S-A TERMINAT CU SMECHERIA – CSM a trimis fortat inapoi in instanta o judecatoare detasata in Consiliu de 8 ani, peste limita legala de 6 ani. Judecatoarea Diana Georgescu a vrut initial sa plece de bunavoie, cand s-a vazut pe lista celor 27 de magistrati uitati pe detasari in CSM chiar si 12 ani, dar s-a razgandit dupa decizia CCR. Curtea de Apel Ploiesti o ceruse inapoi inca din vara. Pe aceeasi lista figureaza judecatoarele Andreea Uzlau si Beatrice Ramascanu
Apar primele efecte dupa demersul doamnelor Justitiei, judecatoarele Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Tint, Gabriela Baltag si Evelina Oprina din CSM care i-au solicitat presedintei Consiliului, judecatoarea Mariana Ghena, sa inceteze detasarile celor 15 judecatori aflati in CSM de 10, 11 chiar si 12 ani, peste limita prevazuta de lege, de 6 ani, si sa analizeze si detasarile celor 12 procurori din CSM, detasati in acelasi conditii. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, in 16 noiembrie 2017, incetarea detasarii judecatoarei Diana Musata Georgescu de la Curtea de Apel Ploiesti in CSM, (unde activa in cadrul Directiei resurse umane si organizare – Serviciul resurse umane pentru instantele judecatoresti), incepand cu data de 1.02.2018. Decizia a fost luata la circa o luna dupa ce doamnele Justitiei au solicitat incetarea detasarii tuturor celor 27 de judecatori si procurori din CSM, lista pe care se afla si Georgescu.
Probabil, reactia publica a reprezentatilor sistemului judiciar, unde amintim si de pozitia ministrului Justitiei Tudorel Toader care si-a manifestat dezacordul fata de aceste detasari, a determinat-o pe judecatoarea de la Curtea de Apel Ploiesti sa ceara incetarea detasarii in cadrul CSM. La cateva zile insa, timp in care au avut loc mai multe evenimente - precum decizia CCR pe art. 58 alin. 1 din Legea 303/2004 sau hotararea de principiu a CSM pe problema detasatilor - mai exact in data de 24.10.2017, aceeasi judecatoare a cerut anularea cererii de incetare a detasarii.
Motivatia care a determinat-o pe judecatoarea Georgescu de la Curtea de Apel Ploiesti sa se razgandeasca si sa ramana in continuare in CSM, chiar si peste termenul legal de 6 ani, a fost data de Decizia Curtii Constitutionale nr. 588/2017 privitoare la neconstitutionalitatea art. 58 alin.(1) din Legea 303/2004, prin care s-a statuat ca legea nu prevede si conditiile incetarii detasarii.
In motivarea lor, judecatorii CCR au aratat ca lasa "la latitudinea Consiliului Superior al Magistraturii stabilirea, prin acte cu forta juridica infralegala, a unor elemente esentiale ale raportului de munca al magistratului si, implicit, ale statutului acestuia, legea imprima un caracter relativ, nepermis, procedurii si cazurilor de incetare a detasarii magistratilor”. CCR a explicat atunci si ca incetarea raportului juridic de munca trebuie reglementata prin lege, iar nu printr-un act cu forta inferioara acesteia, dar si ca "incetarea detasarii inainte de expirarea duratei pentru care a fost dispusa trebuie sa aiba loc la cererea judecatorului sau procurorului ori la cererea institutiei la care este detasat".
Colac peste pupaza, in aceeasi perioada a venit si interpretarea "magistrala" a CSM pe textul de lege, cuprinsa intr-o Hotarare de principiu a Consiliului cu privire la legalitatea detasarilor aflate in curs, care depasesc 6 ani, in care s-a retinut ca detasarile in curs dispuse anterior prezentei hotarari sunt legale si se mentin, in timp ce detasarile ulterioare acestei decizii nu vor mai putea sa depaseasca termenul legal de 6 ani:
"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat emiterea unei hotarari de principiu cu privire la legalitatea detasarilor aflate in curs, care depasesc durata de 6 ani, dupa cum urmeaza:
in legatura cu durata detasarii unui magistrat:
- detasarile in curs dispuse anterior prezentei hotarari, sunt legale si se mentin; (majoritate:10 DA; 6 NU)
- detasarile ulterioare datei prezentei hotarari pot fi dispuse si prelungite o singura data, fara ca durata maxima cumulata sa depaseasca termenul legal de 6 ani; (unanimitate)
In legatura cu desfiintarea actului administrativ prin care s-a dispus detasarea, respectiv Hotararea Sectiei pentru judecatori/Sectiei pentru procurori:
- actul administrativ ce a intrat in circuitul civil prin care s-a dispus detasarea unui magistrat poate fi anulat doar de instanta de judecata in conditiile art.1 alin.(6) din Legea nr.554/2004; (unanimitate)
In legatura cu situatia magistratilor detasati ce ocupa o functie de conducere in cadrul aparatului propriu al Consiliului:
- incetarea detasarii unui judecator sau procuror ce ocupa o functie de conducere in aparatul propriu al Consiliului poate fi dispusa numai dupa incetarea mandatului sau a delegarii in functia de conducere; (majoritate:10 DA; 6 NU)
In legatura cu calitatea de a solicita incetarea detasarilor magistratilor din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii:
- in cazul judecatorilor si procurorilor detasati in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, incetarea detasarii poate fi dispusa numai la solicitarea presedintelui Consiliului si a vicepresedintelui Consiliului. (majoritate: 9 DA, 6 NU, 1 NUL)".
Sectia pentru judecatori din CSM nu a tinut cont de razgandirea judecatoarei Diana Georgescu
In baza Hotararii CCR, care a statuat ca in final revine autoritatii care a dispus detasarea sa decida cu privire la incetarea detasarii anterior expirarii perioadei pentru care a fost dispusa, Sectia pentru judecatori a CSM a decis prin Hotararea nr. 1082/16.11.2017 ca in urma analizarii activitatii Serviciului resurse umane pentru instantele judecatoresti, unde functiona Diana Georgescu, s-a constatat ca "activitatea acestui Serviciu se poate desfasura in conditii corespunzatoare si in situatia incetarii doamnei judecatori, in raport si de atributiile acesteia".
Au mai ramas 14 judecatori de trimis acasa. Curtea de Apel Ploiesti isi cheama judecatorii inapoi din CSM: Andreea Uzlau si Beatrice Ramascanu, pe lista
In aceeasi hotarare, CSM a evidentiat si ca instanta de unde judecatoarea Diana Georgescu provine, Curtea de Apel Ploiesti, s-a confruntat cu dificultati de ocupare a posturilor de judecator. Mai exact, in ultima perioada CA Ploiesti a solicitat detasarea unor judecatori, dat fiind ca din schema totala de 57 de judecatori, doar 47 sunt ocupate. Iar dintre acestia unii se afla tot in CSM. In lista celor 15 judecatori detasati peste termen in CSM se regaseste si judecatoarea Andreea Uzlau (foto stanga) pentru care Curtea de Apel Ploiesti a cerut CSM in vara lui 2017 sa analizeze posibilitatea de incetare a detasarii, alaturi de Diana Georgescu si Beatrice Ramascanu (foto dreapta), pentru a reveni la instanta.
In mod inexplicabil insa, CSM a decis amanarea discutarii cererii Curtii de Apel Ploiesti, desi solicitarea instantei parea a fi una cu caracter urgent, amanarea putand pune in dificultate buna functionare a institutiei.
In aceste conditii, data fiind decizia CCR care a fost cu succes aplicata in cazul judecatoarei Diana Georgescu, tinand cont de cererile de incetare a detasarilor formulate de instante si parchete pentru judecatorii si procurorii din CSM, dar si de recunoasterea evidenta a CSM ca termenul legal de detasare este de 6 ani (3+3 ani) ne intrebam legitim ce ii impiedica pe reprezentatii Consiliului sa procedeze la fel cu restul judecatorilor si procurorilor din CSM care au depasit cu mult termenul legal de detasare? Oare vor ca institutia sa capete o faima proasta si sa ramana cu obrazul patat pentru ca tin cu dintii de niste magistrati care oricand pot fi inlocuiti cu niste functionari? Sau vor sa urmeze exemplul ministrului Justitiei Tudorel Toader care, imediat ce a ajuns in minister, s-a pus pe facut curat si i-a trimis "acasa" in instante si parchete pe toti detasatii?
Iata ce a decis Sectia pentru judecatori a CSM in 15 iunie 2017:
Iata lista judecatorilor si procurorilor detasati in CSM:
*Cititi aici integral Hotararea CSM
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 5 December 2017 13:25 +11
# Vladimârrr...!!! 5 December 2017 13:39 +7
# nuibai 5 December 2017 19:43 0
# Maria 6 December 2017 07:34 +3
# jon 6 December 2017 10:12 +2