12 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ROMANII AU INCREDERE IN TITLURILE DE STAT – Premiera in guvernarea PSD: investitiile in obligatiuni au atins un maxim istoric in februarie 2024: 223,5 miliarde lei, in crestere cu 21,9% fata de februarie 2023

Scris de: L.J. | pdf | print

23 April 2024 13:23
Vizualizari: 2805

Guvernarea PSD – in frunte cu premierul Marcel Ciolacu (foto) – a marcat o premiera: investitiile in obligatiuni au atins un maxim istoric in luna februarie a anului 2024, ajungand la 223,5 miliarde lei, in crestere cu 21,9% fata de februarie 2023, a anuntat Partidul Social Democrat marti, 23 aprilie 2024.Saptamana trecuta, romanii au investit in titlurile de stat Fidelis o suma-record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro.


Iata comunicatul PSD:


Premiera in guvernarea PSD: suma-record investita de romani in titluri de stat


Guvernul condus de Marcel Ciolacu a facut din investitiile fara precedent motorul dezvoltarii tarii, iar Romania se afla, constant, intre tarile din Uniunea Europeana cu cele mai mari cresteri ale productiei industriale si a economiei. Iar acest lucru se simte si in faptul ca romanii au la dispozitie mai multi bani pentru a face investitii personale sigure, cum sunt cele in titlurile de stat.

Puterea de cumparare a romanilor a crescut cu 7% comparand februarie 2024 si aceeasi luna din 2023, efect direct al masurilor PSD de plafonare a adaosului comercial pentru produsele de baza, si a pretului la energie si gaze. Limitarea si chiar scaderea unor preturi, le-a dat romanilor posibilitatea de a-si reduce cheltuielile lunare si de a face unele economii.

Iar economiile facute de romani ca urmare a masurilor PSD se vad si in vanzarile de titluri de stat Fidelis, ajunse la editia a 16-a. Saptamana trecuta, romanii au investit in aceste instrumente de economisire o suma record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro.

De asemenea, depozitele in lei ale populatiei din banci sunt la un maxim istoric. In februarie 2024 au ajuns la 223,5 miliarde lei, in crestere cu 21,9% fata de februarie 2023. Iar la Bursa, pe piata fondurilor mutuale, pe cea de criptomonede sau pe cea externa, sumele investite sunt intr-o continua crestere.


Maghiarii sustin ca Romania a depasit Ungaria in privinta calitatii vietii


O alta dovada a faptului ca masurile luate de PSD au condus la cresterea nivelului de trai al romanilor il reprezinta datele Eurostat in ceea ce priveste PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare. La acest indicator, Romania a ajuns la 78% din media UE, si a depasit Ungaria, care este la valoarea de 76%.

Momentul a fost semnalat si de Akos Péter Bod, profesor de economie la Universitatea Corvinus din Budapesta si fost guvernator al Bancii Nationale a Ungariei, intr-o analiza pentru Portfolio.hu, cel mai apreciat portal de stiri si analize economice din tara vecina. 'Uitati de Austria! Trebuie sa ajungem din urma Romania. Avantajul semnificativ al Ungariei fata de Romania la dezvoltare calitativa nu mai exista', a mentionat Akos Péter Bod.

Cresterea puterii de cumparare si implicit, a nivelului de trai al cetatenilor ramane prioritate pentru guvernul PSD. Pentru a contribui la acest obiectiv, o componenta importanta este implementarea salariului minim european. Introducerea acestuia este un alt obiectiv asumat in programul de guvernare PSD, in care s-a precizat ca pana la 1 ianuarie 2025 niciun salariat cu norma intreaga nu va castiga mai putin de 500 euro net lunar, respectiv 50% din salariul mediu net.

Premierul Marcel Ciolacu a stabilit deja cu angajatorii ca de la 1 iulie 2024 salariul minim sa creasca la 3.700 de lei, ceea ce va reprezenta 49% din salariul mediu pe economie, urmand ca de la 1 ianuarie 2025, salariul minim sa depaseasca 4.000 de lei, atingand astfel cota de 50% din salariul mediu net”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva