2 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

S-A DAT LIBER PENTRU DESFIINTAREA SIIJ – Proiectul ministrului Justitiei Catalin Predoiu de desfiintare a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie a primit aviz faborabil din partea CSM. Desfiintarea SIIJ a trecut la limita: 11 voturi “pentru”, 8 voturi “impotriva”. Vedeti care au fost optiunile membrilor CSM. Urmeaza votul in Parlament, dupa care legea de desfiintare a SIIJ va merge la Klaus Iohannis pentru promulgare

Scris de: George TARATA | pdf | print

11 February 2022 14:28
Vizualizari: 5246

Consiliul Superior al Magistraturii a dat liber la desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilior din justitie (SIIJ). S-a intamplat vineri, 11 februarie 2022, in Plenul CSM.


 

Proiectul de desfiintare a SIIJ a primit aviz favorabil din partea Plenului CSM, dupa ce ministrul Justitiei si-a insusit o serie de amendamente formulate de anumiti membri ai CSM care prevad ca dosarele cu magistrati sa fie solutionate de procurori din PICCJ si parchetele curtilor de apel. Votul a fost insa unul destul de strans. Mai exact, 11 membri ai CSM au votat in vederea acordarii avizului pozitiv pentru desfiintarea SIIJ, iar alti 8 membri ai CSM au votat impotriva.

Sapte dintre cei care au refuzat sa acorde aviz favorabil proiectului de desfiintare a SIIJ si-au asumat public pozitia, anuntand in timpul sedintei cum vor vota. Motivele pentru care au ales sa dea vot negativ au fost insa diferite: daca Gabriela Baltag si Evelina Oprina au criticat forma proiectului acuzand ca practic este un regres si un risc de reintoarcere la anii de teroare in care judecatorii puteau fi intimidati cu dosare penale, mai ales in teritoriu, ceilalti au avizat negativ proiectul intrucat sunt nemultumiti ca DNA si DIICOT nu vor mai avea competenta in a ancheta magistrati.

 

Iata cine sunt membrii CSM care au avizat negativ proiectul de lege de desfiintare a SIIJ:

 

-judecatoarea Gabriela Baltag;

-judecatoarea Evelina Oprina;

-judecatoarea Andrea Chis;

-judecatorul Mihai Balan;

-procuroarea Tatiana Toader;

-procurorul Cristian Mihai Ban;

-procurorul Florin Deac;

De asemenea, conform informatiilor care circula de mai multe zile in sistem, cel de-al optulea membru care a dat aviz negativ ar putea fi procurorul Nicolae Solomon.


Ceea ce inseamna ca pentru avizarea favorabila a proiectului de lege privind desfiintarea SIIJ au votat:

 

-judecatorul Bogdan Mateescu;

-judecatoarea Corina Corbu;

-ministrul Justitiei Catalin Predoiu;

-procurorul general Gabriela Scutea;

-judecatoarea Simona Marcu;

-judecatorul Marian Buda;

-judecatoarea Lia Savonea;

-judecatoarea Margareta Nicoleta Tint;

-procurorul Codrut Olaru;

-reprezentantul societatii civile Victor Alistar;

-reprezentantul societatii civile Romeu Chelariu.


Odata avizat de CSM, proiectul de lege pentru desfiintarea SIIJ va merge in Parlamentul Romaniei pentru a fi votat, dupa care la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.


* Cititi aici proiectul de lege privind desfiintarea SIIJ

Comentarii

# Atanasie Scormoneu Andu date 11 February 2022 14:46 +165

Eu am fost în concediu, Iar dacă nu m-aș fi dus în concediu poate că mi-aș fi rupt piciorul. Măcar cât să-l pun în ghips.

# Valter COJMAN date 11 February 2022 16:21 +675

Cea mai mare greseala... Fara SIIJ, nu va mai exista justitie in Romania, nici macar cu litera mica. Va reveni „justițea” de K K T...

# Narcis date 11 February 2022 17:42 +1004

Daca dadeau aviz negativ mureau. Probabil ca pentru Johannis va fi cea mai fericita promulgare din viata sa. Sa vedem cum va vota PSD in Parlament. Predoiu are un interes personal direct pentru desfiintarea SIIJ. Socrul sau, avocatul, a fraudat Banca Internationala a Religiilor, impreuna cu lichidatorul Arin Stănescu, printr-un plan bine ticluit. Lichidarea s-a facut pe Legea 31/1990 nu pe legea falimentului, banca nu era in insolventa. Avea in conturi vreo 70 milioane de dolari. Micii actionari au facut plangeri la SIIJ inca din 2019, impotriva procurorilor. In Romania Mare, la timpul respectiv, a fost un serial in care s-a descris in amanunt acel plan realizat. Dragnea a fost acuzat ca dorea amnistie si gratiere pentru interesul sau, insa acum vad ca nu face nimeni galagie pentru interesul lui Predoiu. Si al lui Johannis cu casele.

# santinela date 12 February 2022 07:35 +510

Daca va uitati la lista a doua,a celor care au votat pentru desfiintarea SIIJ,mai ales a primelor 4 nume (si restul sint pe acelasi calapod) veti vedea fata HIDOASA a justitiei romanesti . Se explica astfel de ce increderea romanilor in justitie este ZERO, se explica faptul ca cele mai mari nulitati au ajuns in pozitii cheie si de ce pentru asta( a ajunge in aceste pozitii) este nevoie de caractere murdare,slugarnicie,pupincurism cotrocenist si alte astfel de calitati !

# M date 12 February 2022 07:38 -18

Mai bine ca si asa luau banii degeaba, cunoaste cineva ce dosare a solutionat proc.Nicolae Marin?, niciunu totul la comanda. Mai bine ca s-a desfintat

# Alexia date 12 February 2022 12:30 +6

Mai bine ați face un site in care sa postam activitatea infracțională pe categorii profesionale ... Ați fi uimiți sa vedeți cum bor sri exemplare din justiție guvernanți sunt pe primul loc pretendenți la Jilava....cu tot cu pahontu ...ca le dau biletele galbene spre primele celule....

# Costel date 12 February 2022 14:16 +1137

Ma surprinde votul celor doi reprezentanti ai societatii civile, Victor Alistar si Romeo Chelariu, primul avand o pozitie extrem de vehementa impotriva abuzurilor de orice fel. De asemenea, nu inteleg ce societate civila reprezinta. Au fost cetatenii intrebati sau consultati atunci cand au fost propusi si alesi ca reprezentanti? Mai mult, n-ar trebui sa fie alesi de cetateni cei doi reprezentanti, altfel cum ii putem sanctiona daca se inlatura de la calea reprezentarii societatii civile? Este posibil sa aexiste argumente corecte pentru care au votat desfiintarea, insa sunt obligati sa iasa in media pentru a le face cunoscute.

# mihai date 13 February 2022 10:33 +4

Da, Costel are dreptate, cei doi reprezentanti ai soc civile ar trebui sa aibe sansa de la LUJU sa isi justifice votul ( care imi pare infam).

# Un cetățean din .,ROMÂNIA CARE PLĂTEȘ TE E PENTRU ACEȘTI,MÂN date 13 February 2022 11:47 +4

Țară merită din plin aceasta justiție,plătită cu pensii,salarii speciale.DOAMNE MERITĂ DIN PLIN.BRAVO MAGISTRAȚILOR #REZIST,BRAVO,????????????????URA,URA.NE MERITĂM SOARTA CU AȘA JUSTIȚIABILI.BRAVO????????????????????????????

# Marioara din Karei date 14 February 2022 13:23 +2

Eu zic ca mai bine nu dadeau nici un aviz si nu modificau nimic sa mearga Predoiu in Parlament cu ce voia el. Dupa ce venea de la stapanirea de la Venetia pe 18 martie ordin pe unitate si apoi de la Comisie suspendare de fonduri, sa vezi cum desfiinta direct si pe repede inainte, si asa se facea si DNA cu toata competenta inapoi. USR se zvarcoleste in chinuri si fraierii ii plang de mila legii. Greu la deal cu boii mici.

# Neanae date 14 February 2022 15:15 0

Tavarishi din justiție de la Ministru la portarul de la ultimul Tribunal, după dezmembrarea SIIJ poporul așteaptă nerăbdător armament ca sa se apere singur. Evident după ce v-ați autodezmembrat cu grija. Oricum ne descurcam chiar si cu mâinile goale la nevoie … Câtă putoare eliberați in aer … Poporul mulțumește ca va arătați cu-ru-ri-le, că ăla ce aveti deasupra gâtului nu e cap! Parafrazând genialul Prof Grigore Moisil.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva