17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SECRETARA FJR, SCAPATA DE CSM – Actiunea Inspectiei Judiciare impotriva judecatoarei Sorina Marinas de la Curtea de Apel Craiova a fost respinsa. Marinas fusese trimisa in judecata disciplinara pentru nerespectarea indatoririi de a se abtine: “Nu a formulat declaratie de abtinere in dosarul in care participase ca procuror de sedinta o persoana cu care avusese anterior o relatie sentimentala de lunga durata”

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 June 2023 14:11
Vizualizari: 3857

Veste excelenta pentru judecatoarea Sorina Marinas (foto) de la Curtea de Apel Craiova, zisa “secretara FJR” datorita implicarii acesteia de pe vremuri in actiunile si protestele magistratilor activisti adunati in asociatia #rezist Formul Judecatorilor din Romania, condusa de judecatorul Dragos Calin de la Curtea de Apel Bucuresti. Sorina Marinas a scapat de dosarul disciplinar.


 

Sectia pentru judecatori a CSM a respins miercuri, 14 iunie 2023, in unanimitate, actiunea Inspectiei Judiciare formulata impotriva lui Marinas. Judecatoarea fusese trimisa in judecata disciplinara pentru presupusa comitere a abaterii prevazute de art. 271 lit. h) teza I din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in: “nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa”. Mai exact, Marinas a fost acuzata ca nu s-a abtinut de la solutionarea unui dosar in conditiile in care procuror de sedinta in respectiva cauza era un fost iubit de-al sau.


Prezentam minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara (dosar 8/J/2023):


Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Marinas Sorina Iolanda -judecator in cadrul Curtii de Apel Craiova pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. h) teza I din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.


Iata comunicatul Inspectiei Judicare privind trimiterea in judecata disciplinara a judecatoarei Sorina Marinas de la Curtea de Apel Craiova:


Actiune disciplinara – MARINAS SORINA IOLANDA, judecator in cadrul Curtii de Apel Craiova pentru nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa, abatere disciplinara prev. de art. 271 lit.h teza I din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Inspectorii au retinut ca doamna judecator nu a formulat declaratie de abtinere in dosarul nr. 2175/304/2019 inregistrat pe rolul Curtii de Apel Craiova, in care participase ca procuror de sedinta o persoana cu care judecatorul avusese anterior o relatie sentimentala de lunga durata. Astfel, doamna judecator a incalcat dispozitiile procesual penale care o obligau sa formuleze declaratie de abtinere pentru cazul de incompatibilitate prevazut de dispozitiile art. 64 alin. 1 lit. f) din Codul de procedura penala, cu consecinta deteriorarii increderii opiniei publice fata de functia de magistrat si afectarii imaginii justitiei, creandu-se premisa unei indoieli cu privire la impartialitatea si integritatea magistratilor, precum si a intregului sistem judiciar”.

Comentarii

# maxtor date 14 June 2023 15:25 +2

Art. 48 Abţinerea judecătorului recuzat (1) Judecătorul împotriva căruia este formulată o cerere de recuzare poate declara că se abţine. (2) Declaraţia de abţinere se soluţionează cu prioritate. (3) În caz de admitere a declaraţiei de abţinere, cererea de recuzare, indiferent de motivul acesteia, va fi respinsă, prin aceeaşi încheiere, ca rămasă fără obiect. (4) În cazul în care declaraţia de abţinere se respinge, prin aceeaşi încheiere instanţa se va pronunţa şi asupra cererii de recuzare. e neconstitutional in toate tezele: 1."declaratia" SE JUDECA la eventuala concurenta cu CEREREA, partile nu au statut egal in fatza ALTUI judecatori! 2."cu prioritate." coroborat cu 3. si 4. -impiedica liberul acces la Justitie ! -mai apare o discriminare batjocoritoare,cererea SE TAXEAZA "declaratia" nu! (sa faca cerere de "ajutor public"!) -mai apare o batjocorire perfida: infatzisarea "cuplului" e optionala,fara caracter obligatoroiu de sedinta publica solemna.

# maxtor date 15 June 2023 03:37 +1

" declaratia " poate duce spre refuz de a judeca....efectiv art. 48 inlatura o parte din raspunderea magistratului.

# Silviu date 15 June 2023 14:08 +1

Parca ar fi singurul caz....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva