri in Consiliul de administratie de la Casa de Asigurari a Avocatilor (CAA). Mai exact, cresterea numarului acestora de la 7 la 9.



In decembrie 2022, Fenechiu – vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si prodecan al Baroului Bucuresti – a depus un proiect de modificare a Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi sociale ale avocatilor. In primul rand, este vorba despre amendarea art. 108 alin. 2, prin majorarea de la 7 la 9 a numarului de membri in CA al CAA si mai ales detalierea felului in care trebuie desemnati acestia.

Co-semnatari ai proiectului de lege sunt senatorii PNL Cristian Niculescu-Tagarlas si Septimiu Bourceanu, deputatul PNL Ioan Cupsa, senatorul PSD Robert Cazanciuc, deputatele PSD Laura Vicol si Oana Florea, precum si senatoarea USR Elena Spataru si deputatul UDMR Hajdu Gabor.


Prezentam actuala forma a art. 108 alin. 2 din Legea 72/2016:


„Consiliul de administratie al C.A.A. este format din 7 membri, dintre care 5 avocati in activitate si 2 avocati pensionari, cu o vechime de cel putin 15 ani in profesie, alesi de Consiliul U.N.B.R. din filiale diferite, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reinnoit o singura data”.


Redam forma propusa de Daniel Fenechiu:


„Consiliul de administratie al C.A.A. este format din 9 membri, dintre care 7 avocati in activitate si 2 avocati pensionari, cu o vechime de cel putin 15 ani in profesie, 3, din care 2 activi si 1 pensionar, alesi de Consiliul U.N.B.R. din Filiala Bucuresti-Ilfov, si 6, din care 5 activi si 1 pensionar, alesi din filiale diferite, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reinnoit o singura data”.


Ordine in filiale


A doua parte a proiectului de lege are in vedere reglementarea procedurii de alegeri la nivelul filialelor Casei de Asigurari a Avocatilor, prin introducerea unui nou alineat, numerotat 114/1. Acesta prevede in principal ca alegerile din filiale sa se poata derula si prin vot electronic (vezi facsimil 1).



Iata ce prevede acesta:


(1) Adunarile Generale ordinare si elective ale filialelor C.A.A. se convoaca si se desfasoara in conditiile stabilite prin Statutul C.A.A., votul membrilor putand fi exercitat si prin mjloace electronice.

(2) In situatia filialelor care au in evidenta mai mult de 2.000 de membri, Adunarea Generala convocata se considera legal intrunita daca la procesul de votare participa cel putin 30% din numarul total al membrilor Adunarilor Generale, iar procesul de votare pentru desemnarea membrilor Consiliului de Administratie al filialei si al Comisiei de cenzori se poate desfasura pe parcursul mai multor zile consecutive, fara a putea depasi 7 zile in total.

(3) Mandatele membrilor Consiliului de Administratie ai filialei si ai Comisiei de cenzori ai filialei inceteaza la data alegerii noilor membri”.


Cititi expunerea de motive (vezi facsimil 2):


Casa de Asigurari a Avocatilor (C.A.A.), cel mai mare sistem propriu de asigurari din Romania, care gestioneaza pensiile si celelalte alte drepturi ale avocatilor si pensionarilor avocati din Romania, isi reglementeaza functionarea si prioritatile prin organul deliberativ, decizional, Consiliul U.N.B.R.

In raport de ponderea avocatilor cotizanti si pensionari din Filiala Bucuresti-Ilfov, din totalul avocatilor cotizanti si pensionari ai sistemului, si de exemplul de bune practici, stabilit de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, in ceea ce priveste structura Comisiei Permanente U.N.B.R (unde reprezentantii barourilor din Romania au hotarat ca Baroul Bucuresti sa aiba 1/3 din numarul membrilor), Consiliul U.N.B.R, in urma dezbaterilor din sedinta din 9-10 septembrie (n.r. 2022), a hotarat, la propunerea Parlamentului, ca si in Consiliul de Administratie al C.A.A., Filiala Bucuresti-Ilfov (filiala care include toti avocatii asigurati si pensionari din Barourile Bucuresti si Ilfov), sa beneficieze de 1/3 din numarul membrilor C.A.A.

Solutia luata cu o mare majoritate si propusa senatorilor si deputatilor pentru modificarea alin. (2) al art. 108 din Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor este una echilibrata si verificata ca functionalitate in practica Comisiei Permanente a U.N.B.R.

Mai exact, marirea numarului de membrii de la 7 la 9, respectiv 7 avocati activi si 2 pensionari, dintre care 2 activi si 1 avocat pensionar sa fie din Bucuresti, pentru a permite atat o buna si judicioasa reprezentare a avocatilor asigurati si avocatilor pensionari inregistrati in Filiala Bucuresti-Ilfov, cat si premisele mentinerii unui echilibru functional si decizional.

Fata de aceste argumente, U.N.B.R., prin intermendiul senatorilor si al deputatilor, propune dezbaterea si adoptarea prezentei propuneri legislative pentru modificarea alin. (2) al art. 108 din Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor.

Totodata, apreciem ca se impune reglementarea votului electronic in Adunarea Generala ale filialelor, pe modelul de bune practici reglementat in cazul barourilor.


Comentarii

# „Reformatorul” nu are treaba cu securistii? date 9 January 2023 13:15 +4

Cand avocatura este sub atac prin posibilitatea excluderii avocatilor care nu se supun sistemului si isi apara clientii, „reformatorii” vorbesc de pensii! Domnul Fenechiu o avea ORNIS? Poate asa accepta ideea ca SRI selecteaza avocatii care pot profesa in penal! Vreo „reforma” cu privire la aceasta modificare a Codului de procedura penala sau discutia e irelevanta?

# Ciolacu date 9 January 2023 18:57 +2

Da' ce si-au dat mana pesede-ii cu penele-ii cand veni vorba de closca care face oua de aur (cam singura care produce bani) . Puneti-o tata si (pe) casa avocatilor pe chituci, cand in rest toata tara e praf si pulbere (adica, penel-izata si pesed-izata). Trebuie sa fii imbecl sa iti mai declari veniturile. Mutati-va biaieti si mai ales fete in afara, cat se mai poate, ca aveti voie. Va trebuie un examen de limba tarii in care veti profesa !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva