ROLUL AVOCATULUI IN RETEAUA LUI NICU PATRON – Avocatul Daniel Trandafirescu, fiul judecatoarei Zinica Trandafirescu de la Tribunalul Prahova, trebuia sa avertizeze reteaua condusa de interlopul moldovean Ion Gusan de controalele politiei. Judecatoarea Simona Cirnaru de la CAB: “Inculpatul a asigurat protectia gruparii pe zona judetului Prahova, in sensul de a afla in timp util orice eventual demers al autoritatilor de politie sau control” (Incheierea)
Avocatul Daniel Trandafirescu (foto) din Baroul Bucuresti, arestat preventiv in 21 septembrie 2013 de judecatoarea Simona Cirnaru de la Sectia a II-a Penala a Curtii de Apel Bucuresti intr-un dosar de contrabanda cu tigari, avea ca sarcini asigurarea protectiei in judetul Prahova, pentru gruparea condusa de interlopul moldovean Ion Gusan, zis Nicu Patron. Avocatul, fiul judecatoarei Zinica Trandafirescu de la Sectia penala a Tribunalului Prahova si al adjunctului IPJ Prahova Ionel Trandafirescu, este acuzat de procurorii DIICOT de aderare la un grup de criminalitate organizata, contrafacere si punere in circulatie de produse contrafacute, inselaciune cu privire la calitatea marfurilor, instigare la tiparirea, detinerea si punerea in circulatie de timbre utilizate in domeniul fiscal, cu regim special, falsificate, marcarea cu marcaje false a produselor accizabile supuse marcarii, producere de produse accizabile ce intra sub incidenta sistemului de antrepozitare fiscala in afara unui antrepozit fiscal autorizat, detinerea in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false, spalare de bani.
Incheiere CAB: “S-a aratat ca inculpatul Gusan Ion (liderul gruparii) are din anul 2001 statutul de „hot in lege” – criminal cu grad superior”
Potrivit incheierii judecatoarei Cirnaru, procurorii DIICOT au stabilit ca avocatul Trandafirescu facea parte dintr-un “grup de criminalitate organizata transfrontaliera, constituit din cetateni romani, moldoveni si ucraineni, in scopul obtinerii ilicite de importante beneficii financiare in urma punerii in functiune a unor fabrici clandestine de producere si ambalare de tigari contrafacute, prin folosirea unor marci inregistrate pe numele altor agenti economici autorizati in acest sens si apartinand legitim acestora, precum si a unor ambalaje de natura a crea confuzie cu cele folosite legitim de titularii marcilor, tigari ce urmau a fi puse in circulatie prin diverse persoane pe piata interna, fara intocmirea de documente legale, prin sustragerea de la plata accizelor ce s-ar fi datorat bugetului de stat daca activitatile respective s-ar fi realizat in cadrul unui antrepozit fiscal autorizat, cu respectarea legislatiei fiscale si comerciale”.
Despre aceasta retea, procurorii DIICOT au constata, asa cum reiese din incheierea CAB, urmatoarele: “Gruparea infractionala organizata a fost initiata si constituita de inculpatul Gusan Ion – zis „Nicu Patron”, cu dubla cetatenie, romana si moldoveana, fiind cunoscuta sub denumirea generica de „gruparea PATRON”. Aceasta grupare infractionala are o structura ierarhica bine definita, formata din mai multe nuclee criminale, structurate piramidal, care includ mai multi membri, activitatile zonale ale acestora fiind coordonate de catre un „supraveghetor”.
In timp, diversi membri ai gruparii PATRON au intrat in atentia organelor judiciare din Romania, Republica Moldova, dar si a altor state europene (ex. Franta, Italia, Germania), fiind cercetati pentru operatiuni de trafic ilegal de persoane, proxenetism, contrabanda cu produse contrafacute, produse petroliere si tigarete, colectarea de taxe de protectie, spalare de bani, acordarea de imprumuturi cu camata, extorcari de bani, activitati violente si reglari de conturi, actiuni de jaf si talharie, precum si coruperea unor functionari publici.
S-a aratat ca inculpatul Gusan Ion (liderul gruparii) are din anul 2001 statutul de „hot in lege” – criminal cu grad superior, originar din spatiul C.S.I. (Comunitatii Statelor Independente), responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei si „judecarea” celor care incalca disciplina in cadrul gruparii infractionale, precum si pentru colectarea, evidenta si distribuirea veniturilor realizate de fiecare dintre nucleele criminale aflate in subordine, indiferent de activitatile infractionale specifice derulate de fiecare astfel de nucleu”.
Sarcinile avocatului Daniel Trandafirescu in gruparea condusa de interlopul Nicu Patron
Procurorii au stabilit ca “in cursul anului 2011, pe teritoriul Romaniei au fost operationalizate doua fabrici clandestine de producere si ambalare tigarete contrafacute, sub coordonarea inculpatului Gusan Ion, exercitata prin locotenentii si oamenii sai de incredere – persoane aflate pe palierul de comanda al gruparii infractionale, care s-au preocupat de amplasarea celor 2 fabrici clandestine in anumite locatii special cautate si gasite in acest scop, au identificat si furnizat materie prima – tutun si materiale auxiliare aferente procesului de productie (blanchete, timbre de marcare false, foita de aluminiu, etc.), asigurand totodata intretinerea utilajelor prin gestionarea legaturilor cu specialisti autohtoni si din Rep. Moldova”. Cele doua fabrici clandestine au fost amplasate pe raza judetelor Brasov si Prahova. De aceasta ultima zona se ocupa, potrivit DIICOT, avocatul Daniel Trandafirescu. Mai exact, acesta avea ca sarcina asigurarea protectiei membrilor gruparii, in sensul de a afla orice demers al autoritatilor in vederea descoperirii fabricii. De asemenea, fiul judecatoarei Zinica Trandafirescu se ocupa si de intocmirea documentelor de care aveau nevoie alti membri ai gruparii.
Iata ce se mentioneaza in cuprinsul incheierii judecatoarei Simona Cirnaru de la Curtea de Apel Bucuresti in legatura cu activitatea avocatului Daniel Trandafirescu in cadrul gruparii conduse de Nicu Patron:
“Din probele administrate in cauza, a mai rezultat faptul ca pentru asigurarea „protectiei” pe zona jud. Prahova, in sensul de a afla in timp util orice eventual demers al autoritatilor de politie sau control referitor la posibila identificare a locatiei fabricii clandestine, liderii grupului infractional l-au atras in grupare pe inculpatul Trandafirescu Daniel – fost politist, actualmente avocat in cadrul Baroului Bucuresti.
Ca roluri si atributii in cadrul gruparii infractionale, inculpatul Trandafirescu Daniel s-a ocupat si de intocmirea documentelor de chemare in Romania (invitatii necesare obtinerii vizei de intrare in Romania) a mai multor cetateni moldoveni aflati pe paliere inferioare de executie in cadrul gruparii, a caror prezenta pe teritoriul Romaniei era necesara pentru activitati punctuale dispuse de liderii acesteia, circumscrise activitatii infractionale complexe derulate.
De asemenea, Trandafirescu Daniel se ocupa si de transmiterea in Republica Moldova a invitatiilor pentru muncitorii de la fabrica clandestina de tigari, prin soferii de autocare care fac curse regulate Romania – Moldova, conform indicatiilor primite de la inculpatul Gori Valeriu. Intreaga documentatie intocmita si transmisa in Republica Moldova era preluata la destinatie de catre inculpatul LUCA VLADIMIR, care se ocupa in mod direct si de obtinerea vizelor.
(…)
Fabrica din, jud. Prahova, a functionat si produs tigari contrafacute in cursul anului 2011 si inceputul anului 2012, dupa care CV si-a manifestat fata de „partenerul sau” MV (fost T intentia de a se retrage din „afacere”, convenind cu acesta din urma ca pentru participatia sa, acesta sa-i restituie suma de 100.000 euro, lucru pe care MV (fost T), desi a promis ca il va face, nu l-a facut. Aceasta in ciuda faptului ca, in tot cursul anului 2012, fabrica clandestina a ramas amplasata in jud. Prahova, si a produs in continuare tigari contrafacute marca „Plugarul”, care au fost distribuite si valorificate pe teritoriul Romaniei, cu implicarea acelorasi persoane mentionate mai sus, cu aceleasi sarcini si atributii (LUCA VLADIMIR si IV – coordonare activitate curenta a fabricii, asigurare transport, cazare si supraveghere muncitori, asigurare blanchete si timbre de marcare fiscala false pentru ambalarea tigarilor; Trohin Vasile si HV – asigurare necesar de tutun de provenienta Bulgaria; AI – identificare de clienti in vederea asigurarii distributiei; Trandafirescu Daniel – asigurare palier de protectie/informare raportat la eventuale actiuni ale autoritatilor cu atributii de control zonale si asigurare documente de chemare in Romania a muncitorilor si a altor membri aflati pe paliere inferioare de executie a caror prezenta era la un anume moment necesara pe teritoriul Romaniei, precum si a mijloacelor auto, inmatriculate pe numele unor persoane ne-relationate direct grupului infractional, care in vederea asigurarii conspirativitatii privitoare la locatia in care se afla fabrica, erau utilizate de membrii gruparii la transportul muncitorilor, transportul de materiale auxiliare si respectiv distributia produselor finite – tigarete marca „Plugarul” catre beneficiari)”.
Judecatoarea Simona Cirnaru: “In cazul inculpatului Trandafirescu Daniel, Curtea apreciaza ca formatia sa profesionala si exigentele calitatii de avocat nu diminueaza periculozitatea faptelor ori a persoanei sale”
Judecatoarea Simona Cirnaru de la Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva a fiului judecatoarei Zinica Trandafirescu de la Tribunalul Prahova, pe motiv ca exista indicii care arata implicarea avocatului in gruparea lui Nicu Patron: “In privinta inculpatului Trandafirescu Daniel (avocat), exista motive verosimile de a crede ca, in cursul anului 2012, la solicitarea inculpatilor Gori Valeriu si Trohin Vasile, manifestata prin intermediul lui AR, a aderat la grupul infractional initiat de Gusan Ion.
Participatia inculpatului Trandafirescu Daniel la activitatea ilicita derulata de gruparea infractionala este descrisa pe larg in referatul procurorului, redat in considerentele prezentei incheieri, ea constand, in principal, in aceea ca inculpatul a asigurat „protectia” gruparii pe zona jud. Prahova, in sensul de a afla in timp util orice eventual demers al autoritatilor de politie sau control referitor la posibila identificare a locatiei fabricii clandestine. Totodata, s-a ocupat de intocmirea documentelor de chemare in Romania a mai multor cetateni moldoveni aflati pe paliere de executie in cadrul gruparii, l-a atras in gruparea infractionala pe inculpatul Dumitru Marcel, a asigurat materia prima necesara tiparirii blanchetelor si timbrelor (cerneala, tus, hartie) si transportul acestora de la tipografie si a participat la transportul (mutarea) fabricii de tigarete in locatia din Clinceni”.
Judecatoarea Simona Cirnaru mai arata in cuprinsul incheierii ca gradul de pericol reprezentat de Daniel Trandafirescu nu este diminuat de pregatirea sa profesionala sau de exigentele calitatii de avocat: “In plus, in cazul inculpatului Trandafirescu Daniel, Curtea apreciaza ca formatia sa profesionala si exigentele calitatii de avocat nu diminueaza periculozitatea faptelor ori a persoanei sale. Dimpotriva, cunoasterea exacta a semnificatiei conduitei sale ilicite a permis constientizarea tuturor consecintelor actiunilor intreprinse, iar asumarea acestora, in pofida riscurilor la care inculpatul era expus, denota un grad de pericol social suficient de insemnat pentru a dispune arestarea sa preventiva”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Mafia de la Tribunalul Prahova
29 September 2013 12:58
+5
# Radu Mihail, presedintele Tribunalul Prahova
29 September 2013 13:04
+7
# oarecare
29 September 2013 14:45
+2
# oarecare ia d-aici
29 September 2013 19:51
0
# oarecare
29 September 2013 15:01
-1
# avocat traditional imbecil
29 September 2013 19:47
0
# oarecare
29 September 2013 19:48
0
# pt oarecare
29 September 2013 19:54
0
# avocat C.D.
29 September 2013 15:22
0
# adevarata adresa de contact a UNBR 2004
29 September 2013 20:04
-1
# sediul exista ?
29 September 2013 20:37
0
# jurist nelamurit
29 September 2013 20:40
0
# chiar ?
29 September 2013 20:43
0