21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

SA PLATEASCA GROPARII DIN PARCHETE - CEDO a condamnat Romania la daune de 345.000 euro in “Dosarul Revolutiei” pentru incalcarea art. 2 din Conventia Drepturilor Omului privind dreptul la viata. Dosarul Revolutiei zace de aproape trei decenii la PICCJ, fiind inchis sub mandatul Laurei Kovesi si al lui Tiberiu Nitu. De curand, Augustin Lazar se batea cu pumnul in piept ca dosarul va fi finalizat in 2018 (Documente)

Scris de: B.G. | pdf | print

31 October 2018 17:20
Vizualizari: 7350

Condamnare rusinoasa la CEDO in cazul "Dosarului Revolutiei": Romania a fost obligata sa plateasca 345.000 de euro celor raniti in asasinatele din decembrie '89 sau urmasilor celor care au murit.


Reclamantii din cauza "Picu si altii impotriva Romaniei" au invocat in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului faptul ca de aproape trei decenii procurorii nu au fost in stare sa finalizeze dosarul si sa-l trimita in instanta. In cele din urma, Curtea de la Strasbourg a constatat incalcarea articolului 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, si anume "dreptul la viata".

Iata prevederile art. 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului:

“1. Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzata cuiva in mod intentionat, decat in executarea unei sentinte capitale pronuntate de un tribunal cand infractiunea este sanctionata cu aceasta pedeapsa prin lege.

2. Moartea nu este considerata ca fiind cauzata prin incalcarea acestui articol in cazurile in care aceasta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesara la forta:

a. pentru a asigura apararea oricarei persoane impotriva violentei ilegale;

b. pentru a efectua o arestare legala sau a impiedica evadarea unei persoane legal detinute;

c. pentru a reprima, conform legii, tulburari violente sau o insurectie”.

Trei decenii de tergiversari

Desigur, toate aceste daune stabilite de CEDO vor fi suportate din bugetul de stat, deci din buzunarele romanilor. Asta desi despagubirile ar trebui acordate de cei responsabili pentru tergiversarea acestui dosar, in frunte cu procurorii militari, in special fostul sef al Sectiei Parchetelor Militare din PICCJ Ion Vasilache. Cei care se fac vinovati ca la trei decenii de la crimele de la Revolutia din decembrie 1989 asasinii inca nu au fost trasi la raspundere.

Trebuie spus insa ca printre cei responsabili pentru tergiversarea "Dosarului Revolutiei" se numara insasi fosta sefa DNA Laura Kovesi (foto stanga). Asa cum bine se stie, in 2009, pe vremea in care ocupa functia de Procuror General al Romaniei, Laura Kovesi a infirmat rezolutia de incepere a urmaririi penale fata de Ion Iliescu (vezi facsimil), dupa care dosarul a stat din nou ani de zile in nelucrare

Un alt moment extrem de important a avut loc in octombrie 2015, in timpul mandatului de Procuror General al lui Tiberiu Nitu (foto stanga). Ne referim la clasarea "Dosarului Revolutiei" pe motiv ca infractiunile s-ar fi clasat. Ulterior, ordonanta de clasare a fost infirmata de Bogdan Licu, in aprilie 2016, pe cand acesta era Procuror General interimar.

Totusi, actualul Procuror General Augustin Lazar a pretins de curand ca "Dosarul Revolutiei" va fi finalizat pana la finalul anului. Pe de alta parte, acelasi Lazar sustine ca noile Legi ale Justitiei vor afecta "Dosarul Revolutiei", fara sa spuna insa ca timp de aproape 30 de ani, perioada in care nu au existat aceste prevederi legislative pe care acum le acuza, cauza a stat prin sertarele procurorilor, fara ca vinovatii pentru cele peste 1000 de asasinate din decembrie 1989 sa fie macar trimisi in judecata.

* Cititi aici decizia CEDO de condamnare a Romaniei

* Cititi aici integral rezolutia Laurei Kovesi de infirmare a inceperii urmaririi penale fata de Ion Iliescu

* Cititi aici integral ordonanta de clasare a "Dosarului Revolutiei"

Comentarii

# DODI date 31 October 2018 17:51 +2

Bugetul a fost totdeauna o vacă bună de muls atunci când văcarii sunt cunoscuți ca tractoristul sau slujirea. De la acești sfertodocți, specialiști doar în pupincurism și lins de clanțe, nu te puteai aștepta la performanță profesională sau la bun simț. Este de asemenea de condamnat și lenea patologică a cretinilor patentați, cunoscuți publicului larg sub pseudonimele de bețivul național și cleptomanis imobiliarus wernerus. Acesta din urmă nu s-a sfiit să dea televizat indicații tractoristului când trebuia condamnată jandarmeria și, în general, slăbite instituțiile statului român.

# un mizantrop date 31 October 2018 18:15 +4

Asta e dosarul ala de care ne spunea Lazar ca sta pe loc, pentru ca a dat Toader ucaz sa inceteze detasarile si delegarile?! D-aia am pierdut la CEDO?! Din nou?! Totusi, sa ne spuna si noua cineva daca exista pe lumea asta un popor atat de prost sa-i plateasca nesimtit pe niste unii, privilegiati in toate, numai sa ne faca de ras "afara"...

# Carcotas date 31 October 2018 19:14 +1

Sa mai radem de avocati despre care se spune ca-si lasa dosarele mostenire din tata-n fiu! Cate generații de procurori militari au invatat cum se tergiversează un dosar in 30 de ani...

# Covesi sa plateasca toti banii ! date 31 October 2018 20:05 +1

Pai nu asta fu capul tuturor rautatilor din justitie si Coldea-prostu`-cainele-nostru fu ala rau din SRI . :eek: PS.Lazar , Pruna si Retardis sa fie inchisi pe viata .

# cel ce vede date 1 November 2018 10:19 0

Tara plăteşte o armată de asă zisi revoluționari şi toată lumea tace. Acum apar alți profitori, cei care au suferit de pe urma revoluției, chiar din localitați care nu auzise de asa zisa revoluție. Şi toată lumea tace. Nimeni nu vrea să dea publicitații, pe judete, lista cu marii revoluționari si cei care au suferit şi sumele pe care le primesc.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva