1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REVOLTA IMPOTRIVA SEFULUI POLITIEI ROMANE – Sindicatul Politistilor Europol il distruge pe chestorul Liviu Vasilescu: „Toti politistii sunt prosti si incompetenti profesional, ne-o spune chiar seful Politiei Romane, unicul 'profesionist'... Lamentabila, rusinoasa, a insultat inteligenta fiecarui cetatean... Este dispus sa calce pe cadavre pentru a-si pastra postul”

Scris de: B.G. | pdf | print

31 August 2020 14:47
Vizualizari: 11138

Sindicatul Politistilor Europol il face praf pe seful Politiei Romane, chestorul Liviu Vasilescu (foto), care a girat un comunicat de presa prin care era „spalat” dupa ce s-a intalnit cu membrii ai clanului Duduianu. In respectivul comunicat, care a fost postat pe site-ul IGPR, s-a incercat sa se justifice intalnirea dintre Vasilescu si interlopi prin faptul ca acesta „a fost singurul considerat ca avand experienta necesara de a coordona operativ”. Mai pe romaneste, IGPR sustine ca nicun alt politist in afara de seful suprem nu era capabil sa rezolve situatia.„Calomniem politistii pentru a-l salva pe seful Politiei Romane”, arata Sindicatul Europol. Liviu Vasilescu este acuzat ca si-a dat girul pentru ca materialul aprobat de el in care se vorbeste despre el sa fie transmis presei, iar pentru a se lauda singur a sacrificat imaginea si autoritatea Politiei Romane, lucru catalogat ca ridicol si neprofesionist.

Sindicalistii catalogeaza conferinta de presa tinuta de Liviu Vasilescu prin care ar fi trebuit sa ofere explicatii opiniei publice ca lamentabila, rusinoasa:
„A insultat inteligenta fiecarui cetatean al acestei tari pentru simplul fapt ca nu s-au oferit raspunsuri si justificari digerabile”.

Sindicatul Europol mai arata ca faptul ca in respectivul comunicat s-a pus accent pe 'lipsa de profesionisti' si pe cele '5 ore' in care a rezolvat Vasilescu cu inmormantarea lui Emi Pian demonstreaza ca seful IGPR este dispus sa calce pe cadavre pentru a-si pastra postul: „Cum sa iti denigrezi propriii subalterni in halul acesta?”.


Iata comunicatul Sindicatului Politistilor Europol:


"Calomniem politistii pentru a-l salva pe seful Politiei Romane.

Toti politistii sunt prosti si incompetenti profesional, ne-o spune chiar seful Politiei Romane, unicul 'profesionist', printr-un comunicat pe care echipa sa i l-a daruit in semn de ofranda.

Da, ne referim la comunicatul de presa al Politiei Romane, in care se vorbeste despre Liviu Vasilescu, la persoana a doua. Cum ar fi, si-a dat girul pentru ca materialul aprobat de el in care se vorbeste despre el sa fie transmis presei. Daca acest material venea de la nivelul MAI si era laudat seful IGPR, era una, dar sa te lauzi singur si sa sacrifici imaginea, si pana la urma autoritatea Politiei Romane, este de-a dreptul ridicol si neprofesionist.

Ce intelegem din comunicatul de ieri. In primul rand reprezinta practic o recunoastere a faptului ca acea conferinta de presa de joi, din fata sediului IGPR, a fost lamentabila, rusinoasa si a insultat inteligenta fiecarui cetatean al acestei tari, pentru simplul fapt ca nu s-au oferit raspunsuri si justificari digerabile. Acest comunicat reprezinta o alta tentativa de distragere a atentiei de la consecintele acelei intalniri si nu face decat sa agraveze criza de imagine in care se afla Politia Romana.

Cu toate ca sunt multe aspecte de analizat, vom face scurte observatii cu privire comunicatul de presa:

1. Ni se spune ca actiunea sefului Politiei Romane a fost una legala si ca este justificata nu de vorbe ci de manualul de tactica politieneasca si de legislatia privind culegerea informatiilor. NU EXISTA ASA CEVA! Dispozitia I.G.P.R. nr.643/05.12.2005 privind aprobarea Manualului de bune practici de interventie pentru politistul de ordine publica (cunoscut si sub numele de Manual de Tactica Politieneasca) sau Ordinul MAI S120/2011 privind organizarea si desfasurarea activitatii informative de catre Politia Romana, Politia de Frontiera Romana si Oficiul Roman pentru Imigrari si Dispozitia IGPR S53/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare la nivelul Politiei Romane OMAI S/120/16.06.2011 nu prevad astfel de situatii. Mai mult, sa nu plecam dupa fenta, aici nu a fost vorba despre culegere de informatii, ci despre o „rugaminte” de respectare a legii pe care Vasilescu a facut-o reprezentantului Duduienilor.

2. Se scuza ca au ramas impasibili la faptul ca priveghiul a fost organizat acasa in familie cu sute de persoane si spun ca 'potrivit legii nu Politia Romana aplica masuri de sanctionare pe acest domeniu'. Asa este, dar asta nu l-a oprit pe chestorul Vasilescu sa il sune pe preot si sa stabileasca programul si ora inmormantarii. Din cate stim noi, Politia Romana nu se ocupa nici de consiliere in organizarea inmormantarilor si nici de intermedierea relatiei credincios – preot. Sau sa intelegem ca pericolul de infectare era doar in ultima zi la inmormantare, cele 5 zile la priveghi nu au contat?

3. Se face o comparatie partinitoare cu privire la alte cazuri, cum ar fi nunta unei rude a Simonei Halep si faptul ca in ambele cazuri s-au aplicat contraventii. Asa este, insa ce nu se spune este ca la aceasta nunta s-a intervenit in asa fel incat la eveniment sa ramana 50 de persoane. Acelasi lucru s-a intamplat si in alte cazuri de interventie cum a fost la Buzau sau alte locuri din tara, unde dupa interventia politistilor au ramas sub 50 de persoane in sala.

4. Se vorbeste ca si scuza despre faptul ca au plecat din sistem foarte multi profesionisti, a celor care cunosc in mod 'sofisticat' munca de teren, care impuneau 'respect si teama' in randul infractorilor.
Pai acestea sunt povesti de adormit copii si care nu au nicio legatura cu realitatea. Cei care au plecat din sistem au facut-o exact pentru 'prostitutia profesionala' la care au fost supusi. Astazi avem multi tineri care nu sunt indrumati, instruiti, coordonati si nu mai au de la cine sa invete.

Institutia a abandonat de peste 15 ani obligatia legala si permanenta de a-si perfectiona politistii pentru ca tot sefii au dorit sa aiba politisti care sa poata fi folositi pe post de 'moasa comunala', indiferent de specializare si de studii. Azi la logistica, maine la judiciar si peste 5 ani la rutiera.

5. Ni se spune ca dl Vasilescu a fost 'chemat' din concediu de odihna si a rezolvat problema organizarii inmormantarii in 5 ore. Am aflat din interviului cu dumnealui ca a vorbit inclusiv cu preotul. Ce sa mai, servicii complete. Acum, cel care l-a chemat pe Vasilescu din concediu putea fi doar de la MAI, ca doar nu l-o fi chemat seful Sectiei 19 Politie. Chemarea din concediu poate fi efectuata doar de catre cel care ti-a aprobat concediul, adica de secretarul de stat sau de ministru.

Avem aici o alta contradictie care ne insulta inteligenta. Pai daca situatia era atat de grava, cum a prezentat-o IGPR-ul, ca aveau informatii ca urma sa vina 3500 de interlopi, ca urma sa se omoare pe strazi, sa se infecteze sute de persoane cu noul coronavirus, atunci cum de a fost lasat Vasilescu sa-si ia concediu de odihna exact cand atmosfera era in fierbere?! Ca daca era atat de eficient, ar fi trebuit sa apara la poarta Duduienilor a doua zi dupa crima si era rezolvata din fasa problema.


6. Faptul ca se pune accent pe 'lipsa de profesionisti' si pe cele '5 ore' in care a rezolvat problema Vasilescu, ne demonstreaza inca o data ca este dispus sa calce pe cadavre pentru a-si pastra postul. Cum sa iti denigrezi propriii subalterni in halul acesta (adjuncti de IGPR, sefi de Directii, adjuncti ai sefilor de Directii, conducerea Politiei Capitalei, seful Politiei Sectorului 5, adjunctii acestuia, conducerea Sectiei 19 Politie si toti ceilalti profesionisti din sistem) afirmand subliminal ca ceea ce altii nu au fost in stare, el a rezolvat in 5 ore prin intalnirea cu un interlop din clanul Duduienilor.

Este strigator la cer pentru seful Politiei Romane, din pozitia sa, sa puna o asemenea eticheta tuturor politistilor.
Chiar si aberatiile de 'tactici politienesti' pe care le invoca in niciun caz nu aduce politistul intr-o asemenea situatie de umilinta. Se tot vorbeste despre 'experienta' lui Vasilescu si necesitatea acestei intalniri. Pai crede cineva ca fostii sefi ai Politiei Romane ar fi facut vreodata asa ceva? S-ar fi coborat la nivelul acesta de a legitima un grup infractional sau rangul unui clan printr-o asemenea intalnire? Va spunem noi ca NU.

Pentru ca in trecut, dupa cum se spune in comunicat, 'respectul si teama' in randul infractorilor nu se realiza prin asemenea intalniri si rugaminti de a respecta legea. Termenii unei astfel de intalniri ii stabilea si impunea seful de politie iar discutiile nu se purtau in strada.

7. Justificarea cu privire la lipsa de comunicare dupa ce s-a aflat de aceasta intalnire, reprezentata de pretinse investigatii, nu are nicio legatura cu informarea corecta a opiniei publice. Este adevarat ca si inainte de uciderea liderului Duduienilor au fost dosare in lucru in privinta lor, exista si in prezent si vor mai exista si pe viitor. Insa tentativa de a invoca aceste investigatii ca pretext pentru faptul ca s-a ascuns mass mediei intalnirea cu un reprezentant al Duduienilor, in care s-a discutat exclusiv modul de desfasurare a inmormantarii, este un alt subterfugiu penibil. Mai mult, sa nu uitam ca IGPR-ul a folosit inclusiv liderii de sindicat pensionari pentru a incerca sa infirme initial ca a existat aceasta intalnire, dupa care au incercat sa spuna ca imaginile sunt neclare si ca nu ar fi vorba despre Vasilescu. Daca intalnirea era adusa la cunostinta publicului in imediat urmatoarele zile, astazi nu vorbeam despre aceasta criza grava de imagine.

8. Este adevarat ca poate functiona in acest caz dictonul 'scopul scuza mijloacele' insa contextul, circumstantele si modul dezastruos in care a fost gestionata comunicarea, chiar si prin aceasta ultima tentativa de a-l albi pe seful Politiei Romane, au dus la un rezultat pentru care cineva trebuie sa raspunda. In acest context, chestorul Vasilescu nu mai este nici macar un 'tap ispasitor', pentru ca vina pentru acest rezultat este produsul actiunilor si al inactiunilor directe ale dumnealui si ale oamenilor pe care i-a ales sa il consilieze.


Pe aceasta cale, facem un apel la cetateni si le spunem ca aceasta situatie nu reprezinta normalitatea intr-un stat de drept, ca nu trebuie ca politistii din strada sa deconteze greselile sefului Politiei Romane si contrar celor afirmate in comunicatul de presa al IGPR, colegii nostri sunt profesionisti si isi indeplinesc cu devotament si daruire profesia de politist”.Iata comunicatul Politiei Romane:


“A procedat Politia Romana corect sau nu?

De ce nu ati comunicat?

De ce a fost nevoie ca seful Politiei sa participe la aceasta actiune?

Isi da demisia sau iese la pensie seful Politiei?

De ce avem interlopi?

De ce nu-i destructurati? ETC.

Sunt doar o parte dintre intrebarile si opiniile exprimate in ultima perioada in spatiul public la adresa noastra, a politistilor. Pentru ca avem obligatia de informare corecta , dar si pentru ca am invatat si noi ceva din acest eveniment, vom raspunde aici:

Politia Romana a procedat legal, corect, conform tuturor normelor in vigoare, care nu sunt aplicate in cazuri de criza doar in tara noastra, ci si pe plan international.In orice situatie de aceasta natura, analizezi si pui in aplicare solutia cea mai eficienta, astfel incat sa primeze protejarea vietii si integritatii persoanelor. Nu o spunem doar noi, ca sa ne scuzam sau justificam actiunea, ci o spun expertii in managementul crizelor, conform regulilor de tactica politieneasca si culegere de informatii, ce se aplica si-n alte state cu experienta in managementul acestui gen de evenimente.

Stim, au fost voci care au spus de ce am permis ca acest eveniment sa dureze atat, de ce am permis ca priveghiul sa fie la domiciliu. Ce nu a spus nimeni, nici noi, a fost ca, potrivit legii nu Politia Romana aplica masuri de sanctionare pe acest domeniu.

Nu o sa reluam firul integral al evenimentelor, o sa reamintim doar ca acest eveniment a fost analizat, din doua perspective: limitarea raspandirii noului coronavirus, respectiv, si foarte important, impiedicarea producerii unor acte de violenta, de natura sa afecteze grav ordinea publica.

Au fost destule persoane care au spus ca politistii au intervenit si au oprit o nunta in Constanta, iar in cazul din Bucuresti "le-au permis interlopilor o organizare desantata", desfasurata pe durata mai multor zile. Nici asta nu am explicat suficient, asa ca aducem acum la cunostinta opiniei publice faptul ca am aplicat sanctiuni si intr-un caz si in celalalt, pentru incalcarea normelor in vigoare. Astfel, printre alte masuri, in Bucuresti s-au aplicat peste 250 de sanctiuni, inmormantarea respectand in desfasurare normele legale. A fost interzisa inclusiv distribuirea celor 500 de pachete, reusind astfel sa nu se creeze vreun focar de coronavirus in aceea zona.

Din punct de vedere insa al producerii unor acte de violenta din partea clanurilor, de natura sa afecteze ordinea publica, acest fapt necesita explicatii mai extinse.

Clanurile nu au aparut in acest an. De-a lungul timpului au fost organizate ample operatiuni de destructurare a acestora, iar liderii lor principali, uneori chiar apartinand unor generatii consecutive, au fost inchisi in penitenciare in mod repetat (familia Duduianu este la a treia generatie in penitenciar, unii dintre ei condamnati a treia oara).

Evenimentul care a generat dezbaterea publica actuala a avut loc ca urmare a unui conflict spontan intre mai multe persoane, unele dintre ele fiind dovedite cu activitati infractionale sau provenind din familii cunoscute ca avand activitati in mediul infractional.

Si aici cetatenii de buna credinta pot adresa, pe buna dreptate, intrebari de genul: 'de ce nu i-ati arestat, stiati de ei sau trebuia sa–i cunoasteti; au existat informatii pe surse si se stia ca in acea casa se joaca barbut de mai mult timp; ce-ati facut?'

Putem raspunde ca aceste aspecte fac obiectul unor verificari curente si ale unor anchete in curs, drept care va mai dura pana cand vom da un raspuns fundamentat pe probe, iar acesta va fi comunicat public si asumat de catre cei care fac aceste verificari.

Ce putem spune acum este ca acest eveniment nedorit a scos in evidenta un aspect deficitar al organizarii noastre actuale:

Plecarea din randurile noastre a unui numar mare de profesionisti, a celor care cunosc in mod sofisticat munca de politie din teren, oameni care impuneau respect si teama in randul infractorilor, poate genera sincope in momentele operative. Acest lucru il cunoastem si incercam remedierea operativa in fiecare situatie de criza care apare.


In consecinta, am ajuns azi sa discutam de ce seful Politiei Romane a coborat in strada sa rezolve problema, tocmai pentru ca in acel moment a fost singura solutie operativa eficienta, pe romaneste, nu am avut alta solutie care sa garanteze succesul operatiunii. Trist, dar adevarat. (in mod concret, chestorul Vasilescu era in concediu timp de 5 zile, a fost rechemat urgent si a rezolvat problema in 5 ore, si oricum seful Politiei Romane nu era la prima lui "excursie in teren" de la preluarea mandatului).

In concluzie, chestorul Vasilescu a fost singurul considerat ca avand experienta necesara de a coordona operativ, nici nu s-a ascuns, nu a facut nimic ilegal, actionand dupa 'litera manualului' de tactica politieneasca, pe care trebuie sa –l cunoasca orice politist. (in plus, dupa cum ati observat, echipa operativa a stiut tot timpul unde sunt camerele de luat vederi).


Alte intrebari la care raspundem aici.

De ce nu am comunicat public aceste elemente pana acum?Tocmai pentru ca operatiunile de acest gen ale Politiei Romane nu pot fi publice decat la finalul investigatiilor. Orice informatie care ar fi aparut in spatiul public ar fi putut compromite cercetarile.

De ce nu am comunicat dupa inmormantare, ci doar in momentul in care au aparut unele imagini? Pentru ca operatiunea Politiei nu s-a terminat dupa inmormantare.

De ce s-au intalnit noaptea? Pentru ca a fost un element surpriza. S-a ales o ora tarzie astfel incat sa nu existe posibilitatea ca aceasta informatie sa fie diseminata rapid la toti cei care si-au anuntat prezenta si despre care noi detineam informatii ca vor fi prezenti la orele 14.00.

De ce nu au fost chemati membri familiei la discutii in sediul Politiei? Pentru ca s-ar fi creat un dezavantaj tactic, acestia putand refuza sa se prezinte. (in general, aceste persoane sunt aduse la Politie cu mandate de aducere!)

Trebuie sa–si dea demisia chestorul Vasilescu? Credem ca argumentatia prezentata de noi mai sus ofera in mod implicit si raspunsul: seful Politiei Romane si-a facut datoria in mod eficient, rezolvand o problema complicata, conform regulilor scrise sau cutumiale ale institutiei noastre. Vom informa opinia publica despre toate detaliile finale ale acestui caz si promitem transparenta totala. In acelasi timp vom devoala in mod operativ si orice gen de manipulare dedicata unor scopuri de destabilizare a activitatii institutiei noastre.

Va multumim pentru atentie si intelegere"

Comentarii

# VOX date 31 August 2020 15:39 +2

... si cand vezi ca ASTA este Seful Politiei Romane . Tot "inainte" I.G.P.R !!....

# Un Oarecare date 31 August 2020 15:57 +3

Frumos, felicitari pentru curaj Europol. Dar, vedeti ca se scrie " subluminal" nu " subliminal". Asata-i ca in cazul mortului de pe str. Edgar Quinet. Tine de insulta la adresa inteligentei nu-i asa ?. Dragi lideri Europol va adresez o intrebare, la care poate veti da un raspuns pe LUJU, ca sa-l afle toti cititorii. Multa lume s-a intrebat si au fost intrebati si super profesionistii Liviu Vasilescu si Bogdan Despescu ( doctor in stiinte nu-i asa !!! , un plagiator arivist, fost sef de post la Berca , jud. Buzau ). Intrebarea a fost, si inca este, de ce li s-a permis tiganilor sa-si tina mortul acasa si sa faca priveghi 5 zile ?. Superinteligentii numiti anterior au raspuns ca de respectarea legii ce spune ca mortul se duce la camera mortuara a unei societati ce presteaza servicii de pompe funebre se ocupa alte institutii . Pardon ?!. Pai de respectarea legii nu se ocupa insasi politia ?. Va provoc, va somez, ca simplu cetatean, sa raspundeti acestei intrebari, tot pe LUJU.

# Un oarecare date 31 August 2020 16:14 +3

Deci, dragi Europol. Dati-i lui Vasilescu si lui Despescu cu legea in cap. Spuneti-le ca nu serviciul de ecarisaj al primariei de sector se ocupa/ vegheaza asupra modului cum se respecta legile, indiferent in ce domeniu reglementeaza acestea . Daca super politistii astia de Vasilescu si Despescu , adevarati Robocopi, ar fi dispus , fie si printr-un ordin judecatoresc, daca Duduienii s-ar fi opus, ca mortul lor sa fie depus la o casa mortuara, ar mai fi fost nevoie de intalniri prin biserici in miez de noapte ?. Oare legea aceia care obliga ca toti mortii sa fie depusi la case mortuare nu contine si sanctiuni ? Si mai e ceva dragi Europol. Priveghiul, inventat in timpul Reginei Victoria a Marii Britanii, dureaza maximum 3 nopti, nu 5. Cred oare tiganii ca mortii lor trebuie vegheati mai mult de 3 zile ?Poate ca da. Dar noi, platitorii de taxe si impozite din care si Vasilescu si Despescu isi iau lefurile babane si, apoi, pensii nesimtite, trebuie sa acceptam micimea mintii tiganilor ?.

# Un oarecare date 31 August 2020 16:28 +1

Stimate Europol, Stii bancul cu marele sef de stat canibal in vizita la Londra ? Pe scurt. Se duce canibalul la un restaurant specializat si din meniu alege, in prima zi creier de doctor pentru care palteste cam 10 lire sterline/portia de 150 gr, a doua zi creier pane de avocat 20 lire/portia, gramaj egal, a 3-a zi creier de politist, gramaj egal. Vine nota de plata. 100 lire sterline 150 gr portia. Ospataaar, ai inebunit ???. NU, Domnule Presedinte. Va imaginati Dvs. cati politisti a trebuit sa ucidem noi sa colectam 150 gr creier ???. De la Despescu si Vasilescu nu cred ca se poate colecta mai mult decat veninul de albine ce-l produce un stup.

# YES. date 1 September 2020 13:57 +1

Pentru "rahatul" in care a intrat chestorul sef Politia Romana Liviu Vasilescu , trebuie s-ai "multumeasca" lui CIPCA MARIUS ADRIAN sef comisar politie Sectia 20 Crangasi , pe zona in care fac de "cap" ce vor clanurile tiganesti . Incompetenta lui ASTA (ca sa nu zic complicitate) se vede zilnic in zona Piata Crangasi . Aici trebuiesc urgent MASURI de ordine si securitate a cetatenilor .

# mitica date 3 September 2020 13:33 0

Asteptam sa fie judecat si bagat la puscarie.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva