SCANDAL PE LEGEA GRATIERII – Camera Deputatilor voteaza legea initiata de Nicolae Paun si Madalin Voicu privind amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse. Sistemul penitenciar risca sa se prabuseasca in 2014 cand se vor repatria toti infractorii romani din inchisorile UE. Crin Antonescu anunta ca PNL nu sustine legea. Ponta vrea sa fie exceptate faptele de coruptie. Basescu se opune. UPDATE - In urma scandalului creat, legea a fost scoasa de pe ordinea de zi (Proiectul)
UPDATE - Legea amnistiei si gratierii a fost scoasa de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor.
UPDATE – Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis marti, 10 decembrie 2013, o scrisoare presedintelui Senatului, Crin Antonescu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in care, isi exprima convingerea ca parlamentarii nu vor adopta proiectul privind Legea aministierii si gratierii. In opinia Presedintelui, masura nu este oportuna si mai mult, va decredibiliza eforturile de lupta impotriva coruptiei, afectand increderea in actul de justitie.
Prezentam in integralitate scrisoare transmisa de presedintele Traian Basescu presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului:
"Stimate Domnule Presedinte,
In temeiul Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, in calitate de Presedinte al Romaniei si in virtutea atributiei constitutionale de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, va rog sa identificati, cu respectarea legislatiei si a procedurilor parlamentare, cele mai rapide cai pentru a permite institutiilor statului, inclusiv autoritatii judecatoresti sa isi desfasoare activitatea, in absenta oricarei influente sau obstructii.
Am luat act ca, in momentul de fata, la Camera Deputatilor se afla in dezbatere Legea pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (PLX 162/2013), ce a fost respinsa de Senat in data de 22 mai 2013. Cu ocazia votului final, imi exprim convingerea ca parlamentarii vor da dovada de responsabilitate si vor avea in vedere ca o asemenea masura nu este oportuna, va decredibiliza eforturile de lupta impotriva coruptiei, afectand increderea in actul de justitie.
De asemenea, fata de propunerea legislativa de modificare a Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor (PLX 656/2013), imi permit sa va semnalez faptul ca operarea unor modificari legislative prin care s-ar crea un tratament preferential senatorilor si deputatilor in raport cu ceilalti demnitari ai statului, in materie de integritate si incompatibilitati, va afecta activitatea Agentiei Nationale de Integritate si se va rasfrange negativ in procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Verificare si Cooperare.
Parlamentul a respins mai multe solicitari ale Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind incuviintarea inceperii urmaririi penale fata de domnii deputati (fosti ministri) László Borbély si Paul-Victor Dobre si fata de domnul senator (fost ministru) Varujan Vosganian si cererea Agentiei Nationale de Integritate privind incetarea mandatului domnului senator Mora Akos-Daniel. Orice incercare de blocare ori tergiversare a activitatii autoritatii judecatoresti, in perspectiva noului raport de tara (MCV), va conduce la neindeplinirea de catre Romania a conditionalitatilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Domnule Presedinte, am convingerea ca veti depune toate diligentele pentru consolidarea si buna functionare a statului de drept.
Cu intreaga consideratie,
PRESEDINTELE ROMANIEI
TRAIAN BASESCU"
Zi extrem de importanta pentru cateva mii de detinuti. Camera Deputatilor ar trebui sa voteze marti, 10 decembrie 2013, proiectul de lege privind amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse. Proiectul a fost initiat de catre deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu si este menit, pe de o parte, sa manifeste un act de clementa fata de persoanele care la prima abatere au comis fapte antisociale minore, dar mai ales pentru ca Romania sa poata intra in randul tarilor europene in privinta conditiilor de detentie din inchisorile nationale, in care capacitatea legala de cazare este cu mult depasita.
Proiectul de lege a fost adoptat luni seara, 9 decembrie 2013, de catre Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, cu anumite amendamente. Astfel, pentru amnistie termenul a fost prelungit la 6 ani, in conditiile in care in prima faza acesta privea doar persoanele condamnate pentru infractiuni pentru care au primit pedepse cu inchisoarea de pana la 4 ani. In ceea ce priveste gratierea, termenul a fost marit de la 6 la 7 ani.
Chiar daca USL detine o majoritate confortabila in Parlament, nu este foarte sigur ca legea va fi adoptata de Camera Deputatilor. Asta intrucat presedintele PNL Crin Antonescu a precizat ca nu sustine aceasta initiativa, o pozitie similara avand si liderul PNL din Camera Deputatilor, George Scutaru. Nici premierul Victor Ponta nu este de acord in totalitate cu aceasta lege. Astfel, Ponta considera ca aministia ar trebui sa priveasca pedepsele mai mici de 5 ani si sa nu includa faptele de coruptie.
La randul sau, presedintele Traian Basescu a cerut deputatilor, prin intermediul unei declaratii a purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale, respingerea proiectului de lege: “Presedintele Romaniei, domnul Traian Băsescu, roaga Camera Deputatilor sa respinga Legea pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (PLX 163/2013). O eventuala adoptare a acestei legi va decredibiliza eforturile de lupta impotriva coruptiei si va afecta increderea in Justitie avand, in acelasi timp, efecte catastrofale pentru urmatorul raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV)”.
Proiectul de lege initiat de catre deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, care a fost respins de Senat, are ca scop manifestarea unui act de clementa fata de persoanele care se afla la prima abatere si au comis fapte antisociale minore, dar, mai important, urmareste ca Romania sa intre in randul statelor europene in ceea ce priveste conditiile de detentie. Nu in ultimul rand, proiectul a tinut cont si de o realitate exprimata chiar de sefi de penitenciare, care au explicat ca, in opinia lor, numeroase persoane condamnate la privarea de libertate nu ar trebui sa fie detinute, reeducarea lor putandu-se face mult mai eficient prin alte metode alternative. De asemenea, incepand de anul viitor sistemul penitenicar va fi si mai aglomerat in conditiile in care se vor repatria toti infractorii romani aflati in inchisorile din UE.
Iata continutul proiectului in forma sa initiala
LEGE
privind amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepselor
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. 1 – Se amnistiaza infractiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevad o pedeapsa privativa de libertate pana la 4 ani inclusiv sau amenda.
Art. 2 – (1) Se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 6 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta de judecata.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica indiferent de modalitatea de executare a pedepsei inchisorii dispusa de instanta.
(3) Se gratiaza in intregime masura internarii intr-un centru de reeducare, luata fata de minori de catre instantele de judecata.
Art. 3 – Se gratiaza in parte:
a) cu 1/3 pedepsele cu inchisoare intre 6 si 8 ani inclusiv;
b) cu 1/5 pedepsele cu inchisoare intre 8 si 10 ani inclusiv;
Art. 4 – (1) Prevederile art. 1 – 3 nu se aplica celor condamnati pentru infractiuni savarsite in stare de recidiva si celor care sunt recidivisti prin condamnari anterioare.
(2) Nu beneficiaza de prevederile art. 1 – 3 cei care au savarsit urmatoarele infractiuni:
A. Infractiuni reglementate de Codul Penal:
1) infractiuni contra sigurantei nationale prevazute in art. 155 – 173;
2) infractiunile de omor, prevazute in art. 174 – 176;
3) vatamarea corporala prevazuta in art. 182;
4) lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte prevazute in art. 183;
5) lipsirea de libertate in mod ilegal, prevazuta in art 189;
6) violul prevazut in art. 197;
7) actul sexual cu un minor prevazut in art. 198, alin 2-4;
8) perversiunea sexuala prevazuta in art. 201, alin 2-5;
9) incestul prevazut in art. 203;
10) talharia prevazuta in art. 211;
11) inselaciunea prevazuta in art. 215, alin. 2-5;
12) delapidarea prevazuta in art. 215, indice 1, alin. 2;
13) ultrajul prevazut in art. 239, alin. 2 si 3;
14) tortura prevazuta in art. 267 indice 1;
15) represiunea nedreapta prevazuta in art. 268;
16) evadarea prevazuta in art. 269;
17) inlesnirea evadarii prevazuta in art. 270;
18) parasirea postului si prezenta la serviciu in stare de ebrietate prevazute in art. 275, alin. 3;
19) nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materiale radioactive prevazuta in art. 279 indice 1;
20) falsificarea de monede sau alte valori prevazuta in art. 282;
21) falsificarea de valori straine prevazuta in art. 284;
22) detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori prevazuta in art. 285;
23) nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri prevazuta in art. 302, indice 2, alin. 2;
24) traficul de stupefiante prevazut in art. 312;
25) falsificarea de alimente sau alte produse prevazuta in art. 313;
26) punerea in primejdie a unei persoane in neputinta a se ingriji prevazuta in art. 314;
27) relele tratamente aplicate minorului prevazute in art. 306;
28) proxenetismul prevazut in art. 329.
B. Infractiunile reglementate de legi speciale
1) infractiunile prevazute in art. 19 – 16 din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei;
2) infractiunile prevazute in art. 11 – 16 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile ulterioare;
3) infractiunile prevazute in art. 2 – 8 si art. 10 – 14 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare;
Art. 5 – Faptele care, potrivit art. 18, indice 1, din Codul Penal, nu prezinta pericolul social al unei infractiuni, nu se mai sanctioneaza, iar amenzile si celelalte sanctiuni cu caracter administrativ aplicate pentru asemenea fapte nu se mai executa, in masura in care nu au fost executate;
Art. 6 – In cazul aplicarii in mod succesiv a unor dispozitii de gratiere, cu privire la aceeasi pedeapsa, se va lua in considerare numai dispozitia de gratiere mai favorabila condamnatului;
Art. 7 – Gratierea nu se aplica celor care nu au inceput executarea pedepsei inchisorii, deoarece s-au sustras de la executarea acestora, precum si celor care au inceput executarea, dar ulterior s-au sustras;
Art. 8 – Persoanele gratiate care, in decurs de 3 ani, savarsesc cu intentie o infractiune vor executa, pe langa pedeapsa stabilita pentru acea infractiune si pedeapsa sau restul de pedeapsa ramas neexecutat ca urmare a aplicarii prezentei legi.
Art. 9 – Dispozitiile prezentei legi se aplica numai faptelor comise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# mircea 10 December 2013 12:55 -4
# XXXXX 10 December 2013 13:27 +12
# mircea 10 December 2013 14:37 -12
# X. 10 December 2013 14:53 +12
# mircea 10 December 2013 15:12 -9
# liviu 10 December 2013 20:15 +5
# D.C. 10 December 2013 20:35 +9
# Koko 10 December 2013 20:48 +1
# http://www.hotnews.ro/esential 10 December 2013 13:13 +6
# crimele la volan se gratiaza 10 December 2013 13:15 +7
# ... 10 December 2013 13:41 +4
# La Bucureşti a fost ocupat biroul Avocatului Poporului 10 December 2013 13:46 +2
# Koko 10 December 2013 14:44 -12
# puscariasu 10 December 2013 15:03 +5
# ADEVARUL 10 December 2013 15:45 +6
# Koko 10 December 2013 20:55 +3
# Liviu 10 December 2013 20:29 +3
# Koko 10 December 2013 20:52 0
# D.C. ----Raspund eu. 10 December 2013 21:16 +2
# avocat 10 December 2013 15:35 +7
# alb violet 10 December 2013 15:59 +3
# MJDOM-scrisoare deschisa 10 December 2013 18:17 -1
# liviu 10 December 2013 20:38 +1
# bogdan 10 December 2013 18:18 -1
# liviu 10 December 2013 20:48 +2
# bogdan 12 December 2013 15:41 -1
# Alexandra 10 December 2013 18:42 +5
# mircea 10 December 2013 20:15 -3
# basescu 12 December 2013 15:57 +1
# Ezoteric 10 December 2013 19:19 +4
# mircea 10 December 2013 20:16 -6
# Koko 10 December 2013 20:33 -4
# om din justitie 10 December 2013 21:45 +6
# unul din lumea cea mare 11 December 2013 00:00 +10
# RoWareZ 10 December 2013 20:29 +8
# RoWareZ 10 December 2013 20:39 +10
# RoWareZ 10 December 2013 20:52 +9
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 11 December 2013 00:14 +7
# GUY FAWKES 11 December 2013 02:52 -6
# unul din lumea cea mare 11 December 2013 10:16 +2
# GUY FAWKES 11 December 2013 11:27 0
# unul din lumea cea marem 11 December 2013 13:41 0
# unul din lumea cea mare 11 December 2013 13:49 +2
# unul din lumea cea mare 11 December 2013 14:04 +1
# GUY FAWKES 11 December 2013 14:20 0
# mda.. 15 December 2013 11:12 0
# eu 10 December 2013 21:00 +10
# GUY FAKWS 11 December 2013 02:54 -4
# RoWarez 10 December 2013 21:02 +4
# D.C. 10 December 2013 21:03 +8
# RoWareZ 10 December 2013 21:07 +3
# RoWareZ 10 December 2013 21:09 +2
# GUY FAWKES 11 December 2013 02:58 -5
# unul din lumea cea mare 11 December 2013 10:35 +2
# www.donotbothermeonline@gmail.com 11 December 2013 09:07 +2
# eu 11 December 2013 09:12 +3
# Moise 11 December 2013 10:11 +3
# Moise 11 December 2013 10:15 +1
# GUY FAWKES 11 December 2013 11:22 -1
# Moise 11 December 2013 13:45 +3
# roxana 11 December 2013 13:45 +6
# Moise 11 December 2013 13:55 +5
# Iacov 11 December 2013 14:03 +5
# roxana 11 December 2013 14:12 +5
# Moise 11 December 2013 14:19 +6
# Koko 11 December 2013 19:41 -8
# Koko 11 December 2013 19:43 -4
# unul din lumea cea mare 12 December 2013 00:10 0
# da toti platesc 11 December 2013 19:53 +2
# caul rautatilor basaloiu pufuloiu 12 December 2013 16:52 +3
# maria 14 December 2013 22:10 +1
# . 14 December 2013 22:32 +1
# Nu contează 14 December 2013 23:15 +1
# roxana 18 December 2013 14:26 -1
# margareta 9 January 2014 18:59 +1
# margareta 9 January 2014 19:06 +1
# Nicolle 20 January 2014 00:05 +2
# ADEVARUL 20 January 2014 00:20 0
# cuziec silvi 4 February 2014 16:45 +1
# carla 8 February 2014 08:52 0
# Marian 8 February 2014 10:59 0
# cornel 22 August 2014 20:50 0