SECURISTII DE LA BRUXELLES VOR CONTROL PE JUSTITIA ROMANA – Fara precedent: Ministerul Justitiei a clasificat Raportul MCV pe 2019. Incredibil: MJ a cerut CSM de pe o zi pe alta la sedinta pentru raport un membru care sa aiba acces la informatii secrete. CSM: „Demersul nu a fost efectuat cu respectarea Legii nr. 182/2002 privind documentele clasificate... Se urmareste excluderea CSM din procedura formularii observatiilor cu privire la concluziile raportului si naste o legitima ingrijorare”
Este extrem de grav ceea ce fac Ministerul Justitiei, condus de catre ministresa Ana Birchall (foto) – dublu revocata din functie (intai de premierul Viorica Dancila, apoi de catre Parlament, prin motiunea de cenzura) – si securistii de la Bruxelles, care vor sa puna gheara pe justitia romana. Fara precedent: Raportul MCV a fost clasificat, Ministerul Justitiei incercand sa-i excluda de la studierea documentului pe membrii CSM care nu au acces la informatii clasificate.
Altfel spus: pentru a nu fi descoperite minciunile propagandistice continute in Raportul MCV pe 2019, securistii de la Bruxelles (care ani de zile au emis rapoarte MCV neasumate, in ciuda faptului ca inclusiv Guvernul Romaniei a criticat acest aspect) au ales acum sa clasifice documentul, pentru ca opinia publica sa nu stie care sunt problemele Raportului MCV aferent anului 2019 si astfel sa nu poata reactiona nici CSM, nici orice alta institutie sau persoana interesata.
Ministerul Justitiei a actionat „noaptea, ca hotii”
Vineri seara, 18 octombrie 2019, Ministerul Justitiei si-a permis sa-i ordone Consiliului Superior al Magistraturii ca sa trimita un membru sau orice alt reprezentant autorizat chiar sambata la pranz, spre a participa la sedinta organizata la sediul MJ, privind Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru anul 2019.
Dezvaluirea a fost facuta sambata, 19 octombrie 2019, de catre CSM, institutia exprimandu-si indignarea fata de felul in care ministerul Anei Birchall si-a permis sa dea porunci. In plus, este inadmisibil ca MJ sa clasifice Raportul MCV drept secret, in conditile in care documentul a fost publicat in fiecare an din 2007 pana in prezent, adauga CSM.
Nu in ultimul rand, Consiliul denunta felul in care ministerul comite o ilegalitate, incalcand Legea , urmarindu-se excluderea anumitor membri CSM de la studierea Raportului MCV.
Situatia este cu atat mai grava, cu cat Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei si nu i se pot ascunde documente ce tin de acest domeniu. De aceea, toti membrii alesi ai CSM sun indreptatiti sa aiba acces la asemenea documente – inclusiv rapoarte MCV –, in legatura cu care au tot dreptul sa voteze pro sau contra si chiar sa aduca amendamente.
Comunicatul CSM din 14 noiembrie 2018, critic la adresa MCV
Cu alte cuvinte, se vede crasa disperare a Ministerului Justitiei, care incearca acum din rasputeri sa tina Raportul MCV pe 2019 departe de ochii membrilor CSM care anul trecut au luat atitudine dura impotriva felului in care politrucii de la Bruxelles si-au permis sa faca ingerinte in sistemul de justitie din Romania (click aici pentru a citi):
„In continutul raportului se imputa Consiliului Superior al Magistraturii ca a exercitat presiune asupra inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin faptul ca nu a reinnoit mandatul presedintelui Sectiei penale a acestei instante. O astfel de constatare este inacceptabila, deoarece numirea in functiile de conducere de la Inalta Curte de Casatie si Justitie , este prerogativa exclusiva a Sectiei pentru judecatori si intra in marja sa de apreciere. in plus, raportul ignora constatarile obiective ale Sectiei pentru judecatori, care au fundamentat hotararea de respingere a candidaturii si care au fost prezentate amplu in cuprinsul acesteia. Pe de alta parte, faptul ca nu a fost reinnoit mandatul presedintelui Sectiei penale nu poate influenta in niciun fel judecata in cauzele penale cu care este investita Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mai mult, judecatorul in discutie a fost delegat ulterior in functia de presedinte de sectie, calitate pe care, prin delegare, o exercita si in prezent, continuand sa solutioneze cauzele penale cu care a fost investit. in plus, premisele eronate pe care se fundamenteaza concluzia raportului ar insemna ca nu ar fi posibila in nicio situatie numirea in aceasta functie a altui judecator, fapt care, evident, nu poate fi acceptat”.
Revolta lui Alistar: „Mesajele transmise noaptea inseamna cooperare loiala?”
Tupeul Ministerului Justitiei l-a scandalizat pe membrul CSM Victor Alistar (reprezentant al societatii civile), care a reactionat prompt pe Facebook:
„Sa inteleg ca punctul de vedere al Garantului independentei justitiei se face numai cu aviz ORNIS? Sau sa inleg ca mesajele transmise sambata noaptea inseamna cooperare loiala?”
Redam comunicatul CSM de sambata, 19 octombrie 2019:
„Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat sa aduca la cunostinta publica urmatoarele aspecte, in scopul corectei informari a cetatenilor:
In cursul serii de 18 octombrie 2019, ora 20:16, a fost transmisa presedintelui si vicepresedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, de catre Ministerul Justitiei, prin intermediul corespondentei electronice, solicitarea ca pana la data de 19 octombrie 2019, ora 12:00 un membru al Consiliului sau un reprezentat autorizat sa participe la sediul ministerului la intalnirea organizata in scopul dezbaterii Raportului MCV pentru anul 2019.
Ministerul Justitiei a informat prin aceeasi corespondenta ca raportul are regimul unui document clasificat si poate fi consultat numai la sediul ministerului, iar participantii la intalnirea organizata trebuie sa fie autorizati pentru a avea acces la informatii clasificate.
Precizam ca este fara precedent si inadmisibil pentru exercitarea prerogativelor constitutionale ale Consiliului ca Raportul MCV sa poata fi consultat de catre membri in regimul unui document clasificat si intr-o perioada atat de scurta, aspect ce conduce la imposibilitatea exercitarii atributiilor de catre membrii care nu au acces la informatii clasificate.
Clasificarea Raportului MCV in regimul unui document secret, desi acesta poate avea cel mult caracterului unui document nepublic, conduce catre presupunerea rezonabila ca acest demers nu a fost efectuat cu respectarea tuturor conditiilor impuse de Legea nr. 182/2002 privind documentele clasificate.
Acordarea unui termen de cateva ore pentru desemnarea unui reprezentant al Consiliului in vederea participarii la dezbaterea Raportului MCV, cunoscute fiind prevederile legale ce stabilesc modul de intrunire al membrilor Consiliului si cvorumul necesar desfasurarii lucrarilor, reprezinta in fapt o modalitate de lucru prin care se urmareste excluderea Consiliului din procedura formularii observatiilor cu privire la concluziile raportului si naste o legitima ingrijorarea cu privire la modalitatea de abordare, analiza si gestionarea a celorlalte aspecte esentiale pentru functionarea justitiei utilizata de Ministerul Justitiei.
Reamintim pe aceasta cale opiniei publice ca intotdeauna Consiliul Superior al Magistraturii si-a indeplinit atributiile ce ii revin in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare, sens in care a dat de fiecare data dovada de implicare prin contributii periodice la raportarile nationale privind progresele efectuate si a participat la toate reuniunile organizate fie cu ocazia Misiunilor de evaluare ale CE, fie in cadrul Comisiei MCV sau la orice alte discutii pe aceste teme de interes major.
Consiliul Superior al Magistraturii solicita, in mod public, transmiterea prin intermediul Ministerului Justitiei, in calitate de punct de contact in cadrul MCV, a solicitarii de prelungire a termenului acordat la o saptamana si declasificarea documentului pentru garantarea accesului la informatie al tuturor membrilor Consiliului, in vederea formularii observatiilor solicitate in acord cu principiile statuate prin Decizia de Instituire a MCV pentru Romania si Bulgaria emisa in anul 2006”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Asaltul final 19 October 2019 14:18 +17
# Neanae 19 October 2019 15:02 +4
# AndreiV 19 October 2019 15:25 +5
# Victor 19 October 2019 15:28 +3
# Ioana M. 19 October 2019 15:54 -4
# Neanae 19 October 2019 16:41 +3
# Neanae 19 October 2019 17:30 +3
# Charlie 19 October 2019 18:43 +2
# Av. Nicolae Trăistaru 19 October 2019 22:05 +3
# parazitii 19 October 2019 23:57 0
# Av. Nicolae Trăistaru 20 October 2019 07:33 +1
# santinela 20 October 2019 07:59 +7
# PSD PARTID DE TRADATORI 20 October 2019 10:39 0
# gica70 20 October 2019 11:08 +3
# obiectiva din IRan 20 October 2019 11:58 0
# Baran Gheorghe 20 October 2019 15:28 +4