24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

RESTANTELE SE ESALONEAZA, PENSIILE NU SE ACTUALIZEAZA – Noi masuri de austeritate pregatite pentru judecatori si procurori. Transele cu drepturile salariale restante aferente anului 2023 se vor achita in 2024. Plata sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti devenite executorii in 2024 se va face esalonat pe termen de cinci ani. Pensiile magistratilor si personalului auxiliar nu se actualizeaza cu inflatia. Ocuparea posturilor vacante ramane suspendata (Ordonanta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 December 2023 12:17
Vizualizari: 15717

Guvernul pregateste noi masuri de limitare a cheltuielilor bugetare care vor afecta inclusiv magistratii, indiferent daca acestia se afla in functie sau au iesit la pensie. Un draft de proiect de Ordonanta de Urgenta prevede economii atat in ceea ce priveste plata drepturilor salariale restante, cat si in ceea ce priveste actualizarea pensiilor cu inflatia.


 

Lumea Justitiei publica draftul proiectului de “Ordonata de Urgenta privind unele măsuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative”. Este un document care circula deja in randul magistratilor, dar care, asa cum practicile Guvernului deja ne-au obsnuit, nu a fost deocamdata asumat oficial.

Pe scurt, proiectul (prezentat in exclusivitate de publicatia Lumea Banilor si atasat integral la finalul articollui) stabileste amanarea pentru 2024 a platii transelor cu drepturile salariale restante aferente anului 2023. De asemenea, sumele stabilite prin hotarari judecatoresti care vor deveni executorii in 2024 se vor achita esalonat, pe parcursul a cinci ani.

Cat despre pensiile magistratilor si a personalului auxiliar din instante si parchete, acestea nu se vor actualiza cu inflatia in anul 2024, in pofida dispozitiilor din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Nu in ultimul rand, proiectul de OUG mentine suspendarea ocuparii prin concurs sau examen a posturilor vacante.


Iata cateva dintre prevederile proiectului de “Ordonata de Urgenta privind unele măsuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative” (documentul poate fi citit integral la finalul articolului):


ART. VII - (1) in anul 2024, se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu exceptia posturilor unice din:

a) institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) institutiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin post unic se intelege:

a) acel post ale carui atributii, prin continutul si natura lor, sau responsabilitati stabilite nu se regasesc intr-o alta structura organizatorica;

b) un post dintre cele aflate in structura in care exista numai posturi vacante.

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat in sedinta Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice prevazute la alin. (1) lit. a), cu justificarea necesitatii si cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate cu aceasta destinatie in buget, respectiv prin memorandum aprobat in sedinta Guvernului, initiat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din autoritatile/institutiile publice locale prevazute la alin. (1) lit. b).

(4) Pentru posturile pentru care s-a afisat rezultatul selectiei dosarelor de concurs anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor in vigoare la data publicarii anuntului privind concursul.

(5) In termen de 2 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, autoritatile si institutiile publice au obligatia sa publice pe site-ul propriu un anunt cu privire la posturile care indeplinesc cerintele prevazute la alin. (4) si pentru care concursul poate continua.

(6) Prin derogare de la prevederile art. 510 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada aplicarii masurii prevazute la alin. (1), functiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fara obligativitatea organizarii unor concursuri, cu notificarea prealabila a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici cu 5 zile inainte de dispunerea masurii.

Art. VIII - (1) Transele aferente anului 2023 din sumele prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, care fac obiectul platii esalonate, reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si transa aferenta anului 2023 din sumele reprezentand drepturi de natura salariala restante stabilite in favoarea personalului din sistemul justitiei prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, a carei plata este reglementata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2019 privind esalonarea platii drepturilor salariale restante pentru unele categorii de personal din sistemul justitiei, neplatite pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se platesc in anul 2024;

(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in ceea ce priveste transele aferente anului 2023 din sumele prevazute prin hotarari judecatoresti devenite executorii, avand ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, reglementate prin actele normative prevazute la acelasi alineat.

Art. IX- (1) Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2024, se va realiza astfel:

a) in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;

b) in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu;

c) in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;

d) in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;

e) in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.

(2) Procedura de plata esalonata prevazuta la alin. (1) se aplica si in ceea ce priveste plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti devenite executorii in perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2024, avand ca obiect acordarea unor drepturi reprezentand diurna, cazare, hrana sau facilitarea legaturii cu familia, prevazute de legislatia privind participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, pentru perioade anterioare anului 2020.

(3) Procedura de plata esalonata prevazuta la alin. (1) se aplica si in ceea ce priveste plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti devenite executorii in perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2024, avand ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

(4) In cursul termenului prevazut la alin. (1), orice procedura de executare silita se suspenda de drept.

(5) Sumele prevazute la alin. (1), platite in temeiul prezentei ordonante de urgenta, se actualizeaza cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica.

(6) La sumele actualizate in conditiile alin. (5) se acorda dobanda legala remuneratorie, calculata de la data la care hotararea judecatoreasca a ramas executorie.

(7) Prin ordin al ordonatorilor principali de credite va fi stabilita procedura de efectuare a platii titlurilor executorii, cu respectarea termenelor prevazute la alin. (1).

(...)

Art. XXXIII (1) Prin derogare de la prevederile art. 213 alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2024, pensiile de serviciu stabilite in conditiile legii nu se actualizeaza cu rata medie anuala a inflatiei.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 68^5 alin. (10) din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si al personalului care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2024, pensiile de serviciu stabilite in conditiile legii nu se actualizeaza cu rata medie anuala a inflatiei”.


* Cititi aici integral draftul proiectului de “Ordonata de Urgenta privind unele măsuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative”

Comentarii

# Ion date 7 December 2023 13:10 +206

Ăștia de dragul alegerilor se pisa pe statul de drept!

# Mihaela date 7 December 2023 13:44 +231

Să vă fie rușine !

# loaza date 7 December 2023 15:06 +187

Curat neconstituțional

# Lila Liluța date 7 December 2023 15:06 +241

Să ințelem că vor să modifice o lege organică printr.o OUG?CCR.ul ce părere o avea?

# E date 7 December 2023 16:48 +464

Comuniști nenorociți! Demisia Ciolacu!

# john steed date 7 December 2023 17:01 +29

Cand guvernul a modificat legea 127/2019, legea pensiei, lege organica, a carei modificare CCR-ul a declarat-o constitutionala, nu ati scos un cuvant. Acum, cand va ating la salarii si la nesimtite tipati precum Ceata lu' Pitigoi. Rusine!!!

# Pt John Steed/ pt E date 7 December 2023 20:07 -118

Nu tipa toți. Inflația omoară însă pe toată lumea, e logic sa fie supărați. Dar lozincile politice și like urile pentru ele ( din partea unor oameni din sistem) nu prea își au locul, nu?

# dragos date 7 December 2023 22:18 +180

psd si pnl, aceeasi categorie de mizerie... totusi cred ca aceasta ordonanta este opera pnl pentru a arunca pisica moarta in ograda psd. il duce capu pe gonacu lui haisam sa nu puna botu???

# Cassandra. date 11 December 2023 12:48 0

PROCEDURI PESEDISTE.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva