13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SCHIMBAREA LA FATA A DNA – Parchetul anticoruptie umbla la comunicare dupa preluarea sefiei de catre procurorul Marius Voineag. DNA face clarificari in uriasul scandal izbucnit dupa publicarea stenogramelor din dosarul “Aeroportul Bucuresti”: “DNA nu a diseminat vreun document... In acest stadiu al urmaririi penale, doar cinci persoane au calitatea de inculpat... Pana in acest moment, DNA nu a solicitat ridicarea imunitatii/alta incuviintare fata de nicio persoana“

Scris de: George TARATA | pdf | print

5 April 2023 17:46
Vizualizari: 5241

Nu credeam ca se va intampla asta prea curand, dar iata ca se intampla. DNA ofera si motive pentru care merita sa fie laudat.


 

Un gest surprinzator din partea parchetului anticoruptie – la conducerea caruia tocmai ce a fost instalat procurorului Maris Voineag (foto) – a avut loc miercuri, 5 aprilie 2023, cand DNA a facut o serie de clarificari in extrem de mediatizatul caz privind posibile acte de coruptie la Aeroportul Otopeni, caz din care in presa s-au scurs sute de stenograme. DNA sustine ca nu a dat diseminat in spatiul public niciun document, nici macar in format anonimizat. Foarte important este insa ca, spre deosebire de vremurile din trecut in care DNA infiera in reactiile publice alte persoane, de aceasta data parchetul anticoruptie nu aduce vreo acuzatie cuiva anume, ci doar prezinta sec detalii din procedura derulata in dosarul mai sus amintit.

Pe de alta parte, DNA subliniaza ca nimeni nu a mai fost inculpat in dosar pana in prezent, in afara celor despre care deja se cunoaste, dar si ca nu s-a pus problema vreunei cereri de ridicare a imunitatii fata de vreo persoana, in contextul in care in spatiul public s-a vehiculat ideea ridicarii imunitatii europarlamentarului PNL Rares Bogdan.


Iata comunicatul DNA:


“In continuarea comunicatului nr. 360/VIII/3/29 martie 2023 si urmare a aparitiei in spatiul public a unor fragmente din cuprinsul ordonantelor de punere in miscare a actiunii penale intocmite de procurorul de caz, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

La data de 28 martie 2023, in vederea respectarii dreptului la aparare, procurorul de caz a procedat la predarea, pe baza unor procese verbale, catre inculpati si aparatorii lor alesi a cate unui exemplar din ordonantele prin care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale, respectiv punerea in miscare a actiunii penale. In continutul acelor procese verbale s-au mentionat, printre altele, urmatoarele:

'S-a adus la cunostinta aparatorului ales si suspectului ca potrivit art. 94 alin. 5, 8 Cod procedura penala:

«5) in cursul urmaririi penale, avocatul are obligatia de a pastra confidentialitatea sau secretul datelor si actelor de care a luat cunostinta cu ocazia consultarii dosarului.

8) Dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator cu privire la dreptul partilor si al subiectilor procesuali principali de a consulta dosarul»”.

Cu aceeasi ocazie, in vederea respectarii dreptului la aparare, procurorul de caz a procedat la predarea, tot pe baza unor procese verbale, de copii de pe actele de urmarire penala, catre aparatorii alesi ai inculpatilor, la cererea acestora, conform art. 94 Cod procedura penala. In cuprinsul acelor procese verbale s-au mentionat, printre altele, urmatoarele:
'Fata de predarea copiilor dosarului de urmarire penala am adus la cunostinta supectului si avocatului ales, urmatoarele:

• Copiile predate contin si date cu caracter personal,

• aceste date cu caracter personal au fost puse la dispozitie in temeiul dispozitiilor art. 94 din Codul de Procedura Penala, exclusiv in scopul exercitarii dreptului la aparare,

• este interzisa utilizarea datelor cu caracter personal continute de copiile predate in alte scopuri,

• suspectul/avocatul ales se angajeaza sa pastreze confidentialitatea tuturor informatiilor continute de materialele inmanate, fiindu-i, in acest sens, interzisa transmiterea sau divulgarea datelor, inclusiv cu caracter personal, catre orice alt tert de prezenta cauza. Prin tert se intelege orice alta persoana in afara avocatului, organe judiciare.'

Totodata, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa mai transmita urmatoarele:

- DNA nu a diseminat in spatiul public, nici macar in format anonimizat, vreun document din dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 360/VIII/3/29 martie 2023,

- in acest stadiu al urmaririi penale, doar cele cinci persoane mentionate in comunicatul de mai sus au calitatea de inculpat,

- pana in acest moment, DNA nu a solicitat ridicarea imunitatii/alta incuviintare fata de nicio persoana fizica care sa aiba vreo calitate speciala cu privire la care legea sa impuna un astfel de demers anterior efectuarii in continuare a urmaririi penale.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# morarescu date 5 April 2023 21:40 +5

Reflex de procuror : avocații sunt de vină ! Patetic .

# pt morarescu: date 6 April 2023 09:35 +3

reflex de avocat: procurorul e de vina!

# Baphomet date 6 April 2023 12:06 0

Și o fi dat Iohannis seama că își bat de el joc copii mai mari și nu l vor la NATO și îndulcește busuiocul știind că va rămâne în tara

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva