23 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SEFII ICCJ SI PICCJ DEVIN MICI DUMNEZEI – Uluitor: presedintele Inaltei Curti si Procurorul General al Romaniei vor putea dispune cercetarea disciplinara a magistratilor chiar daca Inspectia Judiciara stabileste ca nu exista indiciile savarsirii abaterii disciplinare. Sefii ICCJ si PICCJ au primit puteri depline prin care sa deschida dosare disciplinare oricarui judecator si procuror (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 August 2022 13:16
Vizualizari: 4344

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Procurorul General al Romaniei vor deveni mici dumnezei odata cu noua Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii, adoptata saptamana trecuta de Guvern si care va intra in dezbaterea Parlamentului. Sefii ICCJ si PICCJ, fie ca vorbim in prezent de Corina Corbu (foto 1) si Gabriela Scutea (foto 2), fie ca este vorba despre viitorii conducatori ai acestor doua institutii au primit puteri depline prin care vor putea deschide dosare disciplinare oricarui judecator si procuror din aceasta tara, chiar si atunci cand Inspectia Judiciara stabileste ca nu exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare.


 

Viitoarea Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii (care va inlocui actuala Lege 317/2004) atribuie presedintelui instantei supreme si sefului Parchetului General calitatea de titulari ai actiunii disciplinare. Acestia vor putea sa exercite actiunea disciplinara impotriva oricarui judecator, respectiv procuror, cu alte cuvinte sa trimita in judecata disciplinara a magistratilor. Legea impune totusi conditia existentei unor cercetari prealiabile din partea Inspectiei Judiciare, inaintea exercitarii atiunii disciplinare.

Foarte important este insa ca sefii ICCJ si PICCJ nu vor fi obligati sa tina cont de opinia Inspectiei. Mai exact, viitoarea Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii stabileste ca presedintele Inaltei Curti si Procurorul General pot sesiza Inspectia Judiciara, iar daca inspectorul va stabili ca nu exista indiciile comiterii abaterii disciplinare acesta va trimite sefilor ICCJ si PICCJ o propunere de clasare. Cu toate acestea, capii ICCJ si PICCJ vor putea ignora propunerea Inspectiei Judiciare si vor putea dispune inceperea cercetarii disciplinare fata de judecatorul sau procurorul vizat. Cu alte cuvinte, Inspectia Judiciara stabileste in urma verificarilor ca un magistrat nu a comis vreo abatere disciplinara, insa presedintele Inaltei Curti si Procurorul General pot trece peste capul Inspectiei, incepand cercetarea disciplinara a magistratului respectiv.

 

Iata prevederile din noua Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii care dau sefilor ICCJ si PICCJ calitatea de titulari ai actiunii disciplinare (Legea poate fi citita integral la finalul articolului):


“Art.45 - (1) Consiliul Superior al Magistraturii indeplineste, prin sectiile sale, rolul de instanta de judecata in domeniul raspunderii disciplinare a judecatorilor si a procurorilor, pentru faptele prevazute de lege ca abateri disciplinare.

(2) Actiunea disciplinara in cazul abaterilor savarsite de un judecator se exercita de Inspectia Judiciara, prin inspectorul judiciar, sau de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(3) Actiunea disciplinara in cazul abaterilor savarsite de procurori se exercita de Inspectia Judiciara, prin inspectorul judiciar, sau de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

(4) In vederea exercitarii actiunii disciplinare este obligatorie efectuarea cercetarii disciplinare prealabile de catre Inspectia Judiciara.

Art.46 - (1) In cazurile in care presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau, dupa caz, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt titulari ai actiunii disciplinare, acestia pot sesiza Inspectia Judiciara in legatura cu abaterile disciplinare savarsite de judecatori sau, dupa caz, procurori.

(2) In cazul in care Inspectia Judiciara este titulara a actiunii disciplinare, aceasta se poate sesiza din oficiu sau poate fi sesizata in scris si motivat de orice persoana interesata, inclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii, in legatura cu abaterile disciplinare savarsite de judecatori si procurori.

(3) Aspectele semnalate potrivit alin. (1) si (2) sunt supuse unei verificari prealabile efectuate de inspectorii judiciari din cadrul Inspectiei Judiciare, in cadrul careia se stabileste daca exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare. Verificarile se efectueaza in termen de cel mult 45 de zile de la data solicitarii formulate de titularul actiunii disciplinare potrivit alin. (1) sau de la data sesizarii Inspectiei Judiciare potrivit alin. (2). Inspectorul-sef poate dispune prelungirea termenului de efectuare a verificarii prealabile, cu cel mult 45 de zile, daca exista motive intemeiate care justifica aceasta masura.

(4) Daca in urma efectuarii verificarilor prealabile se constata ca nu exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare:

a) inspectorul judiciar transmite, in termen de cel mult 10 zile de la finalizarea acestora, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau, dupa caz, procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o propunere de clasare, daca Inspectia Judiciara a fost sesizata in conditiile alin. (1);

b) sesizarea se claseaza, iar rezultatul se comunica direct persoanei care a formulat sesizarea si persoanei vizate de sesizare, daca Inspectia Judiciara a fost sesizata in conditiile alin. (2).

(5) Primind propunerea de clasare prevazuta la alin. (4) lit. a), presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau, dupa caz, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie poate:

a) sa dispuna clasarea lucrarii si comunicarea rezultatului persoanei vizate de sesizare;

b) sa solicite motivat completarea verificarilor prealabile, atunci cand apreciaza ca acestea nu sunt complete. Completarea se efectueaza de catre inspectorul judiciar in termen de cel mult 30 de zile de la data cand a fost solicitata de titularul actiunii disciplinare;

c) sa dispuna inceperea cercetarii disciplinare prealabile.

(…)

Art.50 - (1) In cazul prevazut la art. 46 alin. (1), Inspectia Judiciara comunica rezultatul cercetarii disciplinare prealabile titularului actiunii disciplinare in termen de cel mult 7 zile de la finalizarea acesteia. Daca apreciaza ca cercetarea este incompleta, titularul actiunii disciplinare poate solicita o singura data Inspectiei Judiciare completarea acesteia. Completarea se efectueaza de catre inspectorul judiciar in termen de cel mult 30 de zile de la data cand a fost solicitata si se comunica titularului actiunii disciplinare in termen de cel mult 7 zile de la finalizarea acesteia.

(2) Dupa primirea rezultatului cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile alin. (1), presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau, dupa caz, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie poate exercita actiunea disciplinara prin sesizarea sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) Actiunea disciplinara poate fi exercitata de catre titularii prevazuti la alin. (2) in termen de 30 de zile de la data primirii rezultatului cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile alin. (1), dar nu mai tarziu de 2 ani de la data la care fapta a fost savarsita”.

 * Cititi aici noua Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii

Comentarii

# santinela date 29 August 2022 13:37 +115

Aici "magistratii" au un cuvind de greu spus .Daca ei tac ca ultimele momai si vor lasa ca doi idioti-numiti politic-sa-i calce in picioare ,cum vor muschii lor,atunci sa sufere. Ei trebuie sa lupte pentru independenta lor dar se pare ca nu o fac.

# # jos Corina Corbu si Gabriela Scutea date 29 August 2022 14:01 +175

:-x :sad: :lol: <img src=ops:' /> :zzz Chiar pina acolo s-a ajuns??? Doua PSEUDOjustitiare sa stabileask viata noastra??? Si cine nu cupleaza, ABATERE DISCIPLINARA??? RUSINE pradoiu, rusine, generalu' lu' peste, rusine plopu' din dealul cotetului, rusine psd, rusine pnl, rusine parlament !!! :eek:

# Marin Nordicul date 29 August 2022 14:39 +1

Prima oară au venit după socialiști, iar eu nu am luat nicio poziție — pentru că nu eram un socialist. Apoi au venit după sindicaliști, iar eu nu am luat nicio poziție — pentru că nu eram un sindicalist. Apoi au venit după evrei, iar eu nu am luat nicio poziție — pentru că nu eram evreu. Apoi au venit după mine – și nu mai rămăsese nimeni ca să ia o poziție în apărarea mea. Acum o sa vina dupa magistrati - si o sa ii apere nimeni ca numai la nimeni au facut bine.

# Y date 29 August 2022 14:40 +111

Daca prin continutul art. 46 alin. (6) lit. b) Presedintele ICCJ si Procurorul general ar fi obligati ( inca se mai poate, proiectul nu este adoptat de Barlament ) sa isi motiveze rezolutia de intiere a cercetarii disciplinare nu ar fi nici o nenorocire. Ar fi chiar benefic, pentru ca PG sau Pres.ICCJ nu sunt doar Janitori ai judecatorilor sau procurorilor carora sa le cumpere hartie igienica, in cantitati duble decat consuma un om normal, ei avand nevoie sa foloseasca hartia igienica si pentru ce baga in gura nu numai ce scot prin dos. Uitati-va la art. 47 alin. (1) - "inspectorul judiciar este obligat sa motiveze, plus la cele continute la art. 47 alin.(6) lit.b) si 47 alin. (7). A nu-i obliga pe Pres. ICCJ si PG sa motiveze rezolutia inseamna , cu adevarat, sa le dai in mana sabia razbunarii ca nu au judecat cum ar fi vrut ei sau nu au trimis in judecata cum ar fi vrut PG. Aduceti-va aminte de venala Luluta cand cerea sa se decapeze pana la Primul Ministru.

# nae din dealul feleacului date 29 August 2022 15:43 +153

Asa este intregul sistem de justitie din Romanista precum aceasta "Maica Precista"din poza,adica vicleana(vezi privirea care spune tot)si "Cel mai eficient Grup Infractional Organizat de pe Meleaguri Mioritice!

# Anonim date 30 August 2022 09:31 +86

"minunat" comentariu! Doar ca amice "santinela", nu reusesti sa vezi padurea din cauza copacilor! Problema in cazul in care legile lui predoiu sunt adoptate, NU e ca vor fi magistratii calcati in picioare ci ca TOTI justitiabilii vor fi calcati in picioare, inclusiv tu si eu, odata cu ideea de justitie!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.03.2023 – Judecatoarea Florica Roman candideaza. Alta judecatoare a iesit din suspendare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva