13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ROMANIA, LA STALPUL INFAMIEI IN UE – Suntem pe prima pozitie in UE la incalcarea drepturilor omului in procese si pe locul 3 pe continent, dupa Rusia si Turcia: “Dintre cele 104 de incalcari ale drepturilor omului constatate de CEDO pentru tratament inuman sau degradant, marea majoritate s-au petrecut in detentie... Inchisorile romanesti sunt supraaglomerate... Conditii dezgustatoare... infestari cu plosnite... celule reci, umede si murdare” (Documentul)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

12 August 2018 12:35
Vizualizari: 11168

Romania se vede pusa – pentru a cata oara? – la stalpul infamiei la nivelul Uniunii Europene, dupa ce un raport intocmit de catre Emily Barley, Lisl Biggs-Davison si Chris Alderton (experti britanici in domeniul justitiei) plaseaza tara noastra pe primul loc in UE in materie de incalcarea drepturilor omului si pe locul al treilea pe continent, dupa Rusia si Turcia. Este vorba despre incalcarea articolelor 3 si 6 ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, privind interzicerea torturii, respectiv dreptul la un proces echitabil. De asemenea, documentul trage un puternic semnal de alarma cu privire la conditiile din inchisori: supraaglomerare si conditii execrabile de igiena.


In documentul intitulat "Abuzuri in materie de drepturile omului in statele membre ale Mandatului European de Arestare" ("Human Rights abuses in European Arrest Warrant member states"), cei trei experti ii recomanda Inaltei Curti de Justitie a Marii Britanii ca, in contextul Brexitului (procesul de iesire a Regatului Unit din Uniunea Europeana), sa refuze extradarile in Romania, Grecia si Polonia, din cauza incalcarilor dreptului la un proces echitabil. De altfel, punctul de pornire al documentului il reprezinta eficienta din perioada 2014-2017 a Mandatului European de Arestare (MEA), din perspectiva respectarii, de catre tarile de destinatie, a drepturilor omului – in special dreptul la un proces echitabil. Iar Romania ocupa a treia pozitie in ceea ce priveste numarul de extradari din Regatul Unit catre state membre ale Uniunii Europene, cu 358 de astfel de acte, dupa Polonia (2.499) si Lituania (480), in intervalul 2013-2016.

Iata mai intai situatia extradarilor din Regatul Unit (UK) catre diverse state membre ale UE in perioada amintita:

1. Polonia – 2.499

2. Lituania – 480

3. Romania – 358

4. Letonia – 225

5. Republica Ceha – 215

6. Germania – 150

7. Ungaria – 148

8. Irlanda – 121

9. Slovacia – 108

10. Spania – 82

Va prezentam acum si topul tarilor din Consiliul Europei acuzate de incalcari ale drepturilor omului intre anii 2014 si 2017:

1. Federatia Rusa – 746

2. Turcia – 349

3. Romania – 272

4. Ucraina – 241

5. Grecia – 170

6. Ungaria – 151

7. Bulgaria – 110

8. Italia – 98

9. Croatia – 84

10. Serbia – 76

Clasamentul incalcarilor articolului 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (privind interzicerea torturii) arata in felul urmator:

1. Federatia Rusa – 370

2. Romania – 143

3. Ucraina – 106

4. Turcia – 78

5. Grecia – 59

6. Bulgaria – 44

7. Republica Moldova – 33

8. Italia – 26

9. Polonia – 26

10. Ungaria – 19

Mai jos puteti vedea primele 10 tari din Consiliul Europei gasite vinovate de incalcarea art. 6 (dreptul la un proces echitabil):

1. Federatia Rusa – 240

2. Turcia – 142

3. Ucraina – 121

4. Romania – 95

5. Grecia – 91

6. Ungaria – 76

7. Serbia – 64

8. Portugalia – 47

9. Italia – 37

10. Croatia – 32


Cele mai importante comentarii ale autorilor raportului in ceea ce priveste situatia Romaniei:

Desi raportul evidentiaza ingrijorari concrete legate de Grecia, Polonia si Romania, el indica Romania drept tara din UE care de departe incalca cel mai grav drepturile omului. Dintr-un total de 272 de incalcari ale drepturilor omului descoperite de catre CEDO din 2014 pana in 2017, Romania a avut cu peste 100 de sentinte impotriva ei mai multe decat statul membru UE aflat pe urmatoarea pozitie (n.r.: Grecia, cu 170 de cazuri).

Marea majoritate a incalcarilor descoperite in Romania (238 din 272) au intrat sub incidenta articolelor 3 si 6 ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului (n.r.: privind interzicerea torturii, respectiv dreptul la un proces echitabil). In termeni de tratament inuman sau degradant, Romania se plaseaza mereu, la nivelul Consiliului Europei, doar sub Rusia. In ceea ce priveste incalcarea dreptului la un proces echitabil, Rusia si Turcia sunt statele cele mai vinovate, dintre cei 47 de membri ai Consiliului Europei.

Dintre cele 104 de incalcari ale drepturilor omului constatate de CEDO (n.r.: in Romania) pentru tratament inuman sau degradant, marea majoritate s-au petrecut in detentie. CEDO a descoperit mereu ca inchisorile romanesti sunt supraaglomerate, spatiul alocat fiecarei persoane fiind cu mult sub nivelul minim legal.

In Romania, fiecare caz a scos la lumina conditiile dezgustatoare din inchisori; adesea este vorba despre infestari cu plosnite si paraziti, instalatii sanitare inadecvate dedicate detinutilor, precum si celule reci, umede si intunecate.

Desi ani de-a randul CEDO a condamnat Romania pentru aceste incalcari, tara nu a luat suficiente masuri ca sa-si aduca inchisorile la standardele cerute, iar astfel incalcarile au continuat in mod neabatut.

Aceasta inseamna ca sistemul politic si legal britanic trebuie sa trateze urgent problema disparitatilor flagrante din domeniul justitiei si al drepturilor omului, existente in prezent intre diverse state membre ale UE, si sa isi abandoneze periculoasa ipoteza a paritatii.

Ca parte a procesului Brexit, Regatul Unit ar trebui sa intrerupa extradarile catre statele UE unde exista probleme precum cele evidentiate in acest raport: pe primele pozitii in materie de abuzuri legate de drepturile omului si procesul echitabil se plaseaza Romania si Grecia, precum si Polonia, tara catre care sunt extradate cele mai multe persoane din UK si care are un palmares deplorabil in materie de drepturi ale omului. Deja Inalta Curte a Irlandei a refuzat recent sa dispuna extradari catre Polonia, din cauza gravelor interferente politice in numirea si functionarea judecatorilor polonezi. Ar trebui acum ca Inalta Curte de Justitie (n.r.: a Marii Britanii) sa urmeze acest exemplu si sa ia in calcul un set de masuri urgente si impotriva Romaniei, a Greciei si a Poloniei”.

*Cititi aici documentul in limba engleza "Human Rights abuses in European Arrest Warrant member states"

sursa foto: Mediafax

Comentarii

# Andrei date 12 August 2018 12:59 +4

Mai conteaza ceva in TARA asta!!!Din pacate atat de usor poti mani****** si murdari un popor!Cine sa-ti mai recunoasca si sa-ti apere drepturile?!Cumva Iohannis si cei din Piata Victoriei...

# Edy date 12 August 2018 13:17 +1

Incalcarea drepturilor omului asta e una dar unde mai punem ca la noi justitia se face ilegal pe protocoale secrete si ilegale, pe spagi, pe pile, condamnarile se dau doar ca sa iasa la numar pt ca institutiile sa-si justifice fondurile uriase pt a tine toata tara captiva in timp ce miliardele din resurse zboara afara. Romanii stau si isi asteapta randul la parnaie. Daca nu se iau masuri urgente #rezist vor incerca pana cand vor aduce statul paralel 100% inapoi la butoane.

# nu conteaza date 12 August 2018 20:51 +1

Te inseli. Nu are cum aduce cineva "inapoi la butoane", ceva ce n-a parasit niciodata butoanele!

# George date 12 August 2018 13:21 0

Daca tot ne dam ca suntem europeni pai atunci sa fim pe toate planurile . Media de pedeapsa in Ro este de 10 ori mai mare decat in celelalte tari europene. Sa fie si la noi ca la ei. Trebuie date gratierea si amnistia. Oricum justitia toata a fost facuta pe protocoale secrete ilegale.

# un mizantrop date 12 August 2018 14:16 +4

Avand in vedere ca Rusia e uriasa si oricum, vinovatul de serviciu, Turcia a trecut printr-o lovituara de stat militara, iar Ucraina inca este in razboi civil, rezulta ca Romania este pe primul loc. Sinistru! In timpul asta "societatea civila" (aia care in tarile ca niste tari e preocupata de abuzurile statului) urla impotriva oricarei masuri de clementa si paietele de la putere nu misca din frontul stalinist in care i-au imobilizat urletele haitei...Dupa crima impotriva judecatorului Mustata, a doua zi (nu e nevoie de nicio ancheta ca sa-ti arate ca un bolnav de cancer n-avea ce cauta in puscarie, mai ales pentru o fapta fara violenta...) trebuia sa apara OUG, sa salveze vietile care mai au sanse, ca mineriada programata cu surle si tobe oricum s-ar fi produs....

# nu conteaza date 12 August 2018 20:29 +1

NUUUU!!!!!! Monstruozitatea e infinit mai mare! In cele de mai sus, e vorba de NUMERE NETE! Rusia are 323 milioane de locuitori! Turcia are 80 milioane de locuitori! Romania? Oare mai are 15 milioane? Hai sa zicem 20!!! Intelegeti acum unde e diferenta si de ce suntem pe primul loc la mizerie IN LUME? Pentru ca numerele din articol trebuie raportate LA PO******TIE, nu luate ca atare!

# un mizantrop date 12 August 2018 21:18 0

Am observat si eu ca s-au ferit sa prezinte procente...va imaginati cum ar fi fost sa raportze excesele la numar de locuitori?!

# nu conteaza date 12 August 2018 21:45 0

Ar fi aratat adevarata dimensiune a mizeriei de aici...

# Nea castana date 12 August 2018 23:38 0

Nu se stie de la ce canal cu audienta maxima va luati informatia ca Romania este primul loc in lume la mizerie.lumea este larga asteapta femei doritoare de morala.....one way ticket.

# nu conteaza date 13 August 2018 09:49 0

Sunt traitor in Romania, de vreo 60 de ani. N-am nevoie de vreun canal care sa-mi spuna ce si cum e in jurul meu...

# Lidia date 12 August 2018 15:11 +2

Trebuie modificat Cpp si legea privind executarea pedepselor.Bolnavii de cancer si alte boli incurabile trebuie sa execute la domiciliu.De cand Romania este stat canibal? Suntem nebuni in halul asta? Murim de frica sceleratilor din strada care nu vor decat puscarie si care de altfel sunt niste infierbantati mintal?

# Andrei date 12 August 2018 16:20 +2

Și Russia a avut de lupta cu organizațiile soros ..care au fost și ei gata gata să dea lovitura de stat în frunte cu hillary Clinton ...Ucraina a fost dată lovitura de stat ...și Romania se forțează după de au fost aruncate 7.4 mil de voturi în Turcia și acolo au fost 2 tentative de lovituri de stat ...asta a numit putin Euromaidan ....că așa negociază Europa când e vorba de liberă piața și interese directe ...revoluții prin mitinguri ilegale

# Neanae date 12 August 2018 17:14 +3

Sa nu uitam! Un gând pentru sufletul judecătorului Stan Mustață. Riscam sa ne vina greață de atâta vorbăraie si instigare contra ordinei naturale a lucrurilor si sa uitam ca un OM A FOST ASASINAT DE SISTEM. Diaspora a fost instrumentalizată, Jandarmeria este luată in șuturi, niste ordinari își fac de cap si alții comanda ca asa e bine. De ce riscam sa uitam de Stan Mustață, de ce ne certam pe ADEVĂR, de ce se vrea răsturnarea unui guvern legitim, de ce România e la stâlpul infamiei? Exista un comun denominator, un fil rouge. Este forța distrugătoare a unui SISTEM ODIOS servit orbește de PREȘEDINTE, USR, PNL (cu rare excepții) si banda de mahalagii #resistenti. Sistem odios in tara susținut din afara. GUVERN TE ROG STAI PE METEREZE, EȘTI LEGAL, PUNE-TE SI MUȘCĂ DIN CÂINII ASTIA TURBAȚI. SUNTEM IN UE NU IN ‘89 si trădătorii sunt la o aruncătură de băț ... de demitere!

# nu conteaza date 12 August 2018 20:43 +3

Nu, nu suntem in UE! Suntem doar la dispozitia UE! Ca sa fii intr-un club, trebuie musai sa fii egal cu ceilalti membrii, din toate punctele de vedere. E Romania egala in vreun fel cu Franta, Germania, Olanda sau Italia? Sigur ca nu! Noi suntem "prostul clasei" si atat. Am fost primiti in UE, DOAR pentru ca avem cel mai mare curs de dunare navigabila, pentru ca avem niste resurse minerale necesare lor, pentru ca avem un port imens la Marea Neagra, suntem in coasta rusiei si in ultimul rand, pentru ca suntem o mica piata de desfacere pentru ei. Nu ne-au tratat ca pe membri UE, nu ne privesc ca pe membri UE! Suntem cretinii fara demnitate, fara coloane vertebrale, de la marginea imperiului lor. In subordinea lor. Slugile lor. Placa turnanta pentru coruptia (IMENSA!!!), a lor! Dumnezeu sa-l ierte pe judecatorul Stan! Dar el e fericit acolo unde e. Noi si copii nostrii, mai avem de tras! Oare cati Oameni au fost ucisi de sistem, fara sa stie nimeni de ei, la fel sau mai rau ca jud. Stan?

# Neanae date 13 August 2018 12:02 0

Da #nu contează! Așa e, in euscepticismul meu e un eufemism afirmația ca suntem un UE, caci suntem siguri doar ca ne aflam in rahat pe planeta Terra! Era numai pentru a remarca ca totuși făcurăm un pas înainte și nu mai avem calus in gura din ‘89. Dar după cum merg lucrurile am impresia ca și asta afirmație devine grotescă. Caci dacă cei din UE ne privesc câș și ne scuipa in cap mereu cu “mare îngrijorare”, armata de anarhici autohtoni, care de democrație se pricep ca porcii la portocale, ne scuipa direct in ochi și ne urla abjecții. Asta când e bine. Ca de fapt vor dispariția fizica a tuturor celor care îndrăznesc sa gândească. VIVA Jandarmeria, JOS SRI

# punctul pe "j" date 13 August 2018 16:16 +4

Acum sa nu exageram : de exempolu daca mancau plosnitele din inchisoare , scapau de ele si aveu imbunatatita ratia de proteine . Cam multe pretentii acolo ! Cat despre inastalatiile sanitare : puscariasii le strica ca e smecheri ; pai atunci sa stea cu ele stricate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva