Se va mai inghesui careva la ICCJ? Diferenta dintre veniturile judecatorilor curtilor de apel si ale celor de suprema ar putea fi de doar 200 de lei! Promovarea la suprema se va face numai prin concurs sustinut la INM
In lumina noilor promovari la instanta suprema, care au starnit nemultumirea tuturor judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar si a altor magistrati din sistem, o noua schimbare a modalitatii de promovare risca sa aduca ICCJ in pragul colapsului. Camera Deputatilor a modificat proiectul de lege al Ministerului Justitiei privind promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in sensul ca magistratii vor putea ajunge judecatori supremi numai in urma unui concurs. Decizia a fost luata in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, iar proiectul de lege a trecut in aceasta forma de votul deputatilor, fiind trimis la Senat, care este camera decizionala in acest caz. Pe de alta parte, conform unui proiect de lege din 2010 al Ministerului Muncii, care se preconizeaza ca va fi aplicat din ianuarie 2012, privind grila unica de salarizare, venitul unui judecator de Inalta Curte va fi cu aproximativ 200 de lei mai mare decat venitul unui judecator de curte de apel cu functie de conducere. Asta in conditiile in care judecatorii instantei supreme au o incarcatura mult mai mare de dosare, iar presiunea din partea Comisiei Europene si a clasei politice este constanta asupra lor.
In acest moment, mare parte dintre judecatorii Sectiei Penale a instantei supreme sunt hotarati fie sa se pensioneze, fie sa plece pur si simplu din sistem, asa cum Lumeajustitiei.ro a aratat deja! Daca noua forma de promovare, cea prin concurs, va ramane modalitatea de ajungere la instanta suprema, ICCJ s-ar putea confrunta in curand cu imposibilitatea desfasurarii activitatii, asta pentru ca este greu de crezut ca magistratii se vor inghesui sa se prezinte la concurs, nefiind motivati in niciun fel!
Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a introdus concursul ca unica modalitate de promovare a judecatorilor la suprema
Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a stabilit ca regula de promovare la instanta suprema doar concursul. Astfel, conform modificarilor votate de Camera Deputatilor, articolul 52 al Legii 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, “Promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie se face numai prin concurs organizat ori de cate ori este necesar, in limita posturilor vacante, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii. (…) Comisiile de concurs sunt alcatuite din cate un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, un profesor universitar si un formator al Institutului National al Magistraturii, cel putin cu grad de judecator de curte de apel, numiti prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii. Comisiile de concurs corespund sectiilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru care au fost depuse candidaturi.” In ceea ce priveste conditiile in care un judecator sau procuror poate participa la concursul pentru promovarea in functie la instanta suprema, deputatii din Comisia Juridica au sustinut urmatoarea varianta: “Pot participa la concursul de promovare judecatorii si procurorii care au indeplinit efectiv, cel putin 5 ani, functia de judecator la curte de apel sau de procuror la parchetul de pe langa curtea de apel ori la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, au obtinut calificativul foarte bine la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si au o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 15 ani.” Consiliul Superior al Magistraturii este cel care verifica indeplinirea acestor conditii.
Avizul Colegiului de Conducere si interviul in fata Plenului CSM, eliminate de deputati. Cum ramane cu integritatea?
Ca urmare a introducerii concursului, Comisia Juridica a decis eliminarea tuturor prevederilor legale care pana acum impuneau intocmirea, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a unui raport si ulterior, a unui aviz favorabil sau nefavorabil pentru un candidat la instanta suprema, la fel cum a fost eliminat si interviul sustinut de judecatori in fata membrilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Unica misiune a Colegiului de Conducere al instantei suprema va fi sa propuna CSM judecatorii care vor face parte din comisia de examinare. Intrebarea care se ridica este in ce fel vor fi “evaluati” candidatii pentru ICCJ din punct de vedere al deontologiei si integritatii mult clamate? Vor fi intrebari care tin de caracter in cadrul concursului? Cum pot fi acestea introduse intr-o grila de notare?
Diferenta de venit dintre un judecator suprem si unul de curte cu functie de conducere ar putea fi de 200 de lei! Volumul de munca este insa mult mai mare la ICCJ
Conform unui proiect de lege privind salarizarea unica, introdus de Ministerul Muncii, pe vremea cand acesta era condus de Ioan Botis, diferenta dintre venitul presedintelui Curtii de Apel si cel al unui judecator de Inalta Curte este de 200 de lei. Modalitatea de calcul a venitului, preconizata sa se aplice din ianuarie 2012, a starnit nemultumirea judecatorilor din toata tara inca de la momentul elaborarii sale. Conform unei grile de salarizare pe care Lumeajustitiei.ro a publicat-o inca din 30 septembrie 2010, venitul net al unui judecator cu functie de conducere al unei curti de apel ar putea ajunge la un 7.323 lei, in timp ce venitul unui judecator de instanta suprema ar fi de 7.504 lei. In conditiile unei salarizari aproape identice, comparat cu un volum de munca mult mai mare la ICCJ fata de curtile de apel, si cu o presiune publica si institutionala net superioara, ce i-ar determina pe judecatori sa participe la un concurs pentru instanta suprema?
* Cititi aici Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Supremul
4 September 2011 11:39
-1
# ion
8 September 2011 19:34
0
# blablabla
4 September 2011 14:08
+1
# blablabla nu esti atent (a)
4 September 2011 17:09
+1
# motivatie
4 September 2011 14:11
+1
# blablabla
4 September 2011 14:18
+1
# g
4 September 2011 14:20
+2
# nenitza suprema
4 September 2011 14:22
+7
# Integrul
4 September 2011 16:21
+4
# foarte bine
4 September 2011 21:42
+1
# corina
5 September 2011 08:31
0