ROMANIA A DERAIAT DIN CAUZA CCR – Avocatul Veronel Radulescu taie in carne vie: „CCR validase turul intai al alegerilor, iar ulterior le-a invalidat cu totul. Acesta a fost momentul in care Romania a deraiat complet de la drumul constitutional. Romania nu mai are o conducere legitima... Daca s-ar face presiuni pentru intrarea Romaniei in razboi, Iohannis n-are cum sa ia vreo hotarare in mod legitim. De aceea e imperativ ca presedintele Senatului sa asigure interimatul functiei prezidentiale”
Avocatul Veronel Radulescu (foto) avertizeaza ca Romania a deraiat de la drumul ei constitutional in urma Hotararii nr. 32/2024, prin care CCR a anulat alegerile prezidentiale.
Intr-o declaratie oferita miercuri, 17 decembrie 2024, postului de radio Gold FM (in emisiunea „Ce-i in Gusa, si-n capusa”, moderata de consultantul politic Cozmin Gusa), maestrul Radulescu a subliniat ca presedintelui Klaus Iohannis nu-i poate fi prelungit mandatul decat cu incalcarea Constitutiei. De aceea, noul parlament (rezultat in urma alegerilor din 8 decembrie) trebuie sa-l desemneze presedinte interimar pe seful Senatului. „Altminteri, pot surveni consecinte grave, pe care nici nu le putem anticipa, precum invalidarea, contestarea sau negarea anumitor acorduri sau acte normative, chiar la nivel international”, a continuat avocatul.
Insa cel mai grav scenariu ar fi acela in care s-ar face presiuni pentru ca Romania sa intre in razboi. Intr-o asemenea situatie, daca Werner ar ramane la Cotroceni cu titlu interimar, el nu poate lua vreo hotarare legitima, din moment ce nu mai este presedinte titular, a mai spus Veronel Radulescu.
Redam intreaga explicatie a avocatului Veronel Radulescu:
„In Constitutie scrie clar ca mandatul presedintelui este de 5 ani si incepe de la momentul depunerii juramantului. Asadar, in momentul in care se implinesc 5 ani de la depunerea juramantului, mandatul prezidential inceteaza. Un alt alineat prevede ca mandatul presedintelui poate fi prelungit, prin lege organica (deci o lege votata de o majoritate calificata, care inseamna peste doua treimi din spectrul parlamentar), de catre Parlamentul Romaniei, in cazul unui context deosebit. Un alt alineat precizeaza ca mandatul presedintelui inceteaza in momentul depunerii juramantului de catre noul presedinte ales (in interiorul perioadei legale de mandat). Deciziile CCR au, mai degraba, tenta politica decat juridica. Ciudatenia porneste de la faptul ca, anterior, CCR validase turul intai al alegerilor prezidentiale, procedase la renumararea voturilor, consultandu-se cu institutiile avizate si implicate direct in procesul electoral, iar ulterior a invalidat alegerile cu totul – deci ambele tururi. Acesta a fost momentul in care Romania a deraiat complet de la drumul constitutional.
La momentul de fata, Romania nu mai are o conducere legitima. Numai convocarea Parlamentului se incadreaza in criteriile de legalitate, fiind cuprinsa in interiorul mandatului legitim al lui Iohannis. Numirea viitorului premier nu mai este un demers legitim. Exista solutia, cea mai potrivita, ca noul parlament sa decida ca mandatul lui Iohannis este neconstitutional si sa delege catre presedintele Senatului interimatul prezidential, precum si sarcina de a nominaliza un nou prim-ministru. Altminteri, pot surveni consecinte grave, pe care nici nu le putem anticipa, precum invalidarea, contestarea sau negarea anumitor acorduri sau acte normative, chiar la nivel international. Mai mult decat atat: Curtea de Justitie a UE a stabilit ca instantele de judecata pot sa nu respecte deciziile Curtii Constitutionale si chiar sa le incalce, in anumite situatii – ceea ce ne vulnerabilizeaza in plus.
In situatia in care s-ar face presiuni pentru intrarea Romaniei in razboi, Klaus Iohannis nu are cum sa ia vreo hotarare in acest sens in mod legitim. De aceea este imperativ ca presedintele Senatului sa asigure interimatul functiei prezidentiale. Klaus Iohannis ar trebui sa declare ca mandatul sau devine neconstitutional, dar daca n-o va face, doar Parlamentul poate decide ca presedintele Senatului sa-l inlocuiasca pe Iohannis. Daca politicienii din Romania nu se trezesc rapid, pentru reintrarea in constitutionalitate, atunci putem constata disolutia!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Io
18 December 2024 15:16
+6
# Victoria
18 December 2024 20:46
+1