27 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

SANTAJUL DNA IMPOTRIVA JUDECATORILOR, MASCAT DE STELICA – Disperat sa desfiinteze SIIJ, ministrul Justitiei Stelian Ion a iesit cu o gogorita: magistratii sa fie din nou anchetati de DNA, dar dosarele lor sa nu fie instrumentate de structurile parchetului anticoruptie din circumscriptia in care isi desfasoara activitatea. Impunerea unei asemenea “interdictii” nu elimina presiunile si santajul DNA la adresa judecatorilor. UDMR il calca pe ochi pe DJ Stelica: “Bazaconii de gradinita”

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 July 2021 14:27
Vizualizari: 7182

Atat de disperat este ministrul Justitiei Stelian Ion (foto), zis “DJ Stelica”, sa desfiinteze Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), desfiintare care ar bloca automat dosare precum cel in care este vizata userista Clotilde Armand, incat face propuneri de-a dreptul trasnite. Stelian Ion avanseaza mai nou varianta ca DNA sa aiba iar competenta in anchetarea magistratilor, dar dosarele acestora sa nu fie instrumentate de structurile parchetului anticoruptie din circumscriptia in care judecatorul sau procurorul pus sub acuzare isi desfasoara activitatea.


 

Stelian Ion a dat publicitatii miercuri, 21 iulie 2021, pe Facebook, noua propunere pe care a inaintat-o coalitiei de guvernare pentru desfiintarea SIIJ. Astfel, ministrul Justitiei doreste introducerea unui articol in Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor potrivit caruia magistratii care au calitatea de suspect sau inculpat in dosare instrumentate de DNA, DIICOT sau parchete de pe langa curti de apel pot cere trimiterea cauzelor la structuri de parchet dintr-o circumscrimptie invecinata cu cea in care respectivul magistrat isi isi desfasoara activitatea. Spre exemplu, un magistrat din judetul Alba sa nu poata fi anchetat de DNA Alba, ci de structura parchetului dintr-o circumscriptie invecinata (precum DNA Brasov, DNA Mures, DNA Cluj, DNA Timisoara, DNA Oradea, DNA Craiova sau DNA Pitesti), respectandu-se practic circumscriptiile curtilor de apel.


Propunerea lui Stelica nu e o garantie ca DNA nu va comite abuzuri impotriva magistratilor


Propunerea lui Stelian Ion nu este insa decat praf in ochi, din punctul nostru de vedere. O “interdictie” impusa unui parchet (DNA, DIICOT sau parchet de curte de apel) de a ancheta un magistrat care isi desfasoara activitatea in aceeasi circumscriptie cu cea a parchetului nu reprezinta deloc o garantie ca nu vor fi comise abuzuri impotriva judecatorului sau a procurorului vizat. O asemenea interdictie nu elimina riscul ca, spre exemplu, dosarul deschis de DNA impotriva unui judecator care solutioneaza cauze trimise in instanta de catre DNA (indiferent de serviciul teritorial al DNA care instrumentase speta) sa fie folosit de parchetul anticoruptie pentru a santaja si pentru a pune presiune pe respectivul judecator, astfel incat acesta sa pronunte solutiile dorite de procurori. Ceea ce vrea Stelian Ion cu o asemenea propunere este, in opinia noastra, doar o mascare a santajului DNA impotriva magistratilor. De altfel, aceasta este miza desfiintarii SIIJ (pe langa blocarea dosarului lui Clotilde Armand): ca dosarele cu magistrati sa ajunga din nou la DNA, pentru ca judecatorii sa fie intimidati si constransi prin dosarele fabricate de DNA sa ia parte la executiile judiciare ale Directiei Nationale Anticoruptie.


Capcana ministrului


Pe de alta parte, propunerea lui Stelian Ion mai contine o capcana. Mai exact, este vorba despre prevederea conform careia “masura trimiterii cauzei la un alt parchet sau, dupa caz, serviciu teritorial nu afecteaza actele indeplinite si masurile dispuse anterior”. Cu alte cuvinte, se poate ajunge in urmatoarea situatie, des intalnita la DNA: magistratul este chemat la parchetul anticoruptie din circumscriptia in care isi desfasoara activitatea, i se aduce la cunostinta invinuirea (deci faptul ca este suspect), iar in aceeasi zi primeste calitatea de inculpat. Practic, dosarul este ca si facut. Ulterior, cauza pleaca la alt serviciu teritorial al DNA (invecinat), care, avand in vedere prevederea ca “masura trimiterii cauzei la un alt parchet sau, dupa caz, serviciu teritorial nu afecteaza actele indeplinite si masurile dispuse anterior”, mai poate face o audiere sau un act formal, dupa care emite rechizitoriul si trimite in judecata magistratul. Cu alte cuvinte, dosarul a fost instrumentat de parchetul anticoruptie din circumscriptia in care magistratul vizat isi desfasora activitatea, in pofida interdictiei din propunerea lui Stelian Ion, serviciul teritorial unde a ajuns ulterior cauza nefacand altceva decat sa finalizeze ancheta cu rechizitoriu.

Mai mult, in propunerea lui Stelian Ion se vorbeste despre posibilitatea ca magistratul care are calitatea de “suspect sau inculpat” sa ceara trimiterea la alt serviciu. Ceea ce inseamna ca un magistrat cercetat intr-un dosar in care inca nu a inceput urmarirea penala in personam si nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa trebuie sa astepte sa devina suspect sau inculpat pentru a cere mutarea dosarului la o structura de parchet din circuscriptia vecina, fara sa poata face acest lucru in faza urmaririi penale in rem, desi el este vizat de cauza aflata in instrumentare.


Iata explicatiile ministrului Justitiei Stelian Ion privind noua propunere facuta in coalitie in legatura cu desfiintarea SIIJ:


“O cerinta esentiala pentru mine este, pe de o parte, sa desfiintam SIIJ complet, nu doar sa-i schimbam eticheta sau sediul si, pe de alta parte, este de a reface competentele DNA, DIICOT si ale celorlalte parchete. In aceste limite, pot fi acceptate solutii de deblocare si chiar am propus, in urma dezbaterilor, o varianta de lucru care merge pe linia proiectului Guvernului.

De cand desfiintarea SIIJ este blocata politic de UDMR, au fost publicate:

Raportul MCV, care saluta proiectul Guvernului,

Opinia Comisiei de la Venetia, care recomanda eliminarea amendamentelor introduse la Camera Deputatilor si, foarte important, restabilirea competentei parchetelor specializate, precum DNA si DIICOT,

Raportul privind statul de drept al Comisiei Europene, care sustine desfiintarea SIIJ.

Examenul final pe care il avem de dat este ridicarea MCV, iar MCV nu se incheie pana nu trecem aceste restante din angajamentele asumate

Propunere prezentata in cadrul coalitiei:

Articol unic: Dupa articolul 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, art. 95/1, cu urmatorul cuprins:

'Art. 95/1 – (1) La cererea judecatorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat intr-o cauza de competenta parchetului de pe langa curtea de apel in a carui circumscriptie isi desfasoara activitatea, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie dispune trimiterea cauzei spre solutionare unui parchet egal in grad si invecinat cu parchetul care efectueaza urmarirea penala.

(2) Cererea formulata potrivit alin. (1) se depune la parchetul care efectueaza urmarirea penala, care o inainteaza de indata procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In termen de cel mult 3 zile de la primirea cererii, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie dispune trimiterea cauzei spre solutionare unui parchet egal in grad si invecinat cu parchetul care efectueaza urmarirea penala.

(3) La cererea judecatorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat intr-o cauza de competenta Directiei Nationale Anticoruptie, respectiv a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, daca acesta isi desfasoara activitatea in circumscriptia serviciului teritorial care efectueaza urmarirea penala, procurorul-sef al respectivei directii dispune trimiterea cauzei spre solutionare unui serviciu teritorial invecinat. Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator.

(4) In situatiile prevazute la alin. (1) si (3), masura trimiterii cauzei la un alt parchet sau, dupa caz, serviciu teritorial nu afecteaza actele indeplinite si masurile dispuse anterior”.


UDMR nu da inapoi: “Domnul Stelian manipuleaza”


Pe de alta parte, bravo lor, liderii UDMR nu renunta la amendamentul care prevede ca DNA sa nu primeasca din nou competenta in anchetarea magistratilor. Mai mult, UDMR l-a contrat extrem de dur pe ministrul Justitiei Stelian Ion, dupa ce acesta a acuzat Uniunea Democrata Maghiara din Romania ca blocheaza desfiintarea SIIJ. In acest sens, intr-o declarartie acordata postului de radio RFI, liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor, Csoma Botond, a precizat ca ministrul Justitiei manipuleaza si spune bazaconii de gradinita:

Este un blocaj pe acest aspect. Eu am propus ieri (n.r. - marti, 20 iulie 2021) la sedinta coalitiei sa purcedem la treaba privind reforma in justitie, pentru ca sunt foarte multe alte probleme pe care trebuie sa le rezolvam in domeniul justitiei. Nu inteleg de ce domnul ministru se cramponeaza de acest singur subiect. Domnul Stelian are o abordare absolut politicianista si manipuleaza. A spus zilele trecute ca noi nu dorim ca MCV-ul sa fie ridicat si ca noi facem jocul Ungariei, ca Ungaria nu vrea ca Romania sa intre in Schengen. Cum poti sa spui ca ministru al Justitiei asemenea bazaconii de gradinita?”.

Comentarii

# MN date 21 July 2021 15:20 +114

asta care are si calitate de escroc prin modul cum a inselat primaria Constanta pentru o amarata de garsoniera. el a fost pus de Barna cu tema clara de a desfinta SIIJ si prin asta scapa pe Barna, Clotide, Kovesi, Mihai Ban, Maior si Coldea... numai ca UDMR demonstreaza inca odata ca sunt oameni de cuvant si nu accepta manevrele lui. oricum felicitari Ungurilor

# Sile date 21 July 2021 17:20 +45

E mai lung lantul cu santajul ... DNA si PITICOT santajati de SRI care-s slugile CIA din colonie. Pana nu dizolvati serviciile secrete de paraziti si eventual raman o mana de oameni , 25% pe interior si 75% pe externe , nu veti avea viata linistita si fara de sclavie. Serviciile va sclavagesc indirect prin bugetul alocat de politicieni de******, au scapat de sub control ! De cand n-ati mai vazu televizat un raport al acestor paraziti , cu rezultatele obtinute si pe ce au cheltuit banii dvs ? :-*

# Lorenzo de Medici date 21 July 2021 17:38 +101

Prostia și infantilismul acestui specimen urât mirositor al noului val de așa-ziși ”progresiști” (de parcă cineva și-ar fixa ca obiectiv regresul, nu progresul) a atins noi culmi de ”progres și civilizație”. Individul e atât de plat la creier, încât nu poate să înțeleagă că, în afară de useriștii lui pește prăjit, nimeni, dar chiar nimeni, dintre cei care mai au 2 neuroni legați între ei, nu dorește revenirea la epoca stalinistă de dată recentă, din perioada 2014-2018. Așa că, Stelică, care o are Mică (mintea, nu altceva), lasă gargara de doi bani găuriți și vezi-ți de fișa postului, cât mai faci umbră la minister ! Lasă prostiile și nu mai alerga după secții verzi pe pereți, că nu de asta te plătesc cetățenii României, măi avocat ratat ce te găsești !

# Ultimul Charlot date 21 July 2021 19:41 +7

Deci dă înapoi Stelică. Deci...puie

# Mehedinti date 21 July 2021 20:34 +5

Astea-s propunerile SECU. A lu' Sefu' la campu' tactic.....nu-l duce pe Dj Stelica capu' la asemenea tampenii

# maxtor date 22 July 2021 03:05 -8

shantaj,shantaj,macar Portocala era straight,heterosecsual.....

# santinela date 22 July 2021 06:09 +5

Deci cind esti incompetent,"nestiutor" de carte,h-rezist de cea mai joasa speta,esti de tot,nu poti fi mai putin.Asta demonstreaza acest ciumpalac de ministru !

# JOS dna date 22 July 2021 08:29 +15

:zzz :lol: :eek: MASKRICIULE, cine dracu' te dirijeaza, LOAZA CE ESTI??? :zzz

# Hop si Eu date 22 July 2021 11:49 +1

Are dreptate MN si ma alatur lui spunand si eu Bravo UDMR !. Mascariciul asta de DJ a fost si asa va ramane pana la sfarsitul vietii sale ,un jalnic avocat de oficii. De la Radu Mazare mai primea si el cate un caz in care reprezenta Primaria in litigii cu diversi amarati ce fusesera amenadati, niciodata vreun caz de rasunet ce presupunea ca tu, aparator al primariei, cea din urma intotdeauna in postura de parata, sa stii carte nene. Ca rasplata l-a miluit Mazare cu o parlita de garsoniera , dar nu l-a luat cu el in PSD, pentru ca si-a dat seama cat ii de loaza. Si, asa din fronda ca PSD-ul i-a dat reject, a ajuns el in USR si le-a promis neomarxistilor sai Barna, Clotilde & Co ca desfiinteaza el SIIJ si-i va scapa de belele.

# Hop sie Eu date 22 July 2021 12:05 +15

Si, o sa vedeti oameni buni ca Javretele asta va insista in prostia lui slugarnica pana cand Barna va zice : Nu vrea UDMR sa iasa de la guvernare ptr ca nu-i de acord cu elucrubatiile lui DJ al nostru, IESIM NOI. Numai ca si Barna cu capul sau in forma de sfecla , al lui DJ are forma de gulie, ceva mai mic si-i sta si creierul lejer intransa, nu realizeaza ca iesind de guvernare PSD-ul nu va sustine un guvern minoritar PNL_USR si, deci, va cadea. Iar PSD a aratat sustinut ca se vor lupta ca SIIJ sa nu fir desfiintata. Vom avea deci,caderea guvernului, DJ si Sfecla Barna = looseri, iar PSD cu UDMR, AUR si Sosoaca ii vor da flit lui DJ cu desfiintarea SIIJ.

# Mauro date 22 July 2021 23:36 +9

Vă dați seama că acest țonțonel autodeclarat persoana cu handicap, e acum ministrul justiției? Unde va ajunge Romania?

# Hop si Eu date 23 July 2021 10:33 +6

Ca gandurile care ma bantuiau ieri nu sunt departe de adevar , iata ca vine Ghinea in sprijinul lui DJ Handibelul Stelica si declara public ca, avand in vedere incapatanarea UDMR de a nu fi de acord cu DJ Handibelul si cu USR, va trebui sa existe urgent o discutie serioasa in partid (USR-PLUS sau poate numai USR ) daca vor mai ramane in acest guvern. Buun !. Va cadea Catzu. Eu zic ca nu. PSD va sta la cutie si va sustine un guvern minoritar PNL+UDMR + Minoritati , dar il va toca pana la alegerile la termen dupa cum le va fi voia. Si in loc de desfiintarea SIIJ o sa vedeti frati romani ca se desfiinteaza DNA si DIICOT. De ce ? Pentru ca sunt neconstitutionale. Doar Parchetul General cu structurile sale teritoriale sunt infiintate cu temei constitutional. Ha, ha, ha, ce voi mai rade !.

# Petrichei Ana date 23 July 2021 14:49 +4

,,O cerinta esentiala pentru mine este".Cand ai fost tu esential in viata asta? Ai curaj sa raspunzi?RASPUNS:NICIODATA!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.05.2024 – Dosar cu procurori DNA si judecatori, trimis la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva