2 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SCAD SALARIILE MAGISTRATILOR – Guvernul plafoneaza sporul pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase la nivelul brut lunar de 1.500 lei. Masura va provoca o diminuare a veniturilor judecatorilor si procurorilor. Executivul a renuntat la amanarea platii drepturilor salariale restante. A fost mentinuta eliminarea indemnizatiei de hrana pentru magistratii cu venituri nete de peste 8.000 lei (Proiectul)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

19 September 2023 17:14
Vizualizari: 10071

Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu (foto dreapta) insista sa taie salariile judecatorilor si procurorilor. Ministerul Finantelor Publice – in frunte cu ministrul Marcel Ciolacu (foto stanga) – a publicat marti, 19 septembrie 2023, proiectul „Legii privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung”.Subliniem ca este prima varianta a proiectului de act normativ publicata oficial. Pana acum, in presa a circulat doar o varianta pe surse, intitulata „Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea / regionalizarea serviciilor publice, disciplina economico financiara, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative”.

Cea mai importanta prevedere din actualul draft se refera la plafonarea la un nivel brut lunar de 1.500 de lei a sporurilor pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase. Versiunea anterioara propunea plafonarea acestui spor la 1.000 de lei (click aici pentru a citi). Oricum ar fi, plafonarea sporului va duce la o scadere a veniturilor nete ale magistratilor cu cel putin 1.000 lei.

 

Iata cum arata pasajul din noua varianta a proiectului (art. XXVII pct. 5):


Art.4, alin.(1) din Anexa V – Familia de functii bugetare Justitie si Curtea Constitutionala din Legea-cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

'(1) Pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase, personalul prevazut la art. 1 beneficiaza de un spor de pana la 15% din salariul de baza sau, dupa caz, din indemnizatia de incadrare dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzator timpului lucrat'.


Spre deosebire de precedenta varianta, cea de fata nu mai amana plata drepturilor salariale restante catre magistrati. Amintim ca proiectul anterior se referea la achitarea acestor restante in 2024.

Totusi, Guvernul insista sa elimine indemnizatia de hrana pentru judecatorii si procurorii care obtin venituri lunare nete de peste 8.000 de lei, la fel ca in vechea ciorna a initiativei de act normativ.


Prevederea este continuta la art. XXVI pct. 1 al proiectului:


Alin.(1) al art.18 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului finantat din fonduri publice publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 492 din 28 iunie 2017 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

'(1) Incepand cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, pentru personalul incadrat ale caror salarii/indemnizatii nete de incadrare lunare sunt de pana la 8.000 lei inclusiv indemnizatii de hrana la nivelul anual a doua salarii minime pe economie in vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele pretului de consum comunicat anual de Institutul National de Statistica, incepand cu 2025, cu exceptia personalului Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justitiei - Administratia Nationala a Penitenciarelor, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza si Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si a personalului politiei locale care, potrivit legii, beneficiaza de drepturi de hrana in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare'”.

 

* Cititi aici intregul proiect de lege privind taierea salariilor pentru magistrati


sursa foto: Agerpres

Comentarii

# Cetateanul date 19 September 2023 18:00 +5

Deci! Pe unde sunt papagalii care clămpăneau aiurea când ziceam acum vreo 4 luni că urmează belirea salariilor, după cea a pensiilor? PS Nasol e altceva... astea sunt doar începutul, cum zicea specialistul în închis balcoane... "unei frumoase prietenii". PPS Nația merită... are fix ce votează și exact ce lasă în libertate :lol:

# Piticul porno date 19 September 2023 18:33 +3

Eu zic sa le taie de tot… ce trebuie in țara asta? Facem tribunale populare.

# Nostradamus date 19 September 2023 20:18 -22

Faptul ca le scade salariul magistratilor e cea mai proasta veste a anului...mi se rupe inima. :-x

# Ionescu D date 20 September 2023 14:19 +36

“Colanu “ o sa aducă judecatori din Pakistan și India. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

# Alexandra date 20 September 2023 20:24 +7

Cuantumul salariului magistratului nu poate fi scazut, cata vreme CCR a statuat ca nu poate scadea cuantumul pensiei magistratului, deoarece venitul magistratului este o garantie a independentei acestuia. Iar avem o norma neconstitutionala.

# @Alexandra date 21 September 2023 10:47 +2

Dupa spusele dv. daca nu ai salariu/pensie cat vreti , nu mai sunteti cu independenta ,,garantata".Adica nu mai ascultati de ordin/ pliculet galben? Hai nu zau..!!!!

# Ion date 25 September 2023 10:48 0

Ar fi perfect. Mai ieftini, mai buni si nu isi dau salarii singuri. Nici nu vor sa iasa la 48 de ani la pensie! :))

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva