24 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SE UMPLE PLICUSORUL DE AMENZI – Numai in ianuarie 2022, primarul Capitalei Nicusor Dan a primit trei amenzi de la Inspectoratul de Stat in Constructii pentru neemiterea in termenul legal a unor autorizatii de construire. Asociatia pentru Dreptul Urbanismului a sesizat CNCD dupa ce Nicusor a promis ca va trata mediul universitar cu prioritate la autorizatiile de construire: “Pana la data prezentei cunoastem ca Primarul General a primit amenzi in valoare de cca. 55.000 lei” (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

20 February 2022 11:43
Vizualizari: 6758

Primarul general al Bucurestilor, Nicusor Dan (foto 1), trebuie sa scoata din buzunar mii de lei din cauza ca nu a catadicsit sa emita in termen legal mai multe autorizatii de construire. Nu o spunem noi, ci insusi Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), in trei adrese in care arata ca numai de la inceputul acestui an i-a aplicat lui Nicusor cel putin trei amenzi: una in cuantum de 6.000 de lei, alta de 5.000 de lei, iar a treia neprecizata, dar care, potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, poate varia intre 5.000 si 30.000 de lei. Mai mult: pana in prezent, primarul Dan ar fi fost deja amendat cu circa 55.000 de lei, potrivit Asociatiei pentru Dreptul Urbanismului (ADU).Documentele ISC au fost dezvaluite marti, 15 februarie 2022, de catre ADU, condusa de urbanistul Alexandru Panisoara (foto 2), fost membru al Asociatiei Salvati Bucurestiul – ONG-ul lui Nicusor Dan – si vicepresedinte al ASB in perioada 2015-2016. Amintim ca Panisoara a obtinut in noiembrie 2021 o importanta victorie in prima instanta, cand Tribunalul Bucuresti l-a obligat pe edil ca de indata sa infiinteze registrul spatiilor verzi din Bucuresti, sa elaboreze strategia privind conservarea lor si sa informeze cetatenii despre felul in care sunt cheltuiti banii (click aici pentru a citi).

ADU a facut publice adresele ISC cu ocazia unei sesizari fata de primarul Nicusor Dan, trimise tot marti catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Avocatul Poporului, Prefectura Municipiului Bucuresti si Consiliul General al Capitalei. Mai exact, ONG-ul lui Panisoara il acuza pe edil de discriminarea tuturor cetatenilor care nu fac parte din mediul universitar. Revolta asociatiei a fost provocata de o declaratie facuta de catre primarul Bucurestilor luni, 14 februarie 2022. Astfel, la o intalnire cu mediul universitar (reprezentat de rectori ai universitatilor din Bucuresti si de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu), Dan a promis ca va trata cu prioritate autorizatiile de construire emise pentru institutiile de invatamant superior.


Iata declaratia primarului:


Este in interesul Primariei Capitalei sa defineasca Bucurestiul ca un puternic pol universitar, atat in tara cat si in Europa de Sud-Est, orasul nostru fiind in prezent gazda a peste 300.000 de studenti. Avem o miza importanta, aceea ca Bucurestiul sa se defineasca astfel pe harta globala si sa atraga cat mai multi studenti din tara sau din strainatate.

Stiu ca exista un necesar de spatii pentru dezvoltarea infrastructurii educationale in Bucuresti si sunt deschis sa solutionam aceasta problema, acolo unde acest lucru este posibil.

Urmeaza implementarea proiectelor dezvoltate prin PNRR si vreau sa va asigur ca o sa facem tot ce tine de noi pentru a va sprijini. In acest sens, va asigur ca universitatile vor avea prioritate in tot ceea ce inseamna autorizatii, certificate sau documentatii de urbanism.


Amenzile ISC


Inainte de a va lasa sa cititi sesizarea ADU catre CNCD si celelalte institutii, trimisa prin avocatul Alexandru Dumitrescu (foto 3), va prezentam cadrul legal in baza caruia Inspectoratul de Stat in Constructii l-a sanctionat contraventional pe primarul Nicusor Dan. Este vorba despre incalcarea urmatoarelor pasaje din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii:

- art. 6 alin. 2: „Certificatul de urbanism se emite de autoritatile abilitate sa autorizeze lucrarile de constructii prevazute la art. 4 si art. 43 lit. a) si se elibereaza solicitantului in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, mentionandu-se in mod obligatoriu scopul emiterii acestuia”;

- art. 7 alin. 1: „Autorizatia de construire se emite pentru executarea lucrarilor de baza si a celor aferente organizarii executarii lucrarilor, in cel mult 30 de zile de la data depunerii documentatiei pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, care cuprinde, in copie, urmatoarele documente (...)” (n.r. urmeaza enumerarea lor).

De asemenea, in aceeasi Lege 50/1991, art. 26 stabileste intre 5.000 si 30.000 de lei amenda pentru neemiterea certificatelor de urbanism sau a autorizatiilor de construire in termenele de mai sus (15 zile, respectiv 30 de zile):

- alin. 1 lit. h si h/1:

Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:

h) neemiterea certificatelor de urbanism in termenul prevazut la art. 6 alin. (2), precum si emiterea de certificate de urbanism incomplete ori cu date eronate, care nu contin lista cuprinzand avizele si acordurile legale necesare in raport cu obiectivul de investitii, sau eliberarea acestora conditionat de elaborarea prealabila a unei documentatii de urbanism sau a oricaror documentatii tehnice de definire a scopului solicitarii, cu depasirea termenului legal, sau refuzul nejustificat ori conditionarea furnizarii informatiilor de interes public prevazute la art. 6 alin. (1);

h^1) neemiterea avizelor si autorizatiilor de construire in termenul prevazut de prezenta lege”;

- alin. 2:

Contraventiile prevazute la alin. (1), savarsite de persoanele fizice sau juridice, se sanctioneaza cu amenda dupa cum urmeaza:

de la 5.000 lei la 30.000 lei, cele prevazute la lit. h), h^1) (...)”.


Prezentam intreaga sesizare a Asociatiei pentru Dreptul Urbanismului (vezi facsimile):


Va solicitam sa dispuneti de indata controlul de specialitate imanent competentelor, sa constatati si sa dispuneti masurile coercitive legale fata de activitatea Primarului General al municipiului Bucuresti care isi exercita atributiile in mod arbitrar si discriminatoriu, incalcand principiul egalitatii consacrat in Constitutia Romaniei la art. 16 si in Codul administrativ la art. 7, art. 373 si art. 580, precum si principiile prevazute la art. 9 si art. 11 din acelasi act normativ,

Pentru urmatoarele:

MOTIVE

In data de 14.02.2022 la sediul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti a avut loc o intrevedere intre Primarul General, Administratorul Public al Municipiului Bucuresti, Ministrul Educatiei si reprezentanti legali ai universitatilor din Bucuresti.

In urma discutiilor, Primarul General a afirmat ca:

Extras comunicat site-ul PMB:

Urmeaza implementarea proiectelor dezvoltate prin PNRR si vreau sa va asigur ca o sa facem tot ce tine de noi pentru a va sprijini. In acest sens, va asigur ca universitatile vor avea prioritate in tot ceea ce inseamna autorizatii, certificate sau documentatii de urbanism”.

Extras comunicat pagina Facebook a Domnului Nicusor Dan:

Am asigurat universitatile bucurestene ca autorizatiile si documentatiile de urbanism de care au nevoie vor fi tratate cu prioritate, fiindca infrastructura educationala trebuie sa se dezvolte in continuare, iar proiectele pe care mediul universitar le va lansa prin PNRR vor avea sprijinul primariei”.

Textele se pot regasi pe site-ul oficial al Primariei Generale si pe Pagina de Facebook a Domnului Nicusor Dan,

In acelasi timp, Inspectoratul de Stat in Constructii, Bucuresti-Ilfov a sanctionat in mai multe randuri pe Domnul Primar General pentru nerespectarea termenului legal de emitere a Certificatului de Urbanism sau a Autorizatiei de Construire. Pana la data prezentei cunoastem ca Primarul General a primit amenzi in valoare de cca. 55.000 lei in urma controlului de specialitate al ISC la sediul Primariei. Amenzile sunt date in numele personal al Primarului General conform dispozitiilor legale, fiind cel responsabil pentru neemiterea in termen a actelor rubricate.

Totodata, Asociatia primeste nenumarate sesizari din partea cetatenilor avand ca obiect neemiterea in termenul legal a certificatelor de urbanism si autorizatiilor de construire, fiind intarzieri de ordinul lunilor de zile fata de cele 30 de zile cat prevede legea.

Invederam ca acest aspect a fost sesizat inca de anul trecut de catre Asociatia pentru Dreptul Urbanismului, printr-o plangere penala inaintata catre DIICOT si inregistrata sub nr. 2157/VIII- 1/2021 si inaintata catre DNA si inregistrata sub nr. 10968/25.08.2021, conform adreselor transmise de DIICOT cu nr. 2157/VIII – 1/2021 din 18.08.2021 si DNA cu nr. 10968/2021/27.08.2021.

In acest context, prin conduita Primarului General sunt incalcate principiile egalitatii si egalitatii de tratament, principiul impartialitatii si principiul proportionalitatii.

Astfel, Primarul General, prin afirmatiile facute privilegiaza o categorie sociala in raport cu cetatenii sub aspectul prestarii serviciului public.

In acest sens, principiul satisfacerii interesului public, prevazut la art. 10 din Codul administrativ nu se poate aplica in contradictoriu cu principiile legalitatii, al orientari catre cetatean, eficientei si eficacitatii si impartialitatii si obiectivitatii prevazute la art. 373 din acelasi act normativ.

Totodata, dispozitiile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare, cele ale Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, cu modificarile si completarile ulterioare, si alte acte normative incidente in materie, nu stabilesc sub niciun aspect niciun fel de exceptie, derogare sau particularitate de prestare a unui serviciu public in raport cu interesul public, de grup sau privat, in sensul tratarii intr-o maniera diferentiata a cererilor in functie de calitatea unui petent pe criterii de apartenenta la vreun grup, organizatie, institutie ori de care ar fi aceasta publica sau privata.

Pe cale de consecinta, orice cerere de emiterea a unui certificat de urbanism sau autorizatie de construire se solutioneaza in termenul prevazut imperativ de dispozitiile legale in materie, respectiv 30 de zile, indiferent cine este persoana care formuleaza cererea.

Tratand in mod diferentiat cererile, in sensul afirmatiilor facute de Primarul General, cum ca cele provenite de la mediul universitar se vor solutiona cu celeritate, nu constituie altceva decat o discriminare fata de restul peroanelor care nu provin din organismele sociale reprezentate de mediul universitar favorizat.

Sub acest aspect, Primarul General incalca dispozitiile art. 16 alin. (1) si alin. (2) din Constitutia Romaniei, art. 6, art. 7, art. 9, art. 11, art. 373 lit. a), lit. d), lit. e), lit. h) si art. 580 alin. (3), alin. (5) si alin. (8) din Codul administrativ.

In virtutea art. 2 alin. (1) din OG NR. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare - republicata, „prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de [...] categorie sociala, convingeri, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul [...] vietii publice.”

Situatia reclamata trebuie raportata la conditia deplorabila pe care serviciul public de urbanism prestat de structura de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti o are in prezent, aspect intarit de amenzile frecvente pe care Inspectoratul de Stat in Constructii le-a aplicat dl. Nicusor Dan pentru nerespectarea termenelor legale prevazute la art. 6 si art. 7 din Legea nr. 50/1991.

Subliniem faptul ca in temeiul Legii nr. 50/1991, termenele legale imperative pentru eliberarea documentelor de urbanism stabilite prin actul normativ rubricat este de maxim 30 de zile. Astfel, autoritatea publica locala care gestioneaza serviciul public de urbanism este tinuta de obligatia legala imperativa de a emite actele de urbanism prevazute la art. 6 si art. 7 din Legea nr. 50/1991 cu respectarea termenelor stabilite in aceleasi articole. Fapta functionarilor publici de nerespectare a termenelor de eliberare a certificatelor de urbanism, avizelor si autorizatiilor de construire/desfiintare reprezinta contraventie si se sanctioneaza restrictiv doar cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 30.0000 de lei.

Trebuie retinut, ca element circumstantial, declaratia publica a Primarului General care in data de 24 noiembrie 2021, in cadrul unei conferinte de presa ssustinuta la sediul PMB a afirmat ca „urbanismul practicat in ultimii ani in Bucuresti a fost o "golanie"”.

Pana in prezent, Nicusor Dan nu a facut nicio propunere concreta de reglementare a urbanismului in Bucuresti, ci a sustinut o adevarata cruciada impotriva unor reglementari urbanistice zonale, realizate in decursul anilor trecuti la nivelul fiecarui sector pe care le-a combatut fervent din postura de activist civic. Se pare ca odata cu validarea mandatului sau de primar la sfarsitul anului 2020, dl. Nicusor Dan, nu a reusit sa se derobeze de credintele si initiativele de activist civic, acest lucru fiind totalmente necongruent cu demnitatea de primar general. Atitudinea si modul de a actiona al actualului primar este unul deficitar din perspectiva obligatiilor legale pe care le are ca primar dar si discriminatoriu, prin actiunile si declaratiile sale, actualul edil sef favorizeaza anumite persoane apartinand anumitor categorii sociale si defavorizeaza, in mod ostensibil, categoria sociala din care fac parte, cetatenii.

Aceasta conduita este una nelegala si reprezinta o incalcare a dispozitiilor legale indicate in prezenta sesizare.

Important de retinut este faptul ca abrogarea sau modificarea documentatiilor de urbanism sunt instrumente specifice atributiilor Primarului General. Or, preocuparea excesiva a actualului edil doar pentru suspendarea sau anularea unor anumite documentatii de urbanism reprezinta o incalcare evidenta a normelor legale, conduita izvorata din credintele/convingerile personale si care, dublate de refuzul de a emite in termenul legal a documentelor de urbanism (autorizatie de construire, certificate de urbanism, avize, etc) discrimineaza cetateanul de rand care trebuie tratat in mod egal in acceptiunea legii si a tratatelor internationale.

Astfel, inca de la instalarea sa in functia de Primar General, dl. Nicusor Dan a manifestat o adevarata aversiune fata de persoanele, fizice si juridice, care, in temeiul drepturilor lor fundamentale, solicitau eliberarea autorizatiilor de construire sau a altor documente de urbanism (certificat de urbanism, avize etc). Aversiunea acestuia, este in fapt o discriminare a lor de catre Primarul General in baza convingerilor acestuia si a conduitei sale deplorabile ca Primar General.

Intelegem ca din perspectiva probatorie, sa anexam in sustinere, adresele primite de la ISC prin care sunt confirmate amenzi aplicate Primarului General pentru incalcarea dispozitiilor legale ale Legii nr. 50/1991 si adresele de la DIICTO si DNA.

Fata de toate cele prezentate, va solicitam ca de indata sa dispuneti controlul, constatarea si luarea tuturor masurilor legale de restabilire a ordinii de drept in virtutea protejarii drepturilor fundamentale ale cetatenilor”.


Comentarii

# imun/teanu date 20 February 2022 14:56 0

Pe la trei azinoapte m-am trezit degerat. Am pus pulovare, pantaloni si ciorapi grosi, tot tremurand. Nicusor!, sa dea Dumnezeu sa-ti creasca dintr-o ureche inca o mana, cu si sase degete, din cealalta sa faci noaptea ****** pe perna, iar pe frunte sa-ti apara si alt ochi, daca se pate de sticla pisata. Lu' ala de la sector 2, tot de la voi lesbieni (de nineni niciodata vazut), sa se constipe pana cand il vor putea defunda doar cu tulumba aia de la ICAS. Iar Clocotildei sa-i creasca pe spate alte doua tate, cum martienilor la placea la tangou /cu si solzi daca se poate, ca tot se da ea de sirena lui Roaita. Si sa va traiasca (cum o vorba, cu fata-n sus ca ceapa) si Marx, si Lenin, si Stalin. Si si her-ul Hitler, model evreului nazist Soros care va e astazi icoana.

# santinela date 20 February 2022 15:11 0

Primarul pe persoana fizica a primit aceste amenzi sau Primaria ?

# Mamaie DelaFetesti date 20 February 2022 16:44 0

# imun/teanu ai degerat pentru ca esti un dobitoc. Cand era sarma primar nu degerai, asa e? Te incalzea surasul ei...

# Băran Gheorghe date 20 February 2022 16:45 0

@imun/teanu; @santinela: il doare la basca pe mucusor. Statul se amendeaza pe el si muta banii dintr un buzunar in altul. Penal , statu n cur nu raspunde, statul degeaba nu raspunde, raspunde doar romanul ca din banii lui se astupa hotiile , esecurile, prostia, faradelegile. Statul Roman exista doar sa se fure cetateanul si sa fie platita functionarimea sa proasta si din ce in ce mai proasta prea multa si din ce in ce mai multa. PRIN STAT ESTE FURAT OMUL DIN POPOR., aka Cetateanul. Daca astia fac 10 km de autostrada nu i fac ca trebuie, ii fac sa ia bani de pre si fezabilitate , de consultanta, sa ia spaga parandarat, sa fure din grosimea stratului de asfalt, din grosimea si latimea benzii de vopsea, din lungimea si latimea podurilor, din stalpi, din densitate, din rambleu si debleu, din strat de uzura, din mc de balast , din marimea pietrei, din sacii de ciment, din tusul de proiect, din traseul autostrazii, din pasajele de ursi, gandaci , rame si alte vietuitoare, din vant

# Valter Cojman date 20 February 2022 21:11 0

Ar trebui sa le plateasca el si nu primaria, din bani publici.

# Scarbitu' date 21 February 2022 11:05 0

@Mamaie de la Fetesti,"Sarma" n-a promis niciodata ca de maine tot bucuresteanul o sa aiba apa calda si caldura iar pe vremea Sarmei avariile erau mult mai rare si dupa ce se remediau caloriferele erau fierbanti nu ca acum calai. Sarma a fost sabotata de boul de Orban care nu a alocat bani de la Guvern pentru reparatii la Centalele termo.fapt de altfel recunoscut cu mandrie ca a sabotat dar de fapt nu pe Sarma ci pe bucuresteni. Numai asta era de ajuns sa fie dupa gratii. La N D ce a fost minciuna sau prostie cand se batea in piept cu promisiuni ? N-am apreciat niciodata activitate Sarmei,pomenile ei de moldoveanca inapoiata, flamanda si caftita de tac'su dorinta de parvenire, nici acum n-a renuntat la candidatura la Presedentie, ca dupa acualul doar Catu poate fi mai prost,asteptam sa plece dar nu sa vina in locul ei un habarnist plin de ifose de olimpic.Norocul prostului e ca a fost o iarna usoara ca altfel cred ca lua bataie la greu.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.07.2024 – Judecatoarea la care a picat gruparea Coldea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva