29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

S-A SPART GHEATA SI LA INALTA CURTE – Prima solutie la ICCJ de aplicare a Deciziilor CCR 297/2018 si 358/2022 privind prescriptia. Judecatoarele Lavinia Lefterache, Lucia Tatiana Rog si Alina Ioana Ilie au admis in principiu contestatia in anulare formulata de omul de afaceri Ioan Zapodeanu pe motiv ca a fost condamnat pentru fapte prescrise: “Dispune suspendarea executarii hotararii atacate. Dispune punerea de indata in libertate a condamnatului” (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 July 2022 16:06
Vizualizari: 9308

Premiera la Inalta Curte de Casatie si Justitie: a fost pronuntata prima solutie de aplicare a Deciziilor CCR 297/2018 si 358/2022 privind prescriptia.


 

S-a intamplat joi, 14 iulie 2022, in dosarul omului de afaceri din Iasi Ioan Zapodeanu, iar decizia apartine judecatoarelor ICCJ Lavinia Lefterache (foto 1), Lucia Tatiana Rog (foto 2) si Alina Ioana Ilie. Astfel, Lefterache, Rog si Ilie au admis in principiu contestatia in anulare formulata de aparatorul lui Zapodeanu, avocatul Catalin Boacna, din Baroul Iasi, impotriva deciziei de condamnare la 4 ani inchisoare cu executare, pronuntata tot de ICCJ la 15 decembrie 2021, intr-un dosar de abuz in serviciu si spalare de bani. Contestatia in anulare a fost formulata pe motiv ca faptele pentru care Zapodeanu fusese trimis in judecata erau prescrise la data condamnarii sale, mai exact termenul general de prescriptie se implinise in 2018.

De asemenea, completul format din judecatoarele Lavinia Lefterache, Lucia Tatiana Rog si Ioana Alina Ilie de la Inalta Curte au dispus punerea in libertate de indata a lui Ioan Zapodeanu, suspendand judecarea fondului contestatiei in anulare pana cand Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ICCJ se va pronunta pe sesizarile primite din instante privind aplicarea Deciziilor CCR 297/2018 si 358/2022.

Judecatoarele Lavinia Lefterache, Lucia Tatiana Rog si Alina Ioana Ilie au admis in principiu contestatia in anulare formulata si de o alta inculpata din dosar, aceasta aflandu-se insa in libertate, in conditiile in care a fost condamnata la 3 ani inchisoare cu suspendare.


Iata minuta incheierii ICCJ din 14 iulie 2022 (dosar 1307/1/2022):


In unanimitate, Admite in principiu contestatiile in anulare declarate de contestatorii condamnati Zapodeanu Ioan si Popa Mariana impotriva deciziei penale nr. 309/A din 15 decembrie 2021 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, in dosarul nr. 580/45/2017. Cu majoritate, Dispune suspendarea executarii hotararii atacate fata de condamnatii Zapodeanu Ioan si Popa Mariana. Dispune punerea de indata in libertate a condamnatului Zapodeanu Ioan, daca nu este retinut sau arestat in alta cauza. In unanimitate, Admite cererea formulata de Ministerul Public si suspenda judecarea pe fond a contestatiilor in anulare formulate de Zapodeanu Ioan si Popa Mariana pana la solutionarea dosarului nr. 1341/1/2022 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie -Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala. Onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru contestatorul Zapodeanu Ioan, pana la prezentarea aparatorului ales, in cuantum de 157 lei, ramane in sarcina statului si se suporta din fondurile Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 14 iulie 2022”.


Avocatul Catalin Boacna: “Imi doresc ca aceasta hotarare sa incurajeze toti judecatorii din Romania sa respecte deciziile Curtii Constitutionale”


Contactat de Lumea Justitiei, avocatul Catalin Boacna (foto 3), din Baroul Iasi, cel care a obtinut la ICCJ prima solutie de aplicare a Deciziilor CCR 297/2018 si 358/2022, a precizat ca hotararea ICCJ reprezinta o victorie a ratiunii si obiectivismului. De asemenea, solutia instantei supreme trebuie sa incurajeze toti judecatorii din tara sa respecte deciziile CCR si sa aplice in mod corespunzator institutia prescriptiei:

“Cred ca este o hotarare care deschide un drum lin catre aplicarea unitara a deciziei nr. 297/2018 a Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea art. 155 alin. 1 Cod penal. Este o victorie a ratiunii si a obiectivismului. Imi doresc ca aceasta hotarare sa incurajeze toti judecatorii din Romania sa respecte deciziile Curtii Constitutionale si sa aplice in mod corespunzator institutia prescriptiei. Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat faptul ca domnul Zapodeanu a fost condamnat in mod nedrept si a dispus punerea in libertate de indata. Completul de judecata a corectat o eroare comisa anterior, ceea ce este cat se poate de firesc. Respectarea deciziilor Curtii Constitutioane nu trebuie sa mai ramana un act facultativ.

Desi dezbaterile privind modul in care se vor aplica cele doua decizii ale Curtii Constitutionale, 297 din 2018 si 358 din 2022 sunt abia la inceput, eu apreciez ca se va ajunge in situatia in care Inalta Curte va respinge ca fiind inadmisibile toate solicitarile privind dezlegarile unor chestiuni de drept. Nu poate exista o decizie a Curtii Constitutionale care sa nu aiba efecte. Toate deciziile trebuie sa produca efecte juridice, nu se poate altfel. Vom constata cu totii ca refuzul judecatorilor de a aplica decizia nr 297 din 26 aprilie 2018 a fost o greseala. Faptul ca a fost adoptata Ordonanta de Urgenta nr. 71 din 30 mai 2022 pentru modificarea art. 155 alin. 1 Cod penal arata tocmai ca acest articol era partial neconstitutional inca din aprilie 2018. Daca ar fi fost bun, corect, constitutional, nu mai avea nevoie de nicio modificare. Este lipsit de sens sa schimbi ceva ce este bun. Adoptarea OG 71 este dovada clara a faptului ca institutia prescriptiei speciale nu a existat in fondul legislativ in perioada 2018 - 2022.

Din punctul meu de vedere, pentru cei condamnati in aceasta perioada prin raportare la prescriptia speciala, remediul este urmatorul: cei care au invocat decizia nr. 297/2018 ar putea face contestatie in anulare in temeiul art. 426 lit. b Cod procedura penala, iar cei care au invocat-o dar instantele nu au aplicat-o vor avea calea revizuirii, prevazuta de art. 453 alin. 1 lit. f. Cod procedura penala”.

 

Sursa foto 3: bzi.ro

Comentarii

# Cetateanul date 15 July 2022 17:03 +83

Juzi printre mulții salariați din Sistemul de justițe.

# maxtor date 15 July 2022 19:08 +79

"Dispune punerea de indata in libertate a condamnatului"-ce era asa greu?

# E asa de normal sa ne miram de normal. date 16 July 2022 21:54 0

Din 2018 asa zisii specialisti cu grade de te miri ce nivel, tiitori de cursuri, scriitori de carti si hotaratori de destine AU FOST IN AFARA LEGII pe care tot ei o imping cu forta statului in gura "justitiabililor". Poi cine e in afara legii nu e cu ea..nu!?!? Apoi cine e in afara legii practic e impotriva ei...nu!!???!? Deci, absolut toti care au stat pe margine sunt complici (DA CHIAR SI AIA DIN CIVIL...GREFIERII...PORTARII...) si aia care au jucat barbut cu anii din viata "justitiabililor" (practic absolviti de lege de raspundere ...) sunt faptuitori dovediti prin chiar actele emise si insusite prin semnatura olografa. Parca era FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE!!??!!?? HUOOOO....OITE PENALII LA ROBE!! HUOOOOO!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva