1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ROBERT ESTE LIBER – Exclusiv: Victorie a corpului avocatilor din Romania in fata nedreptatii comise de Completul Negru de la Inalta Curte, condus de Ionut Matei, care a condamnat un avocat pentru ca si-a aparat clientul. Avocatul Robertul Rosu a fost achitat si pus in libertate de Inalta Curte dupa admiterea recursului in casatie declarat in dosarul Ferma Baneasa. Statul e bun de plata. Condamnarea lui Rosu a indignat inclusiv asociatiile internationale de avocati (Minuta)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 November 2021 13:07
Vizualizari: 36990

S-a facut dreptate! Avocatul Robertu Rosu este liber! Completul format din judecatorii Rodica Cosma, Stefan Pistol si Laura Soane de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti, 23 noiembrie 2021, eliberarea din inchisoare a avocatului Robert Rosu, condamnat la 5 ani de inchisoare de Completul Negru – format din judecatori Ionut Matei, Alina Ioana Ilie si Florentina Dragomir – in dosarul Ferma Baneasa. Hotararea a fost luata in dosarul nr. 1804/1/2021 avand ca obiect recursul in casatie formulat de avocatul Robert Rosu impotriva hotararii de condamnare dispusa de Completul Negru, fiind de altfel singura actiune admisa din dosarul in care toti inculpati au formulat recurs in casatie.


 

Ionut Matei e bun de plata pentru condamnare nedreapta


Amintim ca, in 17 decembrie 2020, avocatul Robert Rosu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare, dupa ce la fond fusese achitat de Curte de Apel Brasov (Click aici pentru a citi). Imediat dupa solutia pronuntata de judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Ioana Alina Ilie (primii doi dintre acestia fiind deja pensionati) Robert Rosu a fost inchis la Penitenciarul Rahova.

Astazi, dupa 341 zile, Completul ICCJ format din judecatorii Rodica Cosma, Stefan Pistol si Laura Soane au decis achitarea lui Robert Rosu si punerea acestuia de indata in libertate, hotarand ca fapta pentru care avocatul Rosu a fost condamnat nu este prevazuta de legea penala, achitarea fiind dispusa in baza art. 16 alin. 1 lit. b), teza I "fapta nu este prevazuta de legea penala".


Solutia Inaltei Curti, care este definitiva, are in prezent doua consecinte:

-Tragerea la raspundere a Completului condus de Ionut Matei pentru condamnarea nedreapta a avocatului Robert Rosu, acesta trebuind sa plateasca daune morale si materiale pentru solutia stramba pronuntata fata de acesta.

-Tragerea la raspundere a procurorilor de caz care au intocmit rechizitoriul. Vorbim despre fostul sef DNA Brasov, Cornel David Deca si procuroarea Monica Munteanu de la DNA Brasov care au dispus trimiterea in judecata a lotului din Ferma Baneasa folosindu-se inclusiv de probe alterate si falsificate, obtinute inclusiv in baza Protocolului ilegal din februarie 2009 incheiat intre SRI si PICCJ.

De aceea, consideram ca se impune o actiune in regres in instanta impotriva judecatorilor si procurorilor care au concurat pentru aruncarea dupa gratii a unui avocat care nu a facut decat sa isi reprezinte clientul.Publicam in continuare minuta din dosarul nr. 1804/1/2021:

"I.Respinge, ca nefondate, recursurile in casatie declarate de inculpatii Truica Remus, Delcea Valentin, Gheorghita Dragomira, Popa Caterina, Dicu Corina Teodora, Marcovici Marius Andrei, Andronic Dan Catalin, Ignatenko (fosta Pavaloiu) Nela, Olteanu Gheorghe, Mateescu Lucian Claudiu, Jecu Nicolae, Musat Apostol si Dima Niculae impotriva deciziei penale nr.382/A din data de 17 decembrie 2020, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala in dosarul nr.345/64/2016. Obliga recurentii inculpati Truica Remus, Delcea Valentin, Gheorghita Dragomira, Popa Caterina, Dicu Corina Teodora, Marcovici Marius Andrei, Andronic Dan Catalin, Ignatenko (fosta Pavaloiu) Nela, Olteanu Gheorghe, Mateescu Lucian Claudiu, Jecu Nicolae, Musat Apostol si Dima Niculae la plata sumelor de cate 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

II. Admite recursul in casatie declarat de inculpatul Rosu Robert Mihaita impotriva aceleiasi decizii. Desfiinteaza, in parte, decizia atacata, numai in ceea ce il priveste pe inculpatul Rosu Robert Mihaita si, in rejudecare: In baza art.448 pct.2 lit.a Cod procedura penala cu referire la art.396 alin.5 Cod procedura penala raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I Cod procedura penala, achita pe inculpatul Rosu Robert Mihaita pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat, prev. de art.367 alin.1 si 2 Cod penal, cu aplicarea art.5 Cod penal si, respectiv, a infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave, prev. de art.48 alin.1 Cod penal rap. la art.297 alin.1, art.309 Cod penal si art.132 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal. Anuleaza formele de executare emise in baza deciziei penale nr.382/A din data de 17 decembrie 2020, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala in dosarul nr.345/64/2016 si dispune punerea de indata in libertate a inculpatului Rosu Robert Mihaita, daca nu este arestat in alta cauza. Inlatura dispozitia privind obligarea inculpatului Rosu Robert Mihaita la plata sumei de 17829,73 euro, contravaloarea in lei la cursul BNR din ziua platii efective, catre partea civila Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Protectia Plantelor, cu titlu de despagubiri civile. Ridica masurile asiguratorii instituite fata de inculpatul Rosu Robert Mihaita, prin ordonantele procurorului din datele 08.12.2015, 12.02.2016, 11.03.2016 si 25.03.2016, pana la concurenta sumei de 17829,73 euro. Inlatura dispozitia privind obligarea inculpatului Rosu Robert Mihaita la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

III. Respinge cererile formulate de intimatii inculpati Tal Silberstein si Benyamin Steinmetz privind extinderea efectelor recursului in casatie. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul in casatie declarat de inculpatul Rosu Robert Mihaita raman in sarcina statului. Onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru recurentii inculpati Truica Remus, Delcea Valentin, Gheorghita Dragomira, Popa Caterina, Dicu Corina Teodora, Marcovici Marius Andrei, Andronic Dan Catalin, Ignatenko (fosta Pavaloiu) Nela, Olteanu Gheorghe, Mateescu Lucian Claudiu, Jecu Nicolae, Musat Apostol, Dima Niculae si Rosu Robert Mihaita, precum si pentru intimatii inculpati S.C. Reciplia S.R.L, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz si Al Romaniei Paul Philippe, pana la prezentarea aparatorilor alesi, in cuantum de cate 157 lei, raman in sarcina statului. Onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru intimatii inculpati Stoian Ioan, Gostin Marin, Chiriac Theodor, Moshe Agavi si Sin Gheorghe (decedat), in cuantum de cate 627 lei, raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, azi, 23 noiembrie 2021".

Comentarii

# jiji date 23 November 2021 13:24 +1020

pe Matei de ce nu-l bagati la parnaie? cat mai dureaza?

# Maria date 23 November 2021 13:28 +139

ASTA INSEAMNA JUSTITIE! ASTA INSEAMNA STAT DE DREPT! TOTI AVOCATII DIN TARA AR TREBUI SA SARBATOREASCA ASTAZI ACEASTA VICTORIE!

# Momo date 23 November 2021 13:46 +17

Atitudinea avocaților și luarea unei poziții pe plan internațional a contat in acest caz . Câți din cei nevinovați sunt in această situație fericita ? Aproape niciunul .

# Lita date 23 November 2021 14:05 +93

Stat de drept? Priviti: "ACCES MAGAZINE ... doar pe baza CERTIFICATULUI VERDE" https://www.facebook.com/photo/?fbid=438247947670649&set=pcb.438247977670646

# Lita date 23 November 2021 14:35 +52

Noul "stat de drept" din Germania si Austria bazat pe acronimul "3G" inventat de autoritatile pandemice: "Geimpft, Genesen oder Gestorben" ("vaccinat, vindecat sau mort"). https://www.n-tv.de/politik/Das-neue-3G-geimpft-genesen-oder-gestorben-article22938182.html https://www.kosmo.at/geimpft-genesen-oder-gestorben-virologin-schockiert-mit-neuen-3g/

# ZERO date 23 November 2021 14:41 +257

Domnul Matei, dupa ce a servit a iesit repede la pensie. L-as urmari ca pe Visinescu. Ar trebui scimbata legea, fiecarere magistrat sa plateasca pt greselule facute, sau macar sa-l treaca la pensie de muritor de rand, nu sa incaseseze peste 20.000 ron lunar

# Bogdan Gyuse date 23 November 2021 14:43 +237

Aceste 341 zile de arest nu au pret! Cum ar putea fi contabilizata teroarea indurata de Robert Rosu, de familia acestuia, de acei avocati ce au inteles sa nu abdice de la principiile profesiei? Iar "completul negru", cei ce mai sunt prin justitie sa fie expulzati din sistem, iar lui Matei sa-i fie retrase toate drepturile ce-i revin din activitatea de judecator. Iar dupa aceea sa raspunda penal pentru tortionarism judiciar. Libertate!

# Ticu Isari date 23 November 2021 14:59 +94

Elena, ma bucur pentru Robert. Trist este sa participi la aceste Nedreptăți criminale făcute de cretinii justiției.

# Gica contra sistemului date 23 November 2021 15:32 +39

Sa vedem motivarea. Probabil ca l-au iertat ca nu știa ce face când meșterea la contractul cu pricina care l-a băgat la zdup. Probabil considera ca prestează activități de secretariat, își câștiga și el existenta. Acum avocații sunt intangibili, s-a creat precedentul. Nu mai pot fi acuzați de nimic. Ei sunt simplii prestatori de servicii, nu se știe de care, în funcție de situatie. Numai părțile sunt vinovate de devalizarea averii Statului roman prin acțiuni in restitutio in integrum și privatizări frauduloase. Noroc, dacă poate fi noroc, ca statul, adică noi cei mulți, a pierdut tot și numai exista ispita. Victorie tardiva pentru toți.

# Sorin Aurel date 23 November 2021 15:41 +352

Justitaia din corporatia Romania este similara cu Justitia din RPR si RSR adica securitoida si antinationala. Pana nu se va reintroduce Curtea cu Jurati astfel incat Poporul Roman care este Suveranul Romaniei sa faca dreptate prin reprezentantii sai legitimi nu va exista dreptate in aceasta colonie.

# Nicolae Clivet date 23 November 2021 16:20 +51

O sentinta care zdruncina SISTEMUL . Venita tarziu dar merita apreciat sacrificiul domnului Rosu si curajul Înalților Magistrati. Daca aveam un Avocat ca domnul Rosu., sigur mi se facea dreptate si mie. Am avut ghinionul de a avea parte de actualul avocat Selaru, fie-i pensia usoara sa-i fie

# coca date 23 November 2021 17:36 0

Mai baietas numit Gica contra sistemului nu l-a iertat nimeni pe Rosu de nimic caci nu aveti voi calitatea de a ierta! Actiune in regres ptr Matei si ptr toti, pana or plati din buzunarul propriu pana la ultimul leut propriile incompetente si propriile ticalosii!

# Pintea date 23 November 2021 17:52 +99

Felicitari! Pacat ca i s-a intamplat asa ceva. Colegii sai s-au luptat ca niste lei pentru el. Uneori justitia uită ce are de facut si mătură totul in cale. Ar trebui ca toate barourile sa ia aminte si sa preintampine asemenea situatii. Sa se faca mai respectate.

# Sisif date 23 November 2021 19:11 0

@ Gică contra propriei libertăți "Noi cei mulți "fiind cei din instituțiile de forță???

# Huie Mashtag date 23 November 2021 20:01 0

Cum pot sa se zvarcoleasca in chinuri toti hashtagii pe site-uri de gen4media si altele... Vad ca si aici Gica minte mica arunca venin... Astept pedepsele nu doar pt Matei cat si pt marii procurori... Munteanu Monica (je ne regret rien - prietenii stiu de ce) si DDeca David Cornel...

# Ionut Popescu date 23 November 2021 22:35 0

Gicule, tu esti Matei sau ai uitat pastilele? Sa treci pe la casierie, te asteapta Tapalaga sa iti dea medalia “ fruntasul zilei”, la cate plusuri ti-ai tastat compulsiv, zic ca meriti de o ciorba. Vine la pachet cu un autograf al zeitei. Hai sictir!

# Marin TULUS Olt date 23 November 2021 23:30 +7

Da, dar avocatii de la UNBR condus Bota impotriva cărora au fost atatea condamnari, insusi Bota P. ,de ce nu li s/a facut dreptate în genul acestui avocat Rosu?!Eu am vazut cum scapă infractorii pentru simplul motiv că au fost administrate probele de către SRI și nicidecum că acestea nu sunt reale! Acesta nu este stat de drept!Si aici , in cazul Rosu, se poate verifica din motivarea hotararii care este adevărul și de ce s/a ajuns la această situatie de achitare! Până atunci, ciocu mic!

# Gica contra sistemului date 24 November 2021 12:18 +39

Draga Sisif cu coca-n spinare, sunteți foarte darnici cu libertatea când se ciordeste de la Stat. Nu va pasa ca din cauza asta au ajuns copii romanilor sa se culce seara flamanzi. S-a câștigat bine în procesele în care s-a furat averea statului. Probele SRI considerate nelegale trebuiau strânse de procurori, dacă exista Justiție. Dar v-a convenit la toți situația. Gica are studii economice și juridice, făcute unde se da ora exacta în materie, nu pe la Sibiu, sau aiurea în provincie, ca n-a vrut sa ajungă magistrat sau procuror gen. Asa ca ascultați bine, devalizarea averii Statului, adică a noastră a celor mulți, cu implicarea asa zisei justiții, o sa va cam coste pe toți care ați fost pe-acolo, cică asa zice doamna megacriza economica ce va lovi o tara făcută țăndări de hoți.

# Ïonutu date 24 November 2021 12:37 +39

Ma bucur pentru Robert Rosu. Intrebarea mea e ce vor face de acum inainte UNBR si toate asociatiile reprezentative ale avocatilor (nationale si internationale)? Vor mai striga in gura mare ca tot acest dosar este un abuz? Sau acum nu mai conteaza ca tot acest dosar este un abuz? Ma repet, MA BUCUR PENTRU ROBERT ROSU.

# Existenta sau inexistenta actiunii in regres... date 24 November 2021 13:42 +9

Poate demonstra ca exista sau nu interes pentru tragerea la raspundere a celor vinovati. Daca nu exista interes..., daca vom constata ca nu va exista o actiune in regres..., ce sa mai inteleaga cetateanul obisnuit... ?!? Ca situatia e... gri ?

# eu flo date 25 November 2021 09:08 +9

nu s-a facut dreptate. asta nu e justitie. NIMENI nu vb de ce au fost lasati inca in puscarie functionarii publici din dosar. nimeni nu spune nimic de ceilalti. Nu doar Robert a suferit

# nae din dealul feleacului date 30 November 2021 19:04 +3

Absolut de acord cu#Gica contra sistemului de la 12:18 si 15:32.Pt.#eu flo de la O9:o8,oare chiar sa facut o oarece dreptate?Cred ca intreg lotul au fost condamnati pt."grup infractional organizat".Unde este Printes Poll de Romanie?Sa spunem ce e de spus:majoritatea avocatilor nu contribuie la aflarea adevarului in dosare;si mai grav e ca in cirdasie cu o majoritate a judecatorilor/procurorilor constituie adevarate grupuri infractionale(despre juzi si proco se spune ca sunt "lachei in robe si costume cu comportament de calai";in mare parte e adevarat!)Si atunci..iata de ce nu are ursul coada,ca i-a mincat-o ..vulpea!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva