SAH-MAT PENTRU PREDOIU – Parlamentarii PSD si PNL au votat in bloc impotriva eliminarii sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor CCR. Cu doar cateva luni in urma, coalitia PSD-PNL-UDMR a respins un proiect de lege al USR absolut identic cu propunerea ministrului Justitiei Catalin Predoiu, prin care se dadea liber la nerespectarea Constitutiei Romaniei. Iata lista parlamentarilor PSD, PNL si UDMR care s-au opus propunerii USR preluate de Catalin Predoiu
Dorinta ministrului Justitiei Catalin Predoiu (foto) de eliminare a sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile obligatorii ale CCR, dandu-se astfel liber la nesocotirea Constitutiei Romaniei si comitandu-se un atentat la suveranitatea nationala, are sanse mici sa fie implinita si sa treaca de Parlament. Teoretic, cel putin. Spunem asta avand in vedere pozitia majoritatii din Parlament, formata din PSD, PNL si UDMR, care cu doar cateva luni in urma a respins in bloc, si bine a facut, un proiect identic al USR prin care se propunea, la fel cum face Catalin Predoiu, eliminarea sanctiunii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR.
In 25 mai 2022, Camera Deputatilor a dezbatut propunerea legislativa initiata de 30 de parlamentari USR privind “abrogarea lit.ş) a art.99 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor” (vezi facsimil 1). Este vorba despre abrogarea abaterii disciplinare constand in “nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”.
Vot masiv impotriva la Camera Deputatilor impotriva proiectului USR, preluat de Catalin Predoiu
Votul din Camera Deputatilor a fost unul covarsitor in sensul pastrarii in lege a sanctiunii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR. Mai exact, au fost inregistrate 194 de voturi pentru respingerea proiectului USR privind abrogarea abaterii disciplinare, 55 pentru adoptarea proiectului, 4 abtineri, iar un deputat nu a votat (votul detaliat este atasat la final). Asadar, 195 de deputati au votat impotriva proiectului USR prin care se propunea eliminarea sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR, idee preluata in mod identic de ministrul Justitiei Catalin Predoiu in noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor prin care se abroga lit.ş) a art.99 din actuala Lege nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Dintre cei care au votat impotriva proiectului USR, deci in sensul pastrarii sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR, 89 de deputati apartin PSD, 55 apartin PNL, 21 apartin AUR, 16 apartin UDMR, iar 13 provin de la minoritatile nationale (vezi facsimil 2).
Asadar, coalitia PSD-PNL-UDMR a votat in bloc impotriva eliminarii sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor CCR, care ar da liber la nesocotirea Constitutiei. O popunere, repetam, inserata identic in acest moment de ministrul Justitiei Catalin Predoiu in noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor.
In acest context, ne intrebam: vor putea oare vota altfel decat au facut-o in mai 2022 deputatii de la PSD, PNL si UDMR cand vor discuta prevederea din viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor, prin care se doreste abrogarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor CCR, fix la fel cum se propunea in proiectul USR respins de deputatii PSD, PNL si UDMR?
Senatorii PSD, PNL si UDMR au refuzat sa dea liber la ignorarea deciziilor CCR
A urmat apoi votul din Senatul Romaniei. Si aici, proiectul USR prin care se propunea eliminarea sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR, idee preluata de ministrul Justitiei Catalin Predoiu in noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor, a picat cu votul majoritatii PSD-PNL-UDMR.
Concret, proiectul de lege privind aborgarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor obligatorii ale CCR a fost dezbatut si votat in sedinta Senatului din 29 iunie 2022. Rezultatul final a fost urmatorul: 88 de voturi pentru respingerea proiectului, 20 pentru adoptarea proiectului, inregistrandu-se o abtinere (votul detaliat este atasat la final).
Dintre senatorii care au votat impotriva proiectului USR de eliminare a sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR, 39 apartin PSD, 29 apartin PNL, 12 apartin AUR, 6 apartin UDMR, iar 2 sunt neafiliati (vezi facsimil 3).
Practic, si in Senat coalitia PSD-PNL-UDMR a votat impotriva eliminarii sanctiunii pentru nerespectarea deciziilor CCR, prin care se da liber la nesocotirea Constitutiei.
In acest context, ne intrebam din nou: vor putea oare vota altfel decat au facut-o in iunie 2022 senatorii de la PSD, PNL si UDMR cand vor discuta prevederea din viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor, prin care se doreste abrogarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor CCR, fix la fel cum se propunea in proiectul USR respins de deputatii PSD, PNL si UDMR?
Iata lista cu deputatii care au votat impotriva proiectului USR de eliminare a sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR, propunere preluata in mod identic de ministrul Justitiei Catalin Predoiu in noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor care va fi dezbatuta si votata in Camera Deputatilor:
Iata lista cu senatorii care au votat impotriva proiectului USR de eliminare a sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR, propunere preluata in mod identic de ministrul Justitiei Catalin Predoiu in noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor care va fi dezbatuta si votata in Senat:
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Lucian Constantinescu 1 September 2022 15:13 +132
# Omul de pe stradă 1 September 2022 15:13 +3
# visu 1 September 2022 15:17 +67
# dulapul pelticiunii, scutelnitei si pierzaniei nationale 1 September 2022 16:43 +1041
# santinela 2 September 2022 08:11 +201