23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REPLICA STS – Precizarile Serviciului de Telecomunicatii Speciale: „Ministerul Sanatatii este operatorul de date cu caracter personal al sistemului informatic CoronaForms, utilizat in perioada pandemiei de COVID-19 pentru evidenta persoanelor confirmate si a deceselor produse de infectia cu SARS-CoV-2... Orice persoana se poate adresa MS pentru stergerea datelor cu caracter personal din CoronaForms... STS nu a primit din partea MS solicitare scrisa privind stergerea datelor reclamantei”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

15 May 2024 20:16
Vizualizari: 2328

Serviciul de Telecomunicatii Speciale – condus de generalul Ionel-Sorin Balan (foto) – a trimis miercuri, 15 mai 2024, un drept la replica fata de „vorba de fumoar” publicata marti, in care Lumea Justitiei a dezvaluit ca a ramas definitiva prin neatacare sentinta prin care Ministerul Sanatatii si STS au avut calitatea de parati (click aici pentru a citi).Este vorba despre sentinta prin care Curtea de Apel Bucuresti a obligat Ministerul Sanatatii si STS la stergerea din platforma CoronaForms a datelor cu caracter personal privind partea reclamanta in legatura cu testul efectuat de aceasta la 09.08.2021 (click aici pentru a citi).

In aceste conditii, in dreptul la replica trimis Luju, Serviciul de Telecomunicatii Speciale precizeaza ca nu a primit din partea Ministerului Sanatatii, in calitatea sa de operator de date cu caracter personal, o solicitare scrisa cu privire la stergerea datelor cu caracter personal ale reclamantei. De asemenea, Curtea de Apel Bucuresti a retinut ca nu ar reveni STS o culpa procesuala care sa determine obligarea sa la plata cheltuielilor de judecata. Cu toate acestea, mentinerea STS in dosar in calitate de parat a fost „consecinta metodologiei reglementate pentru stergerea datelor cu caracter personal, ce implica pe de o parte dispozitia Ministerului Sanatatii in acest sens, iar pe de alta parte operarea de catre STS a aplicatiei CoronaForms in sensul stergerii efective a datelor cu caracter personal litigioase”, potrivit sentintei CAB.

Asadar, culpa procesuala revine in mod esential Ministerului Sanatatii, care a refuzat ab initio solicitarea partii reclamante de a dispune stergerea acelor date cu caracter personal”, se mai arata in sentinta Curtii de Apel Bucuresti, invocata acum de STS.


Redam intregul drept la replica primit de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale:


Ca urmare a articolului publicat in data de 14 mai 2024 referitor la operatiunile de protectie a datelor cu caracter personal administrate de catre autoritatile sanitare din Romania in contextul pandemiei de COVID-19, pentru corecta informare a cititorilor, Biroul de presa al STS face urmatoarele precizari:

STS respecta cu strictete legislatia nationala si internationala privind protectia datelor cu caracter personal si asigura cadrul tehnic optim pentru indeplinirea acestor cerinte in activitatile de furnizare a serviciilor de telecomunicatii speciale catre autoritatile publice ale statului roman.

In acest sens, va reamintim ca Ministerul Sanatatii este operatorul de date cu caracter personal al sistemului informatic CoronaForms, utilizat in perioada pandemiei de COVID-19 pentru evidenta persoanelor confirmate si a deceselor produse de infectia cu virusul SARS-CoV-2, in conformitate cu prevederile art. 14 din Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.829/2020 pentru aprobarea fluxului informational utilizat in raportarea datelor referitoare la infectia cu virusul SARS-CoV-2, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, orice persoana se poate adresa Ministerului Sanatatii pentru stergerea datelor cu caracter personal din aplicatia CoronaForms.

Potrivit actului normativ mentionat, Ministerul Sanatatii, in calitate de operator de date cu caracter personal, transmite deciziile de stergere a datelor personale catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, in calitate de dezvoltator tehnic al sistemului informatic Corona-Forms, acestea fiind puse in aplicare.

In referire la cazul prezentat in articol, in Sentinta civila nr. 2039 din 14.11.2022, emisa de Curtea de Apel Bucuresti, se regasesc apararile formulate de institutia noastra in sensul ca 'Serviciul de Telecomunicatii Speciale nu a primit din partea Ministerului Sanatatii, in calitatea sa de operator de date cu caracter personal, o solicitare scrisa cu privire la stergerea datelor cu caracter personal ale reclamantei Strugaru Adriana, astfel cum se impune prin art. 14, alin. (3) din Ordinul ministrului sanatatii nr. 1829/2020, care prevede ca, la solicitarea scrisa a operatorului de date cu caracter personal, datele cu caracter personal prelucrate in baza ordinului vor fi distruse in mod ireversibil'.

Curtea de Apel Bucuresti a luat in considerare apararile formulate si, prin Sentinta civila nr. 2039 din 14.11.2022, a retinut ca '[…] nu constata insa ca ar reveni si Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) o culpa procesuala care sa determine obligarea sa la plata cheltuielilor de judecata, mentinerea acestui din urma parat in proces fiind consecinta metodologiei reglementate pentru stergerea datelor cu caracter personal, ce implica pe de o parte dispozitia Ministerului Sanatatii in acest sens, iar pe de alta parte operarea de catre STS a aplicatiei CoronaForms in sensul stergerii efective a datelor cu caracter personal litigioase.

Asadar, culpa procesuala revine in mod esential Ministerului Sanatatii, care a refuzat ab initio solicitarea partii reclamante de a dispune stergerea acelor date cu caracter personal'.

Ne exprimam intreaga deschidere de a ne oferi punctul de vedere in mod transparent si deschis, inainte de publicarea unor articole care vizeaza activitatea institutiei noastre.

Avand in vedere cele prezentate, pastram convingerea ca veti analiza cu celeritate si atentie aspectele precizate si veti asigura o corecta informare a opiniei publice”.

Comentarii

# Csaba D date 16 May 2024 08:17 +6

STS are de explicat ce caută un serviciu militar în procesul unor alegeri așa-zis libere sunt democrate.

# ?????? date 20 May 2024 07:38 0

@ Dacă este eficient și profitabil ca fiecare operator de date să aibă generalii săi, din ''fondul de generali ai statului'', ca generalii să nu aibă subordonări la mai mulți operatori de date care să le afecte buna executare a dispozițiilor de comandă, când prioritățile operatorilor de date nu sunt ''compatibile'' , ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva