18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RIL PE SECRETUL BANCAR – Inalta Curte: “Mostenitorii titularului de cont decedat au dreptul sa obtina furnizarea, de catre institutiile bancare, a informatiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioara decesului, numai in masura in care justifica scopul pentru care le pretind” (Minuta)

Scris de: G.T. | pdf | print

20 May 2024 13:37
Vizualizari: 2944

Inalta Curte a admis recursul in interesul legii (RIL) privind secretul bancar. Mai exact, ICCJ a solutionat problema ridicata de Curtea de Apel Galati referitoare la interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 113 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007.


 

Astfel, instanta suprema a decis ca mostenitorii titularului de cont decedat au dreptul sa obtina furnizarea, de catre institutiile bancare, a informatiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioara decesului. Exista insa o conditie insa ca acest lucru sa se intample. Si anume justificarea de catre mostenitori a scopului pentru care cer datele bancare.


Prezentam minuta hotararii Inaltei Curti nr. 9/2024 (dosar 679/1/2024):


“Admite recursul in interesul legii promovat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Galati si in consecinta:

In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 113 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca:

Mostenitorii titularului de cont decedat au dreptul sa obtina furnizarea, de catre institutiile bancare, a informatiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioara decesului, numai in masura in care justifica scopul pentru care le pretind.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila”.

Comentarii

# ?????? date 20 May 2024 15:07 +8

@ Un RIL care încalcă un drept de proprietate obținut prin succesiune , ?

# ?????? date 20 May 2024 15:12 +4

@ Secretul bancar nu se extinde asupra drepturilor de proprietate, instituțiile neavând mai multe drepturi în contextul secretului bancar decât succesorii, ?

# ?????? date 20 May 2024 15:21 +8

@ Prin succesiune, moșteniturii devin titulari de cont, care au drepturi depline asupra a ceea ce reprezintă contul bancar , ?

# maxtor date 20 May 2024 16:38 +11

Mostenitorii-adica sotzu/sotzia supravietzuitoare sa nu afle circuitul banilor prin banci: Inalta se putea abtine de la o asemenea porcarie,pt. asta s-au inventat salile de judecata,in sedinta discreta.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva