5 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

S-A LANSAT OFICIAL CLUBUL DE PRESA – Peste 500 de jurnalisti si entitati media au aderat la cel mai puternic Club de Presa. Rosca Stanescu: "Ne punem in miscare... CNA a hingherit presa romana". Savaliuc: "Casele de avocatura, puse la treaba sa se lupte cu CNA". Razvan Dumitrescu: "Foarte multi care isi deschid un site se pretind jurnalisti". Comaroni: "Daca nu reusim sa spargem lantul de incarcare-descarcare si mergem pe mecanismul Google, vom constata ca minciuna se indexeaza ca adevar"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

4 May 2023 15:25
Vizualizari: 4717

Ziua Internationala a Libertatii Presei a fost celebrata cu stil la Crowne Plaza din Capitala. In prezenta a zeci de jurnalisti a fost lansat oficial miercuri, 3 mai 2023, Clubul de presa, avand loc cu acest prilej si prima Conventie a Clubului, eveniment in cadrul caruia au fost alese si organele de conducere. Cu voturi impotriva, dar si anulate, conducerea Clubului de Presa va fi asigurata de jurnalistii Cozmin Gusa, Sorin Rosca Stanescu, Razvan Savaliuc, Bogdan Comaroni si Claudiu Asimionesei, uiltimii dintre cei doi fiind alesi presedinti ai Departamentului de Jurnalisti, respectiv Departamentului Case de Presa. La randul lor, Consiliul de Onoare, Departamentul Jurnalistilor si Departamentul Caselor de Prea au decis ca Sarmiza Andronic, Iosefina Pascal si Andrei Gusa sa fie manageri desemnati ai celor trei foruri.


 

Intr-un cadru relaxat si entuziast, Conventia Clubului de Presa a fost deschisa de Cozmin Gusa, cel care si-a asumat rolul de "amfitrion", moderator al adunarii, cuvantarea sa fiind urmata de luarile de pozitie ale mai multor jurnalisti care au dorit sa marcheze momentul cu exprimare crezului lor.

La unison, jurnalistii prezenti la prima Conventie a Clublui de Presa au agreat ca este nevoie de unitate in randul breslei, de crearea unui scut in jurul adevaratilor jurnalistilor, pentru a impiedica abuzuri precum cele existente de-a lungul anilor asupra publicatiilor media din partea fie a CNA, fie a organelor judiciare sau financiare care au transformat jurnalistii in tinte, prejudiciind activitatea institutiilor media . Mai mult, s-a convenit ca in viitorul apropiat sunt necesare masuri pentru a impiedica impunerea unor noi limite jurnalistilor si libertatii de exprimare, doar de dragul ralierii la anumite norme si conventii care afecteaza vadit activitatea jurnalistilor.


Cozmin Gusa: "Presiunile asupra presei, din ultimele decenii, pentru ca vorbim inca din perioada Basescu cand a inceput aceasta prigoana impotriva noastra, au lasat urme"


In acest sens, Cozmin Gusa a punctat faptul ca de-a lungul celor 20 de ani au existat multiple atacuri din partea organelor de forta asupra jurnalistilor, unele dintre ele lasandu-se chiar si cu arest: "Am o mare multumire impreuna cu ceilalti initiatori ca am reusit sa generam acest eveniment de Ziua Internationala a Liberatii Presei. Din punct de vedere al organizarii, Clubul de Presa va fi pe suportul unei asociatii, el fiind gandit pentru a crea o platforma de reprezentare a jurnalistilor, a caselor de presa. Acesta este motivul pentru care am gandit organizarea in doua departamente. Presiunile asupra presei, din ultimele decenii, pentru ca vorbim inca din perioada Basescu, cand a inceput aceasta prigoana impotriva noastra au lasat urme. Suntem aici destui oameni cu cicatrici, am putea sa facem un never ending story, apropo de incercarile prin care am trecut, care unele s-au lasat doar cu audieri pe la DNA. Cel mai proaspat exemplu, fara motivatie, a fost Razvan Savaliuc. Altele au fost mai tragice, s-au lasat cu incarcercari".


Sorin Rosca Stanescu: "A intervenit foarte brutal CNA, cu fel de fel de decizii, dupa parerea mea extrem de grave. Eu am spus ca a hingherit presa romana"


La randul sau, Sorin Rosca Stanescu, a punctat nevoia de unitate pentru apararea drepturilor jurnalistilor, evidentiind abuzivele decizii ale Consiliului National al Audiovizualului din ultima perioada, care au "hingherit presa":

"Suntem mai multi si mai puternici decat am fost atunci cand am fondat Clubul Roman de Presa. In acest moment, numarul de jurnlialisti, numarul de case de presa intrece ca pondere ceea ce s-a intamplat cand am facut Clubul Roman de Presa. In al doilea rand, vreau sa fac precizarea ca ideea nu imi apartine, ci apartine unui cunoscut patron de presa care de cateva ori si-a exprimat dorinta fara sa mi se adreseze pentru aceasta direct de a vedea o organizatie puternica a caselor de presa si a jurnalistilor care sa lupte pentru drepturi si libertati. Apoi a intervenit foarte brutal CNA, cu fel de fel de decizii, dupa parerea mea extrem de grave. Eu am spus ca a hingherit presa romana, de altfel acum din Reporter sans frontier si inca un studiu pe care il avem, aparut chiar astazi, rezulta ca s-au dat sanctiuni draconice caselor de presa, in special posturilor de radio si de televiziune, ceea ce m-a enervat cumplit. Si atunci, intr-o discutie pe care am avut-o in direct cu Cozmin Gusa, am lansat impreuna, nu a fost doar ideea mea, poate eu am lansat-o primul propozitia vinovata, ideea de a crea Clubul de presa. De aici totul s-a miscat foarte repede si sunt foarte multumit ca ziaristii care se simt amenintati si casele de presa care se simt prejudiciate au actionat, s-au adunat, suntem impreuna, o sa fim mult mai multi.

Vom incepe negocieri intense cu institutiile statului, care pot fi implicate in starea presei romane, si cu institutiile din strainatate. Vom face imediat legaturi cu toate organizatiile. Cei care vor fi alesi, vor avea tot timpul ocupat, cu obligatii destul de mari. Imi pare rau pentru ei, asa a fost si la Clubul Roman de Presa. Muncim pentru propriile case de presa, muncim pentru noi insine, dar trebuie sa muncim si pentru colegii nostri".


Razvan Savaliuc: "Si televiziunile pe undeva fac o greseala pentru ca de ani de zile accepta sa se lase amendate si nu pun niste case de avocatura la treaba sa se lupte cu CNA-ul"


Pe langa atacul asupra jurnalistilor in plan national, din partea CNA sau DNA, atacuri despre care Razvan Savaliuc a apreciat ca ar fi necesar a fi contracarate de catre mass-media cu case de avocatura care trebuie puse "la treaba sa se lupte cu CNA-ul asa cum ar trebui", senior editorul Lumea Justitiei a apreciat ca este necesara o atentie sporita asupra tentativei de infiintare a unor "comisii pe care nu le stie nimeni, cum am avut in vremea pandemiei, care vor decide ce articole trebuie sa dispara sau ce site-uri trebuie sa fie inchise":


"Am acceptat sa ma raliez Clubului de Presa dintr-un singur considerent. Fac un jurnalism responsabil si il fac cu pasiune de 31 de ani de activitate. Insa nu de putine ori am fost o tinta, chiar de curand am fost tinta unui atac care, cred eu, se va repeta la multi dintre noi. Niste ONG-uri arunca pe piata niste informatii false si toata presa oengista care nu o consider o presa care sa reprezinte Romania cauta sa distruga un jurnalist relevant pentru presa noastra traditionala. Trebuie sa recunosc ca traim niste vremuri periculoase pentru presa. Ce vad numai pe zona CNA! Si televiziunile pe undeva fac o greseala pentru ca de ani de zile accepta sa se lase amendate si nu pun niste case de avocatura la treaba sa se lupte cu CNA-ul asa cum ar trebui. Ma gandesc ca in viitor, cum se prefigureaza legislatia europeana pe care unii vor sa o importam, unde se vor constitui niste comisii pe care nu le stie nimeni, cum am avut in vremea pandemiei, care vor decide ce articole trebuie sa dispara sau ce site-uri trebuie sa fie inchise. Si atunci vad un pericol si pentru presa scrisa, online, si de aceea cred ca este momentul sa ne facem o organizatie puternica pentru ca nu ascund, la ultimul atac m-am simtit foarte confortabil cand am vazut ca prieteni din televiziune au ales sa iasa si sa spuna pozitii publice in apararea a ceea ce fac. In felul acesta, cei care au vrut sa ma darame pe mine, nu au reusit pentru ca a fost o solidaritate. Exact pentru aceasta solidaritate vreau sa ne luptam in Clubul de Presa si ca toate atacurile care vor fi impotriva acestei profesii sa le putem demonta, iar pe jurnalistii care trebuie sa ii aparam, sa ii aparam cu toate puterile noastre pentru ca uniti vom fi mai puternici".


Razvan Dumitrescu: "In momentul in care a murit Clubul Roman de Presa au inceput si presiunile si calcatul presei in picioare din partea autoritatilor"


Luand cuvantul, Razvan Dumitrescu a subliniat necesitatea adoptarii unui cod deontologic al Clubului de Presa, pentru ca profesia de jurnalist sa fie securizata din punct de vedere al onoarei, in fata noilor mijloace de transmitere a informatiilor, semnaland fenomentul curent ca oricine isi deschide un site se consider jurnalist:

"In momentul in care a murit Clubul Roman de Presa au inceput si presiunile si calcatul presei in picioare din partea autoritatilor. In orice tara, cand dispare un element care pastreaza echilibrul, se rupe acel echilibru si ai parte de exercitarea puterii intr-un anume sens, pentru ca e vid in partea cealalta. Nu va fi usor, pentru ca desi suntem multi acum, atunci eram mai putini, dar eram mai puternici. Va amintesc ce tiraj avea presa la acea data. Tehnologia si formele de exprimare de acum permit disipare si faramitare. Toate acestea creaza o anumita forta. Clubul roman de atunci se baza pe un cod deontologic si vreau sa fac un apel sa abordam si acele lucruri care sa ne securizeze meseria din punct de vedere al onoarei, tinand cont de noile tehnologii care au aparut. Foarte multi care isi deschid un site se pretind jurnalisti. Exista un trend pe platformele de socializare, unde oamenii vor sa auda ce doresc ei sa auda, iar daca este fals, nu mai conteaza ca este fals, e foarte bine asa pentru ca le-au zgandarit placerea de a auzi acel lucru pe care l-au dorit cu orice pret. Toata presa de astazi se bazeaza pe felul in care o faci, de aici si batalia cu cine castiga notorietate".


Bogdan Comaroni: "Un jurnalist nu mai este jurnalist, ci este incarcator-descarcator de presa"


In incheiere, Bogdan Comaroni a a facut apel la Clubul de Presa si casele de presa care il formeaza sa demareze demersurile necesare pentru a stopa practica "incarcarii-descarcarii" de stiri neverificate, fara citarea sursei si fara a recunoaste exclusivitatile unor alt colegi de breasla, punctand faptul ca in prezent in acest stil de lucru jurnalistii nu mai sunt jurnalistii, oferind mai degraba cantitate, in numarul de stiri, decat calitate a informatiei:

"Imi doresc ca jurnalistii sa traiasca si sa prinda ce am prins noi la inceputurile presei in Romania. As dori ca acest Club de presa, pe langa faptul ca ar pune jurnalistul in centrul presei si in centrul informarii sa reuseasca sa sparga dorinta de tabloidizare si de manelizare, dar sa sparga si un obicei care este groaznic, respectiv faptul ca un jurnalist nu mai este jurnalist, ci este incarcator-descarcator de presa. Faptul ca atunci cand un jurnalist obtine exclusivitate si da ceva, imediat, la prima sursa, doar o publicatie poate citeaza, dupa care, peste 10 minute stirea se duce peste tot, nu mai este verificata informatia, nu mai este citat niciun jurnalist, nu mai exista acel obicei pe care noi il aveam de a vedea in ziare a doua zi dimineata exclusivitatile date de colegii de breasla, si apreciam exclusivitatile lor. Asta nu mai exista. Pur si simplu, acum stirea se raspandeste, nu mai este verificata, din dorinta asta de a face trafic, de a aduce cat mai multi cititori pe ideea ca cititorii inseamna bani. Dar, in acelasi timp, indexarea din Google determina si schimba regulile presei, oricat am vrea noi sa fim de jurnalisti. Problema in sine este ca daca nu reusim sa spargem lantul asta de incarcare-descarcare si propagare si mergem pe mecanismul Google, atunci vom constata ca minciuna se indexeaza ca adevar, in sensul ca daca cineva doreste sa propage o minciuna si stie cum sa o puna intr-un ziar, acest grup de normatori care sunt platiti la numarul de stiri, la cantitate si nu la calitate, ca nu sunt jurnalisti, stiu cum sa dea mai departe informatia si atunci minciuna se indexeaza ca adevar. Si tinerii vor veni pe Google sa se informeze, si acele stiri cu cat sunt mai multe, vor lua de bun tot ceea ce apare, va considera ca e validat de intreaga presa , iar noi cei din presa care dorim sa fim jurnalisti nu facem altceva decat sa propagam erorile, manipularea, dezinformarile si minciunile de presa. Sper ca acest Club de presa va avea intelegere mai mare, nu la Google si la mecanismul lor de indexare, dar macar in departamentele unde exista patronate si conducerea publicatiilor practic sa sparga aceasta propagare si sa lase exclusivitatea jurnalistului, citarea sursei primare si sa verifice informatiile".


Redam in continuare si comunicatul de presa al Clubului de Presa, unde se regasesc si institutiile media inscrise pana la acest moment in asociatie:


"Astazi, 3 mai 2023, de Ziua Mondiala a Libertatii Presei, a avut loc la Bucuresti, intr-o sala de conferinte a hotelului Crowne Plaza, prima conventie a Clubului de Presa. Prin intermediul reprezentantilor, cei 521 de jurnalisti inregistrati ca membri ai Clubului au decis asupra structurii de reprezentare a Clubului de Presa, respectiv asupra organizarii interne si a urmatoarelor actiuni pe care Clubul si le propune.

In urma candidaturilor si votului, structura de reprezentare a Clubului de Presa, sub denumirea de Consiliul de Onoare al Clubului de Presa, are urmatoarea componenta:

1. Cozmin Gusa;

2. Sorin Rosca Stanescu;

3. Razvan Savaliuc;

4. Bogdan Comaroni;

5. Claudiu Asimionesei.

In interiorul Clubului de Presa s-au structurat doua departamente, respectiv Departamentul Jurnalistilor, al carui presedinte a fost ales Bogdan Comaroni, si Departamentul Proprietarilor, al carui presedinte a fost ales Claudiu Asimionesei. Managerii desemnati ai Consiliului de Onoare, Departamentului Jurnalistilor, respectiv Departamentului Proprietarilor sunt Sarmiza Andronic, Iosefina Pascal si Andrei Gusa.

In urmatoarea perioada vom informa publicul despre actiunile decise in urma conventiei de astazi, pe care le vom intreprinde in functie de prioritatile legate de activitatea de presa si de interactiunea mediului de presa cu mediul politico-administrativ.

(Cei 521 de jurnalisti inscrisi in Clubul de Presa sunt angajati ai urmatoarelor companii care actioneaza in mass-media romaneaca:

Puterea.ro

Romania Libera

Academia Catavencu

Gold FM

Solid News

Realitatea PLUS

Realitatea Financiara

Corectnews.ro

Lumea Justitiei

Lumea Banilor

BZI

B1 TV

Lumea Infrastructurii

Pro Braila

Clujlive.ro

Romania TV

Gazeta de Cluj

Ziua News

Cristoiublog.ro

RepublicaTV

Pro Gorj

Gorjeanul

TV SUD

Cetateanul.net

Jurnalul de Iasi

Monitorul de Suceava

Indiscret in Oltenia

Eveniment Valcean

Cuvantul Liber

Informatia de Teleorman

RTS MEDIA TRUST

Gazeta Brasovului

Informatia de Severin

BIT TV

Ziua de Vest

Dezvaluiri.ro

Evenimentul Zilei

Jurnalul de Arges

stirile Maramures - necenzurat.ro

Stirirapide.net)"

Comentarii

# popa vasile date 12 November 2024 21:59 0

cititi cartea "Radacinile naziste ale Bruxelles UE

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.12.2024 – Pleaca Enescu de la ICCJ. Superiorii si-au ales sefii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva