17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REZOLUTIA DE LA CLUJ – Curtea de Apel Cluj si celelalte instante arondate someaza coalitia de guvernare si anunta proteste daca proiectul privind pensiile de serviciu nu este retras: “Exista riscul real al parasirii sistemului de catre cei mai buni si experimentati profesionisti, coroborat cu accederea in magistratura in baza unor standarde profesionale tot mai scazute, cu consecinte dezastruoase pe termen scurt, mediu si lung, pentru actul de justitie”

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 June 2023 14:26
Vizualizari: 4978

Curtea de Apel Cluj si instantele arondate acesteia someaza coalitia de guvernare sa renunte proiectul de lege privind pensiile de serviciu care prevede inclusiv majorarea varstei de pensionare (prin ultimele amendamente trimise la Camera Deputatilor), avertizand ca in caz contrar vor declansa actiuni de protest.


 

Curtea de Apel Cluj, condusa de judecatoarea Dana Girbovan (foto), tribunalele si judecatoriile de pe raza CA Cluj au adoptat saptamana trecuta, 31 mai 2023, o rezolutie prin care solicita ca modificarile ce se doresc a fi facute la pensiile de serviciu sa nu afecteze magistratii in activitate, ci sa se aplice doar celor care vor intra in sistem. Curtea de Apel Cluj si celelalte instante atrag atentia ca daca se va merge mai departe cu modificarile propuse, atunci sistemul va fi grav afectat, existand riscul ca cei mai buni si mai experimentati magistrati sa plece din magistratura, locurile lor urmand sa fie luate de judecatori care acced in sistem pe baza iunor standarde profesionale tot mai scazute. Iar in final cel care va suferi va fi justitiabilul.


Prezentam comunicatul Curtii de Apel Cluj:


“Pe data de 31 mai 2023, Adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj a hotarat cu unanimitate adoptarea unei rezolutii ce a fost comunicata Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, Presedintelui Senatului si Camerei Deputatilor, prin care:

1. Solicita ca orice solutie legislativa sa fie urmarea dialogului loial intre puterea judecatoreasca si cea legislativa, pentru gasirea unor rezolvari care respecta predictibilitatea, garantiile constitutionale si demnitatea statutului de judecator.

2. Solicita ca modificarile legislative preconizate sa nu afecteze drepturile magistratilor aflati in functie si orice eventuala modificare a varstei de pensionare sa produca efecte exclusiv in privinta judecatorilor recrutati sub imperiul noilor reglementari ce trebuie, in mod imperativ, corelate cu ritmul imbunatatirii conditiilor de munca. Totodata, cuantumul pensiei de serviciu trebuie pastrat la nivelul garantat constitutional, in sensul standardelor internationale amintite.

3. Solicita asigurarea resurselor materiale si umane necesare unei normale organizari a activitatii instantelor de judecata, in scopul respectarii drepturilor cetatenilor la un proces echitabil.

4. Solicita Comisiei Europene si Guvernului Romaniei sa isi asume intreaga responsabilitate pentru starea grava in care au adus sistemul judiciar, aflat in plina criza de personal si expus, practic, destructurarii, prin astfel de masuri, cu efecte negative asupra apararii drepturilor persoanelor din Romania.

5. In situatia in care propunerile de modificari legislative ce afecteaza statutul judecatorilor vor fi mentinute in continuare, se va convoca o noua adunare generala pentru ca, in functie de rezultatul discutiilor pe marginea acestui proiect, sa decida cu privire la luarea unor masuri concrete de protest.

6. Sustin demersurile legale pe care le vor intreprinde personalul auxiliar de specialitate si personalul conex din instante fata de proiectul de lege privind pensiile de serviciu, inclusiv sub forma protestului.


O rezolutie similara a fost adoptata de Tribunalele si Judecatoriile din raza de competenta a Curtii de Apel Cluj.


Judecatorii Curtii de Apel Cluj si instantele arondate au subliniat ca modificarile intempestive aduse proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale judecatorilor, precum si iminenta adoptare a acestora, in mod total netransparent si cu incalcarea grava a principiului cooperarii loiale intre puterile statului, vor avea efecte dezastruoase asupra calitatii si eficientei actului de justitie, adancind cea mai grava criza de personal din perioada post-aderare, cu care se confrunta instantele si parchetele in prezent.

Judecatorii au evocat starea de criza acuta a resurselor umane, in conditiile in care 1.129 de posturi de judecator sunt deja vacante. Desi efortul suplimentar a fost preluat de cei ramasi in functie, cu consecinta directa a suprasolicitarii acestora, situatia de criza prelungita genereaza efecte negative directe asupra solutionarii in timp rezonabil a cauzelor aflate pe rolul instantelor.

De asemenea, judecatorii au constat cu ingrijorare ca functia de judecator nu mai este atractiva pentru absolventii de varf ai facultatilor de drept, dat fiind ca, desi a scazut media necesara admiterii in magistratura la nota sase de la nota opt, locurile scoase la concurs raman partial neocupate (in 2022, de exemplu, din 580 locuri scoase la concurs, 141 au ramas neocupate).

In aceste conditii, in lipsa unei predictibilitati a carierei judecatorului si a elementelor specifice acesteia, care au fost concepute ca urmare a unui sistem vadit restrictiv de interdictii si incompatibilitati, exista riscul real al parasirii sistemului de catre cei mai buni si experimentati profesionisti, coroborat cu accederea in magistratura in baza unor standarde profesionale tot mai scazute, cu consecinte dezastruoase pe termen scurt, mediu si lung, pentru actul de justitie al carui destinatar este cetateanul.

Nu in ultimul rand, judecatorii au reamintit ca atat organizarea judiciara, cat si statutul judecatorilor sunt statornicite prin lege organica si beneficiaza de protectie constitutionala, iar reglementarea acestora tine de competenta nationala a statelor membre, nefiind admisibila deturnarea prin pacte politice utilizate, apoi, pentru a forta modificarea legilor,


'Curtea de Apel Cluj, alaturi de toate celelalte instante din raza de competenta, in unanimitate, au adoptat pe data de 30 mai 2023, hotarari prin care solicita factorilor competenti sa opreasca asa zisa 'reforma' a pensiilor de serviciu, facuta fara nici un fel de studii de impact, ce va avea efecte dezastruoase asupra politicii de resurse umane si, in final, asupra calitatii si eficientei actului de justitie. Este inadmisibil si profund iresponsabil ca o astfel de reforma abrupta si irationala sa fie impusa in conditiile actuale de criza de personal, criza generata de instabilitatea acuta a statutului judecatorilor. De aceea, in mod absolut legitim, am cerut ferm stoparea asa zisei reforme, precum si ca orice eventuala modificare a conditiilor de pensionare sa produca efecte exclusiv in privinta judecatorilor recrutati sub imperiul noilor reglementari ce trebuie, in mod imperativ, corelate cu ritmul imbunatatirii conditiilor de munca', a declarat doamna judecator Dana Girbovan, presedintele Curtii de Apel Cluj.


'Modalitatea in care au fost facute aceste amendamente, prin negocieri complet netransparente cu Comisia Europena, si nu urmare a dialogului cu puterea judecatoreasca, asa cum impunea principiul cooperarii loiale, constituie un precedent periculos pentru independenta justitiei si, de aceea, inacceptabil. Jaloanele statutului judecatorilor sunt cele prevazute de Constitutia Romaniei si Curtea Constitutionala a Romaniei, si nu cele negociate politic la nivel guvernamental. Este important ca fiecare cetatean sa inteleaga consecintele unor astfel de demersuri intempestive pentru eficienta apararii drepturilor fundamentale. Prin hotararile adunarilor generale am aratat ca, judecatori fiind, avem dreptul si obligatia de a apara drepturile si libertatile cetatenesti, necesitate pe care ne vom stradui sa o implinim prin toate actiunile democratice, in acord cu locul si rolul Justitiei Romane, pentru a opri destructurarea acesteia', a mai adaugat presedintele Curtii de Apel Cluj”.

Comentarii

# Robert date 6 June 2023 15:03 +49

E vremea ca judecatorii cu experienta sa plece acasa si locurile lor, inclusiv cele deja disponibile, sa fie ocupate de putzoi care n-au nici un fel de experienta, nu stiu nici Drept, nici ce e Viata! Si asa trebuie sa fie, pentru ca cei batrani, nu pot fi prostiti usor, pe cand (aproape) adolescentii care vor veni, sunt extraordinar de usor mani******bili si coruptibili de catre stapanul real al romaniei, SUA! O sa vedem o coruptie printre magistrati, cum nici in visele cele mai negre, n-am visat: stiind ca ies la pensie la 65 de ani si ca vor avea o pensie de "om normal", se vor pregati pentru batranete, inca din timpul perioadei de munca! Si cand haosul va fi total, iohannis-ul care va fi atunci la Cotroceni, ii va chema pe americani ca sa le predea cheile tarii oficial, ca "numai ei vor mai putea face ordine in haosul local"! Nu ve e clar ce se urmareste, ce naiba???

# Just date 6 June 2023 15:30 +1

in aceste conditii bine si indicat ar fi ca veniturile magistratilor aflati in activitate si a celor care s au pensionat sau urmeaza a se pensiona , sa fie dublate sau triplate! Nu ar fi nociun efort financiar, are bugetul decstat bani!

# Putina politica publica fac magistratii. Multa de grup. date 6 June 2023 15:34 +85

In schimb fac multa politica pentru intereseke a mai putin de 10 mii de cetateni ce umbla cum i-a favut Dumnezeu si pe deasupra trag rochii cunoscute drept robe. Isi fac com-outul imediat daca li se pare ca ploua a pensii normale, obisnuite, ordinare. Poi cand dai solutii la plic galben unde era dragi magistrati obligatia de rezerva? Iesise-n pensie?

# Ce este acela "actul de justitie" ? E format xxx??? date 6 June 2023 16:04 +101

"actul de justitie" e atunci cand jucati teatru cu episoade ca "respectul legii" , ca " judecam pe probe" , ca "legea e una pentru toti"? Sau cand va trageti spuza pe turta voastra si sula pe spinarea "justitiabililor"? Pe scurt...ori jucati teatru ieftin ori va bateti joc...ca justitie nu puteti face nicicum. "Rascoala" Curtii de Apel Cluj...similar in efect si prezenta cu "s-a bashit mireasa".

# # STIMA, DOAMNA !!! date 6 June 2023 16:12 +50

<img src=ops:' /> :lol: :cry: <img src=ops:' /> :eek: N-ati reusit nimic in acest sens cind erati in activitate... Simple vaikreli, ASTA SE VREA, VOI I-ATI CRESCUT LINGA SIN PE PSEUDO-magistratii SEMIDOCTI !... :zzz

# dulapul securelii ,pelticiunii si pierzaniei nationale date 6 June 2023 16:25 -13

JOS LABELE DE PE PENSIILE MAGISTRATILOR CARE RESPECTA CONSTITUTIA!! PENSIA MAGISTRATILOR E UN DREPT CONSTITUTIONAL! TREBUIE CHEMATA CURTEA CONSTITUTIONALA SA ISI SPUNA PUNCTUL DE VEDERE! Securicii, vastagistii, rezistii, linguistici, macovistii, coldistii, dumbravistii, banesisti din magistratura care se inchina CJUE, ambasadelor straine, serviciilor si intereselor starine si au subminat suveranitatea CONSTITUTIEI sa li se dea pensia pe care o propun slugile securelii din parlament! TRAIASCA MAGISTRATII LIBERI CARE RESPECTA SUVERANITATEA CONSTITUTIEI! DE AZI INAINTE SA NU ISI MAI BATA JOC DE CONSTITUTIE ca sa faca pe plac securelii, ca uite ce smetie a tras secureala! Afara cu secureala din justitie si parlament! aista-i o opinie

# Maya date 6 June 2023 16:47 0

Foarte bine ,așa va trebuie judecătorii buni cu știință de carte,onesti, bine pregătiți la facultăți adevărate , nu au mai avut loc in justitie de la venirea lui Macovei Monica,de la ea a început sa decada justitia. S-au adus tot felul de securiști, de milițieni , de tinerei cu Spiru Haret ,și atunci va mirați de ce nu avem o justitie adevarata.Uite de asta și nimeni nu iese sa spună lucrărilor pe nume. Așteptați de acum ,, judecată,, de la cei care vor veni….. Presa plătită de Ciolacu ,de Ciucă ,și alți ca ei hulesc de dimineața pana seara justitia ,judecătorii sunt făcuți in fel și chip dar va veni timpul când veți ani pina la primul termen de judecată.și incaceva justitia este o putere in stat și ea aduce bani la buget pe când parlamentarii ii cheltuie.Este o diferența domnilor care huliți judecătorii,dacă sunt așa de rai de ce apelați la justitie când vi se ia permisul, când va bate vecinul, când sunteți tâlhăriți,când divorțaților etc?Vedeti cum e cu capra vecinului……?

# maxtor date 6 June 2023 19:03 +45

nu,nu:"proiectul" TREBUIE sa aiba acordul C.S.M, al "garantului independentei...." - sa vedem daca le da mana! (asta cu "acordul" e in Constitutie)

# Nicu24 date 6 June 2023 19:06 +41

Hai sictir !

# Ioana M. date 6 June 2023 19:30 +50

Se intra in " greva" numita " protest"? Nu cer aplicarea legii, ca de ex. profesorii in baza Legiinr.153/ 2017, ci solicita retragerea unui....proiect de lege... Sa -i dea in judecata pentru incalcarea legii, abuz de putere ??? Magistratii demonstreaza ca fac presiuni, ca sa nu le zic altfel, asupra puterii legislative Sesizarea...CJUE cu privire la aplicarea hotararilor UE in dreptul intern cu privire la obligatiile magistratilor si pensile speciale.

# AICI NU-S DE ACORD ! date 6 June 2023 22:02 -60

Nu se poate ca o categorie sa fie mai speciala ca alta ! Cu atat mai mult cu cat batalia se da intre bugetari.Magistratii trebuie sa aiba salar cat profesorii si doctorii , toti fiind alimentati de la buget=spatele nostru. Mi se pare ca la vraci le-au dat cam mult si la magistrati .Asadar greva profilor ar trebui sa contiinue pana la egalizarea salariilor cu ceilalti.

# protestez date 7 June 2023 09:09 +2

PROTESTEZ si eu! Revoltator ! Din anul 2010 se judeca 2 dosare de fond funciar,simple, acum sunt la fond in rejudecare in ciclul 3 procesual.

# Marius date 7 June 2023 10:28 +1

prin legea 28/1991 Romania devine CORPORATIE FINANCIARA INTERNATIONALA !!!! adica o colonie buna de exploatat ...un SRL cu milioane de sclavi .... avocateii stiu asta,dar scheauna dupa un os de ros mai gras si mai frumos ... Nu o sa aveti parte de asa ceva ...cand stapanul termina de exploatat Romania, veti muri ca niste viermi jegosi ....

# Magistratii au salarii prea mari, date 7 June 2023 18:59 +101

exagerate , astronomice ! Nu mai zic de pensiile nesimtite ... Totul a inceput cu sasaitul de Valeriu Stoica ; a marit pe vremuri lefurile parazitilor , cica sanki, sa nu poata fi corupti ...ma lesi ?! E full de corupti si au si salariile la cer. Nu inteleg verminele din justitie care manca cu 10 guri ! :eek:

# protestez 2 date 9 June 2023 20:14 0

D-le #protestez,nu siteti primul in aceasta situatie.Iata Dosarul Nr.181/297/2010,fond la Judec.Saveni Jud.BT,acum in recurs la Trib.BT si suspendat;obiectul dosarului:fond funciar,iesire din indiviziune si se judeca pe vechile coduri.La fond ,in urma Incheieri de admitere in principiu s-a dispus Expertiza Topo(identificarea teren.T.P.93087/12.01.2000 dupa extrase cadastru +spatial prin GPS+pe teren)cu impartirea supraf.si pronuntarea Sent.Civ.nr.503/16.09.2020.La trib.BT s-a admis Recursul in baza unui act-Anexa 24-ce constituie infrac.Fals in declaratii,constatat de insasi completul de judecata(Timofte-Popovici-Condurache).Se trimite dosarul la pronuntare.Se amina de 3 ori pronuntarea dupa care se dispune repunerea pe rol.Se suspenda din nou pe prev.art.155 ind.CPCiv.dispunind modif.TP-ului incalcind disp.din minutaINM (conf.ICCJ-CA)23-24iun.2016:"in partajul judic.cu terenuri se are in vedere supraf.din TP".Expertiza Topo si Sent.503/2020 respecta aceasta dispozitie.Si...!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva