25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SAR IN AER EXPERTIZELE LA BEIRUT – Exclusiv: Raportul de expertiza tehnica judiciara-electroenergetica efectuat in dosarul Beirut de la Constanta, care demonstreaza ca incendiul in care au murit 3 tinere arse de vii nu a fost provocat de "particulele de praf de faina", cum a retinut procurorul "Colectiv": "Instalatia electrica, identificata ca improvizata, a constituit cauza principala a incendiului... Localizare, cu maxima probabilitate, a focarului initial al incendiului in Legendary Pub"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

9 June 2019 18:26
Vizualizari: 10082

Rasturnare de situatie in dosarul Beirut! Lumea Justitiei va prezinta in exclusivitate documentul care schimba radical judecata in apel a dosarului privind incendiul de la Restaurantul Beirut din Constanta, in care trei tinere au murit arse de vii, fara a putea sa mai iasa din camera, desi usa era deschisa. Este vorba despre Raportul de expertiza tehnica judiciara-electroenergetica intocmita de expertul tehnic judiciar dr.ing. Nicoleta-Corina Cretu, care arata ca incendiul de la Restaurantul Beirut nu a izbucnit din cauza particulelor de praf de faina care au iesit din cuptorul de lipii si s-au dus pe hornul de beton, unde au atins grinda de lemn situata la aproximativ 5 metri inaltime, luand foc instant, astfel cum au stabilit expertii INSEMEX, si a retinut in rechizitoriu procurorul PICCJ Mihai Eduard Ilie, cunoscut ca "procurorul Colectiv".


Conform concluziilor expertului tehnic judiciar Corina Cretu, cauza principala a incendiului de la restaurantul Beirut a fost "instalatia electrica, identificata ca improvizata", atentie, in clubul Legendary Pub (intimat parte civila in dosar), local situat perete in perete cu camera-vestiar a celor 3 fete, la mansarda cladirii in care se afla si restaurantul Beirut. Distrugerea instalatiei de la clubul Legendary Pub a fost determinata de "modul neconform in care a fost realizata, prin nerespectarea in totalitate a prevederilor legale din domeniul energiei electrice si a normelor tehnice aplicabile in utilizarea energiei electrice la consumatori", care a permis astfel supraincalzirea uneia dintre cele 3 aeroterme aflate in club (neomologate/neautorizate), care erau montate la tabloul improvizat secundar din locatie (foto 1 si 2).

Devastatoarea concluzie la care a ajuns expertul tehnic judiciar vine dupa circa 4 ani de procese, 4 ani in care s-a refuzat cu vehementa efectuarea unei exertize tehnice electrice, desi partile din dosar au solicitat acest lucru atat in faza urmaririi penale, cat si in faza cercetarii judecatoresti de la fond, la Judecatoria Constanta.

Atat procurorul "Colectiv" Mihai Eduard Ilie, cat si tanara judecatoare Mara Isabella Iacob de la Judecatoria Constanta s-au opus efectuarii unei expertize electrice, mergand la sigur pe mana expertilor INSEMEX care au luat drept cauza principala a izbucnirii incendiului "particulele de praf de faina".

Regretabil, niciunul dintre cei implicati in dosar nu a tinut cont de alte concluzii extrajudiciare, ori de studii si experimente, care aratau ca era imposibila aprinderea unei grinzi de lemn (care arde la 440 grade) cu o particula de praf de faina (care s-ar aprinde la 458 grade), ce iese dintr-un cuptor a carui temperatura nu depasea 305 grade, si la care nu era necesara racordarea la un horn. Mai mult decat atat, s-a ignorat complet si faptul ca particulele de praf de faina nu aveau cum sa iasa pe horn, cuptorul prevazand eliminarea acestora doar prin usa din fata, pe unde erau bagate lipiile in cuptor.

Raport: "Localizare, cu maxima probabilitate, a focarului initial al incendiului este in instalatia electrica interioara din Clubul Legendary Pub, dupa tabloul electric secundar, montat pe peretele de langa vestiar"

Judecatorii Valentina Boboc si Dan Iulian Nastase de la Curtea de Apel Constanta au luat in considerare aceasta varianta si au admis expertizarea instalatiei electrice, care a relevat printre altele faptul ca:

-In jurul orelor 22.30, tensiunea electrica din camera-vestiar a celor 3 fete, a fost intrerupta in timp ce in zona restaurantului Beirut activitatea se desfasura normal. Aceasta "pana" de curent a coincis cu incendiul din clubul Legendary Pub, provocat de supralimentarea unei aeroterme.

-Conform expertizei, intreruperea curentului la Legendary Pub si in camera-vestiar a fetelor a fost posibila intrucat in mansarda in care se aflau cele trei tinere fusese montat un bec legat la instalatia electrica a clubului;

-Punctul initial de producere a incendiului a fost localizat in zona spatelui barului din Legendary Pub, la nivelul acoperisului mansardei, aspect confirmat de aparitia fumului la partea superioara a incaperilor, ipoteza sustinuta si de declaratiile martorilor audiati de-a lungul timpului;

-La fata locului s-au deplasat reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Constanta, care au retinut ca in timp ce din localul Legendary Pub erau evacuate persoanele, in bucataria restaurantului Beirut, unde se afla cuptorul care, conform rechizitoriului, a reprezentat cauza tragediei, activitatea se desfasura normal;

-Daca prin absurd, se arata in Raport, incendiul ar fi izbucnit de la grinda de lemn din bucatarie, prima incapere in care ar fi fost intrerupta energia electrica si s-ar fi simtit prezenta fumului ar fi fost bucataria. Or, astfel cum au retinut si reprezentatii ISU la acea data, in bucataria restaurantului Beirut, la ora la care din Legendary Pub erau evacuati oamenii, activitatea se desfasura fara incidente.

Intamplator, dupa ce acest Raport a fost inaintat instantei cu concluziile de mai sus, au inceput si presiunile in dosar, judecatoarea Boboc cerandu-se recuzata, ori facand cereri de abtinere, iar judecatorul Nastase intrand in concediu medical.

In final, dupa atasarea Raportului de expertiza tehnica judiciara electroenergetica si dupa mai multe amanari de pronuntare in apel pe dosarul Beirut, completul de judecata a decis repunerea cauzei pe rol.


Publicam in continuare pasaje relevante din cuprinsul Raportul de expertiza tehnica judiciara-electroenergetica:

"In urma etapei a doua a expertizei, au fost prelevate doua probe reprezentand barete cu sigurante montate, deteriorate de efectul termic, aflate pe podeaua Clubului Legendary Pub, in stanga zonei de acces catre grupurile sanitare si magazia societatii comerciale, ambele probe fiind preluate de expertul numit de instanta de judecata. Cele doua barete cu sigurante au fost gasite in imediata vecinatate a aerotermei de 15 kW, aspect care dovedeste existenta unui tablou electric secundar improvizat, de la care au fost alimentate diverse receptoare electrice in bar, cu conductoare electrice aflate pe podeaua din lemn a mansardei. In zona din spatele barului au existat mai multe conductoare electrice, pentru alimentarea receptoarelor inventariate, aspect consemnat si in declaratiile martorilor din dosar.

Tabloul electric secundar, improvizat, din zona aerotermei supraincalzite (...) era alimentat la tabloul electric montat pe peretele vestiarului din mansarda, identificat in fotografiile existente la dosar. Existenta tabloului secundar poate fi confirmata in urma analizei fotografiei din anexa 9, in care cablul de alimentare cu energie electrica, al aerotermei de 15 kW, cu carcasa adusa la incandescenta, este pozat pe podeaua de lemn a Clubului si este directiont catre acest tablou electric improvizat. (...)

In fapt, la data de 05.04.2014, in jurul orei 22.30, in imobilul din Bulevardul Tomis, nr. 122, a fost sesizat un incendiu in partea superioara a mansardei, moment la care s-a procedat la evacuarea persoanelor aflate in imobil si stingerea incendiului, de catre grupul de interventie al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Constanta.

In zona Legendary Pub SRL, in mansarda imobilului, tensiunea electrica a fost intrerupta aproximativ la momentul sesizarii fumului in club, (declaratia numitei Buirencu Nicoleta, care a mentionat aparitia fumului in vestiar dupa stingerea becului din incinta) in jurul orei 22.30, in timp ce tabloul general al imobilului, aflat pe peretele de la intrarea in str. Tudor Vladimirescu, a ramas in continuare sub tensiune, inca 20 minute, asigurand prezenta tensiunii electrice in spatiile utilizate de SC Group Global DMS SRL si SC Middle East Parteners SRL, respectiv parterul imobilului si partial la etajul Restaurantului Beirut, pana la ora 22:50:40, conform inregistrare video prezentata in cadrul expertizei tehnice.

Vestiarul de la mansarda imobilului a fost alimentat cu energie electrica, respectiv un corp de iluminat (un bec), din instalatia electrica de utilizare a SC Legendary Pub SRL, aspect care confirma disparitia tensiunii la vestiar odata cu intreruperea tensiunii electrice la Clubul Legendary. (...)

La lucrarea efectuata la fata locului, s-a constatat faptul ca instalatia improvizata, executata si utilizata in Bulevardul Tomis, nr. 122, de catre cele trei societati comerciale, a prezentat pericole de incendiu pentru materialele din apropiere si nu a fost montata la distante suficiente fata de materialele combustibile din proximitate.

Astfel, in cadrul evaluarii de la fata locului, au fost identificate elemente de instalatie electrica improvizata, existente in toate spatiile imobilului cercetat, respectiv conductoare electrice pozate direct pe elemente din lemn ale constructiei, pozate prin tuburi flexibile, fixate, de asemenea, direct pe elemente din lemn, tablouri electrice secundare improvizate, din care tabloul electric din zona aerotermei de 15 kW (zona adiacenta a barului din mansarda) a fost montat ulterior, pentru suplimentarea cailor de alimentare a receptoarelor electrice utilizate la incalzirea Clubului, cat si pentru alimentarea echipamentelor electronice (audio/video), tablourile secundare fiind alimentate de tabloul general, de la parterul imobilului, pozat pe peretele cu intrarea din strada Tudor Vladimirescu. Din constatarile lucrarii efectuate la fata locului, rezulta faptul ca localizare, cu maxima probabilitate, a focarului initial al incendiului este in instalatia electrica interioara, de utilizare a energiei electrice, din Clubul Legendary Pub, la nivelul mansardei din lemn, dupa (in aval de) tabloul electric secundar, montat pe peretele de langa vestiarul de la mansarda. Acest tablou electric a fost alimentat din tabloul general de distributie a energiei electrice, amplasat la parterul imobilului.

Stabilirea punctului initial de producere a incendiului, in zona spatelui barului, la nivelul acoperisului mansardei, este confirmata de aparitia fumului la partea superioara a incaperilor (Club, baie, vestiar), aspect regasit in declaratiile martorilor din dosarul cauzei, inregistrarile video ale evenimentului, din care se constata faptul ca arderea s-a initiat deasupra clubului (la nivelul acoperisului), inclusiv in raportul ISU, care precizeaza la pagina 9, faptul ca, dupa evacuare persoanelor din Restaurantul Beirut, 'personalul angajat in bucatarie inca isi desfasura activitatea in conditii normale, fara sa cunoasca despre izbucnirea incendiului (iluminatul si celelalte aparate electrice din bucatarie functionand'. (...)

Daca, prin absurd, incendiul ar fi fost initiat in zona grinzilor de sustinere a tavanului incaperii in care a fost instalat cuptorul de paine, alimentat cu gaz natural, instalatia electrica din bucatarie ar fi fost afectata/distrusa, deci spatiul ar fi ramas fara tensiune electrica (s-ar fi stins lumina, personalul neavand cum sa-si desfasoare activitatea 'in conditii normale', astfel cum a mentionat ISU in raport.

De asemenea, mentionam faptul ca in incaperea de lucru – bucatarie/cuptor de paine, ar fi patruns, cu prioritate, fum prin tavan, daca incendiul ar fi fost initiat din acest punct. Mentionam ca suprafata utilizata de bucatarie si zona cuptorului este redusa, personalul fiind in permanenta miscare in acest spatiu, aspect care ar fi avut ca rezultat o reactie la eventualul eveniment.

In ceea ce priveste instalatia electrica de la nivelul mansardei Clubului Legendary, se constata faptul ca aceasta a fost pozata, in mod eronat, direct pe elementele din lemn ale acoperisului, cu sau fata tub de protectie flexibil, intre acoperis si izolatia termica executata fara bariera de vapori (vata minerala necaserata la fata locului), in neconcordanta cu prevederile art. 7.20.12.ale Normativului 17-2011. (...)

Inexistenta dispozitivelor de protectie cu curent diferentiat rezidual (...)

Aceasta deficienta poate determina incendierea elementelor constructiei din lemn, cu probabilitate foarte mare. In incinta clubului Legendary au fost utilizate un numar de 3 aeroterme neautorizate/neomologate, cu putere de 15 kW fiecare, una dintre acestea fiind identificata la fata locului, la data expertizarii instalatiei din imobil, aeroterme montate la distante insuficiente fata de materialele care sunt deterioate de temperaturile la incandescenta. (...)

Concluzie la obiectivul nr. 1:

Din analiza documentelor existente la dosarul cauzei, a locului incendiului, aflat in Bulevardul Tomis nr.122, cat si a inregistrarilor audio-video, puse la dispozitia expertizei, se constata faptul ca instalatia electrica, identificata ca fiind improvizata, a constituit cauza principala a incendiului la acest imobil, produs in data de 5.04.2014, detalierea aspectelor care argumenteaza afirmatia fiind redata in raspunsul la acest obiectiv. (...)

Starea actuala a instalatiei electrice, identificata la data efectuarii celor doua etape ale expertizei tehnice, dispusa de instanta de judecata, prezinta elemente suficiente pentru detalierea si sustinerea argumentelor precizate in raspunsul la obiectivul nr. 1, cu mentiunea ca, raportat la starea evidentiata, in documentele intocmite de organele de cercetare, la data producerii evenimentului, se constata dezafectari partiale ale unor elemente din instalatia electrica, respectiv lipsa tabloului secundar de la parterul imobilului inchiriat de Legendary Pub".

Iata expertiza electrica:
Comentarii

# Eheii, daca erau cai in speta solutia era simpla. date 10 June 2019 09:34 0

Se stie ca deoarece mancau PREA MULT si PRODUCEAU PREA PUTIN acum cativa zeci de ani caii erau impuscati pe marginea drumului. Nu zic ca era bine. Zic numai. Nefiind speta cu cai solutia nu poate fi decat complexa. Oare cum se poate sa fii asa obtuzunghic la ce salarii primesti? Oare cum se poate sa fii atat de ingrat cu meseria pe care o practici incat sa falsifici realitatea cu nerusinarea inconstientei unui posesor de cretinism gusogen? Solutia este evidenta: magistratii trebuie urgent pusi deasupra legii (cum de altfel se si comporta- deci scriptic ca de facto e rezolvat) iar baietii si fetele de la insemex si alte asemenea institutii trebuie sa nu poata fi trasi la raspundere pentru ce fac in timpul serviciului (fiind evident ca pe majoritatea ii bantuie prostia simpla nu tendinte marsave la ce scribalesc). Ca prin farmec vor disparea prin aceste doo masuri simple absolut toate nevoile de hashtajisti forumisti comisii venetiote sau hansitimermansi. Economia DUDUIE! Sanatate!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva