24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SANATOASA CIRCULARA – DNA cere respectarea deciziilor CCR pe prescriptie: “Se vor formula concluzii de incetare a procesului penal in cauzele in care este implinit termenul general de prescriptie... Nu se vor formula cai de atac exclusiv pe gresita incetare a procesului penal... In cauze in care s-au formulat deja cai de atac exclusiv pe gresita incetare a procesului se vor formula concluzii de respingere a apelului/reursului in casatie” (Circulara)

Scris de: George TARATA | pdf | print

4 July 2023 13:35
Vizualizari: 5450

Dupa ani de zile de abuzuri, de incalcari ale drepturilor omului si de nerespectare a deciziilor obligatorii ale CCR, la DNA se impune in sfarsit o gandire sanatoasa sub mandatul noului procuror sef Marius Voineag (foto), tocmai in sensul de a se respecta deciziile Curtii Constitutionale, precum si drepturile fundamentale ale inculpatilor. Dovada este circulara emisa in 3 iulie 2023, de sefa Sectiei judiciare a parchetului anticoruptie, procuroarea Irina Munteanu.


 

Circulara trimisa catre toate birourile DNA recomanda procurorilor sa respecte deciziile CCR in ceea ce priveste prescriptia. Publicata de site-ul G4Media, circulara a fost emisa in contextul in care CJUE urmeaza sa pronunte, in 10 iulie 2023, o hotarare privind respectarea deciziilor CCR pe prescriptie, si dupa ce avocatul general al CJUE a pus concluzii in sensul aplicarii deciziilor CCR pe prescriptie, inclusiv in cazurile care privesc fraude cu fonduri europene (click aici si aici pentru a citi).

Revenind la circulara DNA, aceasta recomanda procurorilor anticoruptie trei linii de actiune:

-formularea de concluzii de incetare a procesului penal in cauzele in care s-a implinit termenul general de prescriptie;

-nu se vor mai formula cai de atac exclusiv pe gresita incetare a procesului penal;

-daca s-au exercitat deja cai de atac exclusiv pe gresita incetare a procesului penal se vor pune concluzii de respingere.

Practic, DNA nu face altceva decat sa aplice pozitia pe care alte parchete, inclusiv PICCJ, o au in dosarele cu fapte prescrise.


Prezentam fragmente din circulara DNA (documentul fiind atasat integral la finalul articolului):


“La nivelul conducerii DNA s-au decis urmatoarele:

1. Se vor formula concluzii de incetare a procesului penal in cauzele in care este implinit termenul general de presecriptie, inclusiv in acele cauze in care, pana in prezent, se invoca aplicarea directa a jurisprudentei de drept comunitar (problematica avuta in vedere de deciziile Curtii Constitutionale nr. 297/2018 si, respectiv, nr. 358/2022, asa cum au fost interpretate prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 67/2022 pronuntata de Completul pentru dezlegarea unei chestiuni de drept);

2. Nu se vor formula cai de atac – apel sau recurs in casatie – exclusiv pe gresita incetare a procesului penal in acele cauze in care, pana in prezent, se invoca aplicarea directa a jurisprudentei de drept comunitar. Aceasta nu inlatura obligatia de a verifica, in fiecare caz, corecta calculare a termenului general al prescriptiei;

3. In acele cauze in care s-au formulat deja cai de atac exclusiv pe gresita incetare a procesului penal invocandu-se aplicarea directa a jurisprudentei de drept comunitar, se vor formula concluzii de respingere ca nefondat a apelului/recursului in casatie anterior formulat, pe considerentul ca ulterior formularii caii de atac, au fost publicate Concluziile avocatului general in cauza C-107/23 PPU de pe rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Nu se vor retrage caile de atac formulate”.


Explicatiile DNA


Parchetul anticoruptie a emis si un punct de vedere, la solicitarea G4 Media, in legatura cu circulara trimisa catre birourile DNA. Astfel, DNA precizeaza urmatoarele:

1. Directia Nationala Anticoruptie asteapta prefigurata decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene urmand ca, dupa pronuntare, sa se adopte un punct de vedere unitar cu privire la efectele acesteia, referitor la activitatea de urmarire penala si la pozitia procesuala in fata instantelor judecatoresti.

La acest moment, s-a decis exclusiv ca DNA sa nu mai exercite cai extraordinare de atac (recurs in casatie) impotriva deciziilor instantelor prin care s-a constatat implinirea termenelor de prescriptie si s-a dispus incetarea procesului penal apreciindu-se, in baza datelor statistice existente, ca un astfel de demers nu se mai justifica, avand in vedere solutiile de respingere in astfel de cai de atac, deja formulate pe acest temei legal.

2. Adresa mentionata exprima exclusiv opinia conducerii Sectiei judiciar penale din cadrul DNA.

3. Principiul autonomiei procurorului permite exprimarea unor astfel de opinii juridice asupra problemelor de drept din activitatea judiciara, inclusiv in exercitarea atributiilor de procuror-sef sectie”.


Iata circulara DNA:

 


Comentarii

# Cetateanul date 4 July 2023 14:56 +298

Felicitari Domnule Procuror Sef! E un gest de normalitate si de profesionalism! Speram ca la nivelul Parchetului General sa nu mai avem circulare de genul «tempus regit actum» versus «mitior lex».A fost de rasul universului cosmic juridic! Puteti da o noua fata DNA -ului si deja ati inceput-o cu respectarea normelor elementare de drept si a suprematiei si suveranitatii Constitutiei si deciziilor CCR! Fiti uniti toti magistratii in apararea Constitutiei pentru a nu mai exista pe viitor asemenea atentate la drepturile magistratilor!Doar magistratii liberi si independenti mai pot apara Constitutia si suveranitatea tarii! Doar Constitutia ramasese nejecmanita!

# jUSTie date 4 July 2023 16:15 +56

DNA, in speta dl Voineag si dna Munteanu, ar fi trebuit sa astepte ziua de 10 iulie 2023. Motivat de faptul ca opinia AG e una si hotararea curtii e altceva. Aaaa, faptul ca hotararile curtii s-au aliniat in cele mai multe cazuri opiniilor AG e adevarat. Dar la fel de adevarat este ca au existat si exceptii. Adica hotararea curtii a fost in sens contrar opiniei AG. Altfel, laudabila initiativa unui procuror in functie de a-si asuma o chestiune de drept care nu ar fi trebuit sa ridice asa mari dileme nimanui. O inveti din facultate si o aplici fara discutii. Ar fi interesant de cunoscut cate astfel de dosare, in faza terminala, de prescriptie, sunt pe rolul MP si pentru ce infractiuni. Cu siguranta normarea muncii va contribui la reducerea numarului de dosare/infractiuni prescrise ..

# dulapul securelii ,pelticiunii si pierzaniei nationale date 4 July 2023 16:22 +369

TRAIASCA SUVERANITATEA CONSTITUTIEI si A DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE! JOS LABELE DE PE DREPTURILE MAGISTRATILOR ! TRAIASCA MAGISTRATII LIBERI si SUVERANI APARATORI AI CONSTITUTIEI! BRAVO DOMNULE.PROCUROR SEF! O LECTIE DE PROFESIONALISM si UN PAS BUN IN REABILITAREA IMAGINII INSTITUTIEI dupa atatea lulutzisme, macovisme, securisme, sorosisme, ciasme, hastagisme, oricum, numai neprofesionalisme! aista-i o opinie

# Cârcotaș date 4 July 2023 17:20 -1

Care e schepsisul de nu se retrag căile de atac declarate și se recomandă plasarea Ministerului Public în jenanta poziție de a mărturisi că au declarat apeluri/ recursuri în casație nefondate? Stângăcie sau obtuzitate?

# Cetatean date 4 July 2023 18:19 +283

Intr-o tara normala circulara aceasta trebuia trimisa imediat ce s-a publicat Decizia CCR in monitorul oficial. Intr-o tara si mai normala nici nu mai trebuia sa vorbim de circulare, pentru ca magistratii stiau ce au de facut! Intr-o tara normala niciun judecator nu admitea asemenea cerere!

# NU VEDEM PADUREA DE ARBORI ! date 5 July 2023 09:35 -103

Din ciclul "BUCURIA PROSTILOR"-Tara se numeste ROMANIA si are milioane de cetateni. Cetateni au drepturi si libertati similar cu drepturile cetatenilor UE sau ai intregului pamant. Vorbire se face despre "PRESCRIPTIE". OK sau OH (pt unii sefi), JOS LABELE DE PE MAGISTRATI (JUDECATORI SI PROCURORI?). Dar drepturilor celor ce pe bune ,infractorii( retractez -OAMENII CINSTITI "PRESCRISI") le-au furat bunurile, au devalizat institutiile bancare, au furat banul public, au ucis? Cine raspunde de "beneficiile prescriptiei"? Domnii Judecatori care au judecat ani de zile? - dar in special politistii "specialisti in domeniu" sub coordonarea celor "capabili sa faca CE VOR IN ACESTA TARA" (vorba unui clasic in viata). Aici cred ca se vorbeste despre "CASTA" si NU despre CONSTITUTIE. In CONSTITUTIE SCRIE ALTCEVA (nici de casta si nici de sistem !) Cat despre LEGE , are norme de aplicare ! Rusine ? la atati oameni "descurcareti"?. Raspunsul este de PRISOS.

# maxtor date 5 July 2023 09:57 0

e altfel de "decapare"......hartia trebuie reciclata!

# NU VEDEM PADUREA DE ARBORI ! date 14 July 2023 11:17 0

Nu doar raspunsul e de prisos. Inteleg "PUNCTELE DE VEDERE" dar, sunt de prisos. Necesara si urgenta era aparitia ,,prescrierii'' , pt a incerca (la cei ce "vor" ,tine) justificarea averilor din salariile astronomice DE BUGETARI fata de restul po******tiei. PROVENIENA AVERILOR ACUMULATE ESTE PROBLEMA, NU "SOPARLELE" BAGATE CU CONSTITUTIA SI LEGEA. Constitutia este valabila pentru TOTI SI NIMENI NU E MAI PRESUS DE LEGE! DAR ACESTEA SUNT PENTU A LINISTII PROSTIMEA. VA INTELEG INCAPATANAREA, NU ATRAGETI OPROBIUL PUBLIC ASUPRA TUTUROR MAGISTRATILOR SI OAMENILOR LEGII deoarece multi dintr-e ei chiar nu merita , sunt de calitate , dar, NU INTELEG ALATURAREA !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva