24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SEFUL DNA AMENINTA PARLAMENTARII – Episod uluitor la dezbaterile pe noile Legi ale Justitiei. Nemultumit ca nu se legifereaza cum vor sefii marilor parchete, Crin Nicu Bologa i-a avertizat in direct pe deputati si senatori: “Trebuie avut foarte mare grija... In momentul in care se intampla lucrurile astea, atunci va trebui sa luam si noi anumite masuri” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 September 2022 14:56
Vizualizari: 5458

Episod uluitor petrecut miercuri, 28 septembrie 2022, la comisia speciala parlamentara care dezbate noile Legi ale Justitiei. Seful DNA Crin Nicu Bologa (foto) a amenintat pe fata parlamentarii din comisie, nemultumit ca acestia nu voteaza asa cum vor capii marilor parchete.


 

Concret, comisia parlamentara a adoptat un amendament care da posibilitatea ca si un judecator sa fie numit in functia de procuror general al Romaniei. Este vorba despre un amendament propus de deputatul Ibarm Iusein, care prevede ca seful Ministerului Public este numit nu doar din randul procurorilor, ci si din randul magistratilor:

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre magistratii care au o vechime minima de 15 ani in functia de procuror sau judecator, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, in acelasi mod”.

 

Avertismentul lui Bologa

 

Ei bine, acest amendament a provocat discutii aprinse, atat procurorul general al Romaniei Gabriela Scutea, cat si seful DNA Crin Nicu Bologa, exprimandu-si dezacordul fata de acest amendament, sustinuti fiind de parlamentarii USR, in frunte cu Stelian Ion.

 

Foarte interesant este insa modul in care Bologa s-a exprimat, acesta amenintand pe fata parlamentarii, in opinia noastra, cu precizarea ca procurorii vor lua masuri daca amendamentul va fi pastrat in lege. Se pune intrebarea: cum vor reactiona procurorii? Doar cu manifestarea opozitiei fata de lege, aspect la care Bologa a facut referire, sau si prin fabricarea de dosare penale?


Iata declaratiile sefului DNA Crin Nicu Bologa:


Se mai poate face ceva. Daca exista un nume, putem sa il votam prin lege, de judecator care trebuie sa fie procuror general. Trebuie avut foarte mare grija pentru ca procurorii sunt un corp profesionist si s-ar putea sa avem reactii masive de opozitie la aceste legi din partea catorva mii de procurori, care au orgoliu profesional, si care fiecare dintre ei viseaza la o cariera ca procuror sef.

Nu pot fi (n.r. - procurorii) presedinte al Inaltei Curti, nu pot fi presedinti de tribunal, nu pot fi nici presedinte de curte de apel, s-au separat carierele.

N-a intervenit CSM, n-a intervenit Inalta Curte, n-a intervenit Ministerul Justitiei (n.r. - in dezbaterile pe subiect), avem un amendament care ne bulverseaza pe toti, si in momentul in care se intampla lucrurile astea si nu le putem explica, atunci va trebui sa luam si noi anumite masuri si atitudini. Trebuie sa intelegem si noi ce se intampla, pentru ca niciun corp profesional din randul magistraturii nu a venit cu asemenea amendamente”.


Prezentam pozitia procurorului general Gabriela Scutea:


Vreau sa subliniez pentru corecta informare a membrilor comisiei ca ne-am plasat incepand cu 2018 pe o linie care se refera la separarea carierelor. Separarea carierelor insemnand - cu unele mici sugestii pe care le facem reciproc, instantele in procedura SIIJ, noi in procedura de numire doar la ICCJ – ca ar putea sa existe niste intersectari. Dar aici discutam despre cea mai mare functie din Ministerul Public, in care nu se exercita numai atributii procedurale, din contra, procurorul general exercita cele mai putine atributii procedurale pentru ca eventual infirma niste acte ale procurorilor sefi de sectie, efectueaza stramutarea cauzelor sau emite autorizari prealabile pentru cercetarea infractiunilor comise in strainatate. In schimb, ceea ce conteaza pentru procurorul general este o cultura institutionala, a mediului de lucru, a instrumentelor interne foarte puternica. Pentru ca, iertati comparatia, avem nevoie de cineva cu un profil deosebit academic sau care a fost prin INM si care intamplator este un judecator foarte onorabil, dar care de fapt pe acel scaun si la acel birou sa se bazeze in proportie de 85% pe colaboratori. Deci mintea lui nu are mindset-ul si toate instrumentele necesare activitatii in parchet. Adica in momentul in care trebuie sa conduci, este vorba despre politici publice. Este vorba despre unele imprejurari in care poate opiniile mele nu au fost convergente nici cu cele ale domnului ex-ministru Ion, nici cu cele ale domnului ministru Predoiu, dar macar am avut resursele sa mi le sustin. Este vorba despre momente in care procurorul general trebuie sa cenzureze ceea ce ii propun colegii din subordine, fie ca ei sunt procurori cu functie de executie sau procurori cu functie de conducere. Sunt lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere in profunzime, si va adresam rugamintea din partea Ministerului Public de a reflecta la acestea in vederea dezbaterilor in plen”.


Vedeti mai jos dezbaterile privind posibilitatea ca un judecator sa poata ajunge procuror general al Romaniei (video de la 1h si 40 m):

 


Comentarii

# Pisi date 29 September 2022 17:08 +2

Procurorii se simt încălecați. Prin spate și cu calusul in gură. Nu e bine? Stați să vedeți "europenisme", dragi procurori,că mai sunt. Până atunci,ciocu'mic! E un sfat.

# Kiki date 29 September 2022 18:30 0

Deci!Procuratura garanteaza initiativei legislative !Nu garanteaza insa si libertatea dupa adoptarea initiative legislative

# maxtor date 29 September 2022 19:12 0

"imunitatea parliamentare.....in legatura cu votul"(exista ratziuni si consecintze)(are leggatura cu "propunerea legislativa" dar nu mai ne obosim)

# DODI date 29 September 2022 23:08 +1

Este absolut firească și explicabilă atitudinea securistului de rit nou de la DNA. Din partea acestor acoperiți nu te poți aștepta la respect față de lege, față de instituții și reprezentanții acestora. Ei respectă doar ordinele și pe șefii lor din SRI. Și o fac pe față. Fără frică de repercursiuni și fără o minimă doză de bun simț.

# X date 30 September 2022 03:09 +1

Cața nesimțire au ăștia care își zic magistrați! De când un avocat al statului (pentru ca asta sunt procurorii), își permit sa să amenințe și sa se opune legilor. Ei sunt obligați sa respecte legile și punct. A dormitul de Bologna sa_si vadă de somnul lui și sa nu mai amenzi te. La fel și coana mare de la Parchetul General.

# santinela date 30 September 2022 07:51 +1

Ba chiar ar fi foarte bine ca procurorul general sa fie din randul judecatorilor fiindca asa s-ar mai tempera cazurile in care parchetarii se prezinta in fata instantei cu dosare de tot rahatul,facute la comanda ! Cu privire la modul de exprimare al Ciumpalacului asta trebuia dat afara de la Comisie in secunda doi . Nici parlamentarii si mai ales seful comisiei nu au curaj !

# Y date 30 September 2022 11:21 +1

Da. Sa se scoata din lege amendamentul dar, pentru egalitatea de tratament, sa se introduca in lege ca trecerea din parchete in instante, ca judecator sa se faca numai cu examen / concurs nu prin simplu transfer ca pana acum, iar porcurorului ce se vrea judecator sa nu ii fie recunoscut gradul de parchetar si sa-i fie echivalat . Sa o ia de jos, de la judecatorie. De acord cu comentariile lui Dodi, X si Santinela. Subscriu.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva