SEFUL DE LA INTEGRITATE, GARANTAT SRI – Noul presedinte ANI, avocatul Bogdan Stan, a fost scolit la Academia SRI. Stan este absolvent al vestitului Colegiu National de Informatii din cadrul Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul”: „CNI pregateste experti in domeniul intelligence... Conditii pentru inscriere: indeplineste/ va indeplini functii si responsabilitati care au tangenta cu sistemul securitatii nationale” (Documente)
Agentia Nationala de Integritate are in sfarsit un nou sef. Presedintele interimar al ANI, Bogdan Stan (foto), a reusit sa promoveze concursul pentru sefia Agentiei, urmand sa fie validat de Senat. Stan a castigat concursul din a doua incercare, dupa ce in octombrie 2015 toti candidatii au fost respinsi. Bogdan Stan nu este un nume foarte cunoscut opiniei publice, insa cine are curiozitatea sa se uite in CV-ul sau va vedea un lucru extrem de interesant. Si anume ca si acesta, la fel ca multi demnitari ai statului aflati in functii de conducere, are ceva legaturi cu Serviciul Roman de Informatii.
ANI a facut publice la sfarsitul lunii noiembrie 2015 rezultatele concursului pentru ocuparea functiei de presedinte. Au existat sase candidati, iar in urma probei scrise si a interviului pe primul loc, cu un punctaj final de 98,2 puncte, s-a situat Bogdan Stan. Acesta a fost urmat de Stefan Paval (85,71 puncte), Vasile Tiple (78,34 puncte) si Florica Dragomir (75,37 puncte), in timp ce alti doi candidati, Ionel Ion Garlasteanu si Liviu Partene, au fost respinsi dupa proba scrisa.
Avocatul Bogdan Stan a facut cursul SRI
Asa cum mentionam ceva mai devreme, Bogdan Stan este un nume care nu spune nimic oamenilor. Jurnalistii de la Catavencii au descoperit insa in CV-ul acestuia un detaliu care face ca noul sef al ANI sa fie privit dintr-o alta perspectiva. Si anume ca Stan este absolvent al „prestigiosului” Colegiului National de Informatii, program postuniversitar in cadrul Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul” a Serviciului Roman de Informatii.
Astfel, potrivit CV-ului existent pe site-ul ANI si care este atasat la finalul articolului, Bogdan Stan a absolvit in anul 200 Liceul „Jean Monnet” din Bucuresti. Acesta a urmat apoi cursurile Facultatii de Drept – Stiinte juridice din cadrul Universitatii „Titu Maiorescu”, obtinand diploma de licenta in 2005. A facut apoi, in perioada 2005-2006, un master la Facultatea de Drept – Stiinte Penale din Universitatea „Titu Maiorescu”.
Dupa o pauza de aproximativ patru ani, Bogdan Stan, care o scurta perioada a activat si ca avocat, s-a intors la „scoala”. Mai exact, in anul 2010, noul sef al ANI a absolvit programul postuniversitar „Colegiul National de Informatii” din cadrul Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul” a SRI. Un program extrem de raspandit in randul politicienilor, cum este spre exemplu cazul fostului premier interimar Sorin Campeanu. Un program absolvit insa si de anumiti magistrati din Romania.
„Institutia de invatamant superior din Serviciul Roman de Informatii care pregateste ofiteri operativi, ofiteri analisti si experti in domeniul informatiilor de securitate”
Ce este insa „Colegiul National de Informatii” al Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul” a SRI? Reluam detaliile pe care vi le-am oferit in articolul „Premierul de serviciu” in care dezvaluiam ca Sorin Campeanu, fost ministru al Educatiei si premier interimar dupa demisia lui Victor Ponta, este absolvent al Academiei SRI.
Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul” este „institutia de invatamant superior din Serviciul Roman de Informatii care pregateste ofiteri operativi, ofiteri analisti si experti in domeniul informatiilor de securitate”.
Potrivit unui anunt postat pe site-ul Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul” in contextul organizarii, in perioada 28 septembrie – 18 decembrie 2015, a programului postuniversitar de formare si dezvoltare profesionala continua denumit „Colegiul National de Informatii”, cursantul trebuie sa indeplineasca mai multe conditii pentru a se putea inscrie:
-este cel putin absolvent al studiilor universitare de licenta sau echivalente, organizate in cadrul unei institutii de invatamant superior acreditata;
-indeplineste/ va indeplini functii si responsabilitati care au tangenta cu sistemul securitatii nationale. Cunoaste o limba de circulatie internationala.
-are posibilitatea participarii la cursuri, conform orarului, frecventa fiind obligatorie. Nu are cazier judiciar sau proces penal pe rol (in calitate de inculpat).
Tot de pe site-ul institutiei aflam „competentenele profesionale si transversale ale programului”:
Competentele profesionale ale CNI:
-Dobandirea cunostintelor generale in domeniul activitatii de informatii, contrainformatii si de securitate, pentru persoanele interesate din institutii, autoritati publice si organizatii neguvernamentale si cunoasterea modalitatilor de participare a societatii civile la realizarea securitatii nationale;
-Formarea abilitatilor de gestionare a problematicii de securitate nationala in sfera de activitate a cursantilor.
Competentele transversale ale CNI:
-Promovarea responsabilitatilor in vederea consolidarii imaginii institutiilor cu atributii in materie de securitate nationala in concordanta cu exigentele statului de drept;
-Dezvoltarea personala si profesiionala prin cunoasterea matricelor de securitate ale Romaniei.
Despre Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul” a SRI:
„Academia functioneaza in cadrul SRI, imbinand educatia academica, disciplina militara si pregatirea practica, prin programe de studii de licenta, master, doctorat, precum si cursuri de formare si dezvoltare profesionala continua.
Oferta noastra educationala cuprinde
1. Programe de studii universitare de licenta ce urmaresc specializari relevante pentru securitatea nationala, respectiv:
-Psihologie – Informatii
-Studii de Securitate si Informatii
2. Programe de master profesional dedicate formarii ofiterilor operativi si analisti in domeniile Analiza de Intelligence si Intelligence si Securitate Nationala.
3. Programe de master dedicate cercetarii, ce se axeaza pe domeniile securitatii nationale si vizeaza promovarea culturii de securitate in sfera societatii civile.
4. Colegiul National de Informatii pregateste experti in domeniul intelligence. Acesta se adreseaza in special membrilor societatii civile si expertilor guvernamentali care, prin natura activitatii profesionale, au tangenta cu domeniul securitatii nationale.
5. Studiile Universitare de Doctorat in domeniul "Informatii si Securitate Nationala".
Misiunea Academiei Nationale de Informatii 'Mihai Viteazul'
Cu un caracter unic in spatiul educatiei si cercetarii din tara noastra, Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul” are ca misiune esentiala formarea si educarea in domeniul stiinte militare si informatii, in spiritul flexibilitatii si inovarii, transparentei si legalitatii, performantei academice si profesionale, adaptabilitatii la schimbarile pietei muncii din domeniu, parteneriatului, cooperarii si comunicarii cu societatea civila.
Misiunea Academiei este proiectata pe urmatoarele coordonate definitorii:
-educatie, formare si perfectionare in domeniul fundamental stiinte militare si informatii, prin intermediul unui sistem dinamic, integrativ - licenta, masterat si doctorat, dedicat Serviciului Roman de Informatii si altor beneficiari civili sau militari;
-cercetare stiintifica in domeniul intelligence-ului si al securitatii si valorificarea rezultatelor in programele nationale si europene de cercetare-dezvoltare sau in cadrul actiunilor in parteneriat;
-cultura de securitate, aprofundarea dialogului cu mediul academic si societatea civila, realizarea schimbului de idei si opinii pe problematici circumscrise securitatii si intelligence-ului cu parteneri interni si externi ai Serviciului Roman de Informatii;
-afirmarea constanta in invatamantul universitar romanesc, ca forum stiintific, si realizarea idealului educational intemeiat pe aspiratiile societatii romanesti in contextul valorilor europene”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# dodi 6 December 2015 13:22 +8
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 6 December 2015 17:39 +7
# mulder, agentul mulder 7 December 2015 08:41 +6
# flaviu 7 December 2015 08:32 +6
# Camp tactic 7 December 2015 14:17 +4
# REMEMBER 7 December 2015 17:02 +3
# didi 7 December 2015 19:44 +3
# mulder, agentul mulder 8 December 2015 08:15 +1
# Baspunar 31 January 2016 15:23 0