21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Romani, chiar vi se pregateste ceva!

Scris de: Cornel NISTORESCU | pdf | print

3 June 2022 10:59
Vizualizari: 6267

In 1991, cind mi-a cazut in mina primul proiect de lege a SRI, am scris in revista Expres un articol intins pe doua pagini. El se numea „Romani, vi se pregateste ceva!”. Avertismentul a circulat si rascirculat in epoca! Amenintarea respectiva avea sa devina titlul unei carti in care am strins toate articolele si interviurile din anii tulburi de dupa caderea lui Nicolae Ceausescu. Atunci, s-au pus bazele Noii Securitati. Noua Securitate ambalata in pretentii democratice se voia si se mai vrea in toate.


 

Destul de repede, Noua Securitate romaneasca a ajuns sa controleze statul in toate articulatiile, resursele si mecanismele sale. De la politica la economie, de la institutii publice si pina la canalele de comunicare, toate, in proportii diferite in functie de importanta, sunt controlate, dirijate sau supravegheate de catre serviciile secrete. Ele se intind peste tot. Aproape ca nu exista societati comerciale cu capital de stat care sa nu functioneze sub privirile citorva ochi de sticla ai baietilor trimisi ca persoane cu statut special in organismele de conducere. Fenomenul vine dintr-o succesiune de momente politico-istorice.

De la prefacerea Securitatii comuniste prin schimbarea numelui si a orientarii aparente a citorva capi (transferati dupa mari profituri in afaceri nebune in abia nascuta economie de piata) pina la inserarea in partidele politice si in organizatiile civice, totul a fost obiectul unei extinderi progresive, urmate de acoperiri cu incropite prvederi legale.

Bilantul: controleaza aproape tot. Sunt mai rasfirati, mai multi, mai rapace, mai putin instruiti, mai supusi si mai agresivi si lesinati dupa venituri suplimentare. Decoratiile si gradele nu le masoara decit incompetenta. Explicatia este relativ simpla. Proiectul de stat gindit de fostii comunisti si de fostii grei din Securitatea lui Ceausescu nu putea diferi prea mult de modelul de origine. A fost putin rafistolat, lustruit si vopsit si inarmat cu idei si principii, dar, pe fond, nu este prea diferit de original. La acestea, s-au adaugat indicatiile partenerilor strategici, superinteresati de un control informativ al al puterii si economiei la capul de pod de la marginea Europei si de la Portile Orientului.

Aspiratiile si ambitiile Noii Securitati de a controla inclusiv Justitia au generat situatii cumplite, sentinte aberante si veritabili monstri de putere.

Au institutionalizat binomul impotriva Constitutiei Romaniei, au dirijat jocul politic si de putere, au trintit personaje sau au gonflat colaboratori, sustinindu-i pina in pozitii de virf. Cine nu colaboreaza rateaza ascensiunea sau zboara din ierarhiile partidelor si ale institutiilor. Au anesteziat controlul parlamentar, au ajuns sa joace sub acoperire si in economie. Si se zbat sa poata participa in anchetele penale, sa controleze jocul democratic si sa detina controlul tuturor inregistrarilor din comunicatii. Sub ochii aliatilor strategici si ai Uniunii Europene, servicile romanesti au construit un mecanism de putere greu detectabil, eficient pentru logica si interesele lor, periculos pentru populatie, departe de standardele controlului democratic si de ceea ce sustin ele in public. La ora aceasta, tandemul presedintele Romaniei–director al SRI–director SPP poate exercita un control nedemocratic asupra oricarei institutii publice, indiferent de responsabilitati si de atributii.

Ca o consecinta, s-a refacut climatul de teama si banuiala si frica de o putere oculta care a protejat comunismul de-a lungul deceniilor.

Mai nou, un proiect de noua lege de functionare a SRI, departe de orice dezbatere publica si politica, este pregatit sa fie trecut prin parlament. Site-ul G4 Media are meritul de a fi ajuns primul la acest proiect si de a fi dezvaluit citeva dintre prevederile sale discutabile.

Printre altele, “proiectul prevede ca beneficiarii legali ai serviciilor furnizate de SRI raspund civil, disciplinar sau material pentru prejudiciile cauzate de neluarea masurilor necesare, in conditiile legii”. (G4 Media)

Ce mentioneaza proiectul de lege despre obligativitatea civililor de a colabora cu SRI:

Art. 9:

(1) Pentru indeplinirea atributiilor sale, Serviciul coopereaza cu alte autoritati si institutii, potrivit competentelor legale.

(2) Autoritatile si institutiile publice, precum si persoanele fizice si juridice au obligatia sa acorde sprijin, la cerere, Serviciului, in indeplinirea atributiilor sale, potrivit legii.

Art. 32

(1) Personalul Serviciului in exercitarea functiei indeplinite in conditiile legii are dreptul de a utiliza tehnici speciale de investigare specifice activitatii de informatii si contrainformatii ori de aplicare a legii, precum si sa solicite oricarei persoane sprijin pentru realizarea atributiilor si competentelor legale. Persoana solicitata este obligata sa pastreze secretul asupra aspectelor care au facut obiectul cererii.

Cititi si cintariti singuri asupra consecintelor! Vom afla si vom reveni si asupra altor idei ascunse in prevederi menite a pregati o extindere a controlului asupra statului si a vietii noastre publice si private.


Preluare de pe Cotidianul.ro

Comentarii

# Constatare date 3 June 2022 22:32 +217

Somnul rațiunii naște monștri. Românii pot dormi liniștiți, lor nu le pasă.

# DODI date 5 June 2022 22:19 +224

Îmbătat de ”succesurile” realizate cu ajutorul unor președinți (foști colaboratori ai vechii securități) noua securitate vrea să aibă și aparența de legalitate în a subjuga integral viața economică, socială, politică și de orice categorie din România. Cu acoperiții infiltrați, în cei 30 de ani de ”democrație”, în toate organismele guvernamentale, neguvernamentale, civice sau de orice altă natură, noii securități nu-i pasă câtuși de puțin de poporul român. Ea dorește să aibă doar o... umbrelă cu care să se apere de evetualele ploi venite de la licurici. Cărora li se supun fără să li se ceară. Doar că la asta îi duce incompetența profesională, lipsa de simț patriotic și chiar de bun simț.

# ?????? date 9 June 2022 10:15 0

& To'arășu' "Condei d'Argint", care "combate" la gazetă ca pe vremea lu' "Nenea Iancu", ? Astăzi parcă ar merge ș'așa , ?

# Astia din servicii ar trebui dezosati pt organe ! date 15 June 2022 17:57 0

Ca sa recuperam banii tocati de ei de pe spatele nostru !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva