26 September 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SANCTIUNE IMBLANZITA – Inalta Curte a anulat pedeapsa aplicata de CSM judecatorului Ovidiu Iana de la Tribunalul Buzau constand in diminuarea indemnizatiei lunare brute cu 5% timp de o luna. Instanta suprema i-a aplicat avertisment pentru intarzieri in redactarea hotararilor judecatoresti. Pentru aceeasi abatere disciplinara, acelasi complet ICCJ i-a pastrat magistratei-asistente Felicia Chesculescu sanctiunea constand in taierea cu 15% a salariului pe 2 luni

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

14 September 2022 15:12
Vizualizari: 2759

Ziua de luni, 12 septembrie 2022, s-a dovedit oarecum norocoasa pentru judecatorul Ovidiu Iana de la Tribunalul Buzau, caruia Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM a vrut sa-i taie salariul cu 5% timp de o luna pentru neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile in termenele prevazute de lege – abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. r teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.Luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Iana a obtinut imblanzirea sanctiunii. Magistratii supremi Eugenia Puscasiu, Adrian Remus Ghiculescu (foto), Maria Hrudei, Simona Lala Cristescu si Veronica Magdalena Danaila au admis in parte recursul judecatorului buzoian, inlocuindu-i sanctiunea taierii din salariu cu cea a avertismentului (cea mai blanda pedeapsa disciplinara prevazuta de art. 100 din Legea 303/2004).


Redam minuta deciziei nr. 165/2022 din dosarul nr. 727/1/2022:


Admite recursul declarat de Iana Ovidiu impotriva hotararii nr. 29J din 15 decembrie 2021 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 26/J/2021. Caseaza in parte hotararea recurata si inlocuieste sanctiunea aplicata cu „avertisment”. Mentine, in rest, hotararea nr. 29J din 15 decembrie 2021 pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 26/J/2021. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 12 septembrie 2022”.


Iata minuta hotararii Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara din cauza nr. 26/J/2021:


Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Iana Ovidiu – judecator in cadrul Tribunalului Buzau.

In baza art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica domnului Iana Ovidiu – judecator in cadrul Tribunalului Buzau – sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 5% pentru o perioada de 1 luna' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.


Aceeasi abatere, alta solutie


Pe de alta parte, ghinionul a lovit-o pe Felicia Chesculescu, magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pentru aceeasi abatere disciplinara, dar in alt dosar, acelasi complet condus de judecatoarea Puscasiu i-a mentinut sanctiunea constand in reducerea cu 15% a indemnizatiei lunare brute timp de 2 luni. Coincidenta face ca sanctiunea avertismentului, primita din partea ICCJ de catre judecatorul Ovidiu Iana, sa apara in opinia separata de la CSM cu privire la Felicia Chesculescu.


Prezentam minuta deciziei ICCJ nr. 1662/2022 din dosarul nr. 777/1/2022:


Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Chesculescu Felicia impotriva Hotararii nr. 20J din 17 noiembrie 2021 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 12/J/2021. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 12 septembrie 2022”.


Prezentam minuta Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara din cauza nr. 12/J/2021:


Cu unanimitate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Chesculescu Felicia – magistrat-asistent in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu majoritate,

In baza art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Chesculescu Felicia – magistrat-asistent in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 15% pentru o perioada de 2 luni' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata doar in ceea ce priveste individualizarea sanctiunii, respectiv in sensul aplicarii doamnei Chesculescu Felicia – magistrat-asistent in cadrul inaltei Curti de Casatie si Justitie a sanctiunii disciplinare constand in 'avertisment' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.


sursa foto: Juridice.ro

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.09.2022 – Paranghelie la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva