SCUTEA A COMIS ABATERE DISCIPLINARA – Avocatul Adrian Toni Neacsu da verdictul pe circulara prin care sefa PICCJ Gabriela Scutea preseaza procurorii sa nu respecte Decizia CCR 358/2022 privind prescriptia speciala: “Orice forma de influentare a procurorului in luarea solutiilor ori in sustinerea unor concluzii in instanta este strict interzisa, constituind in acelasi timp una din cele mai grave abateri disciplinare”
Circulara prin care sefa PICCJ Gabriela Scutea preseaza procurorii din subordine sa nu respecte Decizia CCR 358/2022 privind prescriptia speciala constituie o forma de influentare a procurorilor in luare solutiilor sau in sustinerea concluziilor in instanta (click aici pentru a citi). Aspect care constituie abatere disciplinara.
Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de joi seara, 16 iunie 2022, avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) precizeaza ca Nota procurorului general al Romaniei Gabrielei Scutea, prin care procurorii din subordine sunt incitati sa nesocoteasca Decizia CCR 358/2022, nu este deloc una teoretica si practica de studiu sau documentare, ci contine contine dispozitii obligatorii. Cu toate acestea, arata Neacsu, Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede ca procurorii sunt independenti in solutiile pe care le dau in dosare, dar si in ceea ce priveste concluziile pe care le depun in instante. Drept urmare, orice forma de influentare a procurorului in luarea solutiilor ori in sustinerea unor concluzii in instanta este strict interzisa, constituind una din cele mai grave abateri disciplinare.
In acest context amintim ca art. 99 lit. h) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor stabileste urmatoarele: “Constituie abateri disciplinare: imixtiunea in activitatea altui procuror”.
Prezentam comentariul avocatului Adrian Toni Neacsu privind circulara procurorului general al Romaniei Gabriela Scutea:
“Potrivit legii (art. 3 din Legea nr. 303/2004 si art. 64 alin. 2 din Legea nr. 304/2004), procurorul este independent in solutiile pe care le da in dosarele pe care le instrumenteaza. De asemenea, procurorul de sedinta este liber sa prezinte in instanta concluziile pe care le considera intemeiate (art. 67 alin. 2 din Legea nr. 304/2004).
Orice forma de influentare a procurorului in luarea solutiilor ori in sustinerea unor concluzii in instanta este strict interzisa, constituind in acelasi timp una din cele mai grave abateri disciplinare.
Subordonarea procurorilor procurorului general al Romaniei sau procurolui ierarhic superior se opreste cand este vorba despre luarea solutiilor in dosarele penale si punerea de concluzii in instanta, unde libertatea procurorului este totala.
Marea problema cu Nota privind aplicarea prescriptiei, prezentata pe larg ieri in presa, este ca nu reprezinta o simpla nota teoretica si practica de studiu sau de documentare (posibile potrivit Regulamentului intern al parchetelor) ci in mod evident dispozitii obligatorii pentru procurorii din subordinea procurorului general. Prima fraza a acesteii note nu lasa loc la nici un dubiu ('URMEAZA CA IN SOLUTIONAREA CAUZELOR SA VA RAPORTATI la urmatoarele elemente' - deci imperativ, obligatoriu) si nici paragraful de incheiere, in care se face trimitere directa la principiul subordonarii, deci la obligatia procurorilor de a asculta ce li se spune de la centru”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# UnNeuron 17 June 2022 12:39 +279
# R4.33 17 June 2022 13:56 +287
# UnNeuron 17 June 2022 21:02 -34
# Istratie 19 June 2022 20:03 0