24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SCOLILE SE DESCHID IN SECTORUL 1 – Primarul Sectorului 1 Dan Tudorache demasca modul in care PNL si USR boicoteaza proiectele de dezvoltare. Filajul la Clotilde, o jalnica victimizare: "Ministerul Sanatatii sau Ministerul Educatiei nu au facut absolut nimic. Se opun la orice investitie, sub pretextul ca este o chestiune electorala. Primaria Sectorului 1 a facut tot... Spunea asa: 'trebuie sa ii blocam lui Tudorache toate proiectele'"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

9 September 2020 19:33
Vizualizari: 3478

Primarul Sectorului 1 Dan Tudorache (foto), candidat pentru un nou mandat de edil, da cartile pe fata. Acuzat ba de pomeni electorale, ba de spionaje sau intelegeri, Dan Tudorache clarifica toate acuzatiile si neclaritatile din spatiul public intr-un interviu acordat Lumea Justititiei.


 

In acest interviu vom afla cum a fost posibil ca inainte cu o saptamana inceperea scolilor, in plina pandemie de COVID-19, Primaria Sectorului 1 sa achizitioneze nu mai putin 48.000 de tablete pentru a fi distribuite elevilor si profesorilor din Sectorul 1, astfel incat scoala sa inceapa in bune conditii. Veti afla astfel ca achizitia de tablete este o lupta pe care Dan Tudorache o duce inca din perioada starii de urgenta cand, inchise fiind scolile, a supus votului achizitionarea de tablete pentru a veni in sprijinul elevilor din Sectorul 1 care nu aveau acces la scoala online din lipsa aparaturii. Atunci nu s-a putut achiziona aceste tablete din cauza problemelor intampinate in Consilul Local.


Probleme care, astfel cum vom afla, nu sunt singulare, reprezentatii PNL si USR facand un obicei in Consiliu de a aviza negativ pe loc orice propunere a primarului Tudorache. Exista chiar si un plan pe care unul dintre contracandidatii lui Dan Tudorache la functia de primar al Sectorului 1 l-ar fi facut inca din 2016: "Spunea asa: 'trebuie sa ii blocam lui Tudorache toate proiectele. Cu banii ramasi, nefacand nimic, platim datoriile lui Chiliman luate din credite la banci, si cand vin eu, peste patru ani, sa am totul si sa pot folosi banii integral'. Asta era teroria ei. Trebuia sa blocheze tot, nu conta ce, si sa faca nu se faca nicio investitie, automat sa ma atace ca nu am facut nimic pentru ca, neavand Consiliu, nu puteam sa dau drumul la bani".

Acelasi mod de lucru s-ar fi practicat in Consiliu si la votul pe Spitalul Sfantul Vasile cel Mare, pe care consilierii PNL si USR au incercat sa il blocheze. Nereusind insa, proiectul de constructie a spitalului care in prezent are toate avizele si este in pozitia de start se regaseste in proiectul de candidat la primarie al unui contracandidat de-al lui Tudorache.


Am stat de vorba cu Dan Tudorache si despre rolul centrului medical Caraiman – care a facut atata valva in perioada starii de urgenta, din cauza refuzul autoritatilor, in speta CNCAN, de a aviza computerul tomograf pentru depistarea, pe loc, a unor leziuni pulmonare de tip COVID-19 – odata cu inceperea scolilor, aceasta unitate spitaliceasca urmand sa efectueze testarea COVID-19.


Pe de alta parte, referindu-se la acuzatiile de spionaj aduse de contracandidata sa, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 Dan Tudorache precizeaza ca acestea sunt "o facatura de campanie" care, daca ar fi fost reala ar fi iesit la iveala in urma cu trei ani si junatate, atunci cand au avut loc mitingurile impotriva ordonantei 13. Care este povestea acestor "filaje" si care a fost rolul Politiei Locale aflati din interviul pe care il publicam integral in continuare.Buna ziua, domnule primar. Va rugam sa ne spuneti ce a facut Primaria Sectorului 1 pentru elevii care incep scoala in mai putin de o saptamana?


Primaria Sectorului 1 a facut tot. Ministerul Sanatatii sau Mnisterul Educatiei nu au facut absolut nimic. Noi le punem la dispozitie acele substante de dezinfectare, noi facem nebulizarea in scoli, noi avem termoscanerele care le permite cadrelor medicale sa vada ce temperatura are fiecare copil, noi deja montam si avem in mai mult de jumatate din scoli acele separatoarea de plexiglas, sau "pepsiglas", noi vom da o masca pentru fiecare copil, pentru fiecare profesor pe zi. Toate aceste lucruri ar trebui facute de Guvern, dar nu putem sa lasam copii, profesorii fara o minima protectie. Ma refer strict la masti.


Cu privire la testele covid?


Cabinetele medicale de la fiecare scoala sunt cu personal medical, ori doctori, ori asistenti medicale. Acestia sunt asigurati de catre Administratia Spitalelor, deci de Primaria Capitalei. Medicii si asistentii sunt de la Primaria Capitalei. Ei verifica la intrarea in ture, asa cum hotarasc Consiliile de Administratie. Copiii sunt verificati cu acele scanere, iar daca depasesc 37,3 grade merg la cabinetul medical, fiecare unitate scolara are un cabinet medical, este sunat parintele pentru a fi intrebat daca este de acord sa preleveze probe nazale pentru testarea covid. Testara se poate face in locul asigurat de Primaria Capitalei, care a spus ca poate sa efectueze 5.000 teste gratuite pe zi pentru copii, profesori si personalul auxiliar, si putem si noi prin centrul medical Caraiman sa asiguram 500 de teste pe zi la acest centru. Deci, numai daca au simptome, iar unul dintre simptome este temperatura ridicata. Cei care vor merge la centrul Caraiman vor fi consultati si apoi testati.


Cum functioneaza centrul Caraiman in acest moment?


Strict pentru teste avem un cort unde este acel medic, care consulta persoanele din Sectorul 1, pe langa copii si profesori, care au simptome, iar in limita a 500 de teste pe zi, atat poate efectiv sa asigure centrul Caraiman le pot face. Totul este gratuit.

Pentru deschiderea anului scolar, am spus la un moment dat ca fiecare Consiliul de Administratie hotaraste cum vor functiona copii. Marea majoritate a optat ca jumatate dintre copii sa mearga in clase, iar jumatate sa invete online. Totul prin rotatie. Noi le asiguram tablete tuturor copiilor din Sectorul 1, indiferent ca nu locuiesc parinti in Sectorul 1, dar daca invata copiii la scolile din sector le asiguram tabele. De asemenea, si profesorii vor primi tablete pentru a fi compatibile. Impreuna cu aceste tablete vom asigura si internetul copiilor pentru doi ani, sub forma de cartele. In licitatie avem un pret maxim de 1.700 lei, in care sa fie cuprinsa tableta cu tastatura si internetul pe doi ani. Eu zic ca este un pret convenabil, chiar daca un contracandidat de-al meu, Clotilde Armand, in momentul in care a aflat ca vom asigura aceste tablete a anuntat ca va face plangere la DNA. Cred ca sta mai mult la DNA sa faca plangeri pe tot ceea ce achizitionam noi.


De ce credeti ca o deranjeaza pe Clotilde Armand daca primaria da niste tablete unor copii?


O deranjeaza ca fac ceva. Pe acest proiect eu am votul Consiliului Local, nu am avut nicio problema. Acest vot a fost dat pe perioada starii de urgenta, insa pentru ca noi sa putem da drumul la licitatie trebuia sa detinem un aviz de la o agentie guvernamentala, aviz fara de care nu demara licitatia.


Consilierii USR au votat aceasta initiativa?


Nu. Ei se opun la orice investitie, sub pretextul ca este o chestiune electorala. La fel si consilierii PNL, cu care au mers in tandem.


Dar au venit macar cu o solutie pentru ca in locul tabletelor sa fie achizitionate alte dispozitive care sa le asigure copiilor accesul la scoala online?


Nu. Nu au venit cu nicio propunere. Am avut trei probleme in trei scoli din Sectorul 1, unde se invata in trei schimburi. Ca sa pot face sa invat in doua schimburi a trebuit ori sa inchiriez spatii langa scoala, ori sa construiesc ceva. Bineinteles ca nu am putut sa achizitionez absolut nimic pentru ca imi trebuiau doua treimi ca sa achizitionez ceva, astfel incat am procedat astfel. La Scoala 179 am reusit sa fac o constructie modulara, iar creand spatii suplimentare am reusit sa se invete in doua schimburi. Am incercat la Scoala 12 sa inchiriem spatiu, insa nu am reusit. De doua ori am intrat in Consiliu cu o locatie care era propusa de catre directorul scolii, caruia i-am solicitat sa se ocupe de aceasta chestiune, nedorind sa am vreo implicare in sensul de a fi acuzat ca vreau eu sa dau anumite spatii. Am reusit sa trec in cele din urma o constructie modulara la Scoala 12 care va fi gata undeva in luna octombrie-noiembrie, in schimb la Bratianu, singura locatie cu problema. Am intrat in Consiliu cu o propunere de inchiriere a unui spatiu din apropierea scolii, bineinteles ca nu a trecut. Incercam si in acest caz sa dam drumul la o constructie modulara, care insa in prezent se afla la stadiul de proiect, nefiind trecut de votul Consiliului.


Senzatia locuitorilor Bucurestilor este ca in Sectorul 1 se duce cea mai puternica lupta, atat in Consiliu, cat si la functia de primar. Ce are Clotilde Armand cu dvs?


Cand a venit, in 2016, era intr-o relatie buna cu unii dintre liberali si spunea 'trebuie sa ii blocam lui Tudorache toate proiectele. Cu banii ramasi, nefacand nimic, platim datoriile lui Chiliman luate din credite la banci, si cand vin eu, peste patru ani, sa am totul si sa pot folosi banii integral'. Asta era teroria ei. Trebuia sa blocheze tot, nu conta ce, si sa faca nu se faca nicio investitie, automat sa ma atace ca nu am facut nimic pentru ca, neavand Consiliu, nu puteam sa dau drumul la bani. Tot ce am achizitionat, mai ales in ultimul an de cand este la Parlamentul European a fost atacat. Atacat in sensul ca se ducea si face plangere la DNA. De exemplu, chestiunea cu spitalul. De noua luni sunt in licitatii cu spitalul Sfantul Vasile cel Mare, spitalul de 1015 paturi, iar cand a vazut ca acest spital se va realiza, a inclus spitalul in programul ei, desi nu l-a votat. De altfel, unul dintre consilierii USR a fost dat afara pentru ca a votat acest proiect. In prezent, aceasta spune peste tot ca proiectul cu spitalul ii apartine. Trebuie sa stiti ca Sectorul 1 asigura 10% din PIB-ul Romaniei, iar noi primim 0,08%. Niciodata nu ar trebui sa spuna ca Guvernul ne da bani, din contra, noi dam Guvernului o masa plina, iar ei ne dau o bucatica. E adevarat, bucatica este mare. In comparatie, Bucurestiul asigura 27%, iar restul sectoarelor asigura 17% din PIB-ul Romaniei si din cauza asta si bugetul este mai mare pentru ca ceea ce imparte, imparte dintr-o bucata mai mare.


Trebuie sa va intrebam, care este povestea filajelor la adresa principalei contracandidate a dvs la functia de primar la Sectorului 1?


Povestea este foarte simpla. Vorbim despre perioada mitingurilor din Piata Victoriei din anul 2017, deci acum 3 ani si jumatate. Eu cred ca acele hartii nesemnate sunt o facatura de campanie, caci daca ar fi existat de acum trei ani si jumatate, trebuiau sa apara pana acum. Fac referire la un document din timpul mitingurilor impotriva ordonantei 13 pe care ar fi scris de catre unul dintre politisti numele celor care participa la miting. Era cel mult un proces verbal de constatare pentru a se vedea cine este la fata locului. Pe acea nota informativa scria: 'a venit si Clotilde Armand la ora 18, a avut un steag in mana, dupa care s-a dus catre metrou la ora 19'. Era o chestiune strict legata de acea locatie. Chiar si asa, daca acele liste ar fi adevarate, acela nu ar fi fost filaj. Nu era filaj! Datoria Politiei Locale nu este sa faca aceste rapoarte despre oameni. Asta este treaba Jandarmeriei. Dupa acel miting de 200.000 de persoane am stabilit cu Politia Locala sa punem camere de supraveghere foarte performante in Piata Victoriei, deci nu ar mai fi nevoie de astfel de procese verbale pentru ca identificarea se facea cu filmarea.


Recent ati castigat un proces legat de groapa de gunoi Chiajna-Rudeni. Spuneti-ne, va rog, care este provestea acestui proces?


In primul rand, mirosul din zona de nord a Sectorului venea de la acea groapa care functioneaza din 1999 si avea sapte celule de depozitare. In 2017, Garda de mediu, la solicitarea noastra, a inchis primele cinci celule, retinand ca deja s-a atins capacitatea de depozitare, ramanand celulele sase si spate pentru depozitare. Noi, Primaria, in 2018, am intentat proces Autoritatii de Mediu considerand ca autorizatia este ilegala, dat fiind ca terenul nu detine acte de provenienta. Suntem in proces, am avut 24 de termene, iar pe data de 14 august instanta a hotarat ca este atinsa capacitatea maxima de depozitare si ca trebuie sa se ridice autorizatia de functionare. Am cerut atunci ministrului Mediului sa puna in aplicarea deciziei, mi-a raspuns ca va pune in aplicarea hotararea in momentul in care va primi motivarea. In continuare acolo se depoziteaza, iar eu nu pot sa fac nimic, decat sa ii cer ministrului Mediului. I-am cerut demisia inclusiv directorului de la Garda de Mediu pentru ca nu a pus in aplicare solutia. Beneficiul major al acestei hotarari este mirosul care pe zona de nord facea aerul irespirabil. Nu miroasea in permanenta, sunt niste puturi care capteaza acel gaz si automat la anumite intervale de timp... acum groapa ar trebui sa fie acoperita. Pe perioada de functionare a gropii trebuie sa pui o anumita suma pentru perioada de post inchidere, iar din carte am inteles acea suma nu exista. Primaria Capitalei trebuie sa vegheze ca acea groapa sa fie acoperita.

Comentarii

# xyz date 9 September 2020 23:23 -1

Ce gluma buna! Cine credeti ca se va duce la scoala?

# Hello . date 10 September 2020 23:47 -1

Primarul Gheorghe Damian din comuna CIUGUD judetul Alba cu 1.000.000 € din fonduri nerambursabile de la U.E a realizat o scoala ULTRA MODERNA pentru Romania si cu 30.000.000 € a facut comuna la nivel European in 20 ani de cand este primar.!!! BRAVO ...BRAVO...Votati asa oameni romani patrioti ! . ( cereti pe Google Scoala din Ciugud jud. Alba ). si ramaneti cu gura CASCATA !!.

# ALLO sec.1 date 16 September 2020 00:45 +1

Primarul Dan Tudorache trebuie sa stie ca pietele din sec.1 Domenile si 1 Mai sunt niste "jeguri de mizerie" si infectie in W.C-uri administrate de la Piata Amzei. In cartiere care se cred de elita in Bucuresti. Dane convinge-te cu ochi tai si du-te ACOLO . Ori esti sabotat din interior ori esti complice !!.

# YES date 16 September 2020 22:41 0

#ALLO sec.1 : Perfect de ACORD !!.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva