20 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SA NU UITAM PE CINE VREA PRUNA SEFA LA DNA – Dupa un prim mandat la conducerea PICCJ in care s-a remarcat prin rezolutiile favorabile lui Ion Iliescu dispuse in dosarele Revolutiei si Mineriadei, la reinvestirea din 2009 Kovesi a fost avizata negativ de CSM, pe motiv de incompetenta manageriala: „Activitatea desfasurata de doamna Laura Codruta Kovesi s-a caracterizat prin lipsa de performanta... Inconsecventa in propunerile de reorganizare... Lipsa unei viziuni” (Documente)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

28 March 2016 11:21
Vizualizari: 5451

Pe cei pe care i-a spalat Kovesi de raspundere penala ii regasim si la PDL si la PSD... Nu are nici o treaba sa 'albeasca' niste criminali sa nu mai poata fi cercetati... Pentru DNA trebuie numit un procuror sef care stie ce inseamna o ancheta... Riscul e mare daca este numit un om nepriceput”. Asta spunea generalul Dan Voinea, fost sef al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul PICCJ, intr-un interviu acordat ziare.com in 2013 si prezentat recent de Lumeajustitiei.ro, in contextul dezbaterii publice pe marginea reinvestirii unicului candidat Laura Codruta Kovesi (foto stanga) la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie. Daca afirmatiile lui Dan Voinea la adresa sefei DNA pot fi catalogate de unii subiective, nu acelasi lucru se mai poate spune despre opinia, oficiala, pe care Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a exprimat-o in septembrie 2009, dupa ce ministrul de Justitie de atunci, Catalin Predoiu, a propus-o pe Kovesi pentru un nou mandat de Procuror General al Romaniei. O hotarare prin care, asa cum ne amintim, CSM nu a fost de acord cu reinvestirea lui Kovesi, dand aviz negativ pe considerente de incompetenta manageriala, aviz negativ pe care insa fostul presedinte Traian Basescu l-a ignorat, numind-o pe actuala sefa a DNA in fruntea Parchetului General pentru inca trei ani (2009-2012).


Adusa de la Bruxelles in 2013 si instalata sefa peste DNA printr-un blat politic intre Traian Basescu si fostul premier Victor Ponta confirmat public de personaje apropiate autorilor compromisului, Laura Codruta Kovesi este favorita in „cursa” pentru functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, iar asta mai ales dupa ce ministresa Justitiei, Raluca Pruna, s-a antepronuntat nominalizand-o pe Kovesi pentru inca un mandat, fara concurs sau vreo alta procedura transparenta, asa cum recomanda, nu-i asa, chiar Mecanismul de Cooperare si Verificare atat de drag fostei asistente a Monicai Macovei.

Doua solutii favorabile lui Ion Iliescu

Inainte de a prezenta motivarea hotararii CSM de avizare negativa a reinvestirii Laurei Codruta Kovesi in functia de Procuror General al PICCJ, sa reamintim ca, in primul mandat la sefia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, actuala sefa a DNA s-a remarcat prin doua solutii - ambele favorabile fostului presedinte Ion Iliescu - dispuse in dosarele privind atrocitatile savarsite in decembrie 1989 si la Mineriada din 13-15 iunie 1990. A fost mai intai rezolutia din 7 decembrie 2007, prin care Laura Codruta Kovesi a infirmat inceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu pentru omor calificat si omor deosebit de grav sub forma participatiei improprii, urmarire penala ce fusese dispusa chiar de Dan Voinea, in dosarul avand ca obiect crimele comise in 13-15 iunie 1990 de minerii adusi in Capitala de FSN pentru a reprima orice forma de opozitie la adresa regimului „provizoriu”.

A urmat apoi - cu 4 luni inaintea reinvestirii actualei sefe a DNA la conducerea Parchetului General - rezolutia din 9 aprilie 2009, emisa in dosarul Revolutiei, prin care aceeasi Kovesi a infirmat inceperea urmaririi penale fata de acelasi Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu, Silviu Brucan si altii, solutie adoptata prin admiterea unei plangeri pe care fostul lider FSN o formulase impotriva rezolutiei nr. 97/P/1990 din 7 decembrie 2004 a Sectiei Parchetelor Militare din PICCJ.

Prezentam in continuare Hotararea CSM din 24 septembrie 2009, de avizare negativa a reinvestirii Laurei Codruta Kovesi la sefia PICCJ:

Astfel cum reiese din verificarea dosarului profesional, doamna procuror Laura Codruta Kovesi a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, promotia 1995, si are o vechime efectiva in functia de procuror de 14 ani, fiind numita in functia de procuror la data de 15.09.1995.

In perioada 01.01.2006 – 29.06.2006, doamna Laura Codruta Kovesi a fost delegata in functia de procuror sef al Biroului Teritorial Sibiu din cadrul DIICOT, fiind numita la data de 29.06.2006 in aceeasi functie, pe care a ocupat-o pana la data de 02.10.2006.

Din data de 02.10.2006 si pana in prezent doamna Laura Codruta Kovesi ocupa functia de procuror general al PICCJ, fiind numita in aceasta functie prin Decretul nr. 1122 din data de 02.10.2006 al Presedintelui Romaniei.

In ceea ce priveste activitatea profesionala desfasurata pana in prezent, doamna Laura Codruta Kovesi a obtinut numai calificativul 'foarte bine' si nu a fost sanctionata disciplinar.

Potrivit evidentei Directiei resurse umane si organizare, in temeiul dispozitiilor art. 54 alin. (2) rap. la art. 48 alin. (10)-(12) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, doamna Laura Codruta Kovesi a inaintat declaratiile, pe proprie raspundere, de neapartenenta la serviciile de informatii inainte de 1990 si de interese.

In sedinta Sectiei pentru procurori a CSM din data de 24.09.2009, doamna Laura Codruta Kovesi a fost audiata, ocazie cu care a prezentat Raportul privind activitatea desfasurata pe perioada exercitarii mandatului de procuror general.

Analizand propunerea formulata, Sectia pentru procurori a CSM constata ca activitatea desfasurata de doamna Laura Codruta Kovesi, in calitate de procuror general al PICCJ, s-a caracterizat prin lipsa de performanta in exercitarea atributiilor manageriale privind organizarea eficienta a activitatii in cadrul Ministerului Public si inconsecventa in propunerile de reorganizare a acestui minister.

De asemenea, se retine ca, in exercitarea mandatului sau, doamna procuror general, in conditiile cresterii numarului de dosare solutionate, nu a reusit identificarea masurilor necesare pentru obtinerea unui numar scazut de cauze cu finalitate judiciara, acestea scazand continuu.

Totodata, din raportul prezentat si interviul sustinut se desprinde lipsa unei viziuni manageriale privind organziarea si eficientizarea institutiei pe care o conduce.

Sectia pentru procurori a CSM constata existenta unor disfunctionalitati majore in relatia dintre doamna procuror general si Consiliul Superior al Magistraturii, reflectate in lipsa de implicare in adoptaea unor decizii de substanta vizand activitatea Ministerului Public, inclusiv prin neparticiparea, in mod constant, la sedintele Consiliului.

Mai mult, anumite puncte de vedere exprimate pe parcursul mandatului au denaturat unele demersuri si activitati desfasurate cu buna-credinta de catre CSM, atat in domeniul politicii de resurse umane, al controalelor efectuate de catre Inspectia Judiciara, cat si in materie disciplinara.

Pentru considerentele de mai sus, Sectia pentru procurori a CSM urmeaza sa avizeze negativ propunerea ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti de reinvestire a doamnei Laura Codruta Kovesi in functia de procuror general al PICCJ”.

*Cititi aici Hotararea nr. 440/24.09.2009 a Sectiei pentru procurori a CSM de avizare negativa a propunerii ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, de reinvestire a Laurei Codruta Kovesi in functia de Procuror General al PICCJ

*Cititi aici propunerea de reinvestire a Laurei Codruta Kovesi in functia de Procuror General al PICCJ transmisa de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, presedintelui Traian Basescu, impreuna cu avizul negativ dat de CSM

*Cititi aici rezolutia prin care Kovesi a infirmat inceperea urmaririi penale impotriva lui Ion Iliescu pentru omor calificat si omor deosebit de grav sub forma participatiei improprii, in dosarul Mineriadei

*Cititi aici rezolutia din 9 aprilie 2009, emisa in dosarul Revolutiei, prin care actuala Kovesi a infirmat inceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu, Silviu Brucan si altii

Comentarii

# geo date 28 March 2016 10:34 +11

Plicul a venit de la unchiul SAM.

# DODI date 28 March 2016 10:57 +12

”Reformarea” justiției române nu poate începe decât cu Luluța (și se va termina odată cu ea!). Singura ființă care, primind diplome de la ambasade străine, nu a cercetat nici o entitate străină, a nenorocit o serie de firme românești, l-a scăpat de furtul flotei pe hăhăilă, a făcut pierdute dosarele cu fratele, a ănchis dosarele Revoluțieki și Mineriadelor, s-a ocupat de găinării (corupție de 2 bani, anchetarea moșilor de la țară), etc. Un ”exemplu de probitate profesională”. Ar trebui să fim mândri că sunt contemporani cu o așa ființă, care se naște o dată la un secol. Unicat mondial. Incompetența ridicată la rang de virtute și compentența altora terfelită în gazetele de perete ale SRI. Să ne mai mirăm de ce avem conducători incompetenți, tupeiști , cleptomani? Pentru că nici în partide nu găsești alt material și nici în ăprincipalele organisme ale statului. După viitură (a se citi Revoluție) au ieșit la suprafață doar lichele, oportuniștii și acoperiții. 

# Steluta date 28 March 2016 11:57 +12

pe kovesi o recomanda 'succesturile " din dosarul microsft ca fumigena anti-coruptie mult asteptata , . . . . . . . lipsa perchezitiei dupa morman la mircea basescu . . . . . protejarea lobbystilor din ambasade si haituirea capitalului autohton . . . . protejarea jafului basist si defrisarilor . . . . . continuarea santajului cu dosare politice . . . . .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva