2 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RESUSCITAREA NOII SECURITATI – Reprezentantii societatii civile in CSM Victor Alistar si Romeu Chelariu acuza: „OUG 6/2016 a interceptarilor a pus in peisaj intr-un mod total neconform cu deciziile CCR posibilitatea ca SRI sa poata fi desemnat organ de cercetare penala special... De ce sa permitem intoarcerea abuzurilor in cercetarile penale si invierea unor timpuri pe care le credeam apuse pentru totdeauna: echipe mixte procurori-ofiteri de informatii, telejustitie, festival de catuse?”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

18 November 2021 19:46
Vizualizari: 5824

Apar tot mai multe reactii publice impotriva monstruozitatii comise de catre Parlament zilele trecute, cand a votat fara niciun amendament proiectul legii de adoptare a Ordonantei de Urgenta nr. 6/2016 – celebra „Ordonanta Pruna” care a transformat Serviciul Roman de Informatii in „organ de cercetare penala special”. Dupa judecatoarea Gabriela Baltag (click aici pentru a citi), iata ca alti doi membri din Consiliul Superior al Magistraturii iau atitudine impotriva faptului ca Legislativul a votat complet pe nemestecate ordonanta emisa de guvernul Dacian Ciolos la initiativa ministresei Justitiei din acel moment, Raluca Pruna.Joi, 18 noiembrie 2021, juristii Victor Alistar (foto stanga) si Romeu Chelariu (foto dreapta) – reprezentantii societatii civile in CSM – si-au exprimat indignarea fata de reintroducerea SRI in anchete, in ciuda jurisprudentei profund contrare a Curtii Constitutionale – instanta care in repetate randuri a aratat de ce este abuziv sa-i permiti unui serviciu secret (netransparent prin definitie) sa contribuie la construirea acuzarii dintr-un dosar penal.

 

Alistar si Chelariu incheie, declarandu-se contrariati de trecerea prin Parlament a Ordonantei Pruna si, prin aceasta, invierea „unor timpuri pe care le credeam de mult apuse”: echipe mixte procurori-ofiteri de informatii, telejustitie, catusiada etc.


Iata comunicatul semnat de cei doi membri CSM (vezi facsimil):


Plenul Camerei Deputatilor a votat marti, 16 noiembrie 2021 proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 6/2016 privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal. Proiectul legii de aprobare a trecut cu 283 de voturi 'pentru', 10 voturi 'impotriva' si 8 abtineri.

Controversata ordonanta a interceptarilor, adoptata in anul 2016 de Guvern la initiativa ministrului Justitiei de atunci, a pus in peisaj intr-un mod total neconform cu Deciziile CCR nr. 734/2017, nr. 302/2017, nr. 22/2018 si nr. 26/2019, raportat la prevederile ARTICOLULUI 1, alin. (5) din Constitutie, posibilitatea ca organele Serviciului Roman de Informatii (S.R.I.), sa poata fi desemnate organe de cercetare penala speciale. Totodata, S.R.I. primea dreptul de a efectua interceptari in cauzele care vizau securitatea nationala si cauzele infractiunilor de terorism.

In acest context, justitiabilii romani care se afla in cursul unei urmariri penale, pot avea in procedura de drept comun probe obtinute de S.R.I., in baza unei simple si nefondate supozitii de incadrare in spete ce tin de siguranta nationala, nemaiexistand posibilitatea nici macar a unor proteste in care sa se invoce ilegalitatea cuprinsa in ordonanta, atat timp cat noul cadru a capatat rang de lege.

Noi, membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanti ai societatii civile, suntem total contrariati de adoptarea proiectului de lege care incalca valori supreme de natura constitutionala si aduce atingere democratiei si statului de drept, afectand drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.

De ce sa permitem, din nou, reinvierea unor timpuri pe care le credeam apuse pentru totdeauna (echipe mixte formate din procurori si ofiteri ai serviciilor de informatii, tele-justitie, festival de catuse etc) precum si reintoarcerea abuzurilor fara margini in efectuarea cercetarilor penale, reglementate prin protocoalele Art. IV, art. 1 si art. 2 din O.U.G. nr. 6/2016, adica modalitati infralegale de administrare a probelor in procesul penal?

Comentarii

# Scutea demisia !!! date 18 November 2021 23:32 0

Huuooo ! Nu ti-e rusine ?! Pai copii si nepotii tai in ce tara vor trai ?

# santinela date 19 November 2021 07:50 +96

Stau si ma intreb ce dracu a pazit conducerea PSD=ului si cum de au putut vota parlamentarii PSD-ului asa ceva.Sa votezi Ordonanta lui Pruna inseamna sa fi timpit sau dus cu pluta de tot. Bai ciumpalacilor nu v-ati saturat de protocoale,de oameni ca Coldea,Helvig si alti nenorociti ? Plecati dracului din Parlament daca va este frica, "santajabililor" ce sinteti. Bai frate nu se gaseste unul,de saminta,in Parlament care sa aibe coloana vertebrala,sa fie cinstit ,dintr-un partid asa mare ca PSD-ul ? De la "ailalti" nu trebuie sa avem asteptari dar de la PSD da,fiindca au fost victimele sistemului Kovesist ,bazat pe aceste protocoale cu SRI-ul.

# De ce? Pentru ca merita! date 19 November 2021 07:57 +22

Tara merita. Poporul merita. Fiecare cetatean in oarte merita. Traiasca furtul etatizat ce implica anchete secrete. In pkus...ce sa faci cu 15000 securisti si 10000 magistrati in o coonie mica ????

# Sorescu Dumbraveanu date 19 November 2021 23:00 0

,,resuscitarea'' ... ,,reprezentantii societatii civile'' oare pe ce lume traiesc? Adica sa intelegem ca ,,securitatea'' (noua, veche ... sa nu ne incurcam in amanunte) ar avea nevoie de ,,legi'' pentru a se desfasura? Da' tre' ca cineva sa mai puna ,,paie pe foc'' ca altfel ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva