25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SANTAJ LA MAGISTRATI – Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei avertizeaza: “Justitia a devenit controlata de serviciile secrete... Desfiintarea SIPA nu s-a realizat niciodata in mod efectiv... Arhiva SIPA a ramas in continuare la SRI, care a preluat atat lucratorii SIPA, cat si activitatea acestuia... Un prim pas pentru o Justitie independenta ar fi obligarea SRI la publicarea arhivei SIPA pe care o detine si predarea sa catre CNSAS”

Scris de: George TARATA | pdf | print

13 May 2015 11:46
Vizualizari: 8251

Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei atrage atentia asupra controlului pe care serviciile de informatii il exercita in continuare asupra judecatorilor si procurorilor. Iar acest lucru se intampla si prin intermediul arhivei SIPA, care a fost preluata de SRI, unde se afla in continuare.

Intr-un articol postat pe site-ul amjust.ro, intitulat “Pe cand publicarea arhivei SIPA”, Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei aminteste ca Serviciul Intern de Protectie si Anticoruptie a fost desfiintat, oficial, de fosta ministresa a Justitiei Monica Macovei (foto stanga). Asociatia mentioneaza si declaratie care ar fi fost facuta de fostul consilier al lui Macovei, judecatorul Cristi Vasilica Danilet (foto dreapta), conform careia dosarele SIPA ar fi fost distruse, cu exceptia celor din perioada 2001-2005, dar si faptul ca dosarele SIPA ar fi fost studiate de echipa Monicai Macovei.


Cert este ca, sustine Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei, arhiva SIPA se afla in continuare la SRI, care a preluat atat lucratorii, cat si activitatea Serviciului Intern de Protectie si Anticoruptie. Asociatia precizeaza ca desfiintarea SIPA nu s-a desfiintat niciodata efectiv, asanarea sistemului putandu-se realiza doar prin inlaturarea magistratilor santajabili. “Justitia a devenit astfel controlata de serviciile secrete”, afirma Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei, care precizeaza ca un prim pas pentru o Justititie independenta ar fi obligarea SRI la publicarea arhivei SIPA si la predarea sa catre CNSAS.

Iata postarea Asociatiei pentru Monitorizarea Justitiei:

SIPA (Serviciului Intern de Protectie si Anticoruptie) era un fel de SRI in Justitie. Infiintat in 1991 de catre Ministrul de Justitie Mircea Ionescu Quintus, sub guvernarea lui Teodor Stolojan, pentru supravegherii activitatii infractionale din penitenciare, s-a transformat ulterior intr-un serviciu secret de urmarire si santajare a magistratilor. Avea personal propriu care facea dosare de urmarire informativa pentru magistrati, recruta si tinea legatura cu magistrati si, la nevoie, ii santaja cu informatiile dobandite.

Din 1997, sub influenta lui Valeriu Stoica, pe atunci Ministru al Justitiei, SIPA a trecut in subordinea acestuia.

In 2005, Monica Macovei, in calitate de Ministru al Justitiei, a desfiintat oficial serviciul. Cristi Danilet, la acel moment consilier personal al Ministrului Justitiei, a afirmat ca dosarele au fost distruse, cu exceptia celor acoperind perioada 2001-2005. Nu a explicat de ce acestea ar fi fost pastrate.

Cert este ca, asa cum rezulta din declaratiile sale, inainte de a le distruge si a le preda SRI, dosarele au fost studiate de echipa Monicai Macovei, informatii pretioase fiind culese, in mod cert de real folos ulterior in cariera. Este greu de presupus ca aceste dosare ar fi continut doar informatii compromitatoare despre viata amoroasa a magistratilor, asa cum lasa sa se intelega Cristi Danilet.

Utilitatea acestui serviciu a fost insa resimtita de catre Catalin Predoiu care, dupa ce a ajuns Ministru al Justitiei, a cerut, fara succes, refiintarea SIPA, cu alte cuvinte readucerera sistemului informativ in subordinea sa.

Arhiva SIPA a ramas in continuare la SRI, care a preluat atat lucratorii SIPA, cat si activitatea acestuia.

Traian Basescu cunoaste toate acestea, pentru ca, daca ne uitam la personajele implicate in istoria SIPA, observam ca toti au fost oameni apropiati fostului Presedinte: Teodor Stolojan, Valeriu Stoica, Monica Macovei, Cristi Danilet, Catalin Predoiu.

Desfiintarea SIPA nu s-a realizat niciodata in mod efectiv.

Traian Basescu, Monica Macovei si echipa sa nu au dorit niciodata asanarea sistemului judiciar, asa cum afirma in mod public.

Acest lucru s-ar fi putut realiza doar prin publicarea dosarelor SIPA si inlaturarea magistratilor santajabili din sistemul judiciar.

Or, prin mutarea arhivei la SRI si secretizarea sa nu s-a facut altceva decat sa se perpetueze situatia deja creata in 1991.

Justitia a devenit astfel controlata de serviciile secrete.

Traian Basescu afirma ca a asteptat sa devina “o persoana libera” pentru a critica Justitia si serviciile secrete, pentru a spune un lucru pe care AMJ il afirma de foarte mult timp, inca din timpul mandatului sau: Justitia este dominata de servicii, magistratii nu sunt independenti si nu raspund doar in fata legii, ci si in fata agentului de legatura.

In realitate, atat timp cat a fost Presedinte, Traian Basescu a profitat de situatia pe care a perpetuat-o, iar acum, speculeaza ca si ceilalti informatiile detinute si ameninta cu devoalarea magistratilor acoperiti, moneda de schimb fiind imunitatea sa si a camarilei sale.

In declaratiile sale recunoaste chiar ca a construit un sistem de interdependenta in interiorul SRI si al Justitiei, insa spune ca aceasta a avut ca scop doar condamnarea celor vinovati.

Aceste declaratii se traduc in: alegeam oamenii pe care eu ii consideram vinovati, sau incomozi, iar sistemul pus la punct de mine lucra pentru condamnarea acestora.

Iar acum, acest mecanism lucreaza impotriva sa. Si-a ales un alt stapan iar Traian Basescu este nemultumit si critica acerb sistemul pe care l-a tutelat.
Astfel de discursuri nu sunt insa de natura sa intereseze opinia publica si societatea civila, in lipsa unei finalitati concrete si legale.
Justitia nu poate sa fie independenta atat timp cat magistratii raspund in fata altcuiva decat a propriei constiinte si a legii. Justitia nu trebuie sa fie nici a lui Traian Basescu, nici a lui Victor Ponta, nici a lui Klaus Johannis. Iar Romania a ajuns intr-un punct in care Justitia nu mai poate redeveni independenta decat cu sacrificii in randul magistratilor si a celor care ii controleaza.

De aceea, AMJ solicita domnului Basescu, sa faca dezvaluiri complete cu privire la magistratii corupti, santajabili, recrutati de servicii pentru ca aceste informatii sunt de interes public si sunt de natura sa duca la asanarea sistemului de Justitie.

Iar institutional, un prim pas pentru o Justitie independenta ar fi obligarea SRI la publicarea arhivei SIPA pe care o detine si predarea sa catre CNSAS”.

Comentarii

# elba date 13 May 2015 13:22 +2

gresit. arhiva e la ANP cea mai mare parte, si la sediul MJ, bine tinuta sub lacatele puse de moni macovista!

# nu prea îi era simpatic acest departament date 13 May 2015 18:15 +4

Cristi Dănileț: „Monica Macovei a desființat SIPA, a fost o chestie proprie a ministrului, căreia nu prea îi era simpatic acest departament”. promopres.depindedenoi.ro

# Cristi Dănileț date 13 May 2015 18:57 -3

„Adevarul e insa ca noi nu meritam persoane precum Monica Macovei. Adevarul e ca poporul roman se zbate intr-o mediocritate cronica deja care nu mai cunoaste limita.”

# Ministerul de Justiţie a păstrat dosarele din 2001-2005 date 13 May 2015 18:41 +1

"Fondatorul SoJust Danileţ (care a făcut parte din echipa lui Macovei) a spus consilierilor politici că SIPA era în esenţă serviciul propriu de informaţii al Ministerului de Justiţie, care avea scopul de a spiona vieţile private ale judecătorilor, procurorilor, oficialilor din instanţe şi chiar a cetăţenilor de rând. El le-a văzut dosarele care conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosare medicale potrivit cărora unele judecătoare au făcut avorturi (...) Danileţ a divulgat că deşi dosarele de dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul de Justiţie a păstrat dosarele din 2001-2005, în două încăperi mici accesibile Ministrului de Justitţe", se arată în telegrama cu subiectul "O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România", care ar fi fost trimisă în 2009 la Washington de Ambasada SUA din România. http://www.mediafax.ro/social/wikileaks-danilet-a-divulgat-ca-a-vazut-dosare-sipa-despre

# unul din lumea cea mare date 13 May 2015 14:54 +4

isi aduce cineva aminte cind va spuneam ca SIPA nu s/a desfiintat si ca este ,, alive and kicking,, sub denumirea ,,al saptelea trib pierdut,,(doar citiva initiati din mj stiau).....se pare ca confirmarile incep sa vina......mai tirziu,dar vin!!!!

# obiectiva date 13 May 2015 19:34 +6

SRI ul e in toate, e in tine, e in mine, e in toate cele ce rad sub soare !  :P :P :P

# geo date 13 May 2015 16:10 +6

:D mama, ce 4pezi in foto! :P

# Marcos date 13 May 2015 20:12 +5

Cunosc fenomenul. Doamna Macovei cunoaste bine situatia. Reusita ei in politica si viata sociala se datoreaza in mare masura informatiilor pe care le are din dosarele SIPA. Da,acel serviciu de informatii,infiintat pe timpul d-nei Stanoiu,culegea informatii si despre "justitie",nu numai din penitenciare. In loc sa lase serviciul sa lucreze,sa demaste retelele mafiote de politisti,avocati,procurori,judecatori l-au desfiintat. A trebuit sa treaca peste 10 ani ca sa se ajunga tot acolo,la judecatori,/avocati/procurori corupti,chiar si la cel mai inalt nivel.Unii au lucrat lamintelegere cu persoane condamnate.Cunosc destule asemenea cazuri,unele inca nedescoperite,darrr degeaba. Acum este prea tarziu. Mafia inca lucreaza,mana in mana cu politicul.

# obiectiva date 13 May 2015 20:54 +6

eu, la judecatorii si porcurorii care au conclucrat si lucrat fructuos cu SRI ul le-as pune o STAMPILA DIRECT IN FRUNTE..de nesters......SECURIST..si le-as da asa drumul pe strada.....sa vad daca au curaj sa infrunte multimea .......pe care au judecat-o.... ca niste securisti stalinisti....macar daca erau securisti nationalisti, .....DACA LEGEA SPUNE CA E INTERZIS SI TREBUIE SA PARASESTI SISTEMUL , eu i-as baga si pe puscarie pentru FALS in declaratii, DE CE O FAC cu indarjire ??? incalca legea mai abitir ca ultimii ciobani desi ar trebui saq fie primii care sa o respecte ........

# Doroftei Ilie date 29 May 2015 16:15 0

Asta-i justitie !? HMMM !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva