17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SECRETARA FJR A SCAPAT DEFINITIV – ICCJ a respins recursul Inspectiei Judiciare impotriva hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM de nesanctionare disciplinara a judecatoarei Sorina Marinas de la Curtea de Apel Craiova. Marinas a fost acuzata de nerespectarea indatorii de a se abtine: “Nu a formulat declaratie de abtinere in dosarul in care participase ca procuror de sedinta o persoana cu care avusese anterior o relatie sentimentala de lunga durata” (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 November 2023 16:48
Vizualizari: 3142

Judecatoarea Sorina Marinas (foto) de la Curtea de Apel Craiovazisa “secretara FJR” dupa implicarea acesteia de pe vremuri in actiunile si protestele magistratilor activisti adunati in asociatia #rezist Formul Judecatorilor din Romania, condusa de judecatorul Dragos Calin de la Curtea de Apel Bucuresti – a scapat definitiv de dosarul in care fusese trimisa in judecata disciplinara de Inspectia Judiciara (IJ).


 

Un Complet de 5 judecatori de la Inalta Curte a respins miercuri, 15 noiembrie 2023, recursul Inspectiei Judiciare formulat impotriva hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara din 14 iunie 2023, prin care fusese respinsa actiunea disciplinara exercitata de IJ impotriva judecatoarei Marinas. Concret, Marinas a fost acuzata de comiterea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. h) teza I din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in: “nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa”. Mai exact, Inspectia Judiciara a sustinut ca Sorina Marinas nu s-a abtinut de la solutionarea unui dosar in conditiile in care procuror de sedinta in respectiva cauza era un fost iubit de-al sau.


Prezentam minuta deciziei ICCJ nr. 268 din 15 noiembrie 2023 (dosar 1929/1/2023):


“Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenta Inspecţia Judiciara impotriva hotararii nr. 12J din 14 iunie 2023 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 8/J/2023. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 15 noiembrie 2023”.


Redam minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara (dosar 8/J/2023):


Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Marinas Sorina Iolanda -judecator in cadrul Curtii de Apel Craiova pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. h) teza I din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca neintemeiata. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.Iata comunicatul Inspectiei Judicare privind trimiterea in judecata disciplinara a judecatoarei Sorina Marinas de la Curtea de Apel Craiova:


“Actiune disciplinara – MARINAS SORINA IOLANDA, judecator in cadrul Curtii de Apel Craiova pentru nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa, abatere disciplinara prev. de art. 271 lit.h teza I din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Inspectorii au retinut ca doamna judecator nu a formulat declaratie de abtinere in dosarul nr. 2175/304/2019 inregistrat pe rolul Curtii de Apel Craiova, in care participase ca procuror de sedinta o persoana cu care judecatorul avusese anterior o relatie sentimentala de lunga durata. Astfel, doamna judecator a incalcat dispozitiile procesual penale care o obligau sa formuleze declaratie de abtinere pentru cazul de incompatibilitate prevazut de dispozitiile art. 64 alin. 1 lit. f) din Codul de procedura penala, cu consecinta deteriorarii increderii opiniei publice fata de functia de magistrat si afectarii imaginii justitiei, creandu-se premisa unei indoieli cu privire la impartialitatea si integritatea magistratilor, precum si a intregului sistem judiciar”.

Comentarii

# Ioana M. date 15 November 2023 17:00 +3

Ei, se pare ca unele dispozitii din procedura sunt optionale si relative..

# Cetateanul date 15 November 2023 17:11 -1

Întreb pentru un prieten: răspunderea disciplinară înlătură răspunderea penală? Sau încălcarea normei primare se pune abuz doar la populime? :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva